chleb - 25827 przepisów (strona:264/1722)

Focaccia z cukinią, czerwoną cebulą i rozmarynem 165

podobna jest do ciasta na pizzę. Focaccia może być podawana jako dodatek do różnych posiłków,  przystawka, przekąska lub jako pieczywo kanapkowe. W starożytnym Rzymie "panis focacius" oznaczało płaski chleb wypiekany w palenisku. Uważa się, że podstawowy przepis pochodzi od Etrusków, ale dziś jest szeroko kojarzony z kuchnią liguryjską. Występuje w wielu odmianach regionalnych, a jej receptura, faktura, smak różnią

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb domowy razowy 103

Chleb domowy razowy to pyszne wydanie chleba domowego, oczywiście jeśli pieczywo razowe ktoś lubi. Jedni lubią białe pieczywo, inni żytnie, ciemne albo właśnie razowe. Osobiście nie jestem zwolenniczką konkretnego rodzaju pieczywa, ponieważ każde zrobione własnoręcznie jest pyszne. Inaczej to wygląda w przypadku sklepowego, ale tu będę pisać tylko o swojskim wyrobie. Moim chlebem można się … Czytaj dalej Chleb domowy(...)razowy Artykuł Chleb domowy razowy pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
CHLEB PSZENNY 79

Puszysty, z chrupiącą skórką i świetny w smaku domowy bochenek chleba bez drożdży, który przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Szybkie wymieszanie wszystkich składników i do piekarnika. Chlebek bez drożdży to szybka propozycja na dodatek do śniadania czy kolacji. Przygotujecie z niego także chrupiące maślane grzanki, idealne na ciepłe śniadanie w tygodniu. Świeży chleb domowy z prawdziwym masłem smakuje obłędnie. Taki(...)chlebek można upiec także z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek, kaparów, otrębów czy ziaren wszelakich. Chleb pszenny bez drożdży SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli 1,5 szklanki maślanki lub kefiru olej do formy garść płatków owsianych, sezamu, mielonych orzechów lub maku Uwagi do przepisu: Przepis jest na formę keksową o wyższych wymiarach

Zasmakuj Kuchni
Kanapka – idealna przekąska na drugie śniadanie 96

Kanapki to świetna propozycja na drugie śniadanie – można przygotować je z ulubionych składników i zabrać ze sobą do pracy, szkoły Chleb to podstawa Wybierając pieczywo powinniśmy kierować się przede wszystkim jego jakością. Obecnie dostępnych jest wiele rodzajów chleba, a do najbardziej popularnych należy pszenny. Jest on nie tylko smaczny, ale też lekkostrawny, dlatego kanapki z chlebem pszennym to doskonała opcja(...)osób mających dolegliwości związane z układem pokarmowym. Żytni chleb o niskim ig z kolei uważany jest za najzdrowszy. Zawiera dużo błonnika, witaminy B oraz kwasu foliowego, a jednocześnie należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym, dlatego mogą po niego sięgać osoby chore na cukrzycę, a także przebywające na diecie. Pieczywem o dużej zawartości wartościowych składników jest też chleb orkiszowy. Jego

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bułki kajzerki – domowe wypieki 94

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W sklepach, piekarniach można zakupić kilka a czasem kilkanaście rodzajów chleba i bułek. Pachną i wyglądają przepięknie jednak składniki z jakich są wykonane nie zawsze są zdrowe. Sklepowe pieczywo zawiera konserwanty, wzmacniacze smaku, zagęstniki i różne inne zbędne dodatki. Bułki kajzerki choć wyglądają przepięknie często są sztucznie napompowane, pełne są sztucznych składników a po ich zjedzeniu możemy(...)czuć ból żołądka i zgagę. Dlatego od jakiegoś czasu zaczęłam piec własne pieczywo. Piekę własne bułki, własne chleby. Mąż woli klasyczne pszenne pieczywo: chleby i bułeczki, szczególnie bułki kajzerki posypane sezamem, makiem bądź siemieniem lnianym. Ja wolę pieczywo pełnoziarniste. Chleby pszenno-żytnie, orkiszowe z dodatkiem wszelkiego rodzaju ziaren, suszonych owoców np. słonecznika, siemienia lnianego, dyni, żurawiny. Chleb czy bułki

