każdym razem sobie powtarzam, że tym razem zrobię chleb na zakwasie, tym razem już na pewno. Ale z zakwasowym to sporo roboty jest. Najpierw zaczyn za 12 godzin musi wyrastać, potem miesza się z mąką i pierwsze wyrastanie kolejne 12 godzin, drugie wyrastanie też ze 12 godzin… A potem nadchodzi niedziela, godzina 16 i orientuję się, że na poniedziałek(...)pieczywa na kanapki do pracy. No i znowu na szybko chleb na drożdżach trzeba robić. Nie to żebym nie lubił. Wręcz przeciwnie, bardzo lubię. Ale przydałoby się też więcej zakwasowych na blogu, bo wiem, że Wy lubicie i bardzo sobie cenicie. Może więc następnym razem… »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufactureodstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 -1,5 godziny, Po tym czasie zagnieść ciasto, Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej uformowany chlebek. (Chleb można też piec w garnku). Uformowany chleb pozostawić na około 30 minut do finalnego wyrośnięcia, Chlebek oprószyć mąką i naciąć, Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 225 stopni przez około(...)minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec chleb dodatkowo 20 minut. Artykuł Prosty chlebek pszenny na drożdżach pochodzi z serwisu tyfranbox
tyfranboxDzisiaj światowy dzień chleba, to i oczywiście chlebek musi być.Polecam bo jest pyszny i łatwy do zrobienia. 700 g mąki pszennej typ 500 300 g mąki pszennej typ 1850 2 łyżeczki soli 700 g ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru garść mieszanki siemienia lnianego, sezamu i słonecznika [nie dałam] Do miski wsypać obie mąki, dodać(...)Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.] Przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Blaszki keksówki posmarować olejem i przełożyć ciasto. Chleb posypać ziarnami i docisnąć je za pomocą zmoczonych wodą dłoni [ u mnie bez ziaren ]. Zostawić do wyrośnięcia na jakieś kolejne 1,5 godziny - ciasto ma podwoić swoją objętość ,ale nie wyjść
Moje domowe kucharzeniebardzo pozytywnie Was zaskoczy i na przykład zainspiruje do chlebowych, kulinarnych eksperymentów Szarlotka na chlebowym spodzie przepis na blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm 300 g czerstwego chleba lub bułek 200 ml mleka 2 jajka 100 g mąki pszennej 3 łyżki cukru kilka kropel esencji waniliowej budyń waniliowy 3 średnie jabłka cynamon 40 g masła 40 g cukru(...)mąki pszennej Chleb pokrój na kawałki, potem przełóż go do miski, zalej mlekiem i odstaw na ok. godzinę. Po tym czasie odsącz mleko z chleba, a następnie chleb przełóż ponownie do miski, dodaj do niego mąkę, 3 łyżki cukru, 2 jajka, budyń waniliowy oraz esencję waniliową. Składniki wymieszaj bardzo dokładnie, tak aby powstała z nich gęsta masa. Blachę wysmaruj delikatnie
365 dni dookoła kuchniPrzepis na ten chleb wymyślił Jacek znajomy z FB z grupy Piekarnicza Brać. Chleb jest mało pracochłonny, tylko potrzebuje trochę czasu na wyrastanie, polecam gorąco. Chleb jest sprężysty, mięciutki i ma chrupiącą skórkę, idealny na kanapki a jak pachnie, a jak jest jeszcze ciepły, będziecie zajadać sam albo z masłem, przepyszny. Bochen chleba na drożdżach z sezamem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieUpiekłam pyszny bochen chleba i teraz się nim z Wami dzielę, abyście i Wy mogli zajadać tak pyszny chleb. Zapraszam zatem do pieczenia, nie jest trudno ani skomplikowanie, każdy sobie może wypiec taki bochen chleba. Zaczynamy wypiekanie, zapraszam. Orkiszowy chleb z dynią. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePyszne rogale i super bułki... domowe? Tak, to nic trudnego. -- -- Skład mąka Szymanowska 480 1 kg, ziemniaki ugotowane 3 szt., drożdże 50 g, sól 1
chleba naszegoNowy pomysł, nowy chleb, nowe doznania smakowe. Polecam chleb na zakwasie z mąką gryczaną, jest pyszny, ma lekko orzechowy smak, wyborny. Nie jest trudny do zrobienia i czasu bardzo dużo tez nie potrzebuje a w zamian można cieszyć się pyszną pajdą chleba z masłem. Polecam gorąco. Chleb na zakwasie pszenno - gryczany. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie10 najlepszych wpisów na blogu, który odwiedziło już ponad 3 mln GOŚCI !!! Polecam zajrzeć, bo jest kilka dobrych pozycji do wypróbowania. Linki do przepisów znajdziecie
chleba naszegoSałatka fattoush – tradycyjne libańskie danie z czerstwym chlebem, delikatnym dresingiem i warzywami. Sycąca i orzeźwiające danie idealne na wiosnę! Sałatka fattoush – czyli libańska panzanella Panzanellę, czyli włoską sałatkę której podstawą jest czerstwy chleb, zna chyba cały świat. To danie wiejskiej biedoty trafiło do menu najlepszych restauracji i dzisiaj uważane jest za potrawę wykwintną. We wschodniej części basenu Morza Śródziemnego bardzo(...)grubsza posiekanej) Ogórek świeży pokrojony w plastry Garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki Pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki 4 pitty (np. według tego prostego przepisu) lub 4 kromki chleba 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki posiekanej mięty 4 łyżki oliwy Dresing: 1/3 szklanki oliwy Sok z połowy cytryny Skórka starta z płowy cytryny Ząbek czosnku starty lub drobno posiekany
Niedzielny kucharzDawno nie piekłam żadnego pieczywa, więc pora to nadrobić. Dziś proponuję chleb z pszennej mąki chlebowej z dodatkiem miodu i ziaren słonecznika. Idealne wypieczony z chrupiącą skórką. Zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu a w smaku rewelacyjny. Prosty w wykonaniu, przepis idealny dla osób, które dopiero rozpoczynają swoja przygodę z wypiekaniem chleba. Polecam :) Składniki: * 500 g mąki pszennej(...)wierzchu posypać ziarna słonecznika, przykryć formę ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut (nawet mniej, wszystko zależy w jakim tempie urośnie ciasto). Piekarnik nagrzać do 200'C. Chleb wstawić do piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180'C i piec kolejne 40 minut. Chleb wystudzić na kratce
Zrób to smacznieSmaku domowego smalcu podawanego z ogórkiem na świeżej pajdzie chleba chyba nie da się zapomnieć. Ta chrupkość chleba, przenikające się smaki to jest wspomnienia z dzieciństwa. Smalec z kiszonym ogórkiem to przystawka idealna na każdą okazję. Przepis i listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki: 2 średnie cebule 4 ogórki kiszone 3 ząbki czosnku 1 kwaśne jabłko 1 kg słoniny(...)kromki chleba Sól, pieprz, zioła wedle uznania Smalec z ogórkiem kiszonym – przepis: Słoninę posiekaj bardzo drobno. Następnie obierz cebulę i poszatkuj ją w drobniutką kostkę. Ogórki wyciągnij z zalewy i również posiekaj w drobną kotkę Posiekaną słoninę przełóż do garnka i grzej do momentu aż tłuszcz się wytopi. Zdejmij słoninę by ją trochę przestudzić. Następnie dodaj cebulę, ogórki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dziś dla Was przepis na przepyszny domowy chleb żytni z czarnuszką. Przyznaję, że już od jakiegoś czasu nie kupuję chleba, tylko piekę własny. Jest to proces czasochłonny, ale smak wynagradza wszystko. Naprawdę warto. Jeśli nie macie w domu zakwasu tutaj jest instrukcja krok po kroku jak go przygotować ( klik ). Składniki na 2 bochenki: 545 g mąki pszennej chlebowej(...)nacinamy. Pieczemy 15 min. w temp. 240 ° C, po tym czasie zmniejszamy temp. do 230 ° C i pieczemy kolejne 25 min. 5 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, aby chleb się ładnie zarumienił. Tak samo pieczemy drugi bochenek. Źródło/ Inspiracja: "Chleb", J. Hamelman
Domowa Cookierenka Agi