poszukiwaniu inspiracji na chleb wymyśliłem chleb cebulowy. Ma on naprawdę intensywny aromat, świetnie smakuje. Zwykły biały pszenny chleb, ale tak wyrazisty w smaku, że nawet jak samym masłem posmarujecie, to da radę robić za pełnoprawną kanapkę. Ja najbardziej lubię jeść go z plastrem żółtego sera. Ser idealnie się komponuje z tym cebulowym smakiem. Przy okazji opowiem Wam historię
Marder&Marder Manufacturezwany "długi weekend" często towarzyszy nam dylemat - ile kupić pieczywa, żeby z jednej strony nam go nie zabrakło, a z drugiej nie zostać po wolnym z zapasem czerstwego chleba. Jeśli po majówce został Wam czerstwy chleb razowy na zakwasie nie martwcie się - możecie go wykorzystać do przygotowania zupy. Zupa chlebowa jest smaczna i pożywna, a jej smak przypomina trochę gęsty(...)przeciwnym wypadku część z nas by po prostu wyrzuciła - zero waste w praktyce. Zupa chlebowa - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: ok. 350 g chleba na zakwasie, cebulę, 4 ząbki czosnku, 2l wody, 2 łyżki domowej przyprawy do zup (jeśli jej nie masz zastąp wodę bulionem warzywnym lub drobiowym), łyżkę oleju rzepakowego, łyżeczkę majeranku, sól i pieprz
Z notatnika dietetykaSzybki chleb na drożdżach z ziarnami lnu to znakomity sposób na domowy chleb na śniadanie. Przygotowanie trwa krótko, wyrasta ok. 90 minut i potem pieczemy. Zajadamy pyszny chleb po 2 godzinach. Zachęcam zatem do upieczenia własnego chleba. Chleb pszenny z ziarnami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKwietniowa Piekarnia Amber i tym razem trochę inny chleb niż zwykle. Czekoladowy ale jeśli cukru nie dacie to będzie deserowy. Chleb metodą Yudane tutaj może być czekoladowy lub z kawą. Ja zrobiłam czekoladowy i podałam go z kremem czekoladowym. Polecam wszystkim bardzo gorąco i chleb, bo pracy z nim mało i krem czekoladowy do chlebka. Chleb jest mięciutki, bardzo elastyczny(...)bardzo proste i nie będzie problemu, ja zamieszczam zdjęcia jak ja to zrobiłam. Za oknem paskudna wiosna więc niech ten chlebek poprawi nam nastrój. Niech nam się upiecze! Chleb czekoladowy. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePizza chlebowa z patelni z pysznymi dodatkami na wierzchu to bardzo smaczny i szybki sposób na pozbycie się resztek z lodówki. Do jej przygotowania użyłam kilka kromek czerstwego chleba, a także kawałek wędzonej piersi z kurczaka, która została po robieniu sałatki, zalegającą rukolę i ser żółty, a także cebulę, którą zawsze się w domu znajdzie. Możecie oczywiście użyć innych dodatków(...)obiadu, paprykę, kukurydzę, pikle, itp. Danie świetnie sprawdzi się na śniadanie, kolację czy nawet obiad, gdyż jest bardzo sycące. Składniki na pizzę chlebową z patelni: 4 kromki chleba (może być czerstwy) 2/3 szklanki mleka 3 jajka oregano, bazylia, papryka ostra, sól, pieprz Dodatki: pół wędzonej piersi z kurczaka niewielka cebulka garść rukoli około 100 g sera żółtego około
e-PrzepisyKulinarneChleb z rukolą to doskonała inspiracja do wykorzystania rukoli , która zalega w lodówce. Czasami mi się zdarza, że kupię duże opakowanie, połowę wykorzystam, a reszta stoi i więdnie. Do upieczenia chleba można również wykorzystać np. natkę pietruszki. Chlebek jest bardzo smaczny i miękki. W końcu domowe pieczywo nie ma sobie równych. Polecam! Chleb z rukolą - składniki: 300g mąki pszennej(...)świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru 50g rukoli 200 ml ciepłej wody Chleb z rukolą - przygotowanie: Rukolę należy zblendować z ciepłą, ale nie gorącą wodą. Wkruszyć drożdże, dodać cukier oraz łyżkę mąki. Całość przemieszać i odstawić na około 10 minut. Do większej miski należy przesiać mąkę oraz wsypać sól. Do składników suchych przelać mieszankę drożdżową z rukolą
Di gotujeChciałem zrobić pewien eksperyment z chlebem. Uwielbiam zwykłe pszenne chleby, takie najprostsze. Wiem, jako bloger kulinarny powinienem mieć bardziej wyrafinowane podniebienie. Ale co ja poradzę, taki mam smak i tyle. Lubię, gdy pieczywo tętni glutenem. Tym razem pomyślałem o pewnej zmianie. Co będzie, gdy do pszennego chleba dodam otrębów pszennych? Otręby powinny dodać mu nieco charakteru, wyrazistości. Ale z drugiej
Marder&Marder ManufacturePrzepis znaleziony w necie i krąży on po blogach. Dlaczego ten chleb nosi taką nazwę nie wiem, nie znam jego pochodzenia a w necie niewiele. Dostępne źródła mówią że San Francisco jest znane z zakwasu chlebowego a ten chleb zakwasowcem jest niewątpliwie. Jeśli ktoś zna pochodzenie chleba to zapraszam do komentowania. Chleb z serii zawsze się uda i można nawet(...)pokusić się na upieczenie go jako swojego pierwszego zakwasowca, polecam. Chleb z San Francisco. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemojprzepisna.pl | Chleb wiejski Prosty i pyszny chlebek zrobiony z pełnoziarnistych mąk: orkiszowej i żytniej. Jest wilgotny, w środku mięciutki i pachnący z zewnątrz chrupiący, na drugi dzień też jest bardzo smaczny. Nic a nic nie sprawi Wam kłopotu, przepis zapożyczyłam z książki „Chleb Domowy wypiek” autorstwa Ulrike Skadow . Ps. to moje pierwsze próby z mąką orkiszową, póki(...)szklanego (ta głębsza) wypełniona była 1 litrem wrzątku. Bochenek wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 5 min w 250 st. następnie temperaturę zmniejszyć i piec 25 min w 220 st. Chleb wyjąć z piekarnika, wyjąć z naczynia, pozostawić na kratce do całkowitego ostudzenia. Kroić nożem z piłką, przechowywać zawinięty w lniany ręcznik, w szczelnej metalowej puszce lub chlebaku. *w oryginalnym przepisie
moj przepis namojporzepisna.pl | Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie Kolejny chlebek na naturalnym zakwasie, tym razem 100% razowy żytni, z mąki z pełnego przemiału. Wilgotny, sycący, z odrobinką miodu, bogaty w błonnik, długo pozostaje świeży. Jego dużą zaletą jest szybkość wykonania, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, wadą jest długi czas wyrastania, ale chleby na naturalnym zakwasie tak mają. Bez drożdży(...)pokrywką, wstawić na zimnego piekarnika na 5-8 godzin. Ma wyrosnąć. Piekarnik ustawić na 200 st. Piec 1 godzinę i 30 min, liczone od momentu nagrzania się piekarnika. Gotowy chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Dopiero jak chlebek całkowicie wystygnie można go kroić, w przypadku krojenia ciepłego chleba będzie się przyklejał do noża. Chleb można przechowywać zawinięty
moj przepis namojprzepisna.pl | Chleb wiejski Prosty i pyszny chlebek zrobiony z pełnoziarnistych mąk: orkiszowej i żytniej. Jest wilgotny, w środku mięciutki i pachnący z zewnątrz chrupiący, na drugi dzień też jest bardzo smaczny. Nic a nic nie sprawi Wam kłopotu, przepis zapożyczyłam z książki „Chleb Domowy wypiek” autorstwa Ulrike Skadow . Ps. to moje pierwsze próby z mąką orkiszową, póki(...)szklanego (ta głębsza) wypełniona była 1 litrem wrzątku. Bochenek wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 5 min w 250 st. następnie temperaturę zmniejszyć i piec 25 min w 220 st. Chleb wyjąć z piekarnika, wyjąć z naczynia, pozostawić na kratce do całkowitego ostudzenia. Kroić nożem z piłką, przechowywać zawinięty w lniany ręcznik, w szczelnej metalowej puszce lub chlebaku. *w oryginalnym przepisie
moj przepis namojporzepisna.pl | Razowiec – Chleb razowy żytni na zakwasie Kolejny chlebek na naturalnym zakwasie, tym razem 100% razowy żytni, z mąki z pełnego przemiału. Wilgotny, sycący, z odrobinką miodu, bogaty w błonnik, długo pozostaje świeży. Jego dużą zaletą jest szybkość wykonania, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, wadą jest długi czas wyrastania, ale chleby na naturalnym zakwasie tak mają. Bez drożdży(...)pokrywką, wstawić na zimnego piekarnika na 5-8 godzin. Ma wyrosnąć. Piekarnik ustawić na 200 st. Piec 1 godzinę i 30 min, liczone od momentu nagrzania się piekarnika. Gotowy chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Dopiero jak chlebek całkowicie wystygnie można go kroić, w przypadku krojenia ciepłego chleba będzie się przyklejał do noża. Chleb można przechowywać zawinięty
moj przepis naminut. Uformuj bochenek i zostaw w do wyrośnięcia w koszyku w temperaturze 26-28°C i wilgotność 60% na około 4 godziny. Przed pieczeniem wierzch chleba można posmarować pomadą*, dla uzyskania efektu 'tygrysiej skórki'. Pieczenie w temperaturze 210-220°C, około 40-45 minut. Piekłem w garnku żeliwnym, pierwsze 20 minut z pokrywą. Smacznego :) *Dodatkowa pomada 'tygrysia skórka
Przepisy na domowy ser i chlebzaprzeczy, że nie ma nic lepszego niż świeże domowe pieczywo. Chrupiąca skórka, sprężyste, wilgotne, wypieczone wnętrze. Nam najlepiej smakuje z domowymi konfiturami z czarnej porzeczki. A zapach pieczonego chleba rozchodzący się po domu nie oceniony.. Składniki: 350g Mąka Uniwersalna typ 480 150g Mąka Pełnoziarnista typ 1850 500ml kefir 2 łyżeczki sól 1 łyżeczka cukru 5g drożdże Przygotowanie(...)środka. Uformować okrągły bochenek. Podwinięta część ciasta ma być spodem bochenka. Tak przygotowany chlebek umieść na papierze do pieczenia, a następnie wszystko przełożyć do miski lub koszyka do wyrastania chleba. Przykryć talerzem lub ręcznikiem i odstawić na kolejne 45 minut. Nastawić piekarnik na 230 stopni, bez termo obiegu. W środku pozostawić 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika. Kiedy piekarnik osiągnie
W garach u Gosizaprzeczy, że nie ma nic lepszego niż świeże domowe pieczywo. Chrupiąca skórka, sprężyste, wilgotne, wypieczone wnętrze. Nam najlepiej smakuje z domowymi konfiturami z czarnej porzeczki. A zapach pieczonego chleba rozchodzący się po domu nie oceniony.. Składniki: 350g Mąka Uniwersalna typ 480 150g Mąka Pełnoziarnista typ 1850 500ml kefir 2 łyżeczki sól 1 łyżeczka cukru 5g drożdże Przygotowanie(...)środka. Uformować okrągły bochenek. Podwinięta część ciasta ma być spodem bochenka. Tak przygotowany chlebek umieść na papierze do pieczenia, a następnie wszystko przełożyć do miski lub koszyka do wyrastania chleba. Przykryć talerzem lub ręcznikiem i odstawić na kolejne 45 minut. Nastawić piekarnik na 230 stopni, bez termo obiegu. W środku pozostawić 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika. Kiedy piekarnik osiągnie
W garach u Gosi