babka ziemniaczana - 1587 przepisów (strona:8/106)

babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym... 126

Składniki: BABKA ZIEMNIACZANA: ziemniaki 1 kg, jajka 2 sztuki, mąka pszenna 1 szklanka, kucharek 1,5 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi Royal Brand  1 łyżka, garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, garam masala 1 łyżeczka, masło 1 łyżeczka, bułka tarta - do obsypania, szynka hiszpańska 12 plastrów SOS PODGRZYBKOWY: podgrzybki 1 kg, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka, sól - do smaku, pieprz(...)dodać mąkę, kucharka, czosnek, pieprz, jajka, garam masala i dokładnie wymieszać naczynie żaroodporne 22 cm wysmarowac masłem, obsypać tartą bułką, na dnie i bokach poukładać plastry szynki wlać masę ziemniaczaną, na wierzchu poukładać cztery plastry piec w 180 C około 45 minut, grzanie góra/dół, pod koniec można przykryc folią, aby wierzch się mocno nie spiekł, kroić lekko

W Mojej Kuchni Lubię
Piatek: Zapiekanka makaronowa z camembertem 77

sposób wytrawny, wtedy jest z ziemniakami i cebulą. W obydwu przypadkach ważnym składnikiem są jajka, pełniące rolę spoiwa zapiekanki. Kugel ziemniaczany robiliśmy już kilkakrotnie i jest to wspaniały dodatek do odświętnych dań, bardzo podobny do naszej, polskiej babki ziemniaczanej. Makaronowego kugla jeszcze nie piekliśmy, ale na pewno za niego się zabierzemy, bo zapiekanka, którą Wam dzisiaj prezentujemy bardzo

Niedzielny kucharz
Bardzo smaczne pączki ziemniaczane i wspomnienie ziemniaczanego wieczoru 123

targowiskach gotowaliśmy też ziemniaczane potrawy. Zajęcia poprowadziła Joasia Jakubiuk. Kuchnia ziemniaczana to przeważnie dania bardzo proste, ale takie jakie znamy z rodzinnego domu. Szare kluski , cepeliny czy babkę ziemniaczaną najlepiej robiła przecież moja lub Twoja Babcia, prawda? Jednym z przepisów do przygotowania podczas spotkania były właśnie pączki ziemniaczane więc widząc to od razu ustawiłam się przy

Smaczna Pyza
Pączki drożdżowo ziemniaczane [przepis], fotorelacja z warsztatów kulinarnych "Znaj Ziemniaki" 82

spotykać na straganach i sklepowych pułkach a sprzedawcy doradzą nam, które odmiany wybrać żeby poprawić walory smakowe i estetyczne naszych potraw. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy kartacze, brosaniki i babkę ziemniaczaną z brokułami, a na deser słodkie rogaliki ziemniaczane i proste pączki drożdżowo ziemniaczane, na które podrzucamy Wam przepis poniżej :) Pączki drożdżowo ziemniaczane Receptura na pączki pochodzi(...)Korolewicz, dyrektor firmy Europlant, o ziemniakach wie wszystko :) Podlaskie kartacze Rogaliki ziemniaczane z różą Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni restauracji Masuria Arte w Staczach, Podlasianka,   znawczyni kuchni regionalnych, ogrodniczka, wirtuozerka pierogów i dań z pola na stół... i brosaniki, które zostały zjedzone prosto z patelni :)  Babka z brokułami, bardzo ciekawy dodatek do dań mięsnych lub przekąska z sosami

SzczyptaSmaQ
Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków 259

Świetny pomysł na obiad - babka ziemniaczana z sosem z pieczarek lub z gulaszem. Można też ją podać po prostu z gęstym jogurtem. Moja babka jest z wędliną, ale można ją wykonać w wersji wege.  Prosta w wykonaniu.  Z podanych proporcji powstają dwie małe foremki.  Składniki: 1 kg ziemniaków surowych, mogą być mączyste 1 średnia cebula

Ze smakiem bez glutenu
Babka ziemniaczana (wersja podstawowa) 94

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Chyba nie muszę opisywać babki ziemniaczanej, bo zapewne każdy ją zna. Ale dla tych, którzy jeszcze jej nie robili - poniżej przedstawiam prostą, podstawową wersję na smaczne danie. A tu propozycja na babkę w warstwą mięsa mielonego ( klik ). 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 150g wędzonego boczku (można dodać słoninki(...)łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej   Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki. Na patelni podsmażyć cebulę z boczkiem. Całość przełożyć do masy ziemniaczanej. Dodać jajka i posiekany czosnek. Wszystko razem wymieszać, doprawić (majerankiem, solą, pieprzem) i przełożyć do blaszki wysmarowanej niewielką ilością oleju. Piec 1-1,5 godziny w 180 stopniach

Di gotuje
Babka ziemniaczana. Esencja tradycyjnej kuchni domowej. 134

smaków, nie poszukuje udziwnień. Jaj autorka, czyly JA zadowala się obecnie domowymi smakami. W nich odnajduję pełnię aromatów oraz wspomnienia z dzieciństwa, które dodatkowo wzmacniają i uzupełniają wrażenia. Babka ziemniaczana jest takim smakiem. Przygotowywała ją moja Babcia. Teraz robi ją Mama. Za każdym razem jest to domowa uczta. Składniki (na dwie blaszki pasztetowe ): 2 kg ziemniaków 2 jajka(...)patelni podsmażamy boczek/mięso/podgardle, dodajemy cebulę i czosnek. Po ich zeszkleniu wlewamy gorące do masy ziemniaczanej jednocześnie mieszając. Wytopiony, gorący tłuszcz zaparza nasze ziemniaki. Masę wlewamy do wysmarowanych tłuszczem blaszek. Pieczemy ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni. Babka gotowa. Najpyszniejsza jest wprost po zrobieniu jednak odsmażana na patelni też jest boska. Mama zawsze popija ją mlekiem

Kuchnia po mojemu
Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane 32

Opiekanki z gotowanych kartofli to przedwojenny przepis na smaczne kotlety ziemniaczane i doskonały pomysł na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z wcześniejszego obiadu. Kotlety można podać jako dodatek do mięsa i surówki, albo z jakimś ulubionym sosem np. koperkowym czy pieczarkowym. Przepis znalazłam w reprincie książki „Kosowska kuchnia jarska” Romualdy Tarnawskiej i dra Apolinarego Tarnawskiego z 1929 r. W oryginale(...)kolor. Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane Zobacz inne przepis na proste dania z ziemniaków: Kotlety ruskie – przepis na tani obiad Frytki belgijskie z piekarnika Babka ziemniaczana z boczkiem Prosta zapiekanka z ziemniaków Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem Pieczone ziemniaki z twarogiem Artykuł Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane pochodzi

e-PrzepisyKulinarne
Placek ziemniaczany z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą 2489

tradycyjne placki ziemniaczane, ale stwierdziłam, że całą ziemniaczaną masę wyłożę na papier do pieczenia i upiekę w piekarniku w formie jednego, dużego placka. Podobnie jak się piecze Babkę ziemniaczana z boczkiem Taki placek ziemniaczany z piekarnika jest pyszny, chrupiący, jednak mniej tłusty niż placki smażone na oleju. Placek ziemniaczany z piekarnika podałam z ajwarem i dipem. Polecam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka ziemniaczana 42

jest to babka ziemniaczana, ale spotkałam też takie nazwy jak: kartoflak – korowaj czy te ż fafaj Sk ładniki: 4 kg ziemniaków 80 dag kie łbasy np. śląskiej 70 dag prawdziwego w ędzonego boczku 4 wi ększe cebule 3 jajka 2 łyżki gęstej śmietany 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 pe łne łyżki mąki pszennej 1 pe łna łyżka(...)majeranku pieprz kolorowy do smaku, nie za du żo, bo wędlina nada smaku babce 2 foremki: jedna 30/12cm a druga 25/34cm, obie formy nat łuścić masłem lub olejem. Wykonanie: Ziemniaki zetrze ć w malakserze, osączyć na sitku, krochmal zachować. Po łowę cebuli posiekać ,połowę wędliny pokroić w kostkę i przesmażyć razem z posiekaną cebulą na rozgrzanym tłuszczu. Wystudzić. Resztę cebuli

