babka ziemniaczana - 1359 przepisów

Babka ziemniaczana (Kartoflak) 139

proponuję wam prostą, naszą polską babkę ziemniaczaną z surowych tartych ziemniaków, z dodatkiem smażonego boczku, szynki i cebuli. Ta babka jest przygotowana tradycyjnie, bez wymyślnych dodatków, tak jak przygotowywało się u mnie w domu. Babkę ziemniaczaną z boczkiem przygotowywał w domu mój tata!Ja przygotowuję ją identycznie. To danie ma różne nazwy, u mnie mówiło się na nią(...)kartoflak, z wielkopolska zwie się bambrzokiem, a nazywana też jest dziadem, kugel, kugiel, na Kurpiach rejbak, czy popularnie babką ziemniaczaną lub kartoflaną. Polecam też przepis na: Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków Babka ziemniaczana do perliczki   Babka ziemniaczana (Kartoflak): Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 cebula sól, pieprz, majeranek, oregano bułka tarta 250 g boczek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka ziemniaczana 344

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam na bardzo smaczny, prosty i tani obiad. Jest nim babka ziemniaczana. Zrobiłam ją z dodatkiem kiełbaski, cebuli oraz boczku. Jest bardzo sycąca. Z podanego przepisu wyjdzie Wam duża(...)blacha zapiekanki ziemniaczanej, którą spokojnie można odgrzewać następnego dnia np. w mikrofali. Moim domownikom bardzo zasmakowała a mąż pytał kiedy zrobię ją ponownie Polecam. Post Babka ziemniaczana pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Babka ziemniaczana 241

Lubicie babkę ziemniaczaną(...)Moja córka ostatnio zażyczyła takiej właśni ziemniaczanej babki...do babki można dodać boczek wędzony lub kiełbasę..a u mnie jest bez takowych dodatków...ale dodałam przyprawy takie jak  pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim  oraz  przyprawę myśliwską ..Przyprawy te nie są typowo przyprawami do ziemniaków...ale babka z ich dodatkiem smakowała wyśmienicie

Moje domowe kucharzenie
Babka ziemniaczana 2

raczyć, była babka ziemniaczana , przypominająca w smaku placki ziemniaczane. Po powrocie postanowiłam zrobić to danie na przyjazd Bartka i Jemu ono również zasmakowało. Kilka dni później upiekliśmy babkę ziemniaczaną ponownie, tym razem w foremkach do muffinek i zanieśliśmy na spotkanie w gronie znajomych, którym taka ziemniaczana przekąska przypadła do gustu. Udostępnij Babka ziemniaczana – składniki(...)przestudzony boczek i kiełbasę, jajka, dosypać mąkę ziemniaczaną, dodać przyprawy, posolić i popieprzyć do smaku. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Babkę ziemniaczaną z boczkiem i kiełbasą piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C ( z termoobiegiem ) przez około 90 minut . Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. Babkę ziemniaczaną

niecodziennikpary
Babka ziemniaczana 258

blogach szaleją z przepisami na walentynkową kolację, to i ja postanowiłem dodać coś od siebie. Uważam, że najważniejsza w walentynki jest fajna babka, zdecydowałem więc, że zrobię babkę ziemniaczaną ;) Nie jest to może klasyczna podlaska babka, bo dodałem do niej marchewkę. Jak wiadomo marchew jest najlepsza na potencję, tylko trudno ją przymocować ;) A tak serio, to kiedyś w ramach(...)eksperymentu dodałem marchewkę do placków ziemniaczanych i okazało się to bardzo dobrym pomysłem. Od tego czasu zawsze jak robię placki (albo babkę), dodaję do ziemniaków marchew. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Kugelis - Litewska babka ziemniaczana. 201

Trudno jest mi wyobrazić Litewską kuchnię bez kugelisa (wym. kugielis) lub po prostu babki ziemniaczanej. U nas taką babkę najczęściej piecze się w piecu na wsiach, ale i upieczona w piekarniku smakuje bardzo dobrze.  Uwielbiam litewską babkę ziemniaczaną, ale robię ją bardzo rzadko, bo jest to danie bardzo kaloryczne, ale bardzo bardzo smaczne. Zapraszam! Składniki

Kuchnia Łukasza
Warsztaty i Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką wg Adama Chrząstowskiego 81

moją relację z warsztatów czekoladowych, oraz z konkursu na deser z herbatą Teekanne. Dzisiaj jednak chciałam Wam przedstawić efekt pracy naszego zespołu: Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką , który powstał podczas warsztatów z Adamem Chrząstowskim. Pracowałam z Kingą, Bernadettą, a to co powstało chwalili wszyscy, perliczka była pyszna, tym bardziej, że do tej pory nie miałyśmy z nią(...)mięsa, dusimy chwilkę, dodajemy groszek, posiekaną natkę pietruszki, oraz wlewamy śmietanę, Gotujemy aż powstanie kremowy sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz gałką muszkatałową. Podajemy frykas z rombami babki ziemniaczanej. Danie było cudowne, zebrałyśmy pochwały od widzów The post Warsztaty i Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką wg Adama Chrząstowskiego appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka ziemniaczana 169

Pora na wykopki a więc zabieramy się za babkę ziemniaczaną Składniki: 1,70 kg 1 duża cebula , 2 jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g  boczku wędzonego Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami, boczek pokroić w kosteczkę i obsmażyć do chrupkości, cebulę pokroić w kostkę i również obsmażyć. Boczek z cebulą dodać

Niezły Młynek
Babka ziemniaczana - Start Akcji: TANIE GOTOWANIE 108

wspólnego gotowania i dzielenia się pomysłami - jeśli publikujecie w blogosferze, możecie w komentarzach zamieścić link do Waszych "ekonomicznych" niemniej smacznych przepisów:) A moją pierwszą propozycję stanowi KUGIEL - czyli babka ziemniaczana, która jest absolutnym numerem jeden(...)moich rodzinnych stronach! Receptury na ten sycący i pachnący ziemniaczany przysmak różnią się między sobą - niektórzy dodają odrobine mleka, inni - kaszę mannę zamiast mąki, ja w sezonie cukiniowym dodawałam przetartą cukinię właśnie. Natomiast poniższa propozycja wydaje się najbardziej klasyczna a przede wszystkim wielokrotnie testowana - zapraszam:   KUGIEL - Babka ziemniaczana   Składniki: 2,5 kg ziemniaków

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kartoflak czyli babka ziemniaczana 73

wlewamy gotową masę ziemniaczaną. Pieczemy około godziny w 180 stopniach C.  Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec. Idealna z sosem pieczarkowym.  babka ziemniaczana z boczkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Babka ziemniaczana ze szpinakiem 57

Witajcie Kochani... Dawno mnie nie bylo z Wami..niestety ale w zwiazku z pewnymi zawirowaniami jakie ostatnio dzieja sie w moim zyciu.. Ale mam nadzieje

NaKońcuJęzyka
Babka ziemniaczana na 8 sposobów 94

Babkę ziemniaczaną po raz pierwszy jadłam u mojej nieżyjącej już teściowej, Babci Heleny, która wychowała się na Kresach, w okolicach Mińska. Babkę ziemniaczaną zwano u niej w domu "tarciakiem" i jedzono z sosem pomidorowym lub po prostu z ketchupem. Pamiętam, że gdy pierwszy raz zobaczyłam to danie jakieś 15 lat temu, nie spodobała mi się ani jego forma(...)tylko solą, pieprzem i majerankiem.         A babka ziemniaczana na 8 sposobów to pomysł Oli , która zarządziła babkę na wspólne gotowanie, kliknijcie poniżej, żeby poznać pozostałe 7! Babka ziemniaczana Psotki Babka ziemniaczana Bożeny Babka ziemniaczana Asi Babka ziemniaczana Kasi Babka ziemniaczana Izy Babka ziemniaczana Basi  Babka

Kuchnia Prezydentowej
Potrawy wigilijne z Podlasia i przepisy kuchni regionalnej 13

potem w śniegu bieży na Pasterkę – o północy dzwony kościelne przypominają o narodzeniu Pana. Podlaska babka ziemniaczana Skoro jesteśmy już przy kuchni podlaskiej, warto wspomnieć o babce ziemniaczanej, nazywanej także kartoflakiem. To typowy przysmak z tego regionu, który gości na stołach także w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. Pochodzi z Białorusi, w której jest przysmakiem narodowym, jednak(...)danie to znane jest równie dobrze. Jak sama nazwa wskazuje, podstawą tej potrawy są ziemniaki, ale w składzie znajdziemy cebulę, mąkę, jajka, boczek, majeranek, a także sól i pieprz. Babka ziemniaczana to danie składające się z dosłownie kilku składników, które wystarczy połączyć i upiec. Potrawa ta jest na tyle popularna, że w jednej z podlaskich miejscowości organizuje się

Słodkie okruszki
Babka ziemniaczana - kugiel, gugel, 59

Polsce. Jest to tradycyjne danie kuchni żydowskiej - kugel , które przyjęło się w różnych regionach pod różnymi nazwami, stając się polskimi daniami regionalnymi: na Podlasiu i Suwalszczyźnie jest to właśnie babka ziemniaczana; na Śląsku i Mazurach to kartoflak ; pyrczok w Wielkopolsce; rejbak na Kurpiach; dla Lwowiaków to bulbynek ... Oczywiście dania różnią się troszkę między sobą. Przede wszystkim w oryginalnej wersji(...)woli kartofle, których w Polsce nie brakowało i nadal nie brakuje. W polskich wersjach regionalnych pojawia się mięso, głównie boczek – skwarki z boczku. Dla mnie najbliższa sercu jest nazwa „babka ziemniaczana” :) . Babkę ziemniaczaną lubią chyba wszyscy, no prawie wszyscy, warto czasem samemu ją przyrządzić.  2 kg ziemniaków mączystych, 200 g cebuli, 200 g boczku wędzonego parzonego

królestwo garów
Babka ziemniaczana 62

Babka ziemniaczana to prosta i smaczna potrawa kuchni regionalnej głównie Suwalszczyzny i Podlasia. W tradycyjnej wersji przepisu do babki dodaje się mięso: kawałki boczku, kiełbasy, skwarki ze słoniny.  Najbardziej lubię babkę ziemniaczaną w wersji wegetariańskiej i taką upiekłam.  Kiedyś przygotowanie babki zajmowało mi sporo czasu, bo ziemniaki i cebulę ucierałam ręcznie na tarce. Teraz wykorzystuję(...)odpowiednio przyprawiona, smażę z niej na patelni mały placuszek i próbuję. Jest to mój najlepszy i najbardziej pewny sposób na sprawdzenie efektu przyprawiania masy na babkę, i również mięsa na pasztet czy kotlety. Babkę ziemniaczaną podaje się pokrojoną na duże kawałki z dodatkiem kwaśnej śmietany, kiszonych ogórków, kiszonej kapusty lub innej surówki. Doskonałym dodatkiem do babki będzie sos grzybowy

Codziennik Kuchenny