babka ziemniaczana - 1697 przepisów (strona:14/114)

Babka ziemniaczana 90

Polecam pyszną babkę ziemniaczaną. Szybka do zrobienia i bardzo sycąca 🤩 Przepis jest tutaj

Przepisy mojej mamy
Kugiel brązowy ziemniaczany 93

tanio. W Izraelu przybrało nawet trochę formę fast-foodu. Wpływy kultury pozostawiły po sobie ślad na wschodzie, gdzie danie jest dalej obecne w jadłospisie miejscowej ludzkości, czasami nazywając się babką ziemniaczaną. Od kugla różni się ona skwarkami, które w kuchni żydowskiej są niedopuszczalne. Z czasem kuglem zaczęto nazywać również zapiekanki makaronowe. Jedna z nich jest na słodko z całkiem

Kryzysowa Książka Kucharska
Łabeda czyli podlaska babka ziemniaczana 115

Najfajniejsze w tej potrawie jest to że nie przypomina ona babki ziemniaczanej. Przepis zaczerpnęłam od Ani z Jaśminowej kuchni, która mieszka na Podlasiu i w jej domu takie pyszności się zajada. U mnie też smakowało bardzo, polecam zatem i Wam. Łabeda. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kuchnia Dobromil - smakowite Podlasie 85

zabaw i drewniany domek. Dookoła lasy, lasy i lasy. Spodziewajcie się tu prostej, pysznej i domowej kuchni regionalnej. W menu znajdziecie przede wszystkim tradycyjne dania kuchni podlaskiej. Jest babka ziemniaczana, placki ziemniaczane, kartacze, pielmieni i różnego rodzaju pierogi. Oczywiście są też serwowane pyszne klasyczne  domowe obiady. Na naszym stole pojawiła się najpierw zupa grzybowa, a następnie obłędne

Kulinarne przygody Gatity
Śląskie ciasto ziemniaczane ze śliwkami 122

mojej rodzinie piątek zazwyczaj upływa pod hasłem tartych ziemniaków, z których albo smażymy placki , albo pieczemy bliniarza lub tarciucha (opoczyńskie wersje babki ziemniaczanej). Ale ostatnio natknęłam się na film o kuchni śląskiej i postanowiłam zrobić coś śląskiego i dla mnie - nigdy niejedzącej placków ziemniaczanych z cukrem - ogromnie zaskakującego. Mowa tu o ziemniaczanej kopie ze śliwkami. Podaje się

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczona kaczka w miodzie 148

słodkim, ale jakże smacznym. Kaczka to bardzo zdrowy drób, dzięki przyprawom nabiera smaku i aromatu, a chrupiąca skórka nie ma sobie równych. My lubimy takie danie z dodatkiem babki ziemniaczanej lub z pure ziemniaczanym z dużą ilością koperku.  PRZEPIS NA PIECZONĄ KACZKĘ W MIODZIE 🌿 kaczka ok. 1.5 kg  🌿  sól 1.5 łyżki 🌿  pieprz 1/2 łyżeczki

Kuchnia Paulettes
Restaurant Week 133

potrawie, którą nam serwowano. Każda potrawa była dopracowana zarówno pod względem estetycznym, jak i, co najważniejsze – smaku. Najbardziej smakował mi pieróg biłgorajski (który smakował dla mnie jak babka ziemniaczana), podany do mięsnej przystawki oraz mus chałwowy, podawany na deser. Lekkie ravioli z selera mogłabym jadać codziennie. Wędzona polędwiczka wieprzowa, aioli z kiszonego ogórka, marynowane rydze, palona szalotka, plastyczne

Kucharzyca
Turniej Smaków Jesień na Wielkim Gościńcu Litewskim 105

Dzieci i Młodzieży „Ku Przyszłości” za kaczkę po sokołowsku III miejsce – dla Pani Danuty Zawadzkiej za rosół z kaczki z lubczykiem Wyróżnienie - dla Pani Małgorzaty Dąbkowskiej za blacharza (babkę ziemniaczaną) - dla Pani Karoliny Moniuszko ”Ekosmak” za polędwicę dojrzewającą W konkursie na „GOŚCINIEC Z PODRÓŻY” jury przyznało następujące nagrody: I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko – dla Pana Bogusława Bernabiuka

królestwo garów
Piątkowa , pieczeń z cukinii 123

mizerią lub z sosem musztardowym … Na zimno także jest wspaniała , ale wtedy polecam sos tzatzyki Hmm..a odsmażona w plastrach na patelni…poezja ,lepsza niż babka ziemniaczana . Smacznego ! Artykuł Piątkowa , pieczeń z cukinii pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Babka ziemniaczana 152

Zapraszam na odchudzoną i bezglutenową babkę ziemniaczaną. Z dodatkiem kiełbasy myśliwskiej od Duda  smakuje wprost wybornie. Polecam Składniki: 1 kg ziemniaków 100 g kiełbasy myśliwskiej Duda 1 cebula 1 jajko 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu i czosnku suszonego keksówka 10x24cm Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Menu na tydzień: przepisy dla rodziców – prawie tak dobre jak cała przespana noc 123

zawsze staraliśmy się większość dań zrobić w niedzielę: upiekliśmy sos do penne (to nie pomyłka, sos jest naprawdę pieczony), razem z nim piekł się kugel, czyli rodzaj babki ziemniaczanej (opiszemy to danie niedługo na blogu), a potem do pieca trafił kurczak zielonej bogini. W międzyczasie udusiliśmy czyli wołowinę z chorizo i rodzynkami – czyli przyrządziliśmy picadillo oraz ugotowaliśmy zupę

Niedzielny kucharz
Lanttulaatikko 166

idealnie. Choć moim skromnym zdaniem to bardzo smaczne warzywo. Oryginalnie zapiekankę robi się z gotowanej tłuczonej brukwi, ale jeśli chcemy mieć mocniejszy smak, to możemy zrobić jak polską babkę ziemniaczaną czyli z surowej i tartej. Ja zrobiłem po naszemu :) Składniki: - brukiew - mąka  - marchewka Wykonanie: Brukiew trzemy na drobnych oczkach. Mieszamy z małą ilością mąki i startą na grubych

Kryzysowa Książka Kucharska
Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie 156

też Ryb , a pośród nich makreli pieczonej z wiśniami i łososia w piernikowej sałatce. A to nie koniec, bo w Warzywach, roślinach strączkowych i kaszach są i mazurska babka ziemniaczana, i młoda kapusta z boczkiem, i bób z masłem szałwiowym. W moim ulubionym rozdziale Kluski i pierogi pojawiły się pierogi ruskie, knedle ze śliwkami i paszteciki z mięsem

GRUBY WAŁEK
Tarciuch 203

Podlasie ma swoją babkę ziemniaczaną, w okolicach Częstochowy piecze się kućmok, w okolicach Opoczna i Odrzywołu - bliniarza . Wszystko to ciasta ziemniaczane z surowych ziemniaków tartych jak na placki ziemniaczane. Jakież było moje zdziwienie, gdy przeglądając broszurę "Opoczyńskie jadło" wydaną przez Urząd Miasta i Gminy Opoczno, natknęłam się na przepis na tarciucha z Sitowej, wsi w okolicach Opoczna

Weekendy w domu i ogrodzie
Placek ziemniaczano-serowy 137

Placek ziemniaczano-serowy , czy babka ziemniaczana (jak kto woli) to świetny pomysł na obiad czy kolację. Do przygotowania szybki, szczególnie, że wykorzystać można ziemniaki z obiadu (tego samego lub poprzedniego dnia), a składniki są łatwo dostępne. Zdecydowałam się mój placek ziemniaczany upiec w większej od keksówki blaszce, by nie był wysoki i nie przypominał wyglądem pasztetu ;) choć, jeśli

Kolorowy Przepisownik
Pyzy bezglutenowe 180

trzeba do ciasta dosypać dodatkowe 1-2 łyżki mąki. Ale... jeśli surowe ziemniaki były źle odciśnięte to dosypywanie mąki nic nie da... Lepiej wtedy ciasto wykorzystać na babkę ziemniaczaną... Nie należy również gotować nazbyt dużej liczby pyz jednocześnie. Mogą wykipieć lub się rozlecieć.  Gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową i przelać zimną wodą. Podawać

Ze smakiem bez glutenu
Ziemniaki z twarogiem i śledziem oraz konkurs "Śledź SEKO" 234

Każdy region ma swoje tradycje kulinarne, ale niektóre dania smakują wszystkim, nie zależnie od miejsca zamieszkania. Wiele z takich regionalnych dań bazuje na ziemniakach - weźmy chociażby kluski śląskie, babkę ziemniaczaną (kugel, zmiocarz), kopytka (szagówki), kartacze, kiszkę, moskole, pierogi ruskie, kartoflak, zupy i sałatki wszelakie albo pyry z gzikiem.  To, co mieszkańcy Wielkopolski nazywają pyrami z gzikiem, oznacza

Obiad gotowy
Inny wymiar polskiej kuchni 154

pleśniowym i orzechami włoskimi, albo sałatka z pieczonym kurczakiem, boczkiem i szpinakiem w wersji szybkiej. Gdybym chciała wersję obfitą, to do zupy byłby filet z dorsza podawany z babką ziemniaczaną i śmietanką z kminkiem. Podpłomyk był chrupki i bardzo polski w smaku (burak i kombinacja szypiorku z serkiem). Można je też zamówić na wynos. Do tego był najlepszy kompot

Ugotowane pozamiatane
Faszerowane ziemniaki 180

fani ziemniaków, kartofli czy pyrek? Jeśli tak to znaleźliście coś lepszego niż babka ziemniaczana czy proste ziemniaczki pieczone solo. A jeśli za ziemniaki (o zgrozo!) nie przepadacie to gwarantuje Wam, że po nafaszerowaniu ich, na pewno je pokochacie! Ziemniaki to mój comfort food, a te faszerowane szczególnie skradły moje serce. Radze Wam przygotować podwójną porcje, bo ziemniaki

wegetalerze
Ciasto orzechwe z ziemniakami !!! Pychotka 156

ciasta to sprawił, wyjątkowego ciasta. Przepis jakiś czas temu podesłała mi koleżanka, bez jej pozytywnej rekomendacji z pewnością nie upiekłabym go.... no bo ciasto z ziemniakami?... ja rozumiem babka ziemniaczana, która i tak do kategorii ciast się nie kwalifikuje, ale ciasto! A jednak. W cieście ogóle nie czuć ziemniaków, czuć za to migdały i orzechy. Dzięki ziemniakom ciasto

Jadło i czytadło
Placek cukalugobi 186

Kolejna wersja zapiekanych warzyw zainspirowanych babką ziemniaczaną, tyle, że dla leniwych :) Czyli danie na szybko, którego efekt jest większy niż włożone siły :) Nazwa pochodzi z hindu ;) Składniki: - ziemniaki - kalafior - burak - zagęszczacz (ja użyłem kaszy manny) Przy okazji chciałbym poinformować, że wizart i jej drobne cwaniaczki i ich drobne ciasteczka wygrała nagrodę w konkursie Kinowe inspiracje Nagroda dziś została wysłana

Kryzysowa Książka Kucharska
21 wytrawnych przystawek i przekąsek na Sylwestra 287

potrawy sylwestrowe i karnawałowe znajdziecie tutaj . Mini tartinki z ciasta francuskiego Pa szteciki z pieczarkami Muffiny pizzowe Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy Babka ziemniaczana Chipsy z jarmużu Chorizo w cydrze Brukselka pieczona w bekonie Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Guacamole - meksykańska salsa Moutabbal - pasta z bakłażana Grillowany bakłażan

Codziennik Kuchenny
“40 przepisów Królowej Fasoli” – recenzja 136

książki? Ciekawie wygląda oryginalna owocowa sałatka z fasoli, pasta do chleba z fasolą i chrzanem, pasztet ze śliwką, fasola w panierce, pierogi z nadzieniem z fasoli, babka ziemniaczana z fasoli, tort z fasoli i ciasto fasolowe z bakaliami. Chyba zakocham się w tym Jasiu. 40 przepisów Królowej Fasoli Mikołaj Rey i Janina Molek Wydawnictwo: Editions Spotkania Rok wydania

Ugotowane pozamiatane
Wilno. Rodzinna historia smaków - recenzja książki 151

która zawsze gotowała na oko - postanowiła Pani Ewa spisać i pokazać szerszemu gronu. Kuchnia na Wileńszczyźnie "stoi" ziemniakiem i twarogiem - dlatego znajdujemy tu moc przepisów na cepeliny, bliny , ziemniaczane babki, twarogowe pączki, a także kołduny, kibiny, sałatki, śledzie i chrusty! No i dowiadujemy się, że Litwin się nie rodzi - on wykluwa się z cepelina ;) Przepisy okraszone są zdjęciami

Moje Kuchenne Rewelacje
Prosty rosół z grzybów. Opieńka miodowa 194

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Oto kolejny po babce ziemniaczanej, prosty smak kuchni mojego domu. Miałam okazje do niego powrócić w ten sam weekend u Mamy, o którym już mówiłam. Nie jest to danie wyszukane, nie jest to danie wartościowe

Kuchnia po mojemu
Knedle z mięsem. Kluski z mięsem 217

Knedle z mięsem na obiad. Obiady na bazie ciasta z ziemniaków często goszczą u nas w domu, robimy kopytka, knedle, kluski, babki ziemniaczane, krokiety. Knedle lubią wszyscy, a my lubimy knedle ze śliwkami lub truskawkami , ze śliwkami i bakaliami, albo z mięsem 🙂 Kluski z mięsem, nie muszą być drogie, farsz nie musi być z wysokogatunkowych mięs, ja wykorzystuję przeważnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rejbak kurpiowski - „Polska do zwiedzenia/zjedzenia” 177

żydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu. Składniki

Projekty ze smakiem
Białowieża - Marcinek i Stoczek wsród bojarów 160

kuchni jest tam Marek Daniluk. Menu oparte jest na tradycji, wielokulturowości regionu (przenikanie się kuchni białoruskiej, żydowskiej, litewskiej, polskiej i rosyjskiej) oraz sezonowości. W karcie znajdziemy dziczyznę, bliny, babkę ziemniaczaną podane w nowoczesnej formie. My mieliśmy przyjemność degustować: carpaccio z żubra, pielmieni – miks smaków: z dziczyzny, baraniny i wieprzowiny, szurpa tatarska z baraniną – zupa na baraninie, dość sycąca jagnięcina

królestwo garów
Catering dietetyczny? Pomelo! 140

racji tego, że to co na kolację nie było szczelnie zapakowane i bałam się wracać z tym do domu bo mogło się po prostu wylać. Kawałek zapiekanki typu babka ziemniaczana i do tego potrawka warzywna , z fasolą, marchewką, całkiem nieźle przyprawiona i pełna smaku. Boskim podwieczorkiem było ciasto typu biszkoptowego z makiem . Smaczne, pulchne i słodkie pożerałam w drodze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dębska kawa żołędziówka 116

Gościńcu zostaliśmy ugoszczeni iście po królewsku, tak jak przystało na szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego, a to za sprawą właścicielki Pani Bogusławy Retkowskiej. Oprócz dębskiej kawy żółędziówki degustowaliśmy babkę ziemniaczaną z twarogiem,  świeży chleb ze smalcem, domowe ciasta  oraz wspaniałe nalewki. Nie zabrakło również czasu na tańce, a do tańca i nie tylko grali Panowie :  Stanisław Ptasiński

królestwo garów
OLSZTYN I OKOLICE CO WARTO ZOBACZYĆ DZIEĆMI 187

wielokulturowość. W karczmie można zjeść potrawy typowe dla Warmii, oparte na prostych składnikach: mące, ziemniakach, jajach, grzybach, kapuście, rybach. Próbowaliśmy żuru warmińskiego, zupy z grzybów leśnych z łazankami, babki ziemniaczanej dzyndzałek, okonek warmińskich prosto z patelni. Nie są to dania dietetyczne lecz z cała pewnością warto ich spróbować. Bardzo smaczne pierogi , rybki długo pozos tają w pamięci

WYSPA SZCZĘSLIWA
Kugiel 147

prostotą. Ekonomiczne choć pracochłonne (jeśli zamierzasz przygotować je tradycyjnie przy użyciu tarki do ziemniaków. Jeśli w pracy pomoże ci robot- danie jest ekspresowe). Kugiel zwany też rejbakiem czy babką ziemniaczaną podbił serce każdego kto go spróbował (szczególnie, gdy zjesz go na drugi dzień pokrojony w plastry i podsmażony na patelni na złoty kolor). Siostra mojej babci przygotowywała

Wielki apetyt
Babka ziemniaczana z warstwą mięsa mielonego 153

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Pomysł mojej mamy, która właśnie tak - nie raz urozmaicała klasyczną babkę ziemniaczaną. Jest pyszna zaraz po upieczeniu oraz następnego dnia - odsmażana! 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej majeranek sól, pieprz Warstwa mięsna: 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 sucha bułka

Di gotuje
Kuchnia polska 007 139

razy Martini wstrząśnięte, nie zmieszane do popicia" - pieklił się Bond.   Miało być 12 staropolskim zwyczajem ale stanęło na 7... 007... Źródło: www.deviantart.com Źródło: kulinarni.tvn.pl 1). Babka ziemniaczana Przaśna, jędrna i nad wyraz zdrowa. Wychowana na Podlasiu. Blondyna o ziemniaczanej cerze i urzekającym spojrzeniu. I do tego mająca smakowite boczki . Ech, bon apetit!   Źródło: www.smakizpolski.com.pl Źródło: www.potrawyregionalne.pl

Grunt to przepis!
PIERÓG BIŁGORAJSKI 179

smakiem ten jednak wzbogacony lekko kwaśno białym serem oraz skwarkami. Wypieka siego bez skórki zwanym "łysym" oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak. W smaku można śmiało powiedzieć, że ile gospodyń i tyle różnych smaków. Na Lubelszczyźnie pieróg od wieków był wypiekiem świątecznym, serwowanym przy okazji uroczystych

Ciastka - domowe słodkości
Tarta cukiniowa – tarciuch cukiniowy 154

robi się w Waszych domach tarciucha? Inaczej zwanego babką ziemniaczaną lub kubusiem? W sumie w każdym domu pewnie inaczej się go nazywa, u mnie jest tarciuch. Jeśli ktoś nie wie o czym mówię to jest to masa jak na placki ziemniaczane tylko zapieczona w dużej blasze. Boki tarciuszka zawsze są chrupiące a środek miękki i wspaniale smakujący! Uwielbiam

sierotka maRysia w kuchni
Babka ziemniaczana z parówkami i tatrzańską 173

miała być tradycyjna litewska babka ziemniaczana, ale zapomniałam o boczku, więc zastąpiłam go parówkami i kiełbasą. Wprawdzie nie to samo, ale też nieźle :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Żur Zabielany 144

zagotować, wrzucić do niej kiełbasę i boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 40 minut. Ja zaparzam więcej boczku ponieważ będę go wykorzyustywać do upieczenia babki ziemniaczanej. Mięso i kiełbasę wyjąć z wywaru i wystudzić. Kiełbasę pokroić w plastry, boczek pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić, dodać boczek i kiełbasę, smażyć aż się zarumienią. Dodać czosnek przeciśnięty

Mama Gotuje
Cygany, czyli sałatka Wileńska 291

już wcześniej wspominałam moja Mama pochodzi z Wilna i od czasu do czasu potrawy z tamtego regionu, takie jak barszcz, uszka, kartacze, babka ziemniaczana ze skwarkami, chłodnik, kiszka ziemniaczana czy dzisiejszy bohater mojego  wpisu cygany, goszczą na naszym stole.Kuchnia z Kresów, podobnie jak nasza Polska , do lekkich nie należy, ale w 100% jest warta wypróbowania. Składniki

Gosia gotuje
Kiszka ziemniaczana 286

było, następna taka wyżerka chyba  dopiero przy okazji Wielkanocy, bo wtedy jak zwykle będziemy robić  ponownie białą . Dodam jeszcze, że  kiszka smakuje lepiej niż każda babka ziemniaczana, choć tą też oczywiście bardzo lubię. Składniki : 4 kg ziemniaków 250 g kiełbasy ( u mnie podwawelska) około 4-5 m cienkiego jelita naturalnego  2 średnie cebule 2 jajka

Gosia gotuje
Cygany, czyli sałatka Wileńska 328

Zapraszam  na pyszną sałatkę.Jak już wcześniej wspominałam moja Mama pochodzi z Wilna i od czasu do czasu potrawy z tamtego regionu, takie jak barszcz,uszka, kartacze, babka ziemniaczana ze skwarkami, chłodnik, kiszka ziemniaczana czy dzisiejszy bohater mojego  wpisu cygany, goszczą na naszym stole.Kuchnia z Kresów, podobnie jak nasza Polska , do lekkich nie należy

Gosia gotuje
Kartoflak, nagus, babka ziemniaczana 334

Posiada wiele nazw: nagus, babka ziemniaczana. W moim domu nosił nazwę kartoflaka  i mimo że do lekko strawnych nie należy  czasami warto pokusić się dla tej małej chwili zapomnienia . Kiedyś jak nie miałam jeszcze robota który starł za mnie ziemniaki tak jak teraz na tą potrawę a jedynie do dyspozycji zwykłą tarkę to nieźle trzeba było się

Na słodko lub wytrawnie
ŁAZANKI 107

Krysią z Co na obiad? , Karoliną z Quchniakaroli i Amelią z Pierwsze primo .   W zamian za piosenkę żołnierską lub harcerską będziecie mogli skosztować :   1. Babki ziemniaczanej z wędzonym boczkiem i sosem z leśnych grzybów 2. Szarlotki polskiej 3. Pischingera 4. Gorącej czekolady 5. Tortu czekoladowego (jak z przedwojennej warszawskiej kawiarni "Ziemiańska") 6. Łazanek (z kiszonej i słodkiej

Kuchnia w opałach
TORT CZEKOLADOWY - FOTORELACJA Z FESTYNU NIEPODLGŁOŚCIOWEGO 134

przełamywały swoją nieśmiałość i recytowały: Kto Ty jesteś ? Polak mały... Radość na ich twarzach po otrzymaniu w nagrodę smakołyków - BEZCENNE :) A było w czym wybierać. Nasze menu:   - Babka ziemniaczana z sosem grzybowym - Szarlotka polska - Pischinger - Gorąca czekolada - Tort czekoladowy - Łazanki - Bigos na gęsinie  Było smacznie i wesoło, humory dopisywały, apetyty też :) Dziękuję Urzędowi Miasta Opola za możliwość

Kuchnia w opałach
30 spotkanie warszawskich blogerów kulinarnych 148

pyszną szarlottę z bezą, Joasia przepyszne cebularze - tradycyjne i z łososiem, Agnieszka tartę z koziego sera, Gabryś  przyniósł ze sobą hot dogi w cieście drożdżowym,   Michał babkę ziemniaczaną,  Daria czekoladowe ciasto z cukinią, a  Przemysław z Luizą   babeczki bezglutenowe. Ja zrobiłam kruche babeczki z kremem patissiere, tartę śliwkową i krajankę z bezą i budyniem

Słodkie Przyjemności
Kartoflak 311

wielu przepisów, który „wyniosłam” z domu rodzinnego. U mnie nazywano go kartoflakiem, ale nazw ma ho, ho, ho, a może i więcej. Przytoczę kilka z nich: babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, blacharz, bugaj, rejbak, kugiel, kugel, terciek, nagus, kniaź… Kartoflak, to ulubiona potrawa mojego Taty, który zawsze pomaga Mamie, czynnie uczestnicząc w jego przygotowaniu. Samo przygotowanie

mojewypiekiinietylko
Baba ziemniaczana. 324

Przysmak Podlasia. Babka ziemniaczana.  W naszej rodzinie od pokoleń robiona tradycyjnie, z przepisu przekazywanego z matki na córkę. Bez zbędnych udziwnień - prosta klasyka.  U mnie w rodzinie podawana gorąco prosto z blachy ze szklanką zimnego mleka. Ja ją lubię również później odsmażaną na chrupko na patelni.  Składniki: 2 kg ziemniaków 500g mięsa (surowy boczek, karkówka, kiełbasa

Malinowe Pocałunki
Nie ma jak u mamy. Kuchnia polska. 242

zupa rybna pikantna) mięsa i ryby (np. medaliony cielęce z borówkami, kotlety schabowe zapiekane z winem) dania mączne z ziemniaków i z kasz (np. jajka zapiekane po wiejsku, babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków) dania z warzyw (np. surówka z ogórków wiosenna, marchewka glazurowana) słodkości, przetwory, nalewki (np. ciasto ze śliwkami, jałowcówka szlachecka) Czy warto? Na pewno! Nawet jeśli doskonale

Brzuszki Łakomczuszki
Kawa...zielona 147

kilka wpisów na automatyczne opublikowanie...jakbym wyczuła ,że będzie awaria sprzętu.. Przez te kilka dni nazbierało się sporo przepisów..Były pączki, chleb, kotlety, bitki, sałatka , surówki, ryba , babka ziemniaczana, ciasto itp..i sama nie wiem od czego zacząć..no to może od kawy..którą dostałam w ramach współpracy z  Najlepszymi przyprawami świata ..Oprócz kawy dostałam również sporo

Moje domowe kucharzenie
Babka piaskowa puszysta 172

ulubionej filiżanki kawy bądź herbaty. Poznaj mój sekret sypkości babki piaskowej. Składniki. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej . Szklanka to pojemność 250ml. Są to proporcje na smaczną babkę piaskową w okrągłej i głębokiej formie z kominem w środku o pojemności 2 litrów. Sekret sypkości babki polega na użyciu skrobi ziemniaczanej, dzięki której ciasto jest sypkie, wręcz piaskowe . Jeśli(...)lubisz bardzo sypką babkę, to zwiększ ilość skrobi ziemniaczanej i proporcjonalnie zmniejsz ilość mąki pszennej. Jeśli całkowicie zastąpisz mąkę pszenną skrobią ziemniaczaną, otrzymasz bezglutenową i bardzo sypką babkę piaskową . 150g mąki pszennej 150g skrobi ziemniaczanej 250g masła ekstra 82% 150g cukru 4 jajka szczypta soli Cukier puder do posypania. Sposób wykonania sypkiej babki piaskowej. Puszystą babkę piaskową

Ania gotuje
Babka piaskowa 231

cukier puder :) Oczywiście lukier możemy przygotować w takim smaku jaki lubimy najbardziej, np. ze skórką pomarańczową, albo skórką cytrynową. Babka piaskowa – składniki: 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 jajka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kostka masła (250g) 1 łyżeczka aromatu migdałowego odrobina bułki tartej i masła do posmarowania formy 1 szklanka cukru pudru(...)łyżki mleka Babka piaskowa – przepis: Jajka wbijamy do miski, a następnie ucieramy z cukrem. Do jajek dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz aromat. Całość dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy w garnku i jeszcze ciepłe wlewamy do ciasta. Całość dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem, a następnie obsypujemy tartą bułką. Do formy wlewamy ciasto i wstawiamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka Wielkanocna 149

robotę wykona za nas mikser, my będziemy musieli tylko w odpowiednich ilościach dosypywać składników i pilnować aby ciasto się dobrze upiekło :) Babka Wielkanocna – składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki cukru 5 jajek 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki oleju 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru pudru 3 łyżki mleka Babka Wielkanocna – przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cytrynowa babka puchowa 119

się zbliża małymi krokami? Wielkanoc oczywiście:) A jak Wielkanoc to baby, babki i babeczki. Przetestowałam dla Was kilka sprawdzonych przepisów na te słodkie pyszności. Jedną z nich przedstawię Wam poniżej. A jest to puchowa, miękka i rozpływająca się w ustach cytrynowa babeczka;) Dzięki przewadze mąki ziemniaczanej i dodatkowi octu nie obsycha i spokojnie przetrwa kilka świątecznych dni:) Historia tego(...)bottom: 0.25cm; direction: ltr; line-height: 115%; text-align: left; orphans: 2; widows: 2; background: transparent } Składniki : 6 jaj 2 szklanki cukru 200 g masła 2 szklanki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 1 łyzka octu dodatkowo: cukier puder

Domowe ciasta
Babka piaskowa waniliowa, bardzo delikatna 171

delikatna babeczka. Można dodać olejek cytrynowy lub rumowy, wtedy babka będzie miała inny aromat. To już zrobicie jak lubicie. Wykonanie ciasta – jajka wrzucić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i olejek, długo ubijać. Masa musi zwiększyć swoją objętość. Kolor powinien się zmienić na bledszy. Ubijać 5 minut. Mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Powoli dodawać(...)masło w mikrofalówce lub garnuszku cały czas ubijać obroty 3,5 i przez otwór od miarki powoli wlewać gorące masło Pieczenie – nagrzać piekarnik do 170 C. Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną lub bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku 1 godzinę. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 C i piec jeszcze

Kuchnia Pokoleń
Babka łaciata – kuchnia podkarpacka 159

ciasta muślinowego (około 50 żółtego na pół kilograma mąki!). Babki ucierane mogą mieć różną konsystencję w zależności od użytych składników. Przygotowuje się je na bazie mąki pszennej, ziemniaczanej lub ich mieszanki. Babki z mąki pszennej są bardziej zwarte i stabilne. Te na mące ziemniaczanej są puszyste i kruche, czy też sypkie(...)strukturę ciasta wpływa również rodzaj użytego tłuszczu – masło, margaryna lub olej. Babki na oleju są ciężkie, ale długo utrzymują świeżość i wilgotność. Masło z kolei bywa kapryśne i często zdarza się, że babka wychodzi z zakalcem. Margaryna sprzyja stabilizacji ciasta, choć nie wszyscy lubią używać jej do wypieków. Babka łaciata, którą proponuję za paniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Lisowie

Trzeci talerz
Kartoflak czyli zapiekanka ziemniaczana 182

dodać do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować tłuszczem i wyłożyć plasterkami szynki. Na nie wlać gotową masę ziemniaczaną. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Babka kartoflana z grzybkami 306

W dalszym ciągu serii stuletnich przepisów zapraszam do wypróbowania babki kartoflanej z grzybkami. Danie to jest podobne do podlaskiej tołkanicy, którą może też kiedyś zaprezentuję. „ Utrzeć

Gotuj z Misiem
Babka piaskowa 183

Sekret udanej babki piaskowej tkwi w proporcjach składników, a dokładniej w ilości użytej mąki ziemniaczanej. Im jej więcej, tym babka bardziej sypka i piaskowa. Przepisów na ten wypiek jest mnóstwo i zapewne każdy z nas ma już swój ulubiony. Taka babka jest znakomita na Święta Wielkanocne, ale nie tylko. Sprawdzi się dobrze podczas weekendowej kawy czy też jako(...)wręcz podstawowym. Nic tylko zabierać się za pieczenie! ;)     Składniki:   Ciasto: 250 g miękkiego masła 1 szkl cukru 4 jajka 120 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki mleka skórka cytrynowa (opcjonalnie)   Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy cukier puder do oprószenia

Nastoletnie Wypiekanie
Podlaskie przysmaki 304

Podlaskie potrawy regionalne to nie tylko kartacze i babka:) Oprócz tych najbardziej znanych są jeszcze takie specjały jak pielemieni, szuba, kulebiak, cebulak, piekarczewnik... Niektórych jeszcze nie

Gotuj z Misiem
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 122

pewno byłabym poznańską pyrą. Zjem ze smakiem dosłownie wszystko co naszykowane z ziemniaków. Niejednokrotnie to mięso było przeze mnie zostawione na talerzu, a ziemniaczki magicznie znikały. Kiszka ziemniaczana, kartoflana babka , śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie dobrze znane na Opolszczyźnie pierogi z nadzieniem z surowych tartych

Karo in the Kitchen
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 222

pewno byłabym poznańską pyrą. Zjem ze smakiem dosłownie wszystko co naszykowane z ziemniaków. Niejednokrotnie to mięso było przeze mnie zostawione na talerzu, a ziemniaczki magicznie znikały. Kiszka ziemniaczana, kartoflana babka , śląskie kluski , placki , rösti , pyzy , frytki … Delicje! I te pierogi – pochodzące z Podlasia, ale w tej samej formie dobrze znane na Opolszczyźnie pierogi z nadzieniem z surowych tartych

Karo in the Kitchen