chleb - 26516 przepisów (strona:280/1768)

Makaron linguine z anchois 124

Niecodzienne połączenie makaronu z Genui z chlebem. Pozytywne zaskoczenie. Składniki 400 g makaronu linguine 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 8 filecików anchois świeży chleb typu włoskiego 1 garść posiekanej natki pietruszki Przygotowanie   Makaron ugotowałem według przepisu na opakowaniu. Odcedziłem. Ze świeżego chleba wyciąłem miąższ, który pokruszyłem (półtora szklanki ). Na dużej patelni rozgrzałem oliwę, podsmażyłem przez minutę posiekany czosnek(...)oraz anchois. Dorzuciłem chleb, smażyłem 0k. 7 minut, aż chleb zrumienił. Wrzuciłem makaron, wymieszałem. Wyłożyłem na talerze, posypałem natką

R'n'G Kitchen
Chleb orkiszowy (bez wyrastania) 233

Wieczorny deficyt chleba wymusił na mnie ostatnio konieczność stworzenia własnego bochenka :-) nawet się z tego ucieszyłam, bo lubię jak pachnie w domu chlebem, nawet tym na drożdżach :-) W prawdzie wieczorem już nie zdążyliśmy go zjeść, ale rano kanapki smakowały wyśmienicie :-) Polecam Wam ten chlebek, bo naprawdę wymaga niewiele pracy, a jest przepyszny :-) SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki orkiszowej do wypieku(...)chleba 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej 2 szklanki ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 4 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli czarny sezam do posypania Obie mąki i sól mieszamy razem. Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki wody i dolewamy do suchych składników. Dodajemy pozostałą wodę i olej, a następnie dokładnie mieszamy łyżką i przekładamy do foremki (u  mnie

Czary - gary w kuchni
Tosty a'la pizza 210

baaardzo smaczne.  Zawsze gdy zostaje mi trochę sosu do pizzy albo jak nie mam czasu zrobić już ciasta drożdżowego to robię tosty a'la pizza  Składniki: - chleb tostowy - sos pomidorowy lub keczup - ser - salami Na blaszce rozkładam papier do pieczenia i układam chleb tostowy, są dwie wersje: Pierwsza-  rozkładam pierwsza warstwę chleba smaruję sosem pomidorowym (przepis(...)tutaj ) i posypuje startym serem następnie kładę kolejną warstwę chleba i znowu smaruję sosem pomidorowym posypuje serem i układam salami. Druga- rozkładam tylko jedną warstwę chleba smaruję sosem pomidorowym posypuję serem i układam salami. Ja dodatkowo bardzo lubię na sam koniec położyć pokrojoną w grubsze plasterki parówkę  Tak przygotowane tosty wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 st. I piekę

Kuchnia Viki
Dieta CTZO, dzień piąty 166

Śniadanie 125 g sera twarogowego chudego 105 g chleba razowego 60 g rzodkiewki 21 g sałaty 10 g szczypiorku 120 g pomidora Przepis: na kromki chleba nanieść- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry. Ja zrobiłam trochę inaczej. Twarożek wymieszałam z warzywami i zjadłam z chlebem. Drugie śniadanie 200 ml mleka spożywczego(...)kupuję musli, robię je sama :) Jako, że nie miałam dziś, to zmieszałam różne płatki i dodałam łyżkę suszonych owoców.   Kolacja 10 g oleju kokosowego 70 g chleba wiejskiego 60 g ogórka 60 g papryki czerwonej 200 g pomidora Przepis: pokroić w kostkę pomidora, paprykę i ogórka. Wszystko razem wymieszać, dodać oliwę z oliwek, przyprawić bazylią i pieprzem. Spożywać

Kucharzyca
Dieta CTZO, dzień czwarty 171

posiłki po obiedzie nie były czasochłonne w przygotowaniu. Kolejna porcja twarogu dziś. Na kolację jadłam dziś to samo, co wczoraj na podwieczorek. Taka różnica, że dziś zamiast bułki – chleb, ale bez masła. Kalafior, który użyłam do poniedziałkowej kolacji oraz brokuł z kolacji wtorkowej, żeby się nie zmarnowały, trafiły dziś do zupy dla pozostałych członków rodziny. Jedziemy dalej. Śniadanie(...)oliwy z oliwek 75 g chleba razowego 120 g pomidora 21 g sałaty   Drugie śniadanie   100 g brzoskwini 100 g jabłka 100 g kiwi 24 g miodu pszczelego 200 ml mleka 2% Przepis: brzoskwinię, jabłko oraz kiwi pozbawić skórki, następnie pokroić w drobną kostkę. Wsypać do miseczki, wymieszać, polać miodem. Ja zrobiłam koktajl, ale kiwi zjadłam bezpośrednio

Kucharzyca
Kanapki - zapiekanki 165

Składniki: 6 kromek chleba 6 plasterków sera żółtego 6 plasterków wędliny np baleronu 1 mała cebula 1 pieczarka sól pieprz 2 jajka majeranek masło do smarowania Kromki chleba posmarować masłem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na chlebie ułożyć ser żółty. Wędlinę pokroić w cienkie paseczki i ułożyć na serze żółtym. Cebulę pokroić w kostkę, a pieczarkę zetrzeć(...)tarce o małych oczkach i ułożyć na chlebie. Jajka rozmieszać i polać nim kromki chleba. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Zapiekać około 20-25 minut w 190 stopniach

Ewusiowe Smaki
Chleb żytni na zakwasie. Walory zdrowotne 178

Pieczywo żytnie ma wysoką wartość odżywczą, duże walory smakowe i zapachowe. Długo zachowuje świeżość. Chleb żytni, ponieważ przygotowywany jest na zakwasie (zachodzi fermentacja!) zawiera dużo więcej, lepiej przyswajalnych składników mineralnych niż pieczywo pszenne (także razowe) produkowane na drożdżach. Chleb żytni przegrywa często z białym, lekkim i puchatym pieczywem pszennym, dlatego warto poznać zalety żytniego zakwasowca. Żytni chleb wypiekany na zakwasie(...)cukrzyków i osób zmagających się z nadwagą. Pomaga w profilaktyce chorób nowotworowych. Zapobiega chorobom układu krążenia. Trzeba pamietać, że dobra dieta - to dieta urozmaicona. Zapraszam na bardzo prosty chleb, żytni klasyk. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i koszyczka do wyrastania. Upiekłam go na 3- stopniowym zakwasie. Tym razem nie w foremce, a formowany. Chleb do wyrastania posypuje się maką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ser wegański z orzechów nerkowca (bez laktozy) 186

bakteriami mlekowymi (rejuvelac). Wlewamy go do czystej, wyparzonej butelki lub słoika i przechowujemy w lodówce (przez kilka tygodni bakterie są aktywne).  Odcedzone ziarna można wykorzystać jako dodatek do chleba. Przygotowanie pasty z orzechów nerkowca: 2 szklanki orzechów nerkowca namocz w wodzie przez 6-8 godzin. Dokładnie odsącz z wody, np.na sitku i przenieś do naczynia, w którym będziemy

Przepisy na domowy ser i chleb
Żołądki indycze w sosie chlebowym 144

lubicie żołądki drobiowe? Ja tak, podobnie jak i wszystkie inne drobiowe wnętrzności ;-) Z żołądkami jest taki problem, że długo się gotują, ale warto poczekać :-) O zagęszczaniu sosu czy zupy chlebem czytałam kiedyś w starej książce kucharskiej, która należała do mojej babci. Sposób prosty, a smak ciekawy :-) Warunek: chleb powinien być prawdziwy - tzn. z mąki razowej, a nie barwiony karmelem(...)jeśli jest bez dodatku ziaren, ale to już zależy od Was :-)  SKŁADNIKI 6 żołądków indyczych 2 listki laurowe 2 ziela angielskie suszony majeranek sól, pieprz 2 duże kromki chleba razowego woda Żołądki dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą - powinna je wszystkie zakryć. Zagotowujemy, przykręcamy płomień pod garnkiem i zbieramy pianę, która pojawi się na wierzchu. Dodajemy listki

Czary - gary w kuchni
DOMOWY ZAKWAS NA ŚLĄSKI ŻUR 286

żytnia (można kupić taka oznaczoną jako żurkowa) - 4 łyżki, - mąka pszenna - 1 łyżka, - 1 płaska łyżeczka soli, - szczypta pieprzu, - 5-6 rozgniecionych ząbków czosnku, - 1 mała kromka lub "piętka" chleba, i wszystko to w słoiku lub garnku zalać 1 litrem LETNIEJ wody (nie gorącej, nie zimnej, takiej przestudzonej przegotowanej), roztrzepać dobrze trzepaczką czy innym mieszadłem, przykryć garnuszek lub zakręcić słoik(...)umieścić w ciepłym miejscu. Następnego dnia roztrzepać ponownie (zwłaszcza tę rozmoczoną kromkę chleba), odstawić i tak przez 3-4 dni raz dziennie dobrze przemieszać i zostawić w tym ciepłym miejscu. Kiedy zakwas jest już gotowy przerywamy kiszenie zakręcając go porządnie i przenosząc do lodówki. Można przechowywać nawet przez kilka miesięcy, a kiedy przyjdzie na niego czas... Zrobić wegański śląski żur

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Prosty chleb na jogurcie 168

Łatwiejszego chleba już chyba naprawdę nie da się wymyślić. Mało tego - niektórym smakuje on bardziej niż ten wypiekany na drożdżach. A skoro już jesteśmy przy drożdżach - nie znajdziecie ich w składzie tego chleba gdyż ciasto rośnie w piecu dzięki dodaniu sody oczyszczonej. Biała pszenna mąką również jest zbędna gdyż chleb robimy w całości na bazie mąki pełnoziarnistej. Jeżeli jeszcze(...)mało możecie podkręcić wartość odżywczą tego cudownego wypieku dodatkiem nasion chia, słusznie uznawanych za jedno z tzw. superfoods. Ten rodzaj chleba idealnie nadaje się na dni, gdy mamy naprawdę mało czasu. Wystarczy tylko połączyć składniki i wstawić chleb do pieca, bez potrzeby odstawiania go do wyrośnięcia

Milion Smaków
Bezglutenowy chleb z ziaren i migdałów czyli "Smakowita Ella" w praktyce 243

mogłam sobie odmówić wypróbowania nowego przepisu na przepyszny bezglutenowy chleb z ziaren z książki " Smakowita Ella ", ale też nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła do niego pewnych modyfikacji :) Podobnie jak Autorka lubię kulinarne eksperymenty, więc " Smakowita Ella " jest dla mnie nieustającym źródłem inspiracji. W kolejce na wypróbowanie czekają już następne opublikowane w Jej książce przepisy - m.in. na gryczaną foccacię, bananowe(...)dwóch godzinach ] Rozgrzej piekarnik do 200°C (lub do 180°C w trybie z termoobiegiem). Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia. Nie formuj zbyt   wysokiego bochenka, bo chleb się nie dopiecze – powinien mieć zaledwie 5–7 cm wysokości. [ dno i boki wysmarowanej smalcem foremki i górę chleba posypałam obficie ziarnami ] Piecz chleb około 45 minut, aż wierzch zrobi się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb paleo śródziemnomorski 155

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Wykluczając z diety zboża zawierające gluten, czy to przy diecie bezglutenowej czy eliminacyjnej, nie musimy już rezygnować z chleba. Można go upiec na bazie warzyw i mąk bezglutenowych. Rezygnując z wielu produktów o wysokiej zawartości składników z  listy FODMAP podchodziłam bardzo sceptycznie do tego przepisu ( źródło ) jednak(...)się okazało dietetyczny chleb też może dobrze smakować.  Chleb ten jest mięciutki i trochę przypomina ciasto ucierane, a słodki smak nadany przez suszone pomidory dodatkowo podbija to wrażenie. Nie mniej jednak bardzo dobrze smakuje tak z szynką jak i serem.   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Bon appetit mon amie
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 203

boczku wędzonego (kroimy w słupki) kilka kiszonych ogórków (kroimy w słupki na cztery) 3 duże cebule (siekamy drobno) musztarda Dijon kilka listków laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka kromek chleba razowego kilka suszonych grzybów sól, pieprz do smaku smalec lub olej do smażenia kilka łyżek mąki pszennej 2 kieliszki wódki (opcjonalnie) Mięso kroimy w poprzek włókien na 1 cm kotlety(...)Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy kotlet smarujemy musztardą, na to dajemy łyżkę posiekanej cebuli. Kładziemy kawałek ogórka, kawałek wędzonego boczku i kawałek skórki od chleba. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i zawijamy jak roladę. Spinamy wykałaczkami lub związujemy nicią kuchenną. Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Rozgrzewamy na patelni smalec lub olej i obsmażamy zrazy

Marder&Marder Manufacture
Zakwas na żur z zakwasu chlebowego 266

Zakwas na żur z zakwasu chlebowego Zakwas na żur z zakwasu chlebowego ma tę zaletę przed "zwykłym zakwasem", że robi się go w ekspresowym tempie! Jeśli więc pieczesz chleb na naturalnym zakwasie żytnim - koniecznie wykorzystaj go do zrobienia domowego zakwasu na żur. Będzie jak znalazł do przygotowania wielkanocnego żuru. Jako że chleb piekę już niespełna rok, mam również ciągle pracujący(...)naczyniu, w którym robisz zakwas.  Poniższy przepis (z pominięciem 2 składników, których akurat nie miałam, tj. czarnuszki i podgrzybków - które zresztą były "opcjonalne") zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia" (wyd. Pascal), z pomocą której niejeden chleb już upiekłam! Zobacz również przepisy na -----> żur Zakwas na żur z zakwasu chlebowego - przepis: Składniki: 50 g żytniego, "pracującego" zakwasu

Moje Qulinaria

Proponowane wyszukiwania