mojprzepisna.pl | Chleb wiejski Prosty i pyszny chlebek zrobiony z pełnoziarnistych mąk: orkiszowej i żytniej. Jest wilgotny, w środku mięciutki i pachnący z zewnątrz chrupiący, na drugi dzień też jest bardzo smaczny. Nic a nic nie sprawi Wam kłopotu, przepis zapożyczyłam z książki „Chleb Domowy wypiek” autorstwa Ulrike Skadow . Ps. to moje pierwsze próby z mąką orkiszową, póki(...)szklanego (ta głębsza) wypełniona była 1 litrem wrzątku. Bochenek wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 5 min w 250 st. następnie temperaturę zmniejszyć i piec 25 min w 220 st. Chleb wyjąć z piekarnika, wyjąć z naczynia, pozostawić na kratce do całkowitego ostudzenia. Kroić nożem z piłką, przechowywać zawinięty w lniany ręcznik, w szczelnej metalowej puszce lub chlebaku. *w oryginalnym przepisie
moj przepis namojporzepisna.pl | Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie Kolejny chlebek na naturalnym zakwasie, tym razem 100% razowy żytni, z mąki z pełnego przemiału. Wilgotny, sycący, z odrobinką miodu, bogaty w błonnik, długo pozostaje świeży. Jego dużą zaletą jest szybkość wykonania, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, wadą jest długi czas wyrastania, ale chleby na naturalnym zakwasie tak mają. Bez drożdży(...)pokrywką, wstawić na zimnego piekarnika na 5-8 godzin. Ma wyrosnąć. Piekarnik ustawić na 200 st. Piec 1 godzinę i 30 min, liczone od momentu nagrzania się piekarnika. Gotowy chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Dopiero jak chlebek całkowicie wystygnie można go kroić, w przypadku krojenia ciepłego chleba będzie się przyklejał do noża. Chleb można przechowywać zawinięty
moj przepis nadosyć delikatnie, starając się nie rozrywać ciasta. Napiąć tyle, żeby dobrze trzymało kształt. Przełożyć do koszyka i zostawić do wyrośnięcia na 1,5-2 h. Bezpośrednio przed pieczeniem chleb naciąć żyletką lub nożykiem. Piekłem w garnku żeliwnym, 20 minut w 230oC z pokrywą i następnie 25-30 minut w 190-200oC po zdjęciu pokrywy. Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebweekend mam dla siebie i powiedziałam "NIE" pracy zawodowej (taki był plan, rzeczywistość trochę go zweryfikowała). W ten sposób zrobiło się trochę więcej czasu i wymyśliłam nowy przepis na chleb z chrupiącą (ale nie twardą) skórką i wypieczonym, ale miękkim środkiem. Jest przy nim trochę pracy, ale przy odpowiednim zorganizowaniu jego przygotowanie nie zaburza dobowego rytmu niedzielnego (lub innego dnia(...)który ma się wolny). Dla mnie ważne jest też to, że chleb nie ma kwaskowatego posmaku charakterystycznego dla chlebów na zakwasie, bo nie czas wpływa na jego wyrastanie, a częste wyrabianie ciepłymi dłońmi i odpowiedni sposób pieczenia. Składniki : Zaczyn 1 łyżka aktywnego zakwasu pszennego 60 g letniej wody 30 g mąki pszennej jasnej, np. typ 650 30 g mąki pszennej
Weekendy w domu i ogrodziegryka, 17% pszenica). Robiony identycznie jak żytnie, w zaczynie zakwaszone 33% całkowitej mąki (połowa orkiszowej). Dodatek namoczonego siemienia i tartego jabłka opóźnia czerstwienie i zapobiega kruszeniu się chleba. Zaczyn (fermentacja 18 h w 25-27oC): 30 g zakwas żytni 150 g letnia woda 3 g sól 150 g mąka orkiszowa pełnoziarnista Ciasto: cały zaczyn
Przepisy na domowy ser i chlebtego co słyszałam, wychodzą. Moja dzisiejsza propozycja to również wykorzystanie tostów, jajek, rukoli oraz szynki parmeńskiej, ale dużo szybsza i prostsza niż poprzednie propozycje. To podgrzane na patelni kromki chleba tostowego, posmarowane pysznym majonezowym sosem z dodatkiem konserwowego ogórka, z rukolą, szynką parmeńską oraz jajem sadzonym. Kaloryczne, ale od czasu do czasu warto przygotować Takie tosty smakują wyśmienicie i potrafią(...)śniadanie, na kolację… sprawdzą się nawet w roli przekąski – przetestowałam na niezapowiedzianych gościach i wszyscy byli zadowoleni:) Zdecydowanie polecam! Na 4-5 tostów: 8-10 kromek chleba tostowego 4-5 jajek 1 duża garść rukoli 4-5 plasterków szynki parmeńskiej sól, pieprz 1 łyżka masła Sos: 3 łyżki majonezu (świetnie się tutaj spisuje majonez Kielecki
Smaki Na TalerzuPrzygotowywałam zakwas na chleb już kilka razy z różnym skutkiem. Czasami zalewał mi sobą kuchenkę, taki był wesoły i ciekawy świata, a czasami umierał cichutko w kuchennym kącie. Jednak po wielu próbach oswajania się z życiem w słoiku, dokarmiania, odstawiania, kładzenia spać do chłodu, aby poczekał na następne wypiekanie i za każdym razem, kiedy udało nam się współpracować, efekt był(...)bardzo zadowalający i smaczny! Naprawdę domowy chleb, nawet jeżeli nie do końca wyrośnie tak mocno, jak byśmy chcieli i nawet jeżeli skórka się odrobinę przypiecze, to nie ma on sobie równych :) A już szczególnie w czasie ołowianych chmur! I ten zapach, który otula, jak najmilszy kocyk i daje niesamowite w swej prostocie poczucie spokoju i ukojenia ♥ Dlatego dziś śpieszę podzielić
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOczywiście w sklepach możemy znaleźć coraz więcej różnych rodzajów chleba czy innego pieczywa, ale mam wrażenie że wraz ze zwiększeniem asortymentu spada drastycznie jego jakość. Ja zwykle pokonuję coraz większe odległości aby kupić pieczywo nie tylko dobre w smaku, ale także dobrej jakości. Bo jednak przyzwyczajona jestem zapewne tak jak wy do przysłowiowej kanapki z serem czy wędliną którą(...)głodna. Problem pojawia się wtedy kiedy badania pokazują że jesteś uczulona/y na gluten. Wtedy ilosć produktów bardzo się zmniejsza, czeka Cię wizyta w dedykowanych piekarniach lub samodzielne próby wypieku chleba. Dziś mam przepis dla Tych z Was którzy lubią jeść naprawdę wysokiej jakości ziarniste pieczywo, oraz dla tych którzy muszą ograniczać gluten. Ten chlebek jest niesamowicie prosty, potrzebuje tylko czasu
nietylkopasta.plNiedziela, więc u mnie znów chleb na zakwasie. Ostatnio czasu bardzo mało, więc nie mogę sobie pozwolić na zabawę z formą, dlatego piekę chleby bez specjalnego wyrabiania. Ten chleb planuję upiec na Święta. Dodam do niego wtedy aromatycznych przypraw i nasion, a uformuję go w karpia, podobnie do przepisu na Vörtbröd dwa lata temu. Składniki : 100 g razowej mąki orkiszowej(...)stawić do piekarnika. Włączyć go na 210 stopni C., pieczenie góra/dół. Piec 15 minut. Potem obniżyć temperaturę do 190 stopni C. i piec jeszcze 60 minut. Wyjąć chleb na kartkę do pieczenia. Chleb powinien dawać głuchy odgłos po postukaniu go od spodu
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj jest Światowy Dzień Chleba a chlebem trzeba się dzielić. Dlatego ja dzielę się dzisiaj z wami przepisem na chleb wytrawny, nadziewany serem i pomidorami. Chleb jest prosty, bo na drożdżach, łatwy, szybki, idealny na kolację czy imprezę ze znajomymi. Tak naprawdę to co do niego dodacie to już wasza inwencja i wasze smaki. Ważne by były to smaki wyraziste(...)chleb był aromatyczny. Polecam. Chlebek ten dołączam do Akcji World Bread Day 2019 . I zachęcam wszystkich do wspólnego pieczenia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikchlebek powinien mieć kształt połączonych ze sobą bułeczek, ale mnie bardziej potrzebny był chleb i z tych składników właśnie upiekłam pyszny bochen. Składniki na bochenek: 350 g mąki pszennej 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej, ( mnie mąka pytlowa) 75 g mąki kukurydzianej (nie skrobi!) 300 ml ciepłej wody- u mnie 350ml 7 g suchych drożdży łyżeczka soli (lub troszkę więcej) łyżka(...)ułożyć ściśle obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 min. Posypać ulubionymi ziarnami Piec w temp.210-220*C około 25 min. Ja piekłam chleb ok.45 min.- ciut za długo bo mi za bardzo zbrązowiał :) ,choć przykryłam go w połowie pieczenia folią aluminiową. Przepis znalazł am tutaj. "Chlebek Daktyla to popularne w Grecji, Turcji
Proste Potrawyrazem w Lipcowej Piekarni Amber chleb łatwy, lekki i smakowity. Przepis na chleb pochodzi z bloga Zorry a oryginał pochodzi ze strony Dagmar. Ten letni wypiekł pięknie zsynchronizował się ze spadkiem temperatury za oknem i włączenie piekarnika nie spowodowało zawału piekarza, ha ha. Nie narzekam, kocham upały i niech wrócą jak najszybciej. Podczas upału rósł by jeszcze krócej bo mój(...)podczas 23 stopni za oknem rósł jak szalony. Pozmieniałam trochę mąki w chlebie pod użytek domowników. Zamiast mąki pszennej T 550 użyłam mąki pszennej T 650, a do chleba właściwego mąki orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej. Miło było dołączyć mi do lipcowego wypiekania bo nie wiem czy w sierpniu mi się uda - mam urlop. Pięknych wakacji dla wszystkich Piekarzy i Piekarek
Moje Małe CzarowanieSzybka i smaczna propozycja na śniadanie, to tosty z sałatą i wędzonym łososiem. Dodatkowo, jako smarowidło, mamy tutaj mieszankę serka kanapkowego z niewielką ilością majonezu i posiekanymi oliwkami. Ja chleb lekko ogrzałam w sandwicherze, ale równie dobrze, o ile nie lepiej, sprawdzi się również patelnia grillowa. Kanapki takie wsunął ze smakiem nawet mój Synek:) U nas na pewno zagoszczą jeszcze(...)jakiś leniwy poranek;) chleb tostowy kilka listków sałaty 6 czarnych oliwek 1-2 łyżki majonezu 2-3 łyżki serka śmietankowego kanapkowego 100-200 g wędzonego łososia sól, pieprz Oliwki drobno siekamy. Łączymy z majonezem i serkiem kanapkowym. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Chleb tostowy podgrzewamy przez chwilę w opiekaczu (nie dociskamy go, by kanapki się nie złączyły ze sobą
Smaki Na TalerzuProsty chleb przygotowany w połączeniu mąki orkiszowej ciemnej i żytniej z dodatkiem ziaren słonecznika. Pyszny i szybki w przygotowaniu, w dodatku zdrowy. Przyznam, że nie często piekę chleb, jednak chyba najwyższa pora to zmienić, ponieważ domowe najlepsze. Uwielbiam ten zapach unoszący się w całym domu podczas pieczenia, uwielbiam chleb jeszcze ciepły z domowym masłem i szklanką mleka. Nie ma chyba(...)podwoiło swoją objętość. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy, na wierzch posypać ziarna słonecznika, odstawić na 10 minut. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec chleb około 40-45 minut. Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce
Zrób to smacznieSzwecji świętujemy już piątek. Zaprosiłam znajomych na wielkanocny bufet, w którym między innymi znajdą pesto chlebek. Zawsze stawiam na domowe pieczywo na święta. Pesto chlebek to najprostszy drożdżowy chleb z dodatkiem domowego pesto. Postawiłam na kolor wiosny i wybrałam zielone pesto z bazylii. Najbardziej odpowiada mi domowe pesto, bo mogę je modyfikować na wiele sposobów. Dzisiaj dodałam do pesto również(...)rukolę. Pesto chlebek to drożdżowe zawijasy, idealne na wielkanocny bufet. Pięknie się prezentuje i super smakuje. Oczywiście obok chleba będą i inne rarytasy. Moja rodzina przepada za jarzynową sałatką , więc jest to numer jeden na świątecznym stole. Śledzie to z kolei moje ulubione wielkanocne danie. W tym roku zrobiłam tradycyjne rolmopsy . Co jeszcze przyrządzę na Wielkanoc dowiecie się jutro
codojedzenia