chleb - 26176 przepisów (strona:284/1746)

SMAKI DZIECIŃSTWA – CHLEB W JAJKU 177

najpiękniejsze wspomnienia ( albo wcale nie najpiękniejsze ) , które kojarzą mi się z latami mojej młodości ( tak tak , wcale nie jestem już taka młoda jakby się wydawało ;) ). Na pierwszy ogień : CHLEB W JAJKU . Któż z nas go nie zna?! Lekko czerstwy, najlepiej pszenny chleb, namoczony w lekko osolonym jajku i usmażony na maśle. Delikatny … mięciutki … obłędny! Jem go od kiedy(...)pamiętam! Jem go tak często jak tylko mogę! __________________________________________________________________________________________ SKŁADNIKI: * czerstwy chleb – 2 kromki * jajko – 2 szt * sól – 1 szczypta * masło – ok. 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli, moczymy chleb, do momentu aż dokładnie nasiąknie. Smażymy na złoto na masełku! __________________________________________________________________________________________ W wersji : SOLO W wersji : Z KREMEM KASZTANOWYM Z WANILIĄ W wersji : Z DŻEMEM

Ostra na Słodko
Grzanki ze szpinakiem, czosnkiem i jajkiem 195

Standardowo na śniadania w przeciętnym polskim domu jada się kanapki. Tak już się przyjęło w naszej kulturze, że bez chleba ani rusz. Ale nawet zwyczajny chleb można podawać w niebanalny sposób, kolorowo, sycąco i smacznie. Zapraszam Was zatem na grzankę ze szpinakiem. Można ją podać nie tylko na śniadanie, na kolację również(...)się sprawdzi, a podczas upałów i na obiad :) Na jedną porcję: kromka chleba 2 jajka sól, pieprz 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 2 spore garście świeżego szpinaku olej do smażenia dodatkowo: ziarna sezamu odrobina żółtego sera pomidor Jedno jajko roztrzepać z odrobiną soli i pieprzu. Chleb zamoczyć z obu stron i pozostawić na czas przygotowywania szpinaku, żeby

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto chlebowe z jagodami 144

Pojawiły się świeże jagody. Możemy pozwolić sobie na wspomnienia z dzieciństwa i przy okazji pieczenia chleba, upiec ciasto z jagodami. Dawno temu nazywane było przedchlebkiem. Składniki na ciasto chlebowe: -10 dkg drożdży -3 szklanki ciepłej wody -1 kg i szklanka mąki 650 -3 płaskie łyżeczki cukru -3 łyżeczki soli - łyżka oleju Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy szklankę wody i szklankę(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Do naszego ciasta potrzebujemy ok. 20 dkg jagód.    Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy je na dwie części. Z jednej upieczemy chleb a z drugiej ciasto z jagodami. Na nasze ciasto przeznaczymy ok. 1/3.    Ciasta układamy w odpowiednich formach. Z kawałka przeznaczonego na ciasto z jagodami formujemy placek

Maminek kulinarny
Kuchnia gruzińska 330

stołowaliśmy się zarówno domowo (np. w gospodzie w parku Mtirala czy wiosce Gobroneti), jak i w restauracjach – zawsze każdy znalazł coś, co smakowało mu wyjątkowo! Puri Gruziński chleb powszedni, czyli puri, różni się od naszego. Jest przede wszystkim płaski i robiony tak, jak podstawowe ciasto drożdżowe (zupełnie takie jak na pizzę). Zobaczcie sami! A co do chleba? Puri - gruziński(...)chleb, odrywa się po kawałku palcami. Ma różne kształty, zazwyczaj podłużne Właśnie tak robi się puri. Ciasto drożdżowe rozklepuje się, smaruje tłuszczem i do pieca Sery Po pierwsze sery. Rodzajów i odmian serów jest w Gruzji bardzo dużo – podaje się je oddzielnie, stanowią także składnik bardzo wielu dań. Przeważnie są to krowie lub owcze sery słone. Jednym z popularniejszych

Poezja smaku
Pikantna rolada chlebowa - gorąca kanapka 162

Drugą rzeczą jaką uwielbiam robić po makaronach to piec chleb. Ten zapach w domu, smak  i kto by pomyślał, że upieczenie chleba uczy pokory i cierpliwości. Są chleby, które piecze się raz dwa a są też które potrzebują o wiele więcej czasu, pracy, spokoju a efekty- bezcenne. W chlebie możemy umieścić praktycznie wszystko, to czemu nie zrobić(...)jednym chleb w postaci gotowej ciepłej kanapki.Miałam to szczęście,że przepis na to dostałam od rodowitej Włoszki.  Tym razem w środku wylądowało salami, mozzarella, papryka i świeża pachnąca bazylia. Oj jak ciężko się powstrzymać robiąc zdjęcia, aby nie skubnąć odrobiny :)) SKŁADNIKI: 675 g mąki typ 550 2,5 łyżeczki suszonych drożdży  1,5 łyżeczki soli morskiej

Basia w kuchni
Minichlebki żytnie z suszonymi śliwkami 175

14x7x3 cm, pokryte powłoką, dzięki której wypieki nie przywierają. W tak cudnych foremeczkach od razu trzeba było coś upiec. Tym razem nie ja wybierałem, co upiekę. Wybrano za mnie chleb żytni na zakwasie z suszonymi śliwkami. Chlebki pięknie wyrosły, dziury porobiły sie takie, jak należy, miąższ delikatny, zaś skórka chrupiąca. Śliwki dodały swego specyficznego smaku, no i własnych dzikich drożdży(...)ciepłej wody 20 g cukru 10 g soli 8 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) 80 g suszonych śliwek odrobina otrąb żytnich do obsypania foremek i posypania ciasta.  Przygotowanie chleba: Dodaj do zaczynu wszystkie pozostałe składniki oprócz śliwek. Dobrze wymieszaj, np. mikserem, aż do dokładnego połączenia się składników. Jesli śliwki są bardzo suche, możesz je wcześniej namoczyć, a wodę z nich

Grahamka, weka i kajzerka
Selkirk bannock - szkocki chlebek rodzynkowy 201

Bannock" to pochodzenia celtyckiego słowo szkockie i północnoangielskie, oznaczające po prostu chleb. Najstarsze ślady użycia tego słowa pochodzą z roku 1000, zaś najstarsza znana definicja pochodzi z roku 1562. Pierwotnie bannoki były ciężkimi, płaskimi plackami z mąki jęczmiennej lub przaśnego ciasta owsianego. Bochenki miały okrągły lub owalny kształt, pieczone były na płaskiej blasze. W Szkocji, przed XIX wiekiem, pieczone były(...)drożdży 150 g miękiego masła 1/4 łyżeczki soli 500 g letniego mleka i wody po połowie 450 g rodzynek sułtańskich odrobina mleka z cukrem do poglazurowania Przygotowanie chleba: W misce rozpuść w letnim mleku drożdże i na moment odstaw. W tym czasie w innej misce utrzyj masło z cukrem. Do utartego masła z cukrem dodaj mąkę, sól, wodę i mleko

Grahamka, weka i kajzerka
ZaKwas na ChleB 204

Zakwas na chleb robię już od dawna, to nic trudnego wbrew pozorom. fot.Jacek M.(Cloney) Potrzebujesz: Dziś zrobimy go razem. Aby dojrzał potrzebujemy 5 dni. A potem...no właśnie, tu jest największy problem, i dlatego ja przeprowadzę Cię przez ten proces krok po kroku, bez udziwnień i tajemniczych haseł. Potrzebujesz: Dobrą, grubo zmieloną mąkę żytnią razową czy orkiszową typu(...)Dziś jest dzień piąty i dziś pieczemy chlebek z zakwasem. Zaopatrz się również w drożdże piekarskie, które troszkę nam pomogą, gdyż sam zakwas jest jeszcze za młody. zakwas na chleb DZIEŃ PIĄTY Tak wyglądał mój zakwas dziś rano, troszkę się nagazował i dobrze. Pierwsze zdjęcie jest jeszcze przed zamieszaniem, a drugie już po. Widać sympatyczne bąbelki powietrza i pachnie już

Pasje Jolki
CEBULOWY CHLEB Z GARNKA 156

Uwielbiam domowy, pachnący chlebek,  jednak jego wypiek nie jest  moją mocną stroną :(  Postanowiłam się doskonalić. Przeczytałam, że najważniejszą rzeczą przy pieczeniu domowego chleba jest ... cierpliwość :) i chyba to jest prawda.  Nie zawsze chciało mi się wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś(...)dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce" upiekłam chleb w garnku. Cierpliwość i dokładność została nagrodzona.  Chlebek wyszedł pyszny, pachnący smażoną cebulką, wyrośnięty pokazowo  z chrupiącą skórką ...  Za kilka dni próbuję następny przepis :) Składniki: 150 g m ą ki żytniej typ 720 150 g m ą ki orkiszowej

Walijskie Pichcenie
Chleb pytlowy z siemieniem lnianym 194

Chleb z dodatkiem siemienia lnianego na zakwasie żytnim. Jak zawsze pyszny domowy i bez polepszaczy. No i najbardziej to lubię zapach pieczonego chleba w domu.  Zmieniłam tylko typ mąki pszennej ale to raczej nie miało wpływu na smak bo chleb był pyszny. Składniki: Zaczyn  75 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 Młyn Kopytowa(...)wyrosnąć trochę ponad brzeg formy. Przed pieczeniem spryskać wodą i posypać siemieniem lnianym. Piec w 240 stopniach 15 minut a następnie w 200 stopniach 25 minut. Ostatnie 10 minut chleb piec bez foremki. Wyjąć z piekarnika, oderwać papier i studzić na metalowej kratce najlepiej całą noc. Przepis z bloga Zapach chleba

Ala piecze i gotuje
Chleb gryczany (bez glutenu, mleka i jajek) 274

kolendry. Wypieki z mąki gryczanej mają często tendencję do kruszenia się i szybkiego wysychania, ale aby temu zapobiec wystarczy dodać więcej siemienia  lnianego i skrobi np. ziemniaczanej. Chleb ten bardzo dobrze się kroi, nie rozsypuje się i nadaje się na kanapki do pracy czy szkoły. Składniki: mąka gryczana jasna 2 szklanki skrobia ziemniaczana 1 szklanka woda i/lub mleko sojowe(...)olej 3 łyżki karob mielony 2 łyżeczki kolendra mielona 1/2 łyżeczki Zamiast części lub całości wody lepiej użyć mleka roślinnego (np. sojowego lub innego dozwolonego w ramach diety) chleb ładniej wyrośnie. (Mój jest tylko z wodą) Skrobię ziemniaczaną można zastąpić tapioką lub skrobią kukurydzianą. Karob można zastąpić łyżeczką kakao lub kawą instant z cykorii.  Przygotowanie: Wymieszać suche składniki, dodać

głodny alergik
Wiejskie dziewczę w welonie. 198

Bondepige med slor. Składniki. 150g chleba czerstwego 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru 1 szklanka musu jabłkowego 100ml śmietany kremówki Wykonanie. Najlepszy jest chleb żytni. Chleb zetrzeć na tarce. W garnczku lub na patelni stopić masło, dodać tarty chleb i cukier. Smażyć, mieszając ,aż się zrumieni. Ostudzić. Na krótko przed podaniem nałożyć na dno naczynia warstwę smażonego chlebka. Możemy użyć(...)większej salaterki lub pojedynczych . Następnie nakładamy  warstwę musu i znowu warstwę chleba. Jeżeli mamy ochotę, to możemy warstwy jeszcze raz powtórzyć. Ubić śmietanę i umieścić kleks na wierzchu deseru. Ja ozdobiłem rajskim jabłuszkiem, a Duńczycy dają galaretkę z borówek. Resztę śmietany podajemy osobno. Pochodzenia nazwy nie zgłębiłem, ale deser jest szybki, łatwy i bardzo smaczny

Kulinarny karnet Christophera
Sposób na czerstwe pieczywo, czyli wytrawny pudding chlebowy 178

porcjowy. Mój brzuszek raczej nie był z tego powodu zadowolony ;D A oto rezultat naszej wspólnej pracy :) ~ Pudding chlebowy z serem, szynką i ziołami ~ Składniki: kilka kromek czerstwego chleba jajko 1/2 szklanki mleka ser żółty szynka łyżeczka masła przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia Kromki chleba i szynkę kroimy na mniejsze części. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Kokilkę(...)smarujemy masłem i układamy w niej kolejno warstwy: chleb, ser, szynka, chleb. Mleko, jajko i przyprawy mieszamy razem i wlewamy do kokilki tak, aby chleb nasiąknął. Pieczemy przez 25 minut

Kuchenny Skrawek Nieba
Dżem śliwkowy 198

następnie wylej dżem do suchych i wysterylizowanych słoiczków. Zakręcaj natychmiast i odwracaj słoiki. Po 20 minutach możesz że już położyć normalnie. Dżem śliwkowy gotowy! Idealnie smakuje do świeżego chleba z masłem. Chleb jest domowej roboty, z ziarnami . Chleb własnoręcznie pieczony + własnoręcznie robiony dżem...to wspomnienie dzieciństwa a i pewność, że zjemy to , z czego przygotujemy ! Przepis na ten właśnie chleb(...)znajdziecie  CHLEB TUTAJ KLIK Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania