Chleb gryczano-ryżowy z dodatkiem babki jajowatej

Chleb gryczano-ryżowy z dodatkiem babki jajowatej

Chleb gryczano-ryżowy z dodatkiem babki jajowatej

  Smaczny chlebek z mąk bezglutenowych (jedynie odrobina żytniej z zakwasu w składzie, bo nie prowadzę na razie zakwasu bezglutenowego). Kwaskowo-słodkawy z lekką nutą gryki, w środku wilgotny i mięciutki. Dodatek łuski babki jajowatej korzystnie wpływa na strukturę miękiszu, która jest tu podobna jak w żytnich chlebach. Zaczyn:  5 g zakwasu żytniego 25 g mąki ryżowej  25 g mąki gryczanej  50 g wody  wymieszałem w słoiczku i zostawiłem na noc do zakwaszenia ok 15 h w t.pokojowej... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.