chleb - 26052 przepisów (strona:304/1737)

Kwas chlebowy. 125

jest znowu taka trudna - trzeba po prostu zachować reżim. Zatem do ćwiczeń ;) Do lata wszyscy mamy szansę zostać mistrzami domowej produkcji tego genialnego napoju :) Składniki: 250 g razowego chleba na zakwasie (bez konserwantów i innych dodatków) 2 i 1/2 litra wody (lub naparu miętowego) 25 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru kilkanaście rodzynek Wykonanie: Chleb pokroić na cienkie kromki(...)upiec w piekarniku do wysuszenia i zrumienienia. Po przestudzeniu wrzucić chleb do miski lub kamionkowego naczynia i zalać ciepłą, przegotowaną wcześniej wodą. Pozostawić na 2 - 3 godziny. Cukier i drożdże rozpuścić w letniej wodzie i dodać do chleba z wodą. Wymieszać i pozostawić pod ściereczką w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Przecedzić bardzo dokładnie (przez gęstą gazę, ręczniki papierowe

zadanie-gotowanie
Pudding chlebowy z bakaliami 130

Pudding chlebowy to smakowity pomysł na pożywne śniadanie. Dzięki niemu nie zmarnujemy czerstwego chleba, z którym nie wiadomo co zrobić. Składniki: 6-7 kromek chleba łyżka miodu 3 jajka 2 szklanki mleka ok 150 g bakalii (żurawiny, rodzynek, daktyli, itd.) łyżeczka cynamonu Przygotowanie Jajka mieszamy z mlekiem i miodem. Chleb kroimy w kwadraciki i zalewamy mlekiem. Bakalie, jeśli są zbyt(...)duże przekrawamy, dodajemy do chleba. Wsypujemy cynamon. Całość mieszamy dokładnie. Masę układamy w kokilkach lub jednym większym naczyniu do zapiekania. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut

e-PrzepisyKulinarne
BEZGLUTENOWY CHLEB 145

chleb bezglutenowy zawsze się udaje, ma pyszną, chrupiącą skórkę i jest miękki w środku. Nie kruszy się, przypomina taki normalny, z piekarni :) Brak glutenu zastąpiłam siemieniem lnianym i babką płesznik, jest pyszny :) SKŁADNIKI: - 360 g mąk bezglutenowych (u mnie mieszanka gryczanej, ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej) - 320 ml ciepłej wody - 1 duże jajko - 25 g świeżych drożdży - łyżeczka soli - łyżeczka cukru(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. ROZGRZEJ PIEKARNIK NA 200 stopni, włóż naczynie z wodą. Kiedy ciasto wyrośnie wstaw je do zaparowanego piekarnika. Po 30 minutach wyjmij chleb z naczynia żaroodpornego, połóż z papierem na kratce, piecz jeszcze około 30 minut.  KILKA MINUT PRZED końcem pieczenia delikatnie posmaruj chleb wodą i włącz termoobieg. Kiedy chleb jest gotowy wyjmij

Kuchnia bezglutenowa Loli
Chleb żytni razowy na zakwasie z siemieniem, słonecznikiem i młodym jęczmieniem 131

Mój pierwszy chleb na zakwasie (przepis KLIK ). Aczkolwiek dodałam trochę drożdży, by przyspieszyć wyrastanie i cieszyć się nim szybciej. Dodałam też troszkę młodego jęczmienia - nie zmienia smaku chleba, a jak już wspominałam ma wiele walorów zdrowotnych. Składniki: 6 łyżek aktywnego zakwasu żytniego 15g świeżych drożdży 3 szkl. mąki żytniej razowej (typ 2000) 1/2 łyżeczki cukru 1,5 szkl. letniej wody(...)postawiłam na grzejniku). Wyrośnięty bochenek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10 minut, następnie zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z blaszki, zdejmujemy papier i ponownie wstawiamy do piekarnika na jeszcze 15 minut, aby go dopiec. Po upieczeniu postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Chleb w 100% żytni będzie