To Musisz Wiedzieć
Jak zrobić prawdziwy domowy budyń i 5 prostych trików na bycie bardziej eko w kuchni! 148

też je przechowuje, zawinięte w plastik. Od momentu kiedy zrozumiałam, że po pierwsze w ten sposób przechowywane pieczywo traci zupełnie na chrupkości, po pół godzinie przechowywania w ten sposób chleba, smakuje on jak gąbczasta bułka, to po drugie, że muszę mieć w domu chlebak, dzięki czemu nie będę musiała trzymać chleba w folii. Teraz posiadając szmacianą torbę, wyskakuje do sklepu(...)płócienna torba na pieczywo. Spróbuj, to tak niewiele wysiłku! Chlebak, jaki posiadamy na tą chwilę, to duży chlebak drewniany, a to dlatego, że co raz częściej sama wypiekam chleb w domu i moje olbrzymie chleby, nie mieściły się już do naszego małego metalowego chlebaka. Zależało mi na chlebaku z naturalnego materiału, bo właśnie takie produkty do domu wybieram najczęściej. Chlebak

SMYKWKUCHNI
Chleb orkiszowo – ryżowy z suszonymi pomidorami 136

Chleb orkiszowo – ryżowy z suszonymi pomidorami to mój sposób na pyszne, zdrowe i domowe pieczywo Ten przepis to zaprzeczenie słów: ,,domowy chleb to musi być trudne”. Nic bardziej mylnego Tak naprawdę potrzebujemy tutaj kilku podstawowych składników (które zapewne każdy ma w domu) i dawkę cierpliwości. Tylko tyle potrzebujemy, aby cieszyć się smakiem domowego chleba W tej wersji, którą(...)tutaj Wam prezentuje, do ciasta dodałam przyprawy suszone pomidory. Możecie oczywiście ją pominąć lub dodać inną Dodatki dopasujcie do własnych preferencji Chleb orkiszowo – ryżowy z suszonymi pomidorami Składniki na keksówkę o długości 24 cm 400 g mąki orkiszowej 200 g mąki ryżowej 2 płaskie łyżeczki soli pół łyżeczki cukru ok. 15 g przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

365 dni dookoła kuchni
Chleb z ziarnami na zakwasie. 155

Zrobiłam nowy chleb na zakwasie. Bardzo dobry, z ziarnami, na mące pszennej. Zapisuję przepis, bo będę do niego wracać. Jeśli macie zakwas, to wypróbujcie, może przypadnie Wam do gustu. Najlepiej ciasto na chleb zrobić wieczorem, a rano upiec. Wtedy przez noc, ładnie wyrośnie. Ja zrobiłam rano i wyrastał 6 godzin. Nie wyrósł, tak jak bym chciała. Mimo wszystko, taki świeży(...)wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Nakryć ściereczką i odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia. Najlepiej ciasto zrobić wieczorem i zostawić do wyrośnięcia do rana. Przed włożeniem do piekarnika, chleb posmarować wodą, lub mlekiem i posypać ziarnami. Tak przygotowany chleb wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i piec około 1 godziny. Po wyciągnięciu z piekarnika, od razu chleb wyjąć

Agusiowe smakołyki
domowy chleb z gara orkiszowo żytni 111

następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok. 30 min. Upieczony wyciągamy z naczynia i odstawiamy do wystudzenia. Ja piekę przeważnie pod wieczór i na rano jest gotowy. Chleb jest bardzo smaczny i ma chrupiącą skórkę

Domowy Smak Jedzenia
Chleb pszenny z oliwkami 111

ponownie wymieszać ciasto, Przygotować jedna dużą keksówkę lub dwie małe. Formy wysmarować masłem i obsypać otrębami, Ciasto przełożyć do foremek i zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut, Chleb włożyć do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut, po tym czasie sprawdzić wierzch chleba i jeżeli się za bardzo przyrumienia przykryć folią do pieczenia(...)Chleb piec kolejne 20 minut. Artykuł Chleb pszenny z oliwkami pochodzi z serwisu tyfranbox

tyfranbox
Chleb składany z ziemniakami i koprem 133

Dziś zapraszam na jesienny chleb z dodatkiem ziemniaków i kopru. Powstał niejako z musu - raz, że musiałam upiec jakiś szybki chleb, a dwa - z obiadu zostało trochę ziemniaków. Do tego ostatni w tym roku świeży koperek. Chleb ma przyjemnie miękki środek i chrupiącą skórkę. Bardzo ładnie pachnie. Świetnie pasują do niego różne sery i ogórki kiszone. Składniki : 200 g ugotowanych(...)patrz: zdjęcie obok). Kawałki ciasta włożyć do keksówki z nieprzywieralną powłoką (lub wyłożoną papierem do pieczenia). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. W czasie wyrastania chleba nastawić piekarnik na 220 stopni C. na funkcję pieczenia z parą. Jeśli piekarnik nie ma takiej funkcji, ustawić naczynie z gorącą wodą na kratce na najniższej półce piekarnika. Wyrośnięte ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Kanapki z tuńczykiem na 4 sposoby 83

avocado czyli nie takie już oczywiste połączenie oraz ogórek i czarnuszka.  Na śniadanie albo przekąskę, idealnie też się sprawdzą na imprezie (tylko trzeba zrobić tuż przed imprezą, żeby chleb nie zmiękł). Pięknie wyglądają i świetnie smakują. Pasta z tuńczyka 1 puszka tuńczyka w kawałkach w zalewie własnej 3 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki musztardy (z ziarnami lub dijon) 2 łyżki(...)soku z cytryny sól, pieprz do smaku opcjonalnie: koperek Tuńczyka odsączyć, przełożyć do miski i zmieszać wszystkie składniki. KANAPKA NR 1 Składniki stostowany usmażony na patelni grillowej chleb ajvar lub inna pasta z papryki i/lub pomidorów kawałki tuńczyka w zalewie własnej pokrojone oliwki bazylia KANAPKA NR 2 Składniki stostowany usmażony na patelni grillowej chleb kilka łyżek pasty z tuńczyka kapary

Smaczny zeszyt
Cud Metaboliczny – Recenzja książki Diane Kress 93

niż 5 godzin, czyli – trzymając się założeń diety – nie możemy jeść ich co posiłek. W książce nazwane jest to zasadą 5×5. Do takich produktów zaliczają się m.in. niskowęglowodanowe: chleb, keczup, tortille czy koktajle bezcukrowe. Na początku może wydawać się to skomplikowane, jednak z czasem przestaje sprawiać problem, a obliczeń zazwyczaj dokonujemy jednorazowo. Przykład? 1 kromka pieczywa chrupkiego Wasa(...)najmniej pięciogodzinnych odstępach możemy spokojnie zjeść jedną taką kromkę (a nawet więcej niż jedną, np. 1 i 1/3). Mój przykładowy dzień składał się z kromki chleba z wędliną na śniadanie, garści orzechów koło południa, obiadu (np. kurczaka z warzywami), kolacji (znów z jednej kromki) i przekąski przed snem (np. garści oliwek). Oprócz samej diety musimy trzymać się jeszcze paru ważnych

Proste-przepisy.pl
Używasz mikrofalówki? Sprawdź 10 zastosowań jakich nie znałeś! 118

wyciągnięte z lodówki jest za twarde, by je rozsmarowywać. Wystarczy, że wstawisz część kostki masła na dosłownie 20 sekund a będzie miękkie i nie roztopione. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czerstwy chleb Aby odświeżyć chleb zawiń go w papierowy ręcznik i wstaw na minutę do mikrofalówki. Sprawi to, że chleb będzie świeży jak dopiero kupiony w piekarni. Sok ze świeżych cytrusów(...)sokiem z cytryny i włóż na minutę do urządzenia. Wysoka temperatura usunie wszystkie bakterie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciekły miód Kto z nas nie lubi cieknącego miodu na przykład na chlebie. Prawdziwy, niepodrabiany miód po kilku miesiącach zaczyna się krystalizować i nie nadaje się do rozsmarowania na chlebie dlatego z pomocą idzie mikrofalówka, wystarczy włożyć miód na 30-40 sekund

To Musisz Wiedzieć
Chleb pszenno-graham z płatkami na mleku kokosowym 116

wiecie dość często piekę chleb i lubię kombinować z dodatkami. Od dłuższego czasu stosuję metodę pieczenia w naczyniu żaroodpornym. Chleb jest mięciutki w środku a chrupiący na zewnątrz. Dziś do chleba dodałam mleko kokosowe i płatki owsiane oraz trochę otrąb pszennych. Chleb smakował wyśmienicie jak każdy pieczony w domu i jeszcze ciepły. Bo nie ma nic lepszego jak domowe pieczywo(...)Piekłam go jakiś czas temu ale dopiero wrzucam przepis, może ktoś się skusi. Chleb pszenno-graham z płatkami na mleku kokosowym

Ewa w kuchni