Kuchnia Joanny 55
Bliniarz, ciasto ziemniaczane a la babka ziemniaczana 287

placki ziemniaczane, tyle że mniej w nim mąki. Gdy w ubiegłym roku pierwszy raz pojechałam na Podlasie, zdałam sobie sprawę, że nasz bliniarz jest tamtejszą babką ziemniaczaną ;) Składniki (na blachę (27 x 18 x 3) cm) : kawałek tłustego boczku lub słoniny (zależnie od upodobań) lub chlust oleju 1,2 kg dużych ziemniaków pokrojona w kostkę połowa średniej cebuli

Weekendy w domu i ogrodzie
Kugel, kugl, a może rejbak. 107

prawdziwym lokalnym przysmakiem. Żydzi podawali ze smażoną cebulką,  wersja wypasiona zawierała kaczkę lub gęsinę. Polacy serwowali z wieprzowiną, wołowiną i na tłusto. A większość z nas zna jako babka ziemniaczana.😊 U mnie był olej do formy i łyżka bułki tartej do wysypania, tak dla pewności, że ładnie się wyślizgnie po upieczeniu. Oraz: łyżka masła 20 dkg pieczarek szczypta(...)soli 2 łyżki tartego żółtego sera natka pietruszki surówka  Jak widać ziemniaki state na grube wiórki, dzięki temu babka nie jest tak zwarta i zbita. Pominęłam  pianę z białek, tradycyjnie ( u mnie) uważam, że taka masa jest zbyt ciężka, aby piana zdołała ją utrzymać. Jednak jak ktoś chce pobawić się białkami, nie widzę problemu, można. Ja swój dodatek

Dieta moja pasja
Babka łężniowa z sosem borowikowym 61

rozeznań, pochodzi on z kresów ogólnie. Trochę dlatego, że nie chciało mi się lepić kotletów, a trochę dlatego, żeby nie było smażone zrobiłem taką babkę. Trochę jak klasyczna babka ziemniaczana. Polałem ją sosem z borowików, które choć ekskluzywne, to rosną w lasach i są dostępne za darmo. Do tego bardzo dobrze znoszą zamrażanie, dzięki czemu możemy cieszyć się(...)ilością mąki. Układamy spód w foremce. Kładziemy na to kapustę kiszoną i przykrywamy kolejną warstwą masy ziemniaczanej. Formę wkładamy do piekarnika nastawionego do poziomu 180 stopni na jakieś pół godziny. Grzyby podsmażamy, podsypujemy mąką i dodajemy wody aby wyregulować gęstość sosu. Wyjmujemy babkę, kładziemy kawałek na talerzu i polewamy sosem

Kryzysowa Książka Kucharska
Zapiekane ziemniaki z czosnkiem 165

Zapiekane ziemniaki z czosnkiem to bardzo tania wersja obiadu. Tak, tak danie to może być pełnowartościowym posiłkiem. Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do potraw z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 85

kilka innych potraw, oczywiście z ziemniaków :) kluski śląskie powałki - bułeczki z ciasta z ziemniaków gotowanych Augusta, z drożdżami, mąką, jajkami,  boczkiem i kminkiem   cepeliny –z ziemniaków Augusta babkę ziemniaczaną szlachcice - ciasto pierogowe i farsz z tartych, podmsażanych ziemniaków * Typy kulinarne - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania