Witam Serdecznie na moim drugim blogu :) Będę na nim zamieszczała moje domowe wypieki chleba i bułek oraz procesy przygotowania różnego rodzaju zakwasów . Moim pierwszym wpisem będą domowe bułki grahamki na drożdżach w przyszłości będą również bułki grahamki na zakwasie :) Zachęcam do domowego wypieku bułek ponieważ są o wiele lepsze , zdrowsze bo bez polepszaczy piekarskich . Są o wiele tańsze , większe
Uwaga Babcia Piecze Chlebśniadanie , są delikatnie słodkie więc do mleka lub kakao są w sam raz . Są proste w przygotowaniu i zachęcam do własnego wypieku . Przepis podstawowy pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji upiekłam 6 bułek po około 120 g 300 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki pszennej ( poznańskiej ) 35 g cukru 2 żółtka 1 całe jajko
Uwaga Babcia Piecze Chlebgrudniowej piekarni Amber z bloga "Kuchennymi drzwiami"zaprosiła do pieczenia pysznego orkiszowego chleba z dodatkiem płatków owsianych. Propozycje grudniowego wypieku wybrała dla nas Agnieszka z bloga "Bochen chleba", a orginalny przepis znajdziesz tutaj . Niestety ominęła mnie okazja upieczenia chleba z orginalnych składników z przepisu, ponieważ ostatnie dwa tygodnie spędziłam w Polsce. Tak więc chlebek upiekłam naprędce trochę(...)bochenki, które umieszczamy w koszykach do wyrastania. Fermentacja końcowa trwa godzinę w temperaturze 24`C. W tym czasie nagrzewamy piekarnik wraz z kamieniem do pieczenia do 250`C. Wyrośniete chleby przekładamy na rozgrzany kamień, zaparowujemy piekarnik i natychmiast obniżamy temperaturę do 240`C. Po 5 minutach obniżamy temperaturę do 230`C i tak pieczemy kolejne 15 minut. Po upływie tego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Niby zwykłe jajka, ale zapieczone w chlebie tostowym z dodatkiem szynki oraz parmezanu (opcjonalnie) sprawiają, że codzienne śniadanie przeradza się w prawdziwą ucztę :) Po przekrojeniu tostowego „muffina” płynne żółtko cudownie rozpływa się po talerzu… Zapraszam! Składniki (na 3 porcje): 3 kromki pszennego chleba tostowego 3 jajka (najlepiej małe, rozmiar S) 1-2 plasterki szynki (dowolnej) 2 łyżeczki startego parmezanu (opcjonalnie(...)Wykonanie: Przygotowujemy formę do pieczenia muffinów: 3 gniazda (lub więcej, jeśli chcemy zrobić więcej porcji) dokładnie smarujemy masłem. W garnuszku rozpuszczamy masło, a następnie przy użyciu pędzelka smarujemy nim chleb tostowy (z obu stron). Nie smarujemy na „grubo”, wystarczy cienka warstewka. Następnie w każde gniazdo formy wkładamy kromkę chleba i dociskamy delikatnie do dna i brzegów, aby dobrze się dopasowały
MyCookBook.plmnie prawie do łez. Brakowało mi jednak czegoś z czym mogłabym ten dżem zajadać. Placki mi się znudziły, w naleśnikach dżem zwyczajnie by zginął. Padło więc na dyniowy chlebek. Chleb jadam bardzo rzadko, ale gdy już jadam to jest to albo chleb czystoziarnisty z SAM’a (lub ich nowy bezglutenowy chleb z nasionami chia!), albo smakowy chleb własnej produkcji(...)Bardzo marzę o tym, by kiedyś upiec chleb gryczany na zakwasie, ale niestety do tej pory brakowało mi cierpliwości :). Lubię wypieki szybkie, takie które można przygotować na niedzielne śniadanie gdy nadejdzie taka ochota. Dzisiejszy chlebek może i nie jest ekspresowy, ale też nie wymaga długich przygotowań. Najwięcej czasu zajmuje potarcie dyni. Jeśli jest ona dla Was za twarda, to możecie
Fill The BowlUwielbiam pleśniowe sery wszelakiej maści. Tosty z gorgonzola i gruszką robię często na niedzielne śniadanie. Kremowa gorgonzola świetnie pasuje do słodkiej gruszki. Wybór chleba również ma wpływ na smak tej ciepłej kanapki. Do tostów użyłam anyżowego chleba. Wspomniałam, że anyż z pleśniowymi serami to niezła para. Tosty są pyszne i sycące. Przyrządzam tosty z pesto i serem cheddar , czy tosty(...)bardziej wyrafinowane smaki, więc tosty wytrawne jak tosty z gorgonzola i gruszką to dla mnie zdecydowanie numer jeden! Tosty z gorgonzola i gruszką Składniki: 2 porcje 2 kromki pszennożytniego chleba 1 gruszka 2 łyżki masła szczypta cynamonu garść rukoli 2 łyżki grubo pokrojonych orzechów syrop klonowy do polania Rozpuść masło na dużej patelni. Posym cynamonem kromki chleba i zrumień
codojedzeniaDoskonała alternatywa zwykłego śniadaniowego omleta Składniki chleb, 5 kromek jajka, 5 szt śmietana 18%, 2 łyżki szynka, 2-3 plasterki salami, 3-4 plasterki ser, żółty starty, 2 łyżki pietruszka suszona, 1 łyżka sól, pieprz Przygotowanie Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st. W naczyniu żaroodpornym (śr. 23cm) układamy kromki chleba, tak aby przykryły szczelnie dno naczynia. Podpiekamy przez około(...)masę jajeczną. Szynkę i salami kroimy w kostkę. Jajka roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną. Dodajemy pokrojoną wędlinę, starty ser, pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy masę jajeczną na podpieczony chleb. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Omlet będzie gotowy gdy masa się zetnie i będzie delikatnie zrumieniona. Rodzaj chleba do omletu wedle upodobania. Ja wybrałam chleb żytni
Gotowanie moimi oczamichleb z rodzynkami Jeżeli o poranku, trzymam w dłoni kromkę tego aromatycznego chleba ( najlepiej przesmarowaną masłem), to wiem że w ciągu dnia wszystko musi mi się udać. składniki na jeden duży chlebek zaczyn 1 szklanka mąki pszennej razowej 4 łyżki aktywnego zakwasu 1 szklanka letniej wody wypiek 2 szklanki mąki pszennej typu 500 1 szklanka mąki pszennej(...)godzinę. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie) Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą i układamy na blasze wyłożonej pergaminem ( lub wkładamy do foremki). Chleb odstawiamy w ciepłe miejsce, na 2,5-3 godziny do ponownego rośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy chleb do piekarnika. W piekarniku nagrzanym
Miód i pieprzmój drugi chleb z dodatkiem dyni i tak samo bardzo udany jak poprzedni. Chleb jest miękki, bardzo długo zachowuje świeżość, skórka po pewnym czasie fajnie mięknie - same plusy ! Trochę bałam się jego smaku, bo nigdy nie robiłam pieczywa bez mleka czy też wody, tutaj mamy dodatek kefiru, ale miło mnie zaskoczył :) Przepis znalazłam na blogu mirabelkowy, trochę go zmodyfikowałam(...)taki też przepis Wam podam :) Poprzedni chleb z dodatkiem dyni znajdziecie tutaj . Składniki : 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650) 40 g świeżych drożdży 300 g puree z dyni ok 50 ml kefiru lub maślanki (tak było w przepisie, ale ja dodałam o wiele więcej, ok. 150 ml, wszystko zależy od gęstości naszego puree) 1 płaska
charlotte gotujeSkładniki: chleb tostowy twarożek 40 dag 3 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier słoiczek czerwonego pesto czarne oliwki natka pietruszki Sposób przygotowania : Twaróg łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy odrobiną cukru. Składamy po 3 kromki chleba. Za pomocy noża usuwamy po bokach skórki. Smarujemy kromki tak, żeby po złożeniu powstały warstwy: chleb, twaróg, pesto(...)chleb, twaróg, pesto, chleb, twaróg. Po złożeniu przekrawamy kanapki wzdłuż na pół. Czarne oliwki przekrawamy na pół, żeby powstały korpusy pająków. Nóżki wycinamy też z oliwek. Oczka robimy z pesto nałożonego za pomocą wykałaczki. Wierzch kanapek ozdabiamy dodatkowo natką pietruszki. Ilość porcji: 15 koszt wykonania: ok. 15 zł Czas wykonania
Pobite gary Barbaryparze i śniadaniowy konkurs. Jeżeli chodzi o śniadanie, dużo mi do szczęścia nie potrzeba :) Wystarczy pyszne pieczywo i jajecznica na parze :) Kilka dni temu w ofercie Lidla, pojawiły się chleby z oferty Chrupiące z Pieca z nową recepturą, dzięki której nie zawierają one konserwantów. Dodatkowo sieć wprowadziła dwie nowości: pieczywo żytnie i chleb Pełne ziarno, oczywiście również bez konserwantów(...)pomidora przekrojonego na ćwiartki. Kiedy parowar się wyłączy, jajecznicę przekładamy na pieczywo żytnie i rozprowadzamy ją na całą kromkę. Smacznego :) KONKURS Z okazji wprowadzenia do oferty sieci chlebów Chrupiące z Pieca nowej receptury bez konserwantów, razem z Lidl Polska przygotowałem dla Was Konkurs: Poszukujemy inspiracji – z czym najlepiej mogą smakować chleby Chrupiące z Pieca bez konserwantów Lidl
Parowar Facetainnego jak chleb moczony w jajku. Spotkałem się także z innymi nazwami jak tosty francuskie lub po prostu grzanki. Niemniej jednak jest to "danie", które szalenie kojarzy mi się z dzieciństwem. Bo wystarczy sobie wyobrazić, że kiedyś byłem strasznie oporny co do jedzenia. Oprócz jajek konsumowałem ogromne ilości chleba z ketchupem... Ale jak już miałem do wyboru kanapkę z zimnym(...)ciepłego tosta wybierałem to drugie. Tosty jadłem przy każdej możliwej okazji - jeśli mama nie schowała przede mną jajek. Ale co najważniejsze - najlepsze grzanki wychodzą wtedy gdy mamy kilkudniowy chleb. Ponieważ delikatnie chleb ten sczerstwiał, chcemy go wyrzucić. A wystarczy tylko sprawdzić czy czasami nie mamy w lodówce zbędnych jajek. Tak też uczyniłem dziś rano i rozbełtałem w głębokim talerzu
Right Behind The Kitchensię dzieje, kiedy skończy nam się chleb , a potrzebujemy go aby zrobić paliwo do ciężkiej pracy zawodowej? Jest kilka opcji. Można po prostu odpuścić sobie, pić ciągle wodę - jakoś się przeżyje przecież. Można pójść, tudzież pojechać, do sklepu. Ale jaki chleb dostaniemy w niedzielę - weekendowy? Może tak, może nie. Jest jeszcze jedno wyjście. Sam se zrób! A najlepiej z mąki(...)ciepłe miejsce na minimum godzinę. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie nagrzać piekarnik do 240 stopni. Piec aż chleb zbrązowieje, a po włożeniu wykałaczki w środek chleba, wyjdzie ona sucha (do pieczenia można użyć blachy, ja wykorzystałem kamień do pizzy, polecam). Gotowy chleb odstawić na jakąś kratkę aby wystygł
Right Behind The Kitchenpaździernika to Światowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji, od wielu już lat, Zorra zaprasza piekących i gotujących blogerów do wspólnego obchodzenia tego dnia specjalnym, okolicznościowym wypiekiem. W zeszłym roku pochwaliłem się chlebem mieszanym z ostropestem . W tym roku nie mogłem odmówić sobie uczestnictwa w tej akcji, i upiekłem wyśmienite bułki, orkiszowo-pszenne(...)zaczynie w stylu pâte fermentée . Wzrowałem się na przepisie z książki o włoskich chlebach, uwadniając trochę ciasto i wymieniając część mąki na orkiszową. Sądzą, że z korzyścią dla efektu końcowego. Bułki są wyśmienite. Chrupiąca skórka, delikatny miękisz, wysmienity smak i aromat. Pięknie Co istotne, stosunkowo szybko się je robi (nie mówię o czasie oczekiwania na przefermentowanie zaczynu
Grahamka, weka i kajzerkaZazwyczaj są to gęste i sycące gulasze, curry no i oczywiście zupy. Niezastąpione towarzyski deszczowych dni. Dlatego dziś mam dla Was przepis na zupę cebulową z grzankami z chleba razowego na zakwasie. Jeśli chodzi o wybór cebuli, to polecam cebulę cukrową lub białą (czosnkową), świetnie nadadzą się do tej zupy i nie wyciskają tyle łez co zwyczajna odmiana cebuli(...)łyżka suszonego, łyżka mąki (np. żytniej) (opcjonalnie) płaska łyżeczka białego pieprzu, płaska łyżeczka cukru trzcinowego, szczypta rozmarynu suszonego, szczypta estragonu suszonego, sól do smaku. grzanki: 3-4 kromki razowego chleba na zakwasie, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki oregano, 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie: zupa cebulowa Cebulę obrać z łupin i pokroić w pióra (pół-plastry). W głębokiej patelni
Pełna Lodówka