Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Chleb zaparzany pszenno-żytni na zakwasie z niewielkim dodatkiem drożdży. Zaczyn z dodatkiem soli,  długo fermentujący w celu wydobycia aromatu mąki. Pieczony na blasze z piekarnika.  Źródło przepisu: rus brot .  Zaczyn (9 godzin w temp. 30°C + 9-15 godzin w temp. 21-23°C) 20 g zakwasu żytniego 82 g mąka żytnia typ 1150 (zamiennie 55 g typ 720 + 27 g typ 2000) 78 g woda  1,8 g sól  Zaparka (3 godziny w temp. 65°C) 30 g mąka żytnia typ 1150 (zamiennie 20 g typ 720 + 10 g ty... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.