chleb - 25827 przepisów (strona:307/1722)

Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 123

dalekim południu, z biletem do każdej z nich. My cztery. Razem. Z tym samym biletem i planem podróży.  Do kuchni, piec i plotkować - wirtualnie. Plotkować i piec - rzeczywiście. Chleb. A może drożdżówkę. A może coś pomiędzy... Potrzebna mi była ta podróż, potrzebny powrót do chwil, kiedy zapach chleba otula jak najlepszy przyjaciel i przynosi spokój, po prostu. Potrzebujemy się(...)też potrzebujecie takich biletów w tylko Wam znanym kierunku. Nie zgubcie ich, zbierajcie. Są ważne w dwie strony.   Chleb cytrynowo-rozmarynowy, a może drożdżowa buchta, a może coś pomiędzy. Cudowny, puszysty, wilgotny, o aromacie, który nie pozwala na smutek. Pachnie, jak najlepsze wspomnienia. Smakuje jeszcze lepiej. Idealny z masłem, domową konfiturą, wspaniały z kozim serem i świeżymi figami

KUCHARNIA
Chleb pszenny z sezamem 133

Dzisiaj chleb pszenny dla odmiany po ciemnych i ziarnistych bochenkach. Pięknie wyrasta, pieczony w kamionkowych foremkach,pachnie nim w całym domu, po upieczeniu zawsze stukam w spód chleba żeby sprawdzić czy jest dobrze wypieczony. Po wystudzeniu zawsze jest walka o piętkę, bo taka chrupiąca..... Składniki na dwa bochenki: 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży  1 szklanka ciepłego mleka(...)minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  4. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i przełóż do przygotowanych foremek, odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut. Wierzch chleba posyp sezamem, słonecznikiem lub dynią. 5. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do tem. 200C. Na ostatnie 10 minut chleb przełóż na spód piekarnika. Po upieczeniu przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw

Apetyczna babeczka
Piwoszek- chleb na piwie 132

Czasem budzi się we mnie natura szalonego naukowca i przychodzi ochota na kulinarne eksperymenty. Takim niewątpliwie był ten chleb. Pszenno-żytni, na żytnim zakwasie i...ciemnym piwie. Eksperyment, i to szalony, ponieważ piwa nigdy nie lubiłam, nie lubię i lubić nie będę. A tu niespodzianka!... Ciasto po wyrabianiu wyszło dość rzadkie, dlatego konieczne było pieczenie chleba w keksówce. Muszę przyznać(...)chleb nadzwyczaj szybko i pięknie wyrósł (nawet uciekał z foremek co na zdjęciach widać). Miał miękki, wilgotny miąższ i intrygujący, głęboki aromat. Gdzieś na samym koniuszku dało się wyczuć piwną nutę. Piwoszek jest idealny pod wędliny, a wraz z nimi bardzo smaczny! Piwoszek (na podstawie J.Hamelman'a) Zakwas: 100g mąki żytniej razowej 80g wody 10g dojrzałego zakwasu żytniego Zaczyn

Zapiski Młodej Żony
Chleb maślankowy 144

Zawsze wzbraniałam się od pieczenia chleba jedynie na drożdżach. Bułki czas od czasu owszem, ale chleb? Takie rozwiązanie nie wchodziło w rachubę.  Zdarzył się jednak w moim domu pewnego dnia kryzys chlebowy. Wieczorem okazało się, że chlebak świeci pustkami, zakwas w lodówce, a na śniadanie trzeba coś przygotować... Chcąc nie chcąc ratowały mnie jedynie drożdże. W mojej przepastnej księdze(...)odnalazłam przepis na chleb- Maślankowy- (ooo, brzmi ciekawie:)). Zakasałam rękawy i zabrałam się do pracy... Następnego dnia cieszyłam się jego pachnącą i chrupiącą skórką (mogłabym jeść tylko tą skórkę). Chlebek długo zachował swoją świeżość, nawet po kilku dniach był jeszcze przyjemnie miękki i chrupiący w środku, szkoda tylko, że skórka nie pozostała równie chrupiąca co pierwszego dnia. Chleb maślankowy

Zapiski Młodej Żony
Czarne bułeczki drożdżowe 165

Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie pamiętam już, co było ich celem, ale pamiętam swoje zaskoczenie, gdy zobaczyłam absolutnie i doskonale czarny chleb. Nie razowy, nie żytni, nie ciemnobrązowy chleb słodowy – nie, po prostu czarny chleb. Moją pierwszą myślą było ‚barwniki’, ale sztuczne barwniki mają

Gotuj z Blue Raven
Chleb ukraiński na zakwasie 134

Wspaniały, chleb z chrupiącą skórką,   sprężysty miąższ .. no i ten zapach ;-)   Z podanego przepisu wychodzą dwa bochenki. Ja dałam dużą keksówkę, ale była stanowczo za mała gdyż ciasto o mało co nie uciekło poza blachę. Przepis wzięłam z   TEJ strony   z małymi modyfikacjami. Składniki na zaczyn: 190 g zakwasu żytniego 220 g maki żytniej(...)wodą, solą i drożdżami i zagnieść gładkie luźne ciasto. Całość   pozostawić do wyrośnięcia na ok 2 godziny w temperaturze 25 stopni C.   W przypadku gdy robimy dwa chleby, należy wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i z każdego kawałka uformować chleb zwijając w rulon i włożyć do przygotowanych blaszek. Całość pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok 2 godziny

Na słodko lub wytrawnie
Chleb orkiszowy z miodem na zakwasie 132

mojej siostry i jej rodziny jak piekę chleb to zawsze staram się żeby był z możliwie jak największej ilości zdrowych składników, a szczególnie dzieci lubią jak im ciotka coś upiecze ;-) Tym razem upiekłam dla niej chleb orkiszowy z miodem na zakwasie. Przepis wzięłam z TEJ strony. Z podanego przepisu wyszedł mi jeden duży bochenek chleba. Użyłam dużą keksówkę. Składniki(...)nagrzanego piekarnika i piec najpierw 10 minut w temperaturze 220 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 25 - 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Pszenno - orkiszowy chleb z ziemniakami i suszonymi pomidorami 103

fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Kolejny konkursowy wypiek, tym razem chleb pszenno orkiszowy z suszonymi pomidorami i ziemniakami pieczony na drożdżach. Upiekłam go na konkurs: "Upiecz Smakowity Chleb!", którego patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica" , producent margaryny "Smakowita". Z danego przepisu wychodzi jeden(...)duży bochenek chleba. Składniki: 150 g ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę lub przetartych przez sito 300 g mąki pszennej 150 g maki orkiszowej 250 ml wody 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki soli 5 g suchych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski Dodatkowo : 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka Ziarna do posypania Sposób wykonania

Na słodko lub wytrawnie
Prosty chleb ze szpinakiem i ziemniakami 171

Zostało mi trochę szpinaku, więc postanowiłam upiec chleb ze szpinakiem. Dodałam do niego jeszcze ziemniaki i wyszedł delikatny i niesamowicie chrupiący o jasno zielonym kolorze. Przepis własny. Z podanego przepisy wychodzi 1 średniej wielkości bochenek. Składniki: 420 g mąki pszennej 3 łyżki oleju 3 łyżki mrożonego szpinaku 150 g gotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę 250 ml ciepłej wody(...)suszonych drożdży 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli. Dodatkowo do posmarowania wierzchu chleba przed upieczeniem 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka ziaren ( dałam sezam) Sposób wykonania: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody, ziemniaki przepuścić przez praskę. Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto a następnie przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu

Na słodko lub wytrawnie
Chleb żytni z ziemniakami i suszonymi pomidorami na drożdżach 155

Ostatnio piekłam kilka swoich ulubionych potraw i są o niebo lepsze niż w poprzednim piekarniku.    Dzisiaj podam przepis pochodzący z miesięcznika „Lubię gotować „ nr 10/2012 na chleb żytni z dodatkiem ziemniaków. Przepis   zmodyfikowałam, dodając zioła i suszone pomidory. Już dawno nie jadłam tak delikatnego i pachnącego chleba, który nawet 3 dni po upieczeniu nie stracił(...)następnie posmarować wierzch rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem lub innymi ziarnami Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni. Na dno piekarnika położyć naczynie z wodą. Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika do 210 stopni i piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 25 – 30 minut.* Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce

Na słodko lub wytrawnie
Chleb, który zmienia życie 2796

Pierwszy raz piekłam chleb, a przepis znalazłam, przeglądając bloga Jadłonomia . Oczywiście delikatnie go zmodyfikowałam by poczuć, że jest trochę mój :-) Smakuje naprawdę dobrze i jest niezwykle sycący. Ale czy zmienił moje życie ?!? Może trochę . . . Przede wszystkim wiem z czego został zrobiony i mam pewność, że nie zawiera żadnych konserwantów. Chleb robi się bardzo łatwo i szybko, więc zapraszam do pieczenia(...)wszystkich, którzy cenią sobie własne wyroby .  Chleb Składniki: 1 szklanka słonecznika; 3/4 szklanki siemienia lnianego; 1/2 szklanki mixu płatków migdałowych i pestek dyni; 50 g orzechów włoskich; 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie firmy Melvit ); 10 łyżek mielonych nasion lnu (u mnie Oleofarm ); 2 łyżeczki czarnuszki; 1 łyżeczka soli; 1 łyżka miodu gryczanego ( pasieka-nowinski.pl ); 5 łyżek oleju

Życie na widelcu
Chleb żytni 116

chyba prostszego chleba niż ten drożdżowy. Szybki, prosty i co najważniejsze, bardzo smaczny! Choć nie jestem wychowana na domowym, wypiekanym w ceglanym piecu chlebie, zawsze gdy przygotowuje sobie ten bochenek, mam wrażenia jakbym znała ten smak od zawsze. Chrupiąca skórka, ziarenka maku i słonecznika, a do tego miękki środek. Kto byłby w stanie odmówić takiej kromki? Zapraszam na drożdżowy chleb(...)iasto odkładamy zgięciami w dół na ścierkę i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na około 20 - 30 minut. Gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy nagrzane naczynie w które przekładamy chleb. Wierzch obsypujemy makiem i posypujemy ziarnami słonecznika - przykrywamy pokrywką. Pieczemy 30 minut w 230`C, następnie około 10 minut bez pokrywki to uzyskania złotego koloru. Studzimy w naczyniu - bez przykrycia. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Szybki chleb z chilli 159

lepszego, niż jeszcze ciepły, domowy chleb. Tylko zazwyczaj nie da się go spontanicznie zrobić na śniadanie bez wcześniejszego przygotowania - zazwyczaj potrzeba co najmniej 2 - 3 godzin. Czyżby? Ten chleb przygotowałam w mniej więcej godzinę - razem z pieczeniem :) Wiadomo, nie smakuje jak długo wyrastający bochenek na zakwasie, ale też jest niczego sobie :) Dodatki ostrych przypraw i suszonych ziół świetnie komponują się(...)tworząc mój ulubiony włoski aromat. Jak dla mnie, jako dodatek do chleba najlepiej będzie pasowała dobra oliwa, ale jako pieczywo śniadaniowe również świetnie się sprawdzi, polecam! Składniki: 15 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej 280 g mąki pszennej ( 2 szklanki ) 3 łyżki mąki owsianej 2 łyżki oliwy z oliwek o smaku chilli 1 mały ząbek czosnku

Słodkie Przyjemności
Chleb na Drożdżach z Kminkiem i Ziarnami 152

Nieraz już wspominałam, że mam swoich dwóch faworytów chlebkowych: Chlebek z Ziarnami na Zakwasie i Chleb Pszenno – Żytni na Zakwasie Te dwa chlebki robię nieustannie na przemian Przyszła pora na spróbowanie czegoś nowego. Przeglądając domowy zeszyt z przepisami natknęłam się na chlebek z kminkiem. Tylko i wyłącznie z dodatkiem drożdży, bez grama zakwasu. Z jednej strony mnie ten fakt zasmucił(...)chleb na drożdżach to nie do samo co na zakwasie ale z drugiej ucieszył, gdyż potrzebowałem chleba na przysłowiowe już, bez czekania, wyrastania, zaczynu itd. Chciałam chlebek na szybko to mam. Chlebek wyszedł bardzo smaczny. Kminek jest mocno wyczuwalny, co mnie bardzo zadowoliło. Mięciutki, sprężysty z chrupiącą skórką. Jeśli potrzebujecie zrobić chlebek w przysłowiowe 5 minut to zdecydowanie polecam. Składniki

Made By Mom And Son
Tureckie bajgle czyli simit 141

piekarnika. Drugiego dnia też niezłe, ale może nie zjedzone lepiej zamrozić - będą jak świeżo upieczone. Dobre do kanapek, ale i bez dodatków też super! Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Składniki na ok 12 sztuk: 650 g mąki pszennej 250 g letniej wody 100 ml mleka 1 jajko 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek 30 g ((2 łyżki) cukru(...)pieczeniem posmarować bajgle wodą rozrobioną z melasą i oprószyć suto sezamem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. W maszynie do chleba Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym

Stare Gary