Dzisiaj światowy dzień chleba, to i oczywiście chlebek musi być.Polecam bo jest pyszny i łatwy do zrobienia. 700 g mąki pszennej typ 500 300 g mąki pszennej typ 1850 2 łyżeczki soli 700 g ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru garść mieszanki siemienia lnianego, sezamu i słonecznika [nie dałam] Do miski wsypać obie mąki, dodać(...)Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.] Przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Blaszki keksówki posmarować olejem i przełożyć ciasto. Chleb posypać ziarnami i docisnąć je za pomocą zmoczonych wodą dłoni [ u mnie bez ziaren ]. Zostawić do wyrośnięcia na jakieś kolejne 1,5 godziny - ciasto ma podwoić swoją objętość ,ale nie wyjść
Moje domowe kucharzeniebardzo pozytywnie Was zaskoczy i na przykład zainspiruje do chlebowych, kulinarnych eksperymentów Szarlotka na chlebowym spodzie przepis na blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm 300 g czerstwego chleba lub bułek 200 ml mleka 2 jajka 100 g mąki pszennej 3 łyżki cukru kilka kropel esencji waniliowej budyń waniliowy 3 średnie jabłka cynamon 40 g masła 40 g cukru(...)mąki pszennej Chleb pokrój na kawałki, potem przełóż go do miski, zalej mlekiem i odstaw na ok. godzinę. Po tym czasie odsącz mleko z chleba, a następnie chleb przełóż ponownie do miski, dodaj do niego mąkę, 3 łyżki cukru, 2 jajka, budyń waniliowy oraz esencję waniliową. Składniki wymieszaj bardzo dokładnie, tak aby powstała z nich gęsta masa. Blachę wysmaruj delikatnie
365 dni dookoła kuchniPrzepis na ten chleb wymyślił Jacek znajomy z FB z grupy Piekarnicza Brać. Chleb jest mało pracochłonny, tylko potrzebuje trochę czasu na wyrastanie, polecam gorąco. Chleb jest sprężysty, mięciutki i ma chrupiącą skórkę, idealny na kanapki a jak pachnie, a jak jest jeszcze ciepły, będziecie zajadać sam albo z masłem, przepyszny. Bochen chleba na drożdżach z sezamem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieUpiekłam pyszny bochen chleba i teraz się nim z Wami dzielę, abyście i Wy mogli zajadać tak pyszny chleb. Zapraszam zatem do pieczenia, nie jest trudno ani skomplikowanie, każdy sobie może wypiec taki bochen chleba. Zaczynamy wypiekanie, zapraszam. Orkiszowy chleb z dynią. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePyszne rogale i super bułki... domowe? Tak, to nic trudnego. -- -- Skład mąka Szymanowska 480 1 kg, ziemniaki ugotowane 3 szt., drożdże 50 g, sól 1
chleba naszegoNowy pomysł, nowy chleb, nowe doznania smakowe. Polecam chleb na zakwasie z mąką gryczaną, jest pyszny, ma lekko orzechowy smak, wyborny. Nie jest trudny do zrobienia i czasu bardzo dużo tez nie potrzebuje a w zamian można cieszyć się pyszną pajdą chleba z masłem. Polecam gorąco. Chleb na zakwasie pszenno - gryczany. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie10 najlepszych wpisów na blogu, który odwiedziło już ponad 3 mln GOŚCI !!! Polecam zajrzeć, bo jest kilka dobrych pozycji do wypróbowania. Linki do przepisów znajdziecie
chleba naszegoSałatka fattoush – tradycyjne libańskie danie z czerstwym chlebem, delikatnym dresingiem i warzywami. Sycąca i orzeźwiające danie idealne na wiosnę! Sałatka fattoush – czyli libańska panzanella Panzanellę, czyli włoską sałatkę której podstawą jest czerstwy chleb, zna chyba cały świat. To danie wiejskiej biedoty trafiło do menu najlepszych restauracji i dzisiaj uważane jest za potrawę wykwintną. We wschodniej części basenu Morza Śródziemnego bardzo(...)grubsza posiekanej) Ogórek świeży pokrojony w plastry Garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki Pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki 4 pitty (np. według tego prostego przepisu) lub 4 kromki chleba 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki posiekanej mięty 4 łyżki oliwy Dresing: 1/3 szklanki oliwy Sok z połowy cytryny Skórka starta z płowy cytryny Ząbek czosnku starty lub drobno posiekany
Niedzielny kucharzDawno nie piekłam żadnego pieczywa, więc pora to nadrobić. Dziś proponuję chleb z pszennej mąki chlebowej z dodatkiem miodu i ziaren słonecznika. Idealne wypieczony z chrupiącą skórką. Zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu a w smaku rewelacyjny. Prosty w wykonaniu, przepis idealny dla osób, które dopiero rozpoczynają swoja przygodę z wypiekaniem chleba. Polecam :) Składniki: * 500 g mąki pszennej(...)wierzchu posypać ziarna słonecznika, przykryć formę ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut (nawet mniej, wszystko zależy w jakim tempie urośnie ciasto). Piekarnik nagrzać do 200'C. Chleb wstawić do piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180'C i piec kolejne 40 minut. Chleb wystudzić na kratce
Zrób to smacznieSmaku domowego smalcu podawanego z ogórkiem na świeżej pajdzie chleba chyba nie da się zapomnieć. Ta chrupkość chleba, przenikające się smaki to jest wspomnienia z dzieciństwa. Smalec z kiszonym ogórkiem to przystawka idealna na każdą okazję. Przepis i listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki: 2 średnie cebule 4 ogórki kiszone 3 ząbki czosnku 1 kwaśne jabłko 1 kg słoniny(...)kromki chleba Sól, pieprz, zioła wedle uznania Smalec z ogórkiem kiszonym – przepis: Słoninę posiekaj bardzo drobno. Następnie obierz cebulę i poszatkuj ją w drobniutką kostkę. Ogórki wyciągnij z zalewy i również posiekaj w drobną kotkę Posiekaną słoninę przełóż do garnka i grzej do momentu aż tłuszcz się wytopi. Zdejmij słoninę by ją trochę przestudzić. Następnie dodaj cebulę, ogórki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dziś dla Was przepis na przepyszny domowy chleb żytni z czarnuszką. Przyznaję, że już od jakiegoś czasu nie kupuję chleba, tylko piekę własny. Jest to proces czasochłonny, ale smak wynagradza wszystko. Naprawdę warto. Jeśli nie macie w domu zakwasu tutaj jest instrukcja krok po kroku jak go przygotować ( klik ). Składniki na 2 bochenki: 545 g mąki pszennej chlebowej(...)nacinamy. Pieczemy 15 min. w temp. 240 ° C, po tym czasie zmniejszamy temp. do 230 ° C i pieczemy kolejne 25 min. 5 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, aby chleb się ładnie zarumienił. Tak samo pieczemy drugi bochenek. Źródło/ Inspiracja: "Chleb", J. Hamelman
Domowa Cookierenka Agiupieczony naan ” jest pyszny i idealny do gęstych sosów curry. Piekę naan jeśli planuję grillowe party i wtedy przyrządzam różne sosy o pasty, które można nabierać samym chlebem. Nie są potrzebne ani widelce ani noże tylko chęci upieczenia naan i pogoda. Ten chleb jest pyszny i sprawdzi się o każdej porze roku. Można go upiec na grillu latem(...)zimą na suchej żeliwnej patelni. Przepis na naan jest prosty. Chleb można zamrozić. Lekko ciepły chleb warto polać ziołowym masłem. Przepis na naan z patelni 16 naan Składniki: 60 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu 1 łyżeczka łyżeczki suchych drożdży 180 ml ciepłego mleka 250 ml greckiego jogurtu 600 g pszennej mąki 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody
codojedzeniarazem mam dla Was pyszny chleb z moczonymi pestkami dyni i słonecznika. Wcześniej namoczone pestki nie zabierają wilgoci z ciasta a przy okazji pozbywamy je szkodliwych substancji. Moczenie ziaren i nasion do pieczenia chleba czy nawet bezpośrednio do jedzenia to dość ciekawy temat. Dużo informacji na ten temat znajdziecie np. tu klik Moczę również kaszę jaglaną na kilka godzin(...)kefir z grzybka tybetańskiego. Rozmnażał się w zastraszającym tempie więc robiłam również sery, twarożki, koktajle, dzieliłam się nim ze znajomymi a nawet mroziłam na później. Piekłam na nim chleby a oto jeden z nich. Mieszany na zakwasie z moczonymi ziarnami na jogurcie z grzybka tybetańskiego Zaczyn najlepiej wieczorem na 12-14 godzin przed przygotowaniem ciasta właściwego
Leśny Zakątekteż w przypadku tych koszyczków. Co lepsze jest to bardzo szybka i prosta przekąska, którą można przygotować nawet na ostatnią chwilę. U nas spisała się celująco:) około 12 kromek chleba tostowego 120-150 g szynki wieprzowej kawałek sera żółtego (u mnie cheddar) kawałek mozzarelli (mniej więcej 1/2 kulki z zalewy) kawałek sera pleśniowego (camembert) 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki(...)oleju zioła prowansalskie Szynkę kroimy w kostkę. Ser żółty trzemy na tarce. Mozzarellę oraz ser pleśniowy dzielimy na mniejsze kawałki. Z chleba tostowego odkrawamy skórki. Każdą kromkę lekko wałkujemy i umieszczamy we wgłębieniu foremki do muffinów. Środek chlebowych koszyczków wypełniamy szynką oraz tartym żółtym serem. Na wierzch kładziemy po kawałku mozzarelli i sera pleśniowego. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy
Smaki Na TalerzuDobrego i zdrowego chleba nigdy w domu nie za dużo, zwłaszcza jak są w domu dzieci. Do pracy na kanapki sprawdzi się znakomicie. Kromka chleba pełnoziarnistego sprawia że pobudza się nasz metabolizm i jesteśmy lżejsi. Polecam upiec sobie chleb w domu i cieszyć się pełnym smakiem domowego pieczywa. Chleb na zakwasie pszennym z otrębami i płatkami orkiszowymi. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowanie