Pochodzę z Podlasia. Miłość do tej kuchni , do tradycyjnych potraw mojego regionu zaszczepiła do mnie moja babcia, u której to często na stole gości kiszka ziemniaczana, babka ziemniaczana czy kartacze. Dania co prawda czasochłonne ale smak wart pracy. Kiedyś kiedy jeszcze sama nie podejmowałam się pieczenia kiszki ziemniaczanej kupiłam ze sklepu. Niestety rozczarowałam się bardzo. Dużo kaszy
Z Majeczką w kuchniserami, takimi jak feta albo ricotta. Zapiekanka ziemniaczana inaczej Kawałki ziemniaków z warzywami, mięsem, rybami… Co zrobić, by zapiekankę przyrządzić w zupełnie innej formie? Postaw na babkę ziemniaczaną ! To danie szczególnie popularne na Podlasiu, piecze się je z dodatkiem boczku, grzybów, mielonego mięsa, albo po prostu obficie doprawia się je ziołami. Miękki środek i chrupiąca skórka(...)zewnątrz – babki z ziemniaków to naprawdę dobry sposób na zapiekankę. Szukasz jeszcze innych inspiracji? Weź więc pod uwagę tartę ziemniaczaną, w której rolę spodów spełniają puszyste placki, albo roladę z masy ziemniaczanej. Nadziać ją można dowolnie, np. duszoną marchewką, jajkiem albo mięsem. Ziemniaki to warzywa popularne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Wprowadź do swojego menu ziemniaczaną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mnie w domu dosyć często pojawia się babka ziemniaczana ale ta klasyczna, z cebulka i mięskiem. Tym razem postanowiłam, że zrobię babkę z gotowanych ziemniaków. Przepis znalazłam kilka lat temu w internecie (zamieszczony przez fantaghiro18). Nie wszystkie składniki mi pasowały więc musiałam troszkę zmodyfikować przepis. A najbardziej do przepisu przekonał mnie ser, którego tak uwielbiam :) Uwierzcie mi gdy pierwszy
Kuchnia Vikigustu nie jednemu. W oryginalnym przepisie do babki dodaje się boczek, jednak ja postanowiłam dodać kawałki schab i zdecydowanie całość dania nie straciła na smaku. Jako ciekawostka babka ziemniaczana jest jednym z podlaskich specjałów. Dodatek sałaty czyni to danie bardziej zdrowym i eleganckim. Serdecznie polecam;) Składniki: 1,8 kg ziemniaków 3 cebule 2 jajka(...)między czasie ziemniaki dobrze odcisnąć, wbić jajka, dodać mąkę, majeranek oraz doprawić solą i pieprzem. Gdy mięso będzie gotowe dodać je do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do foremki na babkę (około 2 litry) i całość zapiekać przez około godzinę w 200 stopniach. Ja użyłam foremki silikonowej dlatego też nie natłuszczałam jej, jeżeli jednak zdecydujecie się
Krakowskie smaki Aniszklanki oleju po pół łyżeczki pieprzu, majeranku, papryki i cząbru kilka plasterków boczku do wyłożenia formy i na wierzch (200 g) kwaśna gęsta śmietana do dekoracji Jak przygotować babkę ziemniaczaną z marchewką? Od kiedy odkryłam, że warzyw nie trzeba trzeć na tarce i że można użyć do tego przystawki do blendera, dużo częściej robię babkę. Kiedyś w połowie tarcia
Ugotowane pozamiataneUrodziłam się na Suwalszczyźnie i naszym regionalnym daniem są dania z ziemniaków. Aż dziwne, że dopiero teraz dzielę się z Wami przepisem na babkę ziemniaczaną :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldUrodziłam się na Suwalszczyźnie i naszym regionalnym daniem są dania z ziemniaków. Aż dziwne, że dopiero teraz dzielę się z Wami przepisem na babkę ziemniaczaną :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldprawdzają się jako przekąska do piwa lub pieczywo do grilla . Langosze świetnie smakują także z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego , tak jak w przypadku placków ziemniaczanych lub babki ziemniaczanej . Dla dzieci możesz podać langosze z ulubioną konfiturą np czekodżemem ze śliwek . Inną propozycją jest polanie śmietaną i posypanie cukrem. Moim dzieciom najbardziej smakują langosze pieczone w piekarniku
Ania gotujeprzysmaki, którymi może pochwalić się na szczeblu krajowym. Taki, za którymi przemierzamy Polskę, by właśnie tam zjeść te najlepsze, oryginalne. Podlasie to niewątpliwie obszar ziemniaczany. Kiszki ziemniaczane, kartacze, babki ziemniaczane. A wśród deserów króluje on- SĘKACZ. Tzw ciasto z kija, którym nie pogardzi nikt, zaskarbi sobie ono serce każdego miłośnika dobrego jedzenia. Sękacze najtańszym kosztem możemy przygotowywać
Z Majeczką w kuchniBabka ziemniaczana jest prostym i popularnym daniem na Podlasiu. W Supraślu odbywają się co roku Mistrzostwa w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej. Do jej przygotowania najlepiej zaprosić chętne ręce, które wykorzystamy do obierania(...)ziemniaków, gdyż ta czynność zabiera najwięcej czasu. Zetrzeć ziemniaki można maszynowo, choć muszę przyznać smak babki z ziemniaków tartych na ręcznej tarce jest lepszy. Moja babka jest z chudym boczkiem i marchewką. Po upieczeniu najszybciej znikają boczne kawałki babki z mocno zapieczoną skórką. Taka babka smakuje zarówno świeżo po upieczeniu, jak i na drugi dzień podsmażana. Zazwyczaj podaję
Kuchcik gotujeSmaki dzieciństwa... Dziś klimaty ziemniaczane. Zapewne jedliście kiedyś babkę ziemniaczaną przyrządzaną przez dziadków lub rodziców... Chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Pokrojoną w plastry można podać z przeróżnymi dodatkami np.pikantnymi surówkami, sosem grzybowym,gulaszem z wołowiny lub kwaśną śmietaną. Parę składników ... a tyle pyszności. Składniki: 1 kg ziemniaków 2-3 cebule(...)patelni. Dodałam go do masy ziemniaczanej. Wszystko dokładnie wymieszałam. Dno żaroodpornego naczynia wyłożyłam plasterkami boczku. Na nie wlałam gotową masę ziemniaczaną. Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec. Smacznego! Polecam również BABĘ ZIEMNIACZANĄ Z SEREM z Kresów
potrawyregionalnePolski klasyk, nasza babka ziemniaczana. Pyszna, złocista i każdy ją lubi. Przepis, a raczej tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Najlepsza to taka, którą przygotuje babcia. Babkę można podawać na gorąco jak i na zimno. Pokrojona w plastry lub romby prezentuje się wspaniale. Można polać ją sosem, najlepiej grzybowym lub podać z podsmażonym wędzonym boczkiem. Pyszności. A gdy zostanie(...)następny dzień można ją podsmażyć i dalej będzie pyszna. Babka jest zdrowszą wersją placków ziemniaczanych, gdyż placki są smażone na oleju, a babka pieczona w piekarniku, jedyny tłuszcz to potrzebny do wysmarowania formy i wierzchu babki, aby był chrupiący i złocisty. W swojej kuchni gotuje dania nowoczesne, ale nie odbijam od tradycji, by domownicy nie zapominali dawnych smaków
Kuchnia Paulettesjajkiem i mizerią to przecież typowy wakacyjny obiad. Nie wyobrażamy sobie bez nich przystawek, zup, sałatek i zapiekanek. Dzięki nim możemy cieszyć się plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, babką ziemniaczaną, pierogami ruskimi, frytkami, chipsami i pyzami. W dobie Instagrama i ślepego kierowania się zaleceniami dietetyków ziemniaki straciły na popularności, ale kiedy mamy wrócić do nich, jeśli nie w tych
Ugotowane pozamiataneBabka ziemniaczana w kolejnej wersji. Wpadliśmy na pomysł, żeby w środek babki wsadzić połówki ziemniaków. Wyszło wspaniale. Składniki: 4kg ziemniaków 0,7kg kiełbasy wiejskiej 2 duże cebule 2 łyżki masła 2 jajka 300ml mleka 200g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki majeranku sól, pieprz ogórki konserwowe Obieramy ziemniaki. Odkładamy 8-10 ziemniaków(...)dodajemy do masy ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy połowę masy ziemniaczanej. Odłożone wcześniej ziemniaki kroimy na pół, układamy na masie ziemniaczanej. Wykładamy resztę masy do formy. Babkę wstawiamy do zimnego piekarnika. Rozgrzewamy go do 170*C i pieczemy przez 120 minut od momentu nagrzania. Jako dodatek świetnie pasują konserwowe ogórki i cały obiad
Gotowanie i blogowanie