Kolorowy Przepisownik
18 godzinny chleb irlandzki razowy 167

Chleb dziś przedstawiony wymaga do upieczenia jakiegoś garnka, najlepiej żeliwnego ale ja go nie mam i użyłam tutaj garnka rzymskiego. Powiem że naczynie żaroodporne odpowiedniej wielkości też będzie ok. Chleb jest super, chrupiąca skórka, miękki miękisz, pycha, pachnie cebulką. Jest to chleb wg Jima Lahey'a. Pieczemy? 18 godzinny chleb irlandzki razowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb markook czyli saj bread 137

bread nazywany też markook (markouk) to rodzaj popularnego na Bliskim Wschodzie płaskiego, okrągłego chleba pieczonego na czymś w rodzaju odwróconego do góry nogami woka zwanego "saj" Ja robiłam saj bread zwykłej płaskiej patelni, nie zwija się wówczas tak ładnie, ale jest równie smaczny. Niestety nie wszystkie patelnie się do tego nadają. Dno patelni musi być idealnie płaskie, najlepiej bez jakichkolwiek(...)wytłoczeń, no chyba, że chcecie mieć wzorki na chlebie :D Składniki 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki ciepłej wody 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżka cukru  półtorej łyżeczka suchych drożdży lub 12 gramów świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli opcjonalnie 1 łyżka stołowa mleka w proszku Przygotowanie Jeśli używamy świeżych drożdży to najpierw trzeba przygotować zaczyn ( tutaj

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb na dwóch zaczynach 122

Znalazłam go u Tatter ale ostatnio jest odmowa dostępu do jej bloga więc jeśli Wam się uda to do niej zajrzyjcie. Dziś opiszę Wam moją wersję, z moimi zmianami. Chleb zrobiony jest na dwóch zaczynach, drożdżowym i zakwasowym. Chleb ma chrupiącą skórkę i bardzo puszysty środek. Zachęcam po raz kolejny do pieczenia chleba bo to sama radość w kuchni. Chleb

Moje Małe Czarowanie
Bagietki pszenne 183

Madzia ostatnio kołki na głowie mi ciosała, że coraz mniej pieczywa piekę. To znaczy piekę wciąż, bez przerwy. Ale tylko jeden chleb. Upatrzyłem sobie taki jeden ulubiony i w kółko, co 2-3 dni go piekę. I nic innego. W sumie jak dobry jest, to po co mam coś innego robić? Ale ponoć się nie rozwijam. No dobra(...)Wykręciłem Madzi parę bagietek, będę miał spokój na kilka dni. Ale w sumie pewnie ma rację. Chleby u nas na blogu niezbyt często się pojawiają. Pora zakasać rękawy i to zmienić. Postaram się co jakiś czas wrzucać świeży przepis. I Madzia będzie zadowolona, i Wy dostaniecie coś nowego, a i ja spokój będę miał.       600 g maki

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny sodowy na maślance, z jabłkiem, cebulą i ziołami 146

eśli macie w domu niżej wymienione składniki to za godzinę możecie mieć już swój własny, świeżutki chleb . Jest niezwykle pachnący, wilgotny w środku a z wierzchu ma chrupiącą skórkę. Doskonale smakuje jeszcze ciepły, z odrobiną masła. Tak szybko to chyba chleba jeszcze nie piekłam a ponieważ jest nie tylko łatwy, ale też bardzo smakowity to pewnie będę robiła(...)różnych wersjach smakowych. Pamiętacie Chleb maślankowy na drożdżach z marchewką ? Jest cudowny! Chlebek z tego przepisu wychodzi niewielki, ale nie warto piec takiego większego z pomnożonej ilości składników. Jeśli jest Was w domu dużo i boicie się, że jeden bocheneczek nie wystarczy to zróbcie 2 lub 3 takie małe - łatwiej zarobić i formować ciasto. Na jednej blasze zmieszczą się nawet

Smaczna Pyza
Chleb z jaglanką 126

Prosty przepis na domowy chleb z dodatkiem zakwasu a jaki smaczny! Zachęcam do upieczenia go wieczorem na drugi dzień mamy pyszny świeży chlebek na śniadanie z masełkiem i dżemem lub innym dodatkiem, czy może być coś lepszego? Dodatek płatków jaglanych sprawia, że jest zdrowy i pożywny. Polecam! Składniki: Na jeden duży bochenek 50 dag  mąki pszennej luksusowej(...)szklanki ciepłej przegotowanej wody 5 dag mąki  żytniej razowej Młynomag 5 dag płatków jaglanych 1 łyżka syropu trzcinowego lub klonowego 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka przyprawy do chleba użyłam Kamis Sposób wykonania: Mąki przesypać do miski, wlać zakwas, wodę, sól, przyprawę do chleba, syrop trzcinowy , dodać płatki jaglane a potem zagnieść gładkie sprężyste ciasto, nakryć bawełnianą ściereczką

Wanilia i Kardamon
Prosty chleb 233

Uwielbiam zapach chleba w powietrzu, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Niestety nie zawsze mam siłę i czas aby go przygotować. Jednak ten chleb można zrobić przy najmniejszym wysiłku. Dodatkowo można go śmiało urozmaicić wedle własnych upodobań i dodać do niego np. suszone pomidory, ziarna słonecznika, płatki owsiane czy odrobinę kardamonu – taka moja słodka tajemnica

Mohiella
Chleb bez mąki czystoziarnisty 442

Dzień dobry! Dzisiaj coś baaardzo zdrowego przygotowałyśmy dla Was chleb bez mąki - czystoziarnisty. Posiada wiele cennych składników potrzebnych w codziennej diecie - białko, błonnik, węglowodany, ale również tłuszcze, które pochodzą z ziaren.  Dostępna w sklepach jest gotowa mieszanka do przygotowania takiego chleba, więc nic nie stoi Wam na drodze, aby przygotować taki chleb. A więc... Do dzieła! Składniki(...)około 1 godzinę. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego! Nam najlepiej smakuje z masłem. <3  A Wam? Czekamy na Wasze komentarze, z czym najlepiej Wam smakuje chleb czystoziarnisty. ~M&M PS Mieszanka pochodzi z firmy Melvit

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Irish soda bread - Irlandzki chleb na sodzie 147

Popularny w Irlandii, ekspresowy pszenno-razowy chleb pieczony bez dodatku drożdży czy też zakwasu, rośnie pięknie dzięki sodzie. Nie trzeba go zagniatać, zagniatanie wręcz mu szkodzi... Bardzo prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Można dodać do niego orzechy, rodzynki, ja lubię go z kminkiem :-) Polecam! Składniki: Na 1 spory chlebek: 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej(...)Szybko wymieszać składniki dużą łyżką, aż powstanie w miarę jednolita masa. Ręce i blat oprószyć mąką. Wyjąć ciasto z miski, uformować z niego około 20 cm okrągły bochenek. Przełożyć chleb na przygotowaną blachę. Ostry nóż oprószyć mąką. Na wierzchu chleba zrobić nacięcie w kształcie krzyża na głębokość około 1 cm. Piec przez 30 - 40 minut, do momentu aż chleb ładnie

maniapieczenia
Chleb piwno cebulowy 119

lutym w Piekarni Amber piekliśmy chleb Piotra Kucharskiego z książki Chleb domowa piekarnia , a przepis wybrała dla nas Beata z bloga Stare gary. Chleb cebulowy bardzo lubię, nie piekłam go jednak nigdy z dodatkiem piwa. U mnie przepis z małymi zmianami. Za późno zabrałam się do przygotowywania zaczynu, a dodatkowo pomyliłam jego proporcje. Chleb chyba

Polska Zupa
Chleb nadziewany. 142

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny mięciutki chlebek z soczystym nadzieniem. Chleb jest pszenny, składa się z posklejanych ze sobą części, więc równie dobrze można go upiec w innej formie np. tortownicy i nazwać go buchtami w wydaniu wytrawnym, lecz w formie podłużnego bochenka jest o wiele bardziej zaskakujący. Można go nadziać wszystkim na co akurat mamy ochotę, w mojej wersji(...)próbować ;) Dodam jeszcze, że ciasto jest wyjątkowo puszyste i mięciutkie i strasznie trudno poprzestać na jednym kawałku, dlatego proporcje podaję na dwie keksówki o długości 30 cm. Składniki na chleb nadziewany:  2 keksówki o długości 30 cm 500 g pszennej mąki 22 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suszonych (7g) 1 płaska łyżka cukru 330 ml ciepłego mleka

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania