chleb - 26084 przepisów (strona:248/1739)

Chleb Tostowy - Najlepszy Przepis ! 149

Piekę ten chlebek już od dobrych kilku miesięcy, a ciągle nie pamiętałam aby wstawić przepis, a wart jest on uwagi gdyż to jeden z lepszych przepisów na chleb tostowy. Chlebek jest mięciutki, wilgotny, sprężysty nawet po odmrożeniu (zawsze po upieczeniu i wystudzeniu, zamrażam część chleba) Polecam Wam z całego serducha ten przepis :) Składniki 2 bochenki Zaczyn: 200 ml ciepłej(...)wyjmujemy je na omączony blat i krótko zagniatamy odgazowując je. Następnie dzielimy na dwie części i wykładamy do wysmarowanych i obsypanych mąką blaszek  kek sówek ( 5. Następnie odstawiamy chleb w foremkach, przykrytych folią do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut . W tym czasie nastawiamy piekarnik na  190 stopni . Kiedy chlebki wyrosną pod folię, smarujemy je wodą

Gotowanie...to proste !
Chleb gryczany na drożdżach 114

musicie szukać w sklepie lub piekarnik tego idealnego to jeszcze macie 100% pewność co do tego, co znajduje się w składzie Waszego pieczywa Dziś polecam Wam prosty chleb gryczany na drożdżach. Nie martwcie się, gryka nie jest tutaj wyczuwalna. Chlebek jest bardzo syty, nie kruszy się i nie wymaga długiego przygotowania Spróbujcie sami Chleb gryczany na drożdżach 200 g mąki(...)budyniu. Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Keksówkę wysmaruj olejem lub masłem. Wyłóż do niej ciasto, wyrównaj wierzch i posyp pestkami dyni. Ponownie odstaw na ok. 15 minut. Chleb piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Smacznego Artykuł Chleb gryczany na drożdżach pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Gulasz z szynki, zagęszczany chlebem razowym 137

kanapie pod kocem. Rozgrzewający i sycący comfort food? Gulasz i ziemniaki (w jednym ze swoich pysznych wcieleń )! Ten gulasz z szynki robi się prawie sam. Wieprzowy gulasz zagęściłam razowym chlebem na zakwasie – to właśnie on dodał całości charakteru i lekkiej kwasowości, niesamowicie podkręcając smak mięsa. Mięso z szynki oczyszczamy z błonek i skrawków tłuszczu. Kroimy mięso w równą kostkę(...)cebulę z czosnkiem do ronda, mieszamy. Gotujemy wszystko na małym ogniu, powoli, pod uchyloną pokrywką – do miękkości mięsa. Kiedy mięso jest już delikatne i miękkie, dokładnie kruszymy kawałek razowego chleba i dodajemy okruszki do rondla. Wszystko dobrze ze sobą mieszamy i gotujemy gulasz po dodaniu chleba jeszcze przez kolejne 5-10 minut, do zgęstnienia. Gdyby się okazało że sos wyszedł

Karo in the Kitchen
Zapiekanka tostowa z jajkami i szynką 133

Szynka, jajka, pomidor, ser i chleb tostowy podane razem, ale w niecodziennej formie – w formie zapiekanki. Jak łatwo się domyśleć nie jest to propozycja obiadowa, a prędzej kolacyjna. Nie jest to jednak opcja na wykwintną kolacją, a raczej taką jedzoną w zaciszu domowym ze swoimi najbliższymi. Na spód naczynia dodatkowo dorzuciłam od siebie chleb tostowy. Nie wzięłam pod uwagę(...)zmieniłoby cokolwiek zrumienienie go uprzednio na patelni lub podgrzanie w piekarniku (razem z grzankami). Poza tym smak bardzo fajny, niecodzienny, choć przy użyciu codziennych produktów;) mniej więcej 3/4 op. chleba tostowego 5 jajek ugotowanych na twardo 200 g szynki w plasterkach ostra musztarda 1-2 pomidory bazylia, oregano suszone 1 – 1 i 1/3 szkl. śmietany 30% 2 jajka

Smaki Na Talerzu
Chleb pszenny... dwie mąki, z chrupiącą skórką 149

Piekę domowe bułki, chleby, rogale. Nie ma to jak domowe pieczywo. A do tego jeśli można upiec rano i mieć świeżutkie na weekendowe śniadanie... to już pełnia szczęścia, prawda? Tak właśnie zrobiłam w ostatnią sobotę. Ale szukając nowych smaków, postanowiłam upiec chleb ze zmieszanymi dwoma rodzajami mąki, dodałam jeszcze otręby owsiane i ziarna słonecznika. Pomyślałam, że skoro robię coś nowego(...)koniecznie muszę się z Wami tym pomysłem podzielić. Dlatego szybko przygotowałam moje domowe „studio” i zabrałam się do pracy. Przekonajcie się jak pięknie i szybko powstał chleb. Wizualnie można go ocenić, ale smak... uwierzcie na słowo, że warto go było upiec Składniki: 400 g mąki pszennej Typ 650 400 g mąki pszennej Typ 550 3 łyżki oleju 25 g świeżych

Kuchnia u Krysi
Chleb marchwiowy na zakwasie 114

tygodni październik? dlatego tak przykro przestawić się na zimowe kurtki, czapki i szaliki. U mnie padał śnieg z deszczem, a mnie jest szkoda lata. Tym chętniej przystąpiłam do wypiekania chleba marchewkowego, słonecznego i pachnącego odchodzącym latem czy jesienią? Chleb wypiekałam w comiesięcznej Piekarni Amber - chleb wybrała dla nas Badylarka i to był najlepszy wybór. Moje wykonanie nieco odbiegało od oryginału(...)rezultat jest znakomity. Prosty w wykonaniu chleb na zakwasie na soku ze świeżo wyciśniętej marchwi jest znakomitym posiłkiem śniadaniowym nie tylko do miodu czy dżemu, idealnie smakuje z wędliną, serem, spróbujcie koniecznie. Marchewkowy chleb z żurawiną na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Salsa na chlebie w jajku 158

Salsa pomidorowa z chlebem smażonym w jajku to pomysł na mega szybkie śniadanie. Ten uproszczony dip sprawdza się idealnie również jako dodatek do chipsów czy nachos. Składniki: 3 kromki chleba 3 średnie jajka Składniki na dip a la salsa pomidorowa: 2 nieduże pomidory 1 średnia cebula czerwona 1/2 papryczki chilli 2 ząbki czosnku kilka listków kolendry szczypior sok z połowy(...)koniec przyprawiamy solą, pieprzem i polewamy sokiem z limonki, i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Przygotowanie: Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy chleb po wcześniejszym zanurzeniu w miseczce. Każdą ze stron smażymy do ścięcia się jajka. Jeżeli podobał Ci się ten przepis i chcesz być na bieżąco, to koniecznie zostaw lajka na naszym fanpage

CityTaste - Przepisy
Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem 128

Chleb na zakwasie czy na drożdżach? jaki wolicie? my zdecydowanie na zakwasie ale jak czasu mam mało a chleb się kończy na drożdżach też są pyszne. Klikając w etykietę chleby i bułeczki znajdziecie mnóstwo inspiracji na domowe pieczywo . Dziś jednak pomówmy o chlebie w którym chrupie słonecznik, skórka a miąższ jest mięciutki i sprężysty, idealny. Zachęcam do skorzystania z przepisu(...)zrobić zakwas? klikajcie i zarabiajcie, to nic trudnego. Chleb śniadaniowy na zakwasie ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Papryka faszerowana chlebem 130

Przepis na paprykę faszerowaną chlebem podpatrzyłam w jakimś programie kulinarnym. Nie miałam dokładnych proporcji ani wszystkich składników więc pokombinowałam i stworzyłam swoją wersję. Papryka wyszła bardzo smaczna a przepis fajny bo można wykorzystać czerstwe pieczywo. składniki: 5-6 papryk, u mnie biała i czerwona 300 g czerstwego chleba, sam miąższ bez skórki 2-3 chochelki bulionu 1 cebula(...)mięsistych pomidorów 4-5 filecików sardeli 3 łyżki drobno startego sera grana padano solidna garść posiekanej natki pietruszki sól,pieprz cukier oregano 750 ml przecieru pomidorowego Miąższ chleba pokroić na mniejsze kawłki i przełożyć do dużej miski. Polać bulionem i lekko rozgnieść dłonią. Bulionu dajemy tyle aby chleb tylko lekko ponasiąkał i dał się rozdrobnić żeby nie powstała bardzo mokra

Monia miesza i gotuje
Chleb z kaszy gryczanej - tylko 3 składniki! 132

Spora ilość kaszy, którą otrzymałam od marki NaturAvena zmotywowała mnie w końcu do przygotowania chleba gryczanego, którego wypiek planowałam już od bardzo dawna. Chleb jest bardzo prosty do przygotowania, jednak wymaga czasu, bo około półtora dnia na napęcznienia kaszy i wyrośnięcia zblendowanej masy. Chleb z kaszy gryczanej, jak można zobaczyć na zdjęciach jest pięknie wyrośnięty, mimo braku żadnych spulchniaczy. Smakiem(...)różni się od standardowych chlebów, bo czuć nutkę gryki, niezbyt intensywną, ale jednak obecną. Ja kaszę gryczaną uwielbiam i podsumowuję ten chlebek jako bardzo udany i smaczny.  Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej (NaturAvena) 700 ml wody 1 płaska łyżka soli  Przygotowanie: Kaszę opłucz pod bieżącą wodą.  Zalej 700 ml wody i odstaw na noc.  Rankiem

Zdrowie na języku :P
Żytni chleb na zakwasie z pestkami 99

Wiecie że na blogu przepisów na chleby nie brakuje, zajrzyjcie pod link chleby i bułeczki , tam mnóstwo inspiracji. Dzisiaj przedstawiam chleb prosty, smaczny, z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Chleb idealny na kanapki do pracy czy szkoły, pestki fajnie chrupią pod zębem. Chleb żytni na zakwasie z pestkami słonecznika i dyni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb z zieloną czubrycą 156

pieczeniu chleba, jest coś magicznego, nic nie przynosi mi więcej radości niż własnoręcznie upieczony chleb. Do tej pory uważałam, że pieczenie chleba jest skomplikowane, ale odkryłam ten przepis. Chleb jest bardzo smaczny i  łatwy.  Należy go dobrze wystudzić, wtedy nie będzie się kruszył, długo też zachowuje świeżość. Składniki: Szklanka ciepłej wody, ( nie może być gorąca) 30 gram drożdży(...)stopni. Wkładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremki, posypujemy górę ciasta płatkami owsianymi i wstawiamy do piekarnika. Obniżamy temperaturę do 220 stopni pieczemy 50 minut. Chleb musi dobrze wystygnąć, żeby się nie kruszył przy krojeniu. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Bezglutenowy chleb jaglany 161

Pieczywo to produkt, który dość rzadko pojawia się w moim menu. Sama nie wiem w sumie dlaczego, być może ciężko teraz o dobry chleb i ten, na który trafiam jest po prostu niesmaczny. Być może wynika to także z faktu, że jako dziecko częściej niż chleb jadłam owsiankę i jakoś teraz zupełnie mnie do niego nie ciągnie. Czasem jednak zdarza(...)wytrawnych i słodkich kanapeczek. Zrobiłam też z niego grzanki i również dobrze się sprawdził. Z pełnym przekonaniem polecam bezglutenowy chlebek jaglany na śniadanie, drugie śniadanie i kolację Bezglutenowy chleb jaglany przepis na keksówkę o wymiarach 12 cm x 25 cm 350 g mąki jaglanej 150 g mąki ryżowej 40 g świeżych drożdży 350 g letniej wody łyżka syropu daktylowego

365 dni dookoła kuchni
Gazpacho czyli chłodnik z pomidorów 109

blogu już jest kilka przepisów na różne chłodniki ale nie było jeszcze pomidorowego. Pyszny i orzeźwiający, zagęszczony chlebem, pachnący czosnkiem z lekką nutą chili. Na upały w sam raz. składniki: 1 kg pomidorów, ja użyłam mięsistych bawole serce 1 mała cebula pół papryki 2 nieduże ogórki gruntowe 2 duże ząbki czosnku 4 kromki czerstwego chleba, tylko miękki miąższ ze środka(...)łyżek oliwy sok z limonki do smaku sól, pieprz chili do smaku, może być świeże lub sproszkowane Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ chleba pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do dużej miski. Sparzone pomidory pokroić na kawałki i wrzucić do miski na chleb. Dzięki tem sok z pomidorów będzie wsiąkał w chleb i go nieco rozmoczy. Na kawałki

Monia miesza i gotuje
Konfitura z arbuza 275

inne owoce. Z białej części można przygotować marynowane skórki arbuza lub konfitury ze skórki arbuza. Pierwszy przepis na konfitury z arbuza z którego korzystałam pochodził z książki o wypieku chleba i dotyczył przygotowania ich właśnie w automacie do chleba. Dla nas ten wariant okazał się jednak zbyt słodki, więc po kilku próbach nieco go zmodyfikowałam, zmniejszając ilość cukru i dodając(...)minut od chwili zagotowania wody. Po pasteryzacji słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do czasu aż wystygną. Konfitury z arbuza lub galaretka z arbuza w automacie do pieczenia chleba - składniki 500 g oczyszczonego z pestek miąższu arbuza (tylko czerwona część) 350 g cukru żelującego 100 ml soku jabłkowego sok z jednej cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 małe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania