Dziękuję za wspólne pieczenie w majowej piekarni u Amber . Chleb udany, pachnący z mnóstwem ziaren. Podałam przepis oryginalny jak również przepis po moich zmianach, których tak naprawdę jest niewiele. Wodę zastąpiłam płynem po sfermentowanych ziarnach owsa i być może to spowodowało, że ciasto w foremkach urosło bardzo szybko. Tak szybko rośnie mi tylko ciasto jak robię zaczyn z tartym jabłkiem(...)Tradycyjnie chleb rośnie u mnie 2,5 godziny a ten wyrósł po 80 minutach i wcale go nie poganiałam w piekarniku z użyciem żarówki. Chlebek bardzo polecam! Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni przepis oryginalny ze strony Amber • 340g mąki owsianej, • 340g mąki żytniej 720, • 2 łyżeczki soli himalajskiej, • 700 ml wody, • 2 łyżeczki czarnuszki, • 20 suszonych pomidorów, • 2 łyżeczki mieszanki suszonych
Leśny Zakątekbraku czasu sięgamy po „gotowce”. Wbrew pozorom przygotowanie domowej wędliny nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne. Dla stawiających pierwsze kroki w przygotowywaniu domowych wyrobów proponuję – Schab do chleba. Składniki: - 1 kg schabu - 1 łyżka soli peklującej - 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej - 2 łyżki cukru (kryształ) - przyprawy według uznania (dałam czosnek, pieprz czarny, paprykę słodką, majeranek) Dodatkowo: - 2 łyżeczki wędzonej(...)wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wędlina jest już gotowa do spożycia. N awet najlepsza wędlina kupiona w sklepie nie zastąpi wyrobu domowego. Schab do chleba jest delikatny, kruchy i soczysty. A to wszystko zaleta sposobu, w jaki został przygotowany. Przepis znalazłam u Darka Podlaska, na blogu Chleba Naszego . Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne
mojewypiekiinietylkokiszenia ogórków, kapusty, tłustych mięs i sosów. Dodaję również do ciasta na pierogi czy do ciasta naleśnikowego. Tym razem nie ma ich w cieście ale posłużyła mi do udekorowania chleba. Chleb z 3 gatunków mąki. Żytniej białej, orkiszowej jasnej i zwykłej pszennej. Każdy z nich waży po upieczeniu 1kg. Piekłam każdy z osobna. Jeden z nich rósł w cieplejszym miejscu(...)drugi chłodniejszym. Dwa jednocześnie nie zmieściłyby się w piekarniku. Można oczywiście upiec z połowy składników. Dwa bliźniaki, chleb z czarnuszką Zaczyn, wieczór przed pieczeniem chleba 125g zakwasu z mąki razowej, może być prosto z lodówki, ale dokarmiony w tygodniu, 450g mąki żytniej białej typ 720, 400g letniej wody. Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej
Leśny ZakątekDziś mam dla Was kolejny przepis na chleb. Uwielbiam takie chleby, które mają mega chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Od jakiegoś czasu piekę chleby w naczyniu żaroodpornym i chyba to, że piecze się chleby najpierw pod przykryciem jest sekretem tej pięknie popękanej skóry. Ja jak taki chleb smakuje ? Poezja i uczta dla podniebienia. Wystarczy masło i nic więcej
Ewa w kuchniStopniowa metoda zakwaszania ciasta przy chlebach żytnich z mąki białej czy razowej przynosi najlepsze rezultaty. W tym przypadku jest to metoda dwufazowa albo dwustopniowa jak kto woli. Z dowolnego przepisu na chleb sami możemy zmienić prowadzenie zaczynu z jednej fazy na 2 czy nawet 3. Jeśli chcemy upiec większą ilość pieczywa podwajamy ilość składników w przepisie. Np. z przepisu(...)ogólnie przyjęty jako dobry i tak naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Proponuję zmienić ten zwyczaj i zrobić to w sposób o wiele lepszy dla smaku i jakości chleba. Ilości zakwasu nie zmieniamy bierzemy 1 łyżkę i rozkładamy zakwaszanie mąki na 2 etapy czyli I etap · 1 łyżka zakwasu
Leśny ZakątekChleb piekłam z okazji 5 rocznicy starego Leśnego Zakątka. To nie jest mój pierwszy chleb, ale maj jest ulubionym miesiącem tej byliny i raz w roku próbuję przypomnieć Wam jej zapach:) Już niedługo! Najpiękniejszy miesiąc w roku! Chciałabym aby trwał jak najdłużej. Nie bez powodu daję ten przepis wcześniej. Jeśli macie możliwość zdobycia tataraku, proponuję zerwać więcej i zamrozić! Robię(...)znika nawet po kilku miesiącach spędzonych w zamrażarce! Jak zamrozić aby zajmował jak najmniej miejsca? Środkowe liście tataraku są najbardziej delikatne i pachnące, aby upiec na nich chleb. Obieramy tatarak i wybieramy wewnętrzne liście, tniemy na 10-15cm kawałki i owijamy szczelnie w woreczki do zamrażania. Jeśli mamy zbyt mało liści można zamrozić wszystkie. Po wyjęciu z zamrażarki
Leśny Zakątekzawierają tyle prostych cukrów co owoce…Od dawna stosuję dziką różę w wypiekach. Kupuję mączkę, a ostatnio przerzuciłam się na suszone płatki z owocu dzikiej róży. Chleb z nimi upieczony jest bardzo aromatyczny i wzbogacony o błonnik, ba, nawet o witaminę C. Stwierdzenie, że trzeba jeść owoce ze względu na witaminy…Przecież owoce zawierają praktycznie tylko C witaminę(...)rodzajów! Czytając blogi fit propagujące owocowe soki, batony z suszonymi owocami, praktycznie wszystkie składniki to 80% prostych węglowodanów to aż mnie skręca z bólu. Dlatego dzisiaj mam dla Was chleb z witaminą C…O właśnie, czy przemawia do Was taka nazwa? Chleb z witaminą C…Jak to możliwe…Wszystko jest możliwe nawet „fakty” bez logicznego
codojedzeniaPyszny i szybki chleb z mieszanki firmy POLSKIE MŁYNY W zestawie mamy: -foremkę do wypieku chleba -mieszankę do domowego wypieku chleba -opis przygotowania do przepisu zostaje nam dodać tylko wodę i wyrobić ciasto. Chleb bardzo szybko się robi, rośnie około godziny, gdy się piecze wspaniały aromat unosi się na cały dom.... Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masełkiem
Dziś Ja gotujeUwielbiam domowy chleb i zapach pieczonego chleba. Dzisiaj mam dla Was bardzo łatwy do zrobienia chleb tostowy pszenny. Szybko i smacznie. Może i Wy skusicie się na kromkę domowego pieczywa z masłem i dżemem domowej roboty. Polecam również chleb z ziołami , który jest równie prosty do przygotowania i smaczny. Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się(...)wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć i odstawić na około 30 min do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30-40 minut. chleb tostowy pszenny
O kuchni z uczuciemWitajcie! Dziś przygotowałam dla Was przepis na prawdziwe, włoskie, białe pieczywo. Sekretem udanego chleba jest "włożenie całego serca w jego przygotowanie". Takie przekonanie panuje w Italii i całkiem poważnie do tego podchodzą. Tutaj praca nad pieczywem to prawdziwy rytuał. ⃟⃟⃟ Hi Guys! Today I have prepared an Italian Whie Bread recipe. A secret of delicious bread is "to put your heart(...)świeże drożdże / fresh yeast (1) - mąka chlebowa / bread flour (1) PL Wodę mieszamy z drożdżami. Dodajemy mąkę. Wyrabiamy. Trzymamy w zamkniętym pudełku, w lodówce. Przygotowujemy dzień przed planowanym wykonaniem chleba. Odświeżamy codziennie przed użyciem. Ważymy cały zaczyn. Dodajemy mąkę ponownie w proporcji 1:1, oraz wodę w proporcji 1:0,5. Przykład: Jeśli nasz zaczyn waży 300 g, dodajemy
DominikaDolciZapraszam na smaczne domowe pieczywo. Jest to chleb z mąki pszennej z dodatkiem pestek dyni. Chleb pozostaje długo świeży. Polecam Składniki: 3 szkl mąki pszennej 10 g drożdży suszonych 1 łyżeczka soli 1/2 szkl pestek dyni+ do posypania 1 łyżka oleju 1 szkl ciepłej wody Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, pestki dyni, sól oraz drożdże i mieszamy razem. Następnie dolewamy(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto do foremki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie smarujemy wyrośnięty chleb wodą, posypujemy pestkami dyni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy chleb przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnebraku czasu sięgamy po „gotowce”. Wbrew pozorom przygotowanie domowej wędliny nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne. Dla stawiających pierwsze kroki w przygotowywaniu domowych wyrobów proponuję – Schab do chleba. Składniki: - 1 kg schabu - 1 łyżka soli peklującej - 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej - 2 łyżki cukru (kryształ) - przyprawy według uznania (dałam czosnek, pieprz czarny, paprykę słodką, majeranek) Dodatkowo: - 2 łyżeczki wędzonej(...)wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wędlina jest już gotowa do spożycia. N awet najlepsza wędlina kupiona w sklepie nie zastąpi wyrobu domowego. Schab do chleba jest delikatny, kruchy i soczysty. A to wszystko zaleta sposobu, w jaki został przygotowany. Przepis znalazłam u Darka Podlaska, na blogu Chleba Naszego . Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne
mojewypiekiinietylkoChleb pieczony w takim garnku wychodzi puszysty i chrupiący, a kromka z takiego chleba jest naprawdę sporej wielkości ;) Składniki na jeden chlebek Zaczyn : 30-35 g świeżych drożdży 1/3 szkl wody 1 łyżeczka cukru Ciasto : 650 g mąki pszennej typ 650 3 łyżki oliwy około 1 szkl letniej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki lnu do obsypania garnka garść płatków(...)Jeśli konsystencja jest zbyt tępa dodajemy jeszcze pozostałe 1/4 szkl wody. Gotowe wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 40-50 min do podwojenia objętości. W czasie gdy chleb rośnie, namaczamy garnek rzymski . Nalewamy po 1/3 szkl wody do obydwóch części garnka i odstawiamy na 15-20 min. 3. Po tym czasie krótko odgazowujemy chleb (zagniatamy), formujemy kulę
Gotowanie...to proste !mdły w smaku chlebek jest jedynie dobrym tłem i uzupełnia całość, dzięki czemu danie jest harmonijne a dla mnie właśnie harmonia na talerzu jest najważniejsza. Składniki na bochenek chleba Receptura, która jakiś czas temu urodziła się w mojej głowie i utrwalałam ją w ciągu kilku tygodni wielokrotnie. Zawsze kiedy wypiekę ten chleb to znika w mgnieniu oka, zanim(...)drożdży, które z lenistwa zastępuję świeżymi 1 szklankę dodatków typu pestki, płatki, siemię Składniki mieszam, odstawiam do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość co zazwyczaj trwa około godzinę. Chleb przekładam do formy, którą albo wykładam papierem do pieczenia, albo smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Jestem zwolenniczką opcji drugiej, gdyż chlebek dzięki temu wygląda ładniej. Chleb piekę w rozgrzanym
Mango PapajaChaczapuri (serowy chleb) to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni gruzińskiej. Jest to danie proste i syte, stanowiące podstawę posiłku w Gruzji. Nadziane może być dowolnym serem podpuszczkowym, świeżym lub dojrzewającym, najczęściej używany jest gruziński ser sulguni. Występuje w kilku różniących się od siebie wariantach, m.in. chaczapuri imeruli - chaczapuri imeretyńskie, w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym
Przepisy na domowy ser i chleb