Przepyszna babka ziemniaczana w moim regionie nazywana blacharzem. Wyśmienita w smaku zarówno świeżo po upieczeniu jak i odsmażona na patelni. Smak dzieciństwa, sprawdzony przepis mojego taty. Polecam do wypróbowania z sosem czosnkowym :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 kg ziemniaków 0.5 kg surowego boczku 0,4 kg kiełbasy cienkiej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki śmietany(...)dusimy do miękkości, kiełbasę kroimy w kostkę, do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, całość wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układamy plastry słoniny, gotową babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i pieczemy 2-2,5 godziny sprawdzając i piekąc do suchego patyczka, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLwychodzi z mody i gustów . Oczywiście, jak to z klasyczną kuchnią często bywa , dietetyczne potrawy to, to nie są . No ale przecież nie codziennie, wcinamy kluchy , placki czy babki ziemniaczane , a od czasu do czasu nikomu w biodra nie pójdzie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyJajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pieczone ziemniaki z przyprawami to idealny dodatek do dań mięsnych. Takie ziemniaczki świetnie będą pasować do pieczonego kurczaka, steka, czy chociażby smażonej piersi z kurczaka. Do
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!miód. Dzisiejszy zestaw obiadowy inspirowany jest smakami kurpiowszczyzny to tradycyjna zupa jagodowa, którą zaskakuje korzennym smakiem goździków, ma piękny jagodowy kolor i robi się w minutę. Do tego babka ziemniaczana, która popularna jest nie tylko na Podlasiu, ale też na Kurpiach i fafernuchy, czyli ciasteczka marchewkowe z pieprzem, Zupa jagodowa Składniki zupę – 2 porcje: pół kilo jagód(...)łyżką ciasto na lane kluseczki i zamieszać. Kiedy kluseczki wypłyną, odcedzić je na durszlaku i przełożyć na talerze z zupą. Udekorować borówkami i listkami bazylii. Rejbak kurpiowski z marchewką Babka to klasyczny dodatek do wszystkiego. Do chłodnika, do mięsa i sosu, zamiast obiadu i na przekąskę. Na Kurpiach babkę nazywa się rejbakiem albo kartoflakiem. Ten przepis jest z marchewką. Marchewkowy
Ugotowane pozamiatanemiód. Dzisiejszy zestaw obiadowy inspirowany jest smakami kurpiowszczyzny to tradycyjna zupa jagodowa, którą zaskakuje korzennym smakiem goździków, ma piękny jagodowy kolor i robi się w minutę. Do tego babka ziemniaczana, która popularna jest nie tylko na Podlasiu, ale też na Kurpiach i fafernuchy, czyli ciasteczka marchewkowe z pieprzem, Zupa jagodowa Składniki zupę – 2 porcje: pół kilo jagód(...)łyżką ciasto na lane kluseczki i zamieszać. Kiedy kluseczki wypłyną, odcedzić je na durszlaku i przełożyć na talerze z zupą. Udekorować borówkami i listkami bazylii. Rejbak kurpiowski z marchewką Babka to klasyczny dodatek do wszystkiego. Do chłodnika, do mięsa i sosu, zamiast obiadu i na przekąskę. Na Kurpiach babkę nazywa się rejbakiem albo kartoflakiem. Ten przepis jest z marchewką. Marchewkowy
Ugotowane pozamiatanejarzynowa Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka lwowska Sałatka krabowa z kawiorem Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z torellini i pesto Sałatka z fenkułem i orzechami Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem Portawy na zimno Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkow y Mini tartinki z ciasta francuskiego Wrapsy(...)galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski Zupy jedzone po północy;) Zupa orientalna z kurczakiem Tajska zupa Tom Ka Zupa cebulowa Zupa z soczewicy Żurek staropolski Rozgrzewająca zupa z klopsikami
Codziennik KuchennyPączki ziemniaczane pierwszy raz jadłam będąc na Ziemi Dobrzyńskiej , co prawda były to pączki ziemniaczano dyniowe, ale jednak ziemniak był tu istotnym składnikiem. Podczas wyprawy „Zejdź na ziemię” zorganizowanej przez Monika Kucia Culinary Trips to Poland , Siała baba mak , Europlant i Chopin Vodka Distillery uczestniczyłam w warsztatach prowadzonych przez Joannę Jakubiuk „królową pierogów(...)wysypaliśmy je na górę ziemniaków, czekających na przerób w gorzelni. Kartofle trafiają do myjni, a potem.... powoli zamieniają się w spirytus.... Przyszedł czas na obiad: szczawiowa, chrzanowa, babka ziemniaczana z żeberkami z dzika, pierogi z farszem z surowych ziemniaków, a na deser... wódka ziołowa Krzeska. Po obiedzie degustacja wódek... Niektórym może wydawać się dziwne.. co degustować? Przecież
królestwo garówGołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bidula to danie jednogarnkowe, gęsta pożywna potrawa na cały dzień, albo i na kilka dni. Do takich tradycyjnych dań kuchni świętokrzyskiej należą także: zalewajka czy kugiel vel kućmok czyli babka ziemniaczana. Jak zrobić kapustę z grochem i ziemniakami? Przepis jest bardzo podobny jak na kapustę wigilijną z grochem. Bidula też ma być gęsta, zawiesista i pożywna. Kapusta z grochem
Dieta moja pasjalnianego i octu zrób sos i polej nim jarmuż, do daj jabłko i dopraw solą i pieprzem. Można też podawać z gęstym jogurtem. Jesienią bardzo lubię piec babkę ziemniaczaną. Pierwszy raz jadłam ją na obozie tenisowym. Podano ją nam na kolację. No i teraz piekę przynajmniej kilka razy w roku. Spójrzcie ile ma nazw regionalnych. Pod jaką
AZgotuj!się na każdym stole. Bardzo nam się ten sposób na przybliżenie jego historii spodobał. Restauracja serwuje także codziennie zestawy domowych obiadów. My zamówiliśmy oczywiście podlaskie kartacze z okrasą oraz babkę ziemniaczaną ze schabowym i mizerią. Na deser była doskonała szalotka. Nasze dania były bardzo pyszne, to prawdziwa domowa kuchnia. Kuźnia Pałacowa przy pałacu w Korczewie
Kulinarne przygody GatityGrabarka, Koterka, Skit w Odrynkach. Tu życie płynie inaczej, bez pośpiechu, w cieniu Puszczy Knyszyńskiej i pośród rozlewisk Narwi. Kraina żubrów, bocianów, a od strony kulinarnej pachnąca rumianą babką ziemniaczaną, kiszką i kartaczami. To prowincja pisana przez duże P, gdzie w każdym zakątku panuje spokój, a cisza jest wręcz namacalna. Choć ową ciszę przerywa czasem ryk żubra
Obiad gotowyPolecam pyszną babkę ziemniaczaną. Szybka do zrobienia i bardzo sycąca 🤩 Przepis jest tutaj
Przepisy mojej mamytanio. W Izraelu przybrało nawet trochę formę fast-foodu. Wpływy kultury pozostawiły po sobie ślad na wschodzie, gdzie danie jest dalej obecne w jadłospisie miejscowej ludzkości, czasami nazywając się babką ziemniaczaną. Od kugla różni się ona skwarkami, które w kuchni żydowskiej są niedopuszczalne. Z czasem kuglem zaczęto nazywać również zapiekanki makaronowe. Jedna z nich jest na słodko z całkiem
Kryzysowa Książka KucharskaNajfajniejsze w tej potrawie jest to że nie przypomina ona babki ziemniaczanej. Przepis zaczerpnęłam od Ani z Jaśminowej kuchni, która mieszka na Podlasiu i w jej domu takie pyszności się zajada. U mnie też smakowało bardzo, polecam zatem i Wam. Łabeda. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezabaw i drewniany domek. Dookoła lasy, lasy i lasy. Spodziewajcie się tu prostej, pysznej i domowej kuchni regionalnej. W menu znajdziecie przede wszystkim tradycyjne dania kuchni podlaskiej. Jest babka ziemniaczana, placki ziemniaczane, kartacze, pielmieni i różnego rodzaju pierogi. Oczywiście są też serwowane pyszne klasyczne domowe obiady. Na naszym stole pojawiła się najpierw zupa grzybowa, a następnie obłędne
Kulinarne przygody Gatitymojej rodzinie piątek zazwyczaj upływa pod hasłem tartych ziemniaków, z których albo smażymy placki , albo pieczemy bliniarza lub tarciucha (opoczyńskie wersje babki ziemniaczanej). Ale ostatnio natknęłam się na film o kuchni śląskiej i postanowiłam zrobić coś śląskiego i dla mnie - nigdy niejedzącej placków ziemniaczanych z cukrem - ogromnie zaskakującego. Mowa tu o ziemniaczanej kopie ze śliwkami. Podaje się
Weekendy w domu i ogrodziesłodkim, ale jakże smacznym. Kaczka to bardzo zdrowy drób, dzięki przyprawom nabiera smaku i aromatu, a chrupiąca skórka nie ma sobie równych. My lubimy takie danie z dodatkiem babki ziemniaczanej lub z pure ziemniaczanym z dużą ilością koperku. PRZEPIS NA PIECZONĄ KACZKĘ W MIODZIE 🌿 kaczka ok. 1.5 kg 🌿 sól 1.5 łyżki 🌿 pieprz 1/2 łyżeczki
Kuchnia Paulettespotrawie, którą nam serwowano. Każda potrawa była dopracowana zarówno pod względem estetycznym, jak i, co najważniejsze – smaku. Najbardziej smakował mi pieróg biłgorajski (który smakował dla mnie jak babka ziemniaczana), podany do mięsnej przystawki oraz mus chałwowy, podawany na deser. Lekkie ravioli z selera mogłabym jadać codziennie. Wędzona polędwiczka wieprzowa, aioli z kiszonego ogórka, marynowane rydze, palona szalotka, plastyczne
KucharzycaDzieci i Młodzieży „Ku Przyszłości” za kaczkę po sokołowsku III miejsce – dla Pani Danuty Zawadzkiej za rosół z kaczki z lubczykiem Wyróżnienie - dla Pani Małgorzaty Dąbkowskiej za blacharza (babkę ziemniaczaną) - dla Pani Karoliny Moniuszko ”Ekosmak” za polędwicę dojrzewającą W konkursie na „GOŚCINIEC Z PODRÓŻY” jury przyznało następujące nagrody: I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko – dla Pana Bogusława Bernabiuka
królestwo garówmizerią lub z sosem musztardowym … Na zimno także jest wspaniała , ale wtedy polecam sos tzatzyki Hmm..a odsmażona w plastrach na patelni…poezja ,lepsza niż babka ziemniaczana . Smacznego ! Artykuł Piątkowa , pieczeń z cukinii pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyZapraszam na odchudzoną i bezglutenową babkę ziemniaczaną. Z dodatkiem kiełbasy myśliwskiej od Duda smakuje wprost wybornie. Polecam Składniki: 1 kg ziemniaków 100 g kiełbasy myśliwskiej Duda 1 cebula 1 jajko 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu i czosnku suszonego keksówka 10x24cm Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach
słodkie i nie tylko historie kulinarnezawsze staraliśmy się większość dań zrobić w niedzielę: upiekliśmy sos do penne (to nie pomyłka, sos jest naprawdę pieczony), razem z nim piekł się kugel, czyli rodzaj babki ziemniaczanej (opiszemy to danie niedługo na blogu), a potem do pieca trafił kurczak zielonej bogini. W międzyczasie udusiliśmy czyli wołowinę z chorizo i rodzynkami – czyli przyrządziliśmy picadillo oraz ugotowaliśmy zupę
Niedzielny kucharzidealnie. Choć moim skromnym zdaniem to bardzo smaczne warzywo. Oryginalnie zapiekankę robi się z gotowanej tłuczonej brukwi, ale jeśli chcemy mieć mocniejszy smak, to możemy zrobić jak polską babkę ziemniaczaną czyli z surowej i tartej. Ja zrobiłem po naszemu :) Składniki: - brukiew - mąka - marchewka Wykonanie: Brukiew trzemy na drobnych oczkach. Mieszamy z małą ilością mąki i startą na grubych
Kryzysowa Książka Kucharskateż Ryb , a pośród nich makreli pieczonej z wiśniami i łososia w piernikowej sałatce. A to nie koniec, bo w Warzywach, roślinach strączkowych i kaszach są i mazurska babka ziemniaczana, i młoda kapusta z boczkiem, i bób z masłem szałwiowym. W moim ulubionym rozdziale Kluski i pierogi pojawiły się pierogi ruskie, knedle ze śliwkami i paszteciki z mięsem
GRUBY WAŁEKPodlasie ma swoją babkę ziemniaczaną, w okolicach Częstochowy piecze się kućmok, w okolicach Opoczna i Odrzywołu - bliniarza . Wszystko to ciasta ziemniaczane z surowych ziemniaków tartych jak na placki ziemniaczane. Jakież było moje zdziwienie, gdy przeglądając broszurę "Opoczyńskie jadło" wydaną przez Urząd Miasta i Gminy Opoczno, natknęłam się na przepis na tarciucha z Sitowej, wsi w okolicach Opoczna
Weekendy w domu i ogrodziePlacek ziemniaczano-serowy , czy babka ziemniaczana (jak kto woli) to świetny pomysł na obiad czy kolację. Do przygotowania szybki, szczególnie, że wykorzystać można ziemniaki z obiadu (tego samego lub poprzedniego dnia), a składniki są łatwo dostępne. Zdecydowałam się mój placek ziemniaczany upiec w większej od keksówki blaszce, by nie był wysoki i nie przypominał wyglądem pasztetu ;) choć, jeśli
Kolorowy Przepisowniktrzeba do ciasta dosypać dodatkowe 1-2 łyżki mąki. Ale... jeśli surowe ziemniaki były źle odciśnięte to dosypywanie mąki nic nie da... Lepiej wtedy ciasto wykorzystać na babkę ziemniaczaną... Nie należy również gotować nazbyt dużej liczby pyz jednocześnie. Mogą wykipieć lub się rozlecieć. Gotować 1-2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową i przelać zimną wodą. Podawać
Ze smakiem bez glutenuKażdy region ma swoje tradycje kulinarne, ale niektóre dania smakują wszystkim, nie zależnie od miejsca zamieszkania. Wiele z takich regionalnych dań bazuje na ziemniakach - weźmy chociażby kluski śląskie, babkę ziemniaczaną (kugel, zmiocarz), kopytka (szagówki), kartacze, kiszkę, moskole, pierogi ruskie, kartoflak, zupy i sałatki wszelakie albo pyry z gzikiem. To, co mieszkańcy Wielkopolski nazywają pyrami z gzikiem, oznacza
Obiad gotowypleśniowym i orzechami włoskimi, albo sałatka z pieczonym kurczakiem, boczkiem i szpinakiem w wersji szybkiej. Gdybym chciała wersję obfitą, to do zupy byłby filet z dorsza podawany z babką ziemniaczaną i śmietanką z kminkiem. Podpłomyk był chrupki i bardzo polski w smaku (burak i kombinacja szypiorku z serkiem). Można je też zamówić na wynos. Do tego był najlepszy kompot
Ugotowane pozamiatanefani ziemniaków, kartofli czy pyrek? Jeśli tak to znaleźliście coś lepszego niż babka ziemniaczana czy proste ziemniaczki pieczone solo. A jeśli za ziemniaki (o zgrozo!) nie przepadacie to gwarantuje Wam, że po nafaszerowaniu ich, na pewno je pokochacie! Ziemniaki to mój comfort food, a te faszerowane szczególnie skradły moje serce. Radze Wam przygotować podwójną porcje, bo ziemniaki
wegetalerzeciasta to sprawił, wyjątkowego ciasta. Przepis jakiś czas temu podesłała mi koleżanka, bez jej pozytywnej rekomendacji z pewnością nie upiekłabym go.... no bo ciasto z ziemniakami?... ja rozumiem babka ziemniaczana, która i tak do kategorii ciast się nie kwalifikuje, ale ciasto! A jednak. W cieście ogóle nie czuć ziemniaków, czuć za to migdały i orzechy. Dzięki ziemniakom ciasto
Jadło i czytadłoKolejna wersja zapiekanych warzyw zainspirowanych babką ziemniaczaną, tyle, że dla leniwych :) Czyli danie na szybko, którego efekt jest większy niż włożone siły :) Nazwa pochodzi z hindu ;) Składniki: - ziemniaki - kalafior - burak - zagęszczacz (ja użyłem kaszy manny) Przy okazji chciałbym poinformować, że wizart i jej drobne cwaniaczki i ich drobne ciasteczka wygrała nagrodę w konkursie Kinowe inspiracje Nagroda dziś została wysłana
Kryzysowa Książka Kucharskapotrawy sylwestrowe i karnawałowe znajdziecie tutaj . Mini tartinki z ciasta francuskiego Pa szteciki z pieczarkami Muffiny pizzowe Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy Babka ziemniaczana Chipsy z jarmużu Chorizo w cydrze Brukselka pieczona w bekonie Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Guacamole - meksykańska salsa Moutabbal - pasta z bakłażana Grillowany bakłażan
Codziennik Kuchennyksiążki? Ciekawie wygląda oryginalna owocowa sałatka z fasoli, pasta do chleba z fasolą i chrzanem, pasztet ze śliwką, fasola w panierce, pierogi z nadzieniem z fasoli, babka ziemniaczana z fasoli, tort z fasoli i ciasto fasolowe z bakaliami. Chyba zakocham się w tym Jasiu. 40 przepisów Królowej Fasoli Mikołaj Rey i Janina Molek Wydawnictwo: Editions Spotkania Rok wydania
Ugotowane pozamiatanektóra zawsze gotowała na oko - postanowiła Pani Ewa spisać i pokazać szerszemu gronu. Kuchnia na Wileńszczyźnie "stoi" ziemniakiem i twarogiem - dlatego znajdujemy tu moc przepisów na cepeliny, bliny , ziemniaczane babki, twarogowe pączki, a także kołduny, kibiny, sałatki, śledzie i chrusty! No i dowiadujemy się, że Litwin się nie rodzi - on wykluwa się z cepelina ;) Przepisy okraszone są zdjęciami
Moje Kuchenne Rewelacjepagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Oto kolejny po babce ziemniaczanej, prosty smak kuchni mojego domu. Miałam okazje do niego powrócić w ten sam weekend u Mamy, o którym już mówiłam. Nie jest to danie wyszukane, nie jest to danie wartościowe
Kuchnia po mojemuKnedle z mięsem na obiad. Obiady na bazie ciasta z ziemniaków często goszczą u nas w domu, robimy kopytka, knedle, kluski, babki ziemniaczane, krokiety. Knedle lubią wszyscy, a my lubimy knedle ze śliwkami lub truskawkami , ze śliwkami i bakaliami, albo z mięsem 🙂 Kluski z mięsem, nie muszą być drogie, farsz nie musi być z wysokogatunkowych mięs, ja wykorzystuję przeważnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężydowskie danie. Na Kurpiach nazwa pochodzi od słowa "rejbowanie", czyli tarcie ziemniaków na tarce. W moim rodzinnym domu mówiono zazwyczaj na tą potrawę "kartoflak" - nazwa pochodzi od kartofli :). Babka ziemniaczana przygotowywana zazwyczaj ze smażoną cebulką i mięsem, pieczona w piecu. Ja przedstawię przepis z moich rodzinnych stron, tak jak było to danie przygotowywane w moim domu. Składniki
Projekty ze smakiemkuchni jest tam Marek Daniluk. Menu oparte jest na tradycji, wielokulturowości regionu (przenikanie się kuchni białoruskiej, żydowskiej, litewskiej, polskiej i rosyjskiej) oraz sezonowości. W karcie znajdziemy dziczyznę, bliny, babkę ziemniaczaną podane w nowoczesnej formie. My mieliśmy przyjemność degustować: carpaccio z żubra, pielmieni – miks smaków: z dziczyzny, baraniny i wieprzowiny, szurpa tatarska z baraniną – zupa na baraninie, dość sycąca jagnięcina
królestwo garówracji tego, że to co na kolację nie było szczelnie zapakowane i bałam się wracać z tym do domu bo mogło się po prostu wylać. Kawałek zapiekanki typu babka ziemniaczana i do tego potrawka warzywna , z fasolą, marchewką, całkiem nieźle przyprawiona i pełna smaku. Boskim podwieczorkiem było ciasto typu biszkoptowego z makiem . Smaczne, pulchne i słodkie pożerałam w drodze
Dzieje kuchennej WiewióryGościńcu zostaliśmy ugoszczeni iście po królewsku, tak jak przystało na szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego, a to za sprawą właścicielki Pani Bogusławy Retkowskiej. Oprócz dębskiej kawy żółędziówki degustowaliśmy babkę ziemniaczaną z twarogiem, świeży chleb ze smalcem, domowe ciasta oraz wspaniałe nalewki. Nie zabrakło również czasu na tańce, a do tańca i nie tylko grali Panowie : Stanisław Ptasiński
królestwo garówwielokulturowość. W karczmie można zjeść potrawy typowe dla Warmii, oparte na prostych składnikach: mące, ziemniakach, jajach, grzybach, kapuście, rybach. Próbowaliśmy żuru warmińskiego, zupy z grzybów leśnych z łazankami, babki ziemniaczanej dzyndzałek, okonek warmińskich prosto z patelni. Nie są to dania dietetyczne lecz z cała pewnością warto ich spróbować. Bardzo smaczne pierogi , rybki długo pozos tają w pamięci
WYSPA SZCZĘSLIWAprostotą. Ekonomiczne choć pracochłonne (jeśli zamierzasz przygotować je tradycyjnie przy użyciu tarki do ziemniaków. Jeśli w pracy pomoże ci robot- danie jest ekspresowe). Kugiel zwany też rejbakiem czy babką ziemniaczaną podbił serce każdego kto go spróbował (szczególnie, gdy zjesz go na drugi dzień pokrojony w plastry i podsmażony na patelni na złoty kolor). Siostra mojej babci przygotowywała
Wielki apetyt