babka ziemniaczana - 1457 przepisów (strona:5/98)

Babka ziemniaczana z sosem pieczarkowym 119

Przepis na babkę ziemniaczaną z gotowanych i surowych ziemniaków podaną z sosem pieczarkowym. Pyszne danie na obiad. Składniki: 6 średnich ziemniaków gotowanych 4 średnie ziemniaki surowe 2 jajka 2 cebule 200 g boczku wędzonego sól, pieprz Sos pieczarkowy 250 g pieczarek 180 ml śmietany 30% pęczek koperku łyżeczka cebuli suszonej sól, pieprz cayenne   Przygotowanie Gotowane ziemniaki przeciskamy przez(...)ilości masła. Wlewamy do nich śmietankę i dodajemy przyprawy i zioła. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, aż sos się zagęści. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Sosem polewamy plastry babki ziemniaczanej

e-PrzepisyKulinarne
Babka ziemniaczana 14

Babka ziemniaczana z boczkiem i cebulą to idealna propozycja na szybki obiad. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Składniki: 1kg ziemniaków 100g mąki 2 jaja 2 cebulki 250g wędzonego boczku 1 łyżka majeranku sól, pieprz Sposób przygotowania: Obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na drobnej tarce lub zemleć w maszynce. Utarte ziemniaki przełożyć na sitko, aby odciekły. Następnie starte(...)jajka, wsypać mąkę, majeranek ,sól i pieprz oraz podsmażony boczek. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego naczynia. Piec w 180 stopniach około godziny. Autor przepisu: Elcia Brakuś Artykuł Babka ziemniaczana pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Moje warsztaty kulinarne - gotowanie z resztek - babka, kompot, zupa i surówka 43

rozwiązywać ich własne małe problemy w tej kwestii.   Cel był taki. Gotujemy, ograniczając to co nam zostanie do minimum.   Plan był taki, aby zrobić babkę ziemniaczaną z obierkami z marchewki, zupę z obierek, surówkę z marchewki i jabłka oraz kompot ze skórek po jabłkach.  Cel został zrealizowany, a do tego uczestników poniosła fantazja, co mnie(...)Składniki : - marchewka - jabłko Wykonanie: Jabłko i marchewkę obieramy a następnie trzemy na tarce na małych oczkach. Punktem wyjścia są proporcje 1:1, ale można je zmieniać wedle uznania: Babka ziemniaczana Podlaska klasyka, która daje nam bardzo dużo możliwości konfiguracyjnych. Stąd bardzo wdzięczny materiał na zagospodarowanie pozostałości. Obecnie pracuję nad wersją na słodko, ale o tym kiedy indziej :) Składniki: - ziemniaki

Kryzysowa Książka Kucharska
Niech cię Zakole – dzień drugi na Ziemi Dobrzyńskiej - część II 62

również regionalna potrawa przygotowana z kaszy, faćki czyli komosy i dodatków. W tym przypadku był to pęczak. Pierogi były z faćką, czyli z komosą/lebiodą. Gugiel to babka ziemniaczana. Pączki ziemniaczano – dyniowe wpisane są na Listę Produktów Tradycyjnych. Natomiast za Faćkę i gugiel , Panie Grażyna Jędrzejewska i Genowefa Grudnicka KGW Jagna, otrzymały Perłę 2013. Gdy już brzuszki mieliśmy(...)już nie mogę się doczekać sezonu na gęsie nogi. Czernina , c zarna polewka to zupa z dodatkiem krwi gęsiej/kaczej. Podana, jak należy, z szarymi kluskami. Bryndas dobrzyński to babka ziemniaczana. Te i inne smakołyki to dzieła Pani Mirosławy Wilk z Wilkowej Chaty – Tradycyjne Jadło Wilkowa Chata w Wielgie. Takie smakołyki można zamówić, kupić na festynach, lub zjeść

królestwo garów
SOS OGÓRKOWY - pyszny dodatek do kotlecików ziemniaczanych 46

szczypiorku. Sos z kiszonych ogórków jest lekko kwaśny, ale delikatny w smaku i niesamowicie aromatyczny. Sos szczególnie dobrze sprawdza się jako dodatek do obiadu. Idealnie pasuje do kotlecików ziemniaczanych, babki ziemniaczanej a nawet mielonych kotletów i gotowanej ryby. Warto wypróbować. Absolutnie wyjątkowy sos ogórkowy, dlatego z jego przygotowaniem poradzi sobie niemal każdy. Sos ogórkowy jest wyjątkowo smaczny

Moja Książka Kucharska
Babka ziemniaczana z boczkiem 72

Chciałam się dzisiaj z Wami po dzielić przepisem na pyszny obia d- babkę ziemniaczaną z boczkiem. Po dawaną z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem. Bar dzo sycąca i pyszna :) Skła dniki: ok 2 kg ziemniaków (prze d obraniem) 300g boczku 2 duże cebule 2ząbki czosnku 2 czubate łyżeczki majeranku sól i pieprz ( do smaku) 4-5 łyżek mąki pszennej

ChilliJemy
Zaguby, sery i wędliny Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski – część III 85

zjeść. I na to jest dobry pomysł. W Drohiczynie jest restauracja Zamkowa, której właścicielką jest pani Teresa Nazarczuk. Można tam, między innymi, zjeść dania regionalne.  Kiszkę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną,  zaguby (w cieście pierogowym farsz z surowych, tartych ziemniaków, podsmażonych z boczkiem i cebulką),  pierogi. Są to proste dania, których głównym składnikiem są ziemniaki. Brakuje może

królestwo garów
KISZKA ZIEMNIACZANA 318

Pochodzę z Podlasia. Miłość do tej kuchni , do tradycyjnych potraw mojego regionu zaszczepiła do mnie moja babcia, u której to często na stole gości kiszka ziemniaczana, babka ziemniaczana czy kartacze. Dania co prawda czasochłonne ale smak wart pracy. Kiedyś kiedy jeszcze sama nie podejmowałam się pieczenia kiszki ziemniaczanej kupiłam ze sklepu. Niestety rozczarowałam się bardzo. Dużo kaszy

Z Majeczką w kuchni
Zapiekanka ziemniaczana na 5 sposobów 311

serami, takimi jak feta albo ricotta.   Zapiekanka ziemniaczana inaczej Kawałki ziemniaków z warzywami, mięsem, rybami… Co zrobić, by zapiekankę przyrządzić w zupełnie innej formie? Postaw na babkę ziemniaczaną ! To danie szczególnie popularne na Podlasiu, piecze się je z dodatkiem boczku, grzybów, mielonego mięsa, albo po prostu obficie doprawia się je ziołami. Miękki środek i chrupiąca skórka(...)zewnątrz – babki z ziemniaków to naprawdę dobry sposób na zapiekankę. Szukasz jeszcze innych inspiracji? Weź więc pod uwagę tartę ziemniaczaną, w której rolę spodów spełniają puszyste placki, albo roladę z masy ziemniaczanej. Nadziać ją można dowolnie, np. duszoną marchewką, jajkiem albo mięsem. Ziemniaki to warzywa popularne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Wprowadź do swojego menu ziemniaczaną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka z gotowanych ziemniaków z sosem 72

mnie w domu dosyć często pojawia się babka ziemniaczana ale ta klasyczna, z cebulka i mięskiem. Tym razem postanowiłam, że zrobię babkę z gotowanych ziemniaków. Przepis znalazłam kilka lat temu w internecie (zamieszczony przez fantaghiro18). Nie wszystkie składniki mi pasowały więc musiałam troszkę zmodyfikować przepis. A najbardziej do przepisu przekonał mnie ser, którego tak uwielbiam :) Uwierzcie mi gdy pierwszy

Kuchnia Viki
Babka ziemniaczana na sałacie 118

gustu nie jednemu. W oryginalnym przepisie do babki dodaje się boczek, jednak ja postanowiłam dodać kawałki schab i zdecydowanie całość dania nie straciła na smaku. Jako ciekawostka babka ziemniaczana jest jednym z podlaskich specjałów. Dodatek sałaty czyni to danie bardziej zdrowym i eleganckim.  Serdecznie polecam;)  Składniki: 1,8 kg ziemniaków 3 cebule  2 jajka(...)między czasie ziemniaki dobrze odcisnąć, wbić jajka, dodać mąkę, majeranek oraz doprawić solą i pieprzem. Gdy mięso będzie gotowe dodać je do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do foremki na babkę (około 2 litry) i całość zapiekać przez około godzinę w 200 stopniach. Ja użyłam foremki silikonowej dlatego też nie natłuszczałam jej, jeżeli jednak zdecydujecie się

Krakowskie smaki Ani
Babka marchewkowa 54

szklanki oleju po pół łyżeczki pieprzu, majeranku, papryki i cząbru kilka plasterków boczku do wyłożenia formy i na wierzch (200 g) kwaśna gęsta śmietana do dekoracji Jak przygotować babkę ziemniaczaną z marchewką? Od kiedy odkryłam, że warzyw nie trzeba trzeć na tarce i że można użyć do tego przystawki do blendera, dużo częściej robię babkę. Kiedyś w połowie tarcia

Ugotowane pozamiatane
SĘKACZ- REGIONALNE CIASTO PODLASIA. PRZEPIS I FILMIK 54

przysmaki, którymi może pochwalić się na szczeblu krajowym. Taki, za którymi przemierzamy Polskę, by właśnie tam zjeść te najlepsze, oryginalne. Podlasie to niewątpliwie obszar ziemniaczany. Kiszki ziemniaczane, kartacze, babki ziemniaczane. A wśród deserów króluje on- SĘKACZ. Tzw ciasto z kija, którym nie pogardzi nikt, zaskarbi sobie ono serce każdego miłośnika dobrego jedzenia.  Sękacze najtańszym kosztem możemy przygotowywać

Z Majeczką w kuchni
Kartacze, tradycyjna potrawa z Podlasia i Suwalszczyzny - Antcook 270

niej pływały. Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki, przepłucz je zimną wodą, i przeprasuj je w prasce lub utłucz tłuczkiem.   Starte ziemniaki – pamiętam jak często robiłem tarło ziemniaczane na babkę ziemniaczaną i czasami krew lała się z palców, ale to inna gehenna – przełóż do pieluszki lub ściereczki i wyciśnij z nich sok, zostaw sok na 10 – 15 minut, by krochmal

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Babka ziemniaczana 41

Babka ziemniaczana jest prostym i popularnym daniem na Podlasiu. W Supraślu odbywają się co roku Mistrzostwa w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej. Do jej przygotowania najlepiej zaprosić chętne ręce, które wykorzystamy do obierania(...)ziemniaków, gdyż ta czynność zabiera najwięcej czasu. Zetrzeć ziemniaki można maszynowo, choć muszę przyznać smak babki z ziemniaków tartych na ręcznej tarce jest lepszy. Moja babka jest z chudym boczkiem i marchewką. Po upieczeniu najszybciej znikają boczne kawałki babki z mocno zapieczoną skórką. Taka babka smakuje zarówno świeżo po upieczeniu, jak i na drugi dzień podsmażana. Zazwyczaj podaję

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania