chleb - 26176 przepisów (strona:316/1746)

Zapiekanka obiadowa w 5 minut 195

bardzo krótkim czasie. Do jej przygotowania potrzebne nam będą bardzo proste składniki, które większość z Was posiada w swojej kuchni. Są to jajka, szynka, ser, cebula, papryka oraz chleb tostowy. Jeśli nie posiadacie w danym momencie chleba tostowego, można go zastąpić innym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sam proces przygotowania zapiekanki to tylko pokrojenie składników, co jesteśmy w stanie zrobić(...)szybka, smaczna i łatwa w przygotowaniu. ZAPIEKANKA OBIADOWA W 5 MINUT Składniki 3 jajka 1/2 czerwonej papryki 1 cebula czerwona 150 g szynki 150 g sera żółtego 4 kromki chleba tostowego sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Paprykę czerwoną kroimy w kosteczkę, cebulę w piórka. Szynkę kroimy w kostkę. Ja wybrałam w plastrach, bo akurat taką miałam w lodówce

Przepiski.pl
Chleb na zakwasie żytnim ze smażoną cebulką wg Aleex 62

coraz bliżej. To co, że mamy dopiero styczeń? Jeszcze 2 miesiące i znów zrobi się pięknie.  A zanim będzie zbyt gorąco na włączenie piekarnika, włączam go codziennie piekąc chleb. Zapach chleba jest dla mnie kwintesencją domu. Wreszcie chleb wychodzi mi taki, że wszyscy się nim zajadają. Nawet Dario nie wyobraża sobie, że mogłoby go nie być. Wprawdzie mamy swój(...)ulubiony - chleb polski na zakwasie, ale od czasu do czasu piekę też inny. Jak dziś – pojawił się u nas chlebek na żytnim zakwasie z cebulką. Lekko klejący miąższ, ale za to bardzo aromatyczny, świetnie smakuje ze wszystkim, z czym chcemy go zjeść. No i pracy przy nim nie ma zbyt wiele. Polecam 😊   Składniki:   • 100 g zakwasu żytniego

W mojej kuchni
Tartinki ze śledziem i konfiturą z czerwonej cebuli 84

Tartinki ze śledziem i konfiturą z czerwonej cebuli. Idealny sylwestrowy zestaw do zakąszania. Wystarczy wyciąć kółka z ciemnego chleba, albo kupić już gotowe przygotowane z pumpernikla i przygotować eleganckie tartinki z ciemnego chleba, na którym układamy po łyżeczce konfitury z czerwonej cebuli, oraz po kawałku śledzia. Tartinkę dekorujemy natką pietruszki. Kanapeczki sylwestrowe ze śledziem i konfiturą z czerwonej cebuli: Przepis(...)konfiturę z czerwonej cebuli i na najlepsze śledzie z cebulą i pietruszką znajdują się na blogu. Wystarczy połączyć te dwa składniki i położyć na ciemnym chlebie, aby powstałą idealna sylwestrowa przekąska: Tartinki ze śledziem i konfiturą z czerwonej cebuli. Konfitura z czerwonej cebuli idealnie nadaje się do marynowanych śledzi ,. Polecam przygotować samodzielnie taką konfiturę z czerwonej cebuli. Przepis znajdziecie tutaj

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wiejski chleb Jeffreya Hamelmana w nowej odsłonie 89

Chleb wiejski , który piekłam z połowy porcji, tym razem przygotowałam z całości składników przeznaczonych do wypieku w domu. Zaczyn podzieliłam na 2 a w jednym z nich zamiast wody dodałam sok z marchwi. Chleb oczywiście na drożdżach, to dla tych, którzy nie pieką na zakwasie. To duży bochen z samej mąki orkiszowej z wagą około 1,5 kg. Zamiast soku(...)marchwi można użyć innego barwnika naturalnego np. soku ze świeżego szpinaku czy soku z buraka.     Chleb wiejski Jeffreya Hamelmana z sokiem z marchwi i przykładowe godziny prowadzenia ciasta Zaczyn I na 12-16 godzin w temperaturze 21st. godz.19.20 225g mąki orkiszowej jasnej typ 630,  135g wody, 5g soli, 1/8 łyżeczki suchych drożdży / 0,375g /. Zaczyn

Leśny Zakątek
Chleb z żurawiną i orzechami 88

Chleb z żurawiną i orzechami to zapach Świąt. Co roku mama piecze na wigilię taki domowy chleb - wszyscy na niego czekamy. Smakuje o niebo lepiej niż gotowiec ze sklepu

Prosty przepis na
Chleb wiejski Jeffreya Hamelmana 337

Nowy chlebek tym razem nie mojego autorstwa, ale  z książki  Jeffreya Hamelmana "Chleb" ze str.105.  Przez długą fermentacją zaczynu do chleba na drożdżach otrzymujemy cudownie pachnący chleb o niezwykłym smaku.  Ciasto chlebowe wykonałam ręcznie z 1/2 składników  przeznaczonych do przygotowania w domu.  Przy tak niewielkiej ilości drożdży, niecałe 1,5 grama, ciasto rosło(...)tego typu mąki moim zdaniem, to już fermentacja na zakwasie no i ilość wody trzeba by zwiększyć. To taka moja uwaga a nie od autora przepisu.    Chleb wiejski Zaczyn na 12-16 godzin w temperaturze 21st. 225g mąki orkiszowej jasnej typ 630,  135g wody, 5g soli, 1/8 łyżeczki suchych drożdży / 0,375g /. Do niedużej miski wsypałam mąkę

Leśny Zakątek
Zupa krem z dyni 103

kuchni i z efektu końcowego jestem zadowolona. Zazwyczaj nie jadamy dyni, ale dla tej zupy w sezonie można zrobić wyjątek.  Do tej zupy podałam grzanki przygotowane z chleba tostowego oraz pestki dyni. Polecam 😄 Składniki: 700-800 g dyni już po obraniu 1 mała cebula 2 marchewki 3-4 ziemniaki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki suszonego imbiru(...)dałam odrobinkę więcej 1/3 łyżeczki kardamonu odrobina chilli pieprzu cayenne sól  2 listki laurowe 1/3 szklanki śmietanki 30% woda Grzanki: kromki chleba tostowego lub innego  masło Sposób przygotowania: 1. Dynię pokroić, wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na blaszce, skropić oliwą i upiec w piekarniku przez 40-45 minut w 180*C.  2. W międzyczasie cebulę, marchewkę i ziemniaki

Kuchnia domowa Ani
Żytni chleb na zakwasie z komosą ekspandowaną 91

Dziś mam dla Was przepis na chleb na zakwasie na mące żytniej bio, pszennej z ekspandowaną komosą. Jak to zwykle bywa chleb na zakwasie wymaga czasu, ale jego smak wynagradza wyczekiwanie. Chleb jest pyszny, wilgotny w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. To co do dzieła i pieczemy? Wpis powstał przy współpracy z firmą Soligrano . Jest to firma zajmująca się(...)ofercie ma również produkty śniadaniowe, wege produkty, produkty bio, mąki, kasze i inne. Dzięki produktom tej firmy możemy eksperymentować w kuchni. A co ważne, jest to polska marka. Żytni chleb na zakwasie z komosą ekspandowaną

Ewa w kuchni
Żeberka duszone w sosie własnym 101

liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1-2 łyżki sosu sojowego garść suszonych grzybów 2 łyżki majeranku 1 szklanka bulionu, rosołu lub wody olej do smażenia 1 skibka żytniego chleba lub 1 łyżka mąki – do zaciągnięcia sosu     *** Mięso myjemy i osuszamy, kroimy na około 10 centymetrowe paski *** *** Nacieramy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz przeciśniętym czosnkiem(...)dusimy przez 1 godzinę. W tym czasie nie odkrywamy garnka *** *** Po tym czasie jeśli mięso zmiękło, odkrywamy garnek dodajemy połamany na kawałki chlebek i dusimy jeszcze całość, aż chleb się rozmoczy *** *** Następnie mięso wyjmujemy, a sos blendujemy razem z chlebem i cebulą. Jeśli nie używamy chleba możemy sos zagęścić mąką rozmieszaną z wodą *** *** Do sosu ponownie dodajemy mięso i całość

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania