chleb - 26052 przepisów (strona:323/1737)

Chałka 83

Klasyczna chałka o przyjemnym słodko-waniliowym zapachu. Maślana, delikatna i bardzo puszysta. Niezwykle wdzięczna, bo zawsze wychodzi i wymaga niewielkiego nakładu pracy. Co więcej, rano nie

Chleby Rolfa
Szakszuka 84

Szakszuka (Shakshouka) to danie składające się z jajek sadzonych w sosie na bazie pomidorów, papryki, cebuli i orientalnych przypraw. Danie powstało dawno temu w kulturze Maghrebu

Chleby Rolfa
Racuchy z jabłkami 86

Racuchy z jabłkami. Smak dzieciństwa. Idealne na śniadanie albo lekki letni obiad. Przy smażeniu tłuszcz musi być dobrze rozgrzany, tak żeby nie wsiąkał w ciasto. Nie

Chleby Rolfa
Pankejki na zakwasie 91

Pankejki na zakwasie są przepyszne! Puszyste, lekkie, z delikatnie kwaskowatym posmakiem. Idealnie pasują do truskawek, malin, jagód i w ogóle wszystkich owoców. Do tego syrop klonowy

Chleby Rolfa
Bułki ratunkowe (bez wyrastania) 86

Zapomniałeś o śniadaniu? Żona jest głodna, dziecko płacze, a za oknem niedziela handlowa? Taki był właśnie pierwszy raz kiedy upiekłem bułeczki ratunkowe. Ale potem piekłem je

Chleby Rolfa
Puszyste pankejki azjatyckie 96

Pankejki znane z wielu azjatyckich krajów: Japonii, Tajwanu, Korei i Tajlandii. Ich niezwykłość polega na tym, że w rzeczywistości te pankejki to małe suflety, które wyrastają

Chleby Rolfa
Owsiane muffinki śniadaniowe 86

Zdrowe, smaczne, szybkie do przygotowania śniadanie. Owsiane muffinki są wspaniałą alternatywą dla pieczywa i nadają się świetnie na piknik czy wycieczkę. Można je piec z różnego

Chleby Rolfa
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? 133

wykorzystać czerstwe pieczywo? To pytanie, które powinniśmy sobie zadawać zdecydowanie częściej. Niestety tego nie robimy. Badania pokazują, że chleb jest najczęściej wyrzucanym przez nas produktem spożywczym. Powodów tego jest kilka: przede wszystkim za dużo go kupujemy. Poza tym nie potrafimy właściwie go przechowywać i niestety obecnie to pieczywo jest kiepskiej jakości, dlatego szybko się psuje. I jest jeszcze jeden powód(...)wiemy co z tego chleba zrobić. Jak jest świeży to wiadomo: kanapka, ale na drugi dzień? Znów bułka tarta albo grzanki? Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Nawet jak mamy zapał i chcemy wykorzystywać nadmiar pieczywa to kiedyś nam się te grzanki i bułka tarta znudzą. I wtedy przeważnie kończy się motywacja i pomysły na niemarnowanie. Bardzo nad tym ubolewam, bo chleb

365 dni dookoła kuchni
Kwas chlebowy do picia 78

dnie słoika, trzeba przelać do innego słoika, zakręcić i dalej używać jako zakwasu, już bez dodawania drożdży czy zakwasu żytniego.  Kwas chlebowy do picia Składniki: 200g żytniego chleba (na zakwasie, bez dodatków) 4 łyżki cukru 2-3 łyżki zakwasu żytniego (lub 15g drożdży)   rodzynki, miód opcjonalnie: woda owocowa (woda fermentująca z owocami, drożdże owocowe)  Chleb pokroić(...)też dodać ok 100ml wody owocowej, wtedy dodajemy mniej zakwasu. Dolać wody zostawiając ok 3-4cm od góry słoika, przykryć gazą, pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin. Chleb po tym czasie powinien wypłynąć na górę, należy go wyjąć, odcisnąć łyżką, odciśniętą wodę wlać do słoika. Słoik przykryć i odstawić na ok 24h (lub więcej, w zależności od temperatury

Obiad gotowy
Bułki kukurydziane 125

Bułki kukurydziane "chodziły za mną" już od jakiegoś czasu, to spróbowałem coś wykombinować. Trochę z wcześniejszego przepisu na bułki na resztach zakwasu z lodówki, tzn. podobne

Przepisy na domowy ser i chleb
Odczarować zakwas 85

śmieciach. Podobny los spotkał pszennego Gienka. I wiecie co? Zaczęłam myśleć o czasach naszych babek i jeszcze o wizycie w skansenie pod Karpaczem. Trafiliśmy tam kiedyś na dzień pieczenia chleba. Przed południem oglądaliśmy rosnące bochny i po południu wróciliśmy po gotowy prawdziwy chleb. Tamtejsi specjaliści robienie zakwasu przedstawili krótko: wymieszać razową mąkę żytnią z ciepłą wodą, bez ważenia(...)coraz więcej bąbelków powietrza. Zachodzi w nim proces naturalnej fermentacji, żytni nabiera z czasem mocniej kwaśnych walorów, zarówno zapachowych jak i smakowych. Po 5 dniach można próbować piec pierwszy chleb, można ewentualnie odrobinę suchych drożdży dodać.  Od lat nie robię odrębnie różnych zakwasów. Żytni Zdzichu jest naszym stałym lokatorem, po prostu kiedy planuję delikatniejszy chleb na zakwasie pszennym

I tu będę miała takie te
Jak zrobić grzanki do zupy krem? 149

krem i sałatek, są grzanki. Ich wielkim atutem jest fakt, że robi się je bardzo łatwo i możemy zutylizować dzięki nim stare pieczywo. To własnie grzanki ze starego chleba wychodzą najsmaczniejsze! Jak zrobić grzanki? Jak je przyprawić? Tak na prawdę smak zależy tylko od Ciebie. Możesz użyć samej oliwy i soli, jak i dodać swoje ulubione przyprawy. U mnie zazwyczaj(...)groszku czy krem z pieczarek . Kilka podpowiedzi Gotowe grzanki możesz przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w papierowej torbie, przez nawet kilka tygodni. Proporcje są podane dla około 1/2 bochenka chleba. Masz bułki? Śmiało możesz ich użyć! Czy można użyć chleba bezglutenowego? Pewnie, że tak! Sprawdzi się nawet domowy chleb z mąki gryczanej . Artykuł Jak zrobić grzanki do zupy krem? pochodzi

Blendman
Zupa serowa z klopsikami 90

Zupa serowa z klopsikami to kolejny hit wśród moich zup typu krem. Bardzo ciekawy smak, danie bardzo syte i treściwe. Doskonale smakuje z klopsikami mięsnymi i grzankami z chleba. Dość szybko można przygotować, co jest dużym plusem kiedy mamy ograniczoną ilość czasu a rodzina głodna:) Szczerze polecam. Składniki 500 g mięsa mielonego z szynki 1 jajko 2 łyżeczki bułki tartej(...)mały seler 150 g pieczarek 1 łyżka masła 6 serków topionych po 100g liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu grzanki chlebowe natka pietruszki, posiekana sól, pieprz 2-3 kromki chleba Obrać warzywa, pokroić na mniejsze części, zalać około 1,5 wody, dodać przyprawy, zagotować. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć chwilę na łyżce masła, wrzucić do bulionu. Gotować pod przykryciem około

gotuj ze mną
Sałatka z figami 64

figi 2 garści rukoli 2 garści roszponki 70 g sera pleśniowego typu dorblu 40 g sera koziego twardego 50 g miękkiego serka koziego 5 kromek z bagietki lub ciemnego chleba 1 garść świeżej bazylii i mięty 2 łyżki oliwy Sos winegret miodowy 5 łyżek bardzo dobrej oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki płynnego miodu sól(...)smaku świeżo mielony pieprz do smaku Instructions Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy, kromki chleba pokroić na małe kawałki, przyrumienić z dwóch stron. Twardy ser kozi pokroić na drobne chipsy, na przykład, obieraczką do warzyw. Dorblu pokroić na drobną kostkę. Rukolę i roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć ma dużym płaskim talerzu, to samo zrobić z resztą składników. Figi przekroić

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania