chleb - 26576 przepisów (strona:323/1772)

CHLEBEK CEBULOWY Z MAJERANKIEM 129

najbardziej kocham z masełkiem,ale pasuje też do domowego smalcu czy pysznej wędliny np pieczonego boczku . Koniecznie obserwujcie mój blog bo pojawi się przepis na boczuś - idealny do tego chleba 😍 Składniki: 600 g mąki pszennej  280-300 ml ciepłej wody 30 g drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 cebula  2 łyżki majeranku 4 łyżki oleju(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ok 40 min. Ciasto ponownie zagniataniu i formujemy na kształt bochenka. Lekko spłaszczony,wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Przykrywamy by chleb trochę podrósł. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C . Na najniższą półkę dajemy naczynie z wodą.  Gdy piekarnik jest rozgrzany chleb smarujemy wodą bądź jajkiem i nacinamy

Niespełnione zdolności kulinarne
Najprostszy chleb z gara 168

chleb jest absolutnie fantastyczny, bardzo i szybki w przygotowaniu, wystarczy że upieczecie go raz, a gwarantuję że zakochacie się w tej chrupiącej skórce i mięciutkim wnętrzu. Ja bardzo długo przymierzałam się do jego upieczenia, a teraz piekę go średnio raz na tydzień.  Można kombinować z różnymi mąkami, ja piekłam już z dodatkiem żytniej i orkiszowej i za każdym razem(...)pieczemy 40 minut w 210 st. C po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.  Gdy już upieczecie swój pierwszy chleb pszenny, następnym razem spróbujcie z dodatkiem innej mąki. Ja piekłam chleb pszenno-orkiszowy (450 g mąki pszennej i 300 g mąki orkiszowej) oraz pszenno- żytni w podobnej proporcji mąki. Do pieczenia

Cynamonowe szczęście
Chleb szpinakowy 36219

smaku, mięciutki w środku, z idealnie chrupiącą skórką, a przy tym bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Bez drożdży, bez wyrastania, długo utrzymuje świeżość. To główne zalety domowego szpinakowego chleba. Jeśli jeszcze dodam, że nie może się nie udać, to myślę, że skusicie się i spróbujecie. Smakuje nawet tym co nie specjalnie przepadają za szpinakiem. Jedyną jego wadą jest(...)uzależnia. Przepis na chleb szpinakowy znalazłam na jednej z grup kulinarnych FB ( dodany przez Rodice W. )  i zakochałam się w nim i ja i reszta rodzinki. Także na stałe wszedł do naszego menu. Polecam :) Składniki - 150 g świeżego szpinaku - 180 ml mleka - 1 łyżka octu ( dałam jabłkowy ) - 1 łyżka cukru - 1 płaska łyżeczka soli - 360 g mąki pszennej

Kuchnia z widokiem na ogród
Prosta drożdżowa chałka 114

udaje się każdemu. Takiej, co jest miękka i puszysta, a najlepiej smakuje ze szklanką mleka lub kakao.   Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Chałka litewska Chałka waniliowa Chleb francuski wiejski na drożdżach  Chleb pszenny - baton Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Bułki z siemieniem lnianym Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne

Obiad gotowy
Kreteńskie Dakos lub Ntakos-Ντάκος z Krety 136

wielkim skrócie oczywiście, dieta Kreteńskie zajęła pierwsze miejsce i została uznana za najlepszą dietą śródziemnomorską. Mieszkańcy Krety od wieków jedzą proste potrawy z oliwą z oliwek, pomidorami, serem, chlebem, oliwkami i ziołami na czele. Doskonałym przykładem diety Kreteńskiej jest właśnie Dakos, proste, ale niezwykle smaczne i zdrowe maze. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego. 👥 – ❌ ⏰ – 20 minut(...)Grecja Oczywiście potrzebujemy kilku składników Okrągłe suchary jęczmienne lub chleb dwu-trzy dniowy 4-5 dojrzałych pomidorów Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście z Domu Oliwnego Ser Feta Suszone oregano Sól Pieprz świeżo zmielony Jeśli mamy już te kilka składników, to robimy Kreteńskie Dakos Bez względu czy masz suchary, czy chleb, musisz je skropić w pierwszej kolejności wodą, tylko

RafalCook
Krokiety z chleba tostowego 102

Ekspresowe krokiety z chleba tostowego z pieczarkami i mozzarellą. Składniki chleb tostowy pieczarki cebula ser mozzarella jajko bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie Poodcinać skórki z chleba testowego, mocno rozwałkować kromki. Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach, podsmażyć z cebulką, doprawić solą i pieprzem. Mozzarelle pokroić w paski. Na chlebek ułożyć pieczarki, paski mozzarelli i zawinąć w krokieta. Obtoczyć w jajku(...)bułce i na rozgrzaną patelnie z olejem. Autor przepisu: Justyna Ch Artykuł Krokiety z chleba tostowego pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Chleb z ziarnami bez wyrabiania 144

mąkę pszenną i sól, wymieszać łyżką i ponownie przykryć i odstawić na 30 minut do podrośnięcia. 3. Przygotować foremkę, wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Wyłożyć ciasto na chleb, znów przykryć i odstawić na 45 minut do podrośnięcia. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 225st.C. 4. Wyrośnięty chleb z wierzchu delikatnie posmarować olejem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 225st(...)piec 5 mniut, po czym zmniejszyć moc piekarnika do 185st. i piec ok 30-35 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i jeszcze dosłownie na 5 minutek włożyć do piekarnika na kratkę, by się przyrumienił.  5. Skąd wiadomo, że chleb w środku jest upieczony? Wystarczy postukać go od spodu, jeśli wydaje głuchy dźwięk, to możemy mieć pewność

Kuchnia domowa Ani
Turcja - Chleb w syropie wiśniowym (Vişneli Ekmek Tatlısı) 117

Powraca, jakże bogato tu reprezentowana  kuchnia turecka . Tym razem prezentujemy pomysł na śniadanie, chociaż w Turcji częściej podawane jako deser, czyli vişneli ekmek tatlısı - chleb moczony w syropie wiśniowym z serkiem.  Składniki (2 porcje): - 250 g mrożonych wiśni (lub czereśni)  - 0.5 szklanki wody  - 3-4 łyżki cukru (do czereśni wystarczy dodać 1-2, do wiśni troszkę(...)więcej)  - 4 kromki starego chleba  - 2-3 łyżki wegańskiego serka do smarowania Przygotowanie: 1) Syrop najlepiej przygotować wieczorem, żeby zdążył schłodzić się w lodówce przez noc. Wiśnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy cukier. Gotujemy przez około 20-30 minut, czasem mieszając. Syrop i wiśnie  przekładamy do lodówki. 2) Rano chleb wkładamy na chwilę do tostera

Roślinożerni urlopowicze
Pomidorowe risotto z anchois i chrupiącą kruszonką z chleba tostowego 139

jednej dużej patelni . Takie jest właśnie risotto. Wariacji jest mnóstwo, zależy tylko od pomysłu.   Z filecikami anchois zyskało na smaku i nabrało intensywnej wyrazistości, natomiast chrupiąca posypka z chleba tostowego była strzałem w dziesiątkę. Przepis oryginalny i niebanalny. Od jakiegoś czasu testuję piękny i funkcjonalny zestaw żeliwnych białych naczyń do gotowania i smażenia CS Kochsysteme XANTEN . Nie ukrywam(...)czosnku 2 pełne   łyżki klarowanego masła Szczypta suszonej bazylii Szczypta oregano Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 5 dag startego parmezanu Kruszonka: 10 dag maślanego chleba tostowego 2 łyżki oliwy Natka pietruszki do dekoracji   SPOSOB PRZYGOTOWANIA:   Na dużej patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy posiekany drobno czosnek i cebulę, szklimy do miękkości pod przykryciem, dodajemy

Wanilia i Kardamon
Beanballs... 151

makaronem. Ja pojadałam resztki z jakimś sosem i ryżem i były ok, ale wciąż za suche, za 'chlebowe'. Wydaje mi się, że było to winą zbyt dużej ilości użytego chleba - autorka nie podaje wagi, ale ilość kromek, a te mogą się różnić wielkością.    Przepis z bloga Tinned tomatoes .   Składniki: (na 30 sztuk)   400g puszka czerwonej fasolki(...)odcedzonej ząbek czosnku, zgnieciony w prasce  1 łyżeczka mielonego kuminu 2 czubate łyżki masła orzechowego 2 łyżki drożdży odżywczych (opcjonalnie) 2 łyżki wody sól i pieprz 6 kromek chleba razowego (tj. 200g) - to moim zdaniem jest nieco za dużo, podejrzewam, że najlepiej byłoby zaczać od 100g i skończyć gdzieś na 150g Zmiel chleb w malakserze i odstaw. Pozostałe składniki

Lejdi of the house
Grzanki z jajecznicą i boczkiem 172

Grzanki z jajecznicą i boczkiem to doskonały pomysł na smaczne i sycące śniadanie. Przygotowuje się je bardzo szybko, a do zrobienia ich możemy wykorzystać czerstwy chleb, którego nikt już nie chce jeść, a nie lubimy wyrzucać. Ja grzanki takie przygotowałam z dodatkiem awokado, ale można je pominąć, a dodatkowo na wierzch każdej grzanki położyć plasterki pomidora i posypać szczypiorkiem(...)potrzebne produkty na pewno każdy znajdzie u siebie w lodówce lub bez problemu kupi w sklepie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Grzanki z jajecznicą i boczkiem: 3 kromki chleba razowego (może być tostowy) 2 jajka około 80 g boczku wędzonego w plastrach 1 dojrzałe awokado 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz kilka gałązek natki pietruszki (może być szczypiorek) (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Danka Pichci
Soczysta pieczeń drobiowa do chleba 138

Soczysta pieczeń drobiowa do chleba to bardzo prosty i szybki przepis na pyszny dodatek do kanapek. Świetnie zastąpi wędlinę czy pasztet ze sklepu, które mogą być pełne niepożądanych i niezdrowych dodatków, gdyż jest od nich o wiele zdrowsza, a do tego bardzo smaczna. Pieczeń można podać również na ciepło z ulubionym sosem, np. koperkowym lub pieczeniowym i ziemniakami jako danie(...)obiad.   Składniki na soczystą pieczeń drobiową do chleba: około 600 g piersi z kurczaka około 300 g piersi lub udźców z indyka kajzerka pół szklanki mleka 3 cebule 2 jajka łyżka kaszy manny sól, pieprz, papryka słodka i ostra   Przygotowanie Cebule obieramy, kroimy w plastry i podsmażany na patelni z rozgrzaną łyżką oleju na złoty kolor. Mięso kroimy

e-PrzepisyKulinarne
Potica, słoweńska rolada drożdżowa z orzechami 153

Potica, to rolada drożdżowa z aromatycznym nadzieniem z orzechów włoskich, przypominająca trochę naszego makowca. Jest to tradycyjne słoweńskie ciasto świąteczne, podawane zