dowolnych 1 marchew, pietruszka, kawałek pora i selera 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 150 ml śmietanki 18% sól, pieprz 2 łyżki masła posiekana świeża pietruszka grzanki z chleba Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek posiekać. Obraną włoszczyznę pokroić na mniejsze porcje, zalać około 1,5 l wody i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu. W międzyczasie, rozgrzać(...)doprawić solą i pieprzem i ponownie podgrzać na wolnym ogniu. Odlać 1/2 szklanki kremu ,dodać 100 ml śmietanki i wymieszać. Całość wlać do zupy pomieszać łyżką. 2-3 kromki chleba pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, wrzucić chleb i podpiekać cały czas mieszając. Kiedy się lekko zarumienią patelnię zestawić. Grzanki najlepiej przygotowywać wcześniej. Zwykle kroję podeschnięty chleb w kostkę, rozsypuję
gotuj ze mnąMąka migdałowa jest na liście składników wielu przepisów na wypieki paleo, szczególnie chleby. Mąka migdałowa to zmielone migdały, czasem blanszowane, czasem ze skórką i można stosować ją jako zamiennik mąki pszennej. Pszenicy nie jadamy, nie tylko dlatego, że ma gluten, ale że zboża szkodzą (czytaj więcej: Gluten – nie tylko celiakia , Zboża szkodzą oraz Dieta paleo ). Oczywiście mąkę migdałową można(...)najmniej 10-12 godzin i choć to nie jest krok obowiązkowy, to pozwala na zmniejszenie ilości niektórych substancji antyodżywczych (czytaj o nich dalej). Przykładowe przepisy wykorzystujące mąkę migdałową : Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) oraz Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) . Są dwa typy mąki migdałowej , większość sklepów oferuje mąkę z migdałów blanszowanych, czyli pozbawionych łupinki – jest ona jaśniejsza
PaleoSMAKChlebek cynamonowy. Idealny na chłodne jesienne dni do ciepłej kawy, herbaty albo gorącej czekolady. Dosłownie rozpływa się w ustach. Idealny na pierwsze albo drugie śniadanie. Rwie
Chleby Rolfafood. I rzeczywiście tak jest:) zapiekanki mają w sobie coś kojącego i magicznie otulającego a jak zapiekacie makaron z serami i do tego pod pyszną warstwą chrupiącej kruszonki z chleba to musi to być strzał w dziesiątkę. Danie z cyklu ciężkich i kalorycznych ale przyda się Wam w tym nieprzyjemnym przejściu w poważną jesień. Makaronowa zapiekanka z 4 serami(...)startego sera cheddar 100 g sera mozzarella 150 g sera brie albo camambert 4 łyżki pesto 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła sól, pieprz ok 3 kromiki chleba 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy garść listków bazylii 3-4 pomidory Wykonanie: Makaron ugotować na pół-twardo. Przełożyć do miski i wymieszać z pesto W garnku zagrzać mleko, dodać
Cooking for EmilyBliny to tradycyjne drożdżowe placuszki, znane z kuchni rosyjskiej. Ich charakterystyczną cechą, odróżniającą od wszystkich innych tego typu dań, jest zawartość mąki gryczanej, która nadaje przepyszny
Chleby RolfaPizzerinki/bułeczki pizzowe, robione z ciasta na cebularze. Z pizzą nie ma to zbyt wiele wspólnego (jajka, cukier, mleko, 8% drożdży), ale są całkiem dobre, ciasto
Przepisy na domowy ser i chlebNajprawdziwszy chlebowy “comfort food”. Idealna bagietka z chrupiącą skórką i sprężystym wnętrzem. Nie wymaga wstawania bardzo wcześnie rano, bo fermentuje w nocy w lodówce. Rano trzeba
Chleby RolfaUlubione bułeczki mojej żony. Sprawdzają się świetnie na lekkie słodkie śniadanie i pasują idealnie do kawy! Ostatnia faza ich wyrastania następuje w lodówce, co oznacza, że
Chleby RolfaKlasyczna chałka o przyjemnym słodko-waniliowym zapachu. Maślana, delikatna i bardzo puszysta. Niezwykle wdzięczna, bo zawsze wychodzi i wymaga niewielkiego nakładu pracy. Co więcej, rano nie
Chleby RolfaSzakszuka (Shakshouka) to danie składające się z jajek sadzonych w sosie na bazie pomidorów, papryki, cebuli i orientalnych przypraw. Danie powstało dawno temu w kulturze Maghrebu
Chleby RolfaRacuchy z jabłkami. Smak dzieciństwa. Idealne na śniadanie albo lekki letni obiad. Przy smażeniu tłuszcz musi być dobrze rozgrzany, tak żeby nie wsiąkał w ciasto. Nie
Chleby RolfaPankejki na zakwasie są przepyszne! Puszyste, lekkie, z delikatnie kwaskowatym posmakiem. Idealnie pasują do truskawek, malin, jagód i w ogóle wszystkich owoców. Do tego syrop klonowy
Chleby RolfaZapomniałeś o śniadaniu? Żona jest głodna, dziecko płacze, a za oknem niedziela handlowa? Taki był właśnie pierwszy raz kiedy upiekłem bułeczki ratunkowe. Ale potem piekłem je
Chleby RolfaPankejki znane z wielu azjatyckich krajów: Japonii, Tajwanu, Korei i Tajlandii. Ich niezwykłość polega na tym, że w rzeczywistości te pankejki to małe suflety, które wyrastają
Chleby RolfaZdrowe, smaczne, szybkie do przygotowania śniadanie. Owsiane muffinki są wspaniałą alternatywą dla pieczywa i nadają się świetnie na piknik czy wycieczkę. Można je piec z różnego
Chleby Rolfa