babka ziemniaczana - 1457 przepisów (strona:6/98)

KARTOFLAK CZYLI ŚLĄSKA BABKA ZIEMNIACZANA 239

Smaki dzieciństwa... Dziś klimaty ziemniaczane. Zapewne jedliście kiedyś babkę ziemniaczaną przyrządzaną przez dziadków lub rodziców... Chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Pokrojoną w plastry można podać z przeróżnymi dodatkami np.pikantnymi surówkami, sosem grzybowym,gulaszem z wołowiny lub kwaśną śmietaną. Parę składników ... a tyle pyszności. Składniki: 1 kg ziemniaków 2-3 cebule(...)patelni. Dodałam go do masy ziemniaczanej. Wszystko dokładnie wymieszałam. Dno żaroodpornego naczynia wyłożyłam plasterkami boczku. Na nie wlałam gotową masę ziemniaczaną. Piekłam około godziny w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec. Smacznego! Polecam również  BABĘ ZIEMNIACZANĄ Z SEREM z Kresów

potrawyregionalne
ZŁOCISTA BABKA ZIEMNIACZANA 77

Polski klasyk, nasza babka ziemniaczana. Pyszna, złocista i każdy ją lubi. Przepis, a raczej tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Najlepsza to taka, którą przygotuje babcia. Babkę można podawać na gorąco jak i na zimno. Pokrojona w plastry lub romby prezentuje się wspaniale. Można polać ją sosem, najlepiej grzybowym lub podać z podsmażonym wędzonym boczkiem. Pyszności. A gdy zostanie(...)następny dzień można ją podsmażyć i dalej będzie pyszna. Babka jest zdrowszą wersją placków ziemniaczanych, gdyż placki są smażone na oleju, a babka pieczona w piekarniku, jedyny tłuszcz to potrzebny do wysmarowania formy i wierzchu babki, aby był chrupiący i złocisty.  W swojej kuchni gotuje dania nowoczesne, ale nie odbijam od tradycji, by domownicy nie zapominali dawnych smaków

Kuchnia Paulettes
Najlepsze przepisy z ziemniakami – top 10 25

jajkiem i mizerią to przecież typowy wakacyjny obiad. Nie wyobrażamy sobie bez nich przystawek, zup, sałatek i zapiekanek. Dzięki nim możemy cieszyć się plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskimi, babką ziemniaczaną, pierogami ruskimi, frytkami, chipsami i pyzami. W dobie Instagrama i ślepego kierowania się zaleceniami dietetyków ziemniaki straciły na popularności, ale kiedy mamy wrócić do nich, jeśli nie w tych

Ugotowane pozamiatane
Babka ziemniaczana z kawałkami ziemniaków 64

Babka ziemniaczana w kolejnej wersji. Wpadliśmy na pomysł, żeby w środek babki wsadzić połówki ziemniaków. Wyszło wspaniale. Składniki: 4kg ziemniaków 0,7kg kiełbasy wiejskiej 2 duże cebule 2 łyżki masła 2 jajka 300ml mleka 200g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki majeranku sól, pieprz ogórki konserwowe Obieramy ziemniaki. Odkładamy 8-10 ziemniaków(...)dodajemy do masy ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy połowę masy ziemniaczanej. Odłożone wcześniej ziemniaki kroimy na pół, układamy na masie ziemniaczanej. Wykładamy resztę masy do formy. Babkę wstawiamy do zimnego piekarnika. Rozgrzewamy go do 170*C i pieczemy przez 120 minut od momentu nagrzania. Jako dodatek świetnie pasują konserwowe ogórki i cały obiad

Gotowanie i blogowanie
Łatwa babka piaskowa 22

Zrobiłam babkę piaskową z dwóch przepisów. Nie były to moje wymarzone babki piaskowe ale obie były smaczne i łatwe do wykonania. Babka piaskowa 1 Składniki: 150 g masła 200 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka 150 g drobnego cukru do wypieków 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka i masło wyjmujemy z lodówki(...)niego piany z białek staje się na tyle płynne, że można je przelać do blaszki. Po upieczeniu babka jest naprawdę piaskowa, wszystko za sprawą dużego dodatku mąki ziemniaczanej. Babka jest stosunkowo sucha. Ja z tego przepisu upiekłam babeczki i udekorowałam je bitą śmietaną, po czym zamknęłam w szczelnym pojemniku i wstawiłam do lodówki. Po nocy wilgotność ciasta znacząco wzrosła

Słodki Blog
Burgery ziemniaczano – marchewkowe 56

jakimś czasie zauważyć wzrost wskazówki na wadze. Ziemniaki to jednak nie tylko zupa i drugie danie. To też nie tylko frytki i placki ziemniaczane . Ziemniaki to także babka ziemniaczana, kotleciki i burgery I właśnie dziś zapraszam Was na pyszne burgery ziemniaczano – marchewkowe. Idealne na lunch, czy też wczesną kolację. Możecie zjeść je ze świeżymi warzywami, czy też

365 dni dookoła kuchni
Dukaty ziemniaczane z konfiturą cebulową 91

Dukaty ziemniaczane z konfiturą cebulową Złociste dukaty , to sprytnie podana babka ziemniaczana " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W zasadzie coś blisko niej , konfitura z czerwonej cebuli ,dodaje smaku tej prostej potrawie . Doskonałe na zimno i na ciepło , Można podać jako przekąskę na przyjęciu do piwa , czy na urodzinach lub po prostu jako danie główne

Ogrodnik w podróży
Babka ziemniaczana! 28

babką ziemniaczaną spotkałam się pierwszy raz około trzech lata temu. Do tej pory uwielbiałam placki ziemniaczane i nie zdawałam sobie sprawy, że z ziemniaków można upiec tak przepyszne, samodzielne danie. Przepadam za cieplutką, prosto z piekarnika, z kwaśną śmietaną lub szklanką mleka. Dobrze smakuje również następnego dnia, odsmażona i chrupiąca. Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce(...)jajko, mąkę, sól, pieprz, majeranek i 2 liście laurowe. Następnie na patelni smażymy drobno posiekaną cebulę i pokrojony w kostkę boczek. Całość dodajemy do gotowej masy ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanego naczynia przelewamy masę ziemniaczaną. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 1h 20minut. Podajemy

Kuchnia Pani Wiosny
Kiszka ziemniaczana 15

tygodnie temu byliśmy w Białymstoku, gdzie w menu wielu restauracji widzieliśmy babkę ziemniaczaną , którą już kilka razy robiliśmy w domu. Inną potrawą charakterystyczną dla kuchni Podlasia jest kiszka ziemniaczana , na którą składniki są takie same jak w babce, ale zapieka się ją w jelicie wieprzowym. Z tej wycieczki wróciliśmy z postanowieniem zrobienia kiszki ziemniaczanej w najbliższym czasie

niecodziennikpary
Wielkanocna babka ziemniaczana (Gattò di patate) 36

Wielkanocna babka ziemniaczana - idealna na świąteczny stół. Pieczona z dodatkiem szynki, żółtego sera, szpinaku, szczypiorku i natki pietruszki. Idealna od razu po przygotowaniu lub na drugi dzień, delikatnie podsmażona na patelni. Smacznego ;) SKŁADNIKI 1.2 kg ziemniaków 150 g szynki 150 g żółtego sera 100 g szpinaku 60 g masła  50 g startego parmezanu(...)stopni. Naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.  Do naczynia wykładamy połowę masy ziemniaczanej, wyrównujemy łyżką pierwszą warstwę babki. Na wierzchu układamy podsmażony szpinak, który przykrywamy drugą połową ziemniaków. Wierzch na nowo wyrównujemy, posypujemy 2 łyżkami bułki tartej i wiórkami masła. **** Riscaldate

La grande e la piccola cuoca
Babeczki ziemniaczane 62

dodatkiem do Wigilijnego stołu w naszym domu rodzinnym było puree ziemniaczane. W tym roku postanowiłyśmy przełamać tradycję i zaserwować babeczki ziemniaczane. Smakują podobnie jak nasza poznańska babka ziemniaczana , ale forma małych babeczek wygląda znacznie efektowniej. Jest to danie, które można swobodnie modyfikować i dodawać np. podsmażone pieczarki, odrobinę boczku czy zielony szczypiorek.Takie babeczki idealnie nadają się również

Kolizje Smaków
Babka ziemniaczana z sosem koperkowym 150

Choć średnio przepadam za ziemniakami, babka ziemniaczana jest naprawdę pyszna! W smaku przypomina placki ziemniaczane. Jest bardzo treściwa. Jeśli pominiemy boczek, taka babka jest świetna jako dodatek do obiadowego mięsa. Ja polałam ją sosem koperkowo-czosnkowym. Nie jest szybka w przygotowaniu, ale raz na jakiś czas naprawdę warto. :-) Babka: 2 kg dużych, mączystych ziemniaków (unikamy młodych) 3 średniej(...)kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Na suchej patelni podsmażamy najpierw boczek. Ściągamy go z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę i kiełbasę. 2. Ziemniaki ścieramy jak na placki ziemniaczane. Odsączamy je z wody, nie mogą być jednak całkiem suche. Najlepiej odciskać je na drobnym sitku, dociskając dłońmi tak by trochę wody zostało. 3. Do startych ziemniaków dodajemy jajka

Szefowa kuchni
Ciasto cukiniowo-ziemniaczane 47

Dziś pomyślałam sobie, że skoro smażone placki ziemniaczane mają swój pieczony odpowiednik w postaci babki ziemniaczanej (w moim regionie nazywa się to bliniarzem ), to może upiec odpowiednik placków z cukinii i ziemniaków , na które przepis wrzuciłam tu w lipcu? Myśl zamieniła się w czyn i wyszedł całkiem pożywny obiad, do którego dodatkowo przygotowałam sos na bazie warzyw. Składniki

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka sabaudzka, czyli zapiekanka ziemniaczana w boczku 28

rejon południowo - wschodniej Francji, w pobliżu granicy szwajcarskiej i włoskiej. Zapiekanka sabaudzka to nic innego jak zapiekanka ziemniaczana owinięta w boczek. Jest to danie nieco podobne do polskiej babki ziemniaczanej, jednak nieco ulepszone, bo z dodatkiem rodzynek i suszonych śliwek, ponadto owinięta boczkiem. Mmm pychotka ;) Jest to dość ciężkie i sycące danie, idealne na pyszną kolację w długie(...)Zapiekanka ziemniaczana w boczku to wspaniałe, domowe jedzenie, które każdy chętnie zje zimowym wieczorem, najlepiej w pobliżu rozpalonego kominka. Myślę, że zapiekanka sabaudzka jest bardzo bliska typowej polskiej kuchni i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu ;) Polecam! Zapiekanka może być serwowana jako danie główne lub jako ziemniaczany dodatek do mięsa.  Zapiekanka sabaudzka, czyli zapiekanka ziemniaczana

Codzienne Gotowanie
Babka grejpfrutowa z różowym pieprzem - zupełnie wyjątkowa 88

także odrobinę mąki ziemniaczanej - babka nie jest piaskowa, ale delikatniejsza i lżejsza. Maślankę zamieniłam na creme fraiche, które czekało w lodówce na wykorzystanie. Nam - wszystkim - smakowała bardzo. Grejpfrutowa babka z różowym pieprzem Składniki: (na formę do babki o pojemności 1,5-2 l) 300 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku(...)masłem i wysypanej mąką, wyrównać powierzchnię. Piec w 180 st. C. przez 55-65 minut. Przestudzić, wyjąć z formy, ostudzić całkowicie. Cukier puder przesiać, utrzeć z sokiem. Polać lukrem babkę, odstawić do zastygnięcia. Smacznego! Pogoda - odpukać - nawet w Danii jest na poziomie - słono świeci, lekki wietrzyk jest przyjemnie ciepły, białe obłoczki w niewielkich ilościach płyną sobie po niebie... Wiosna

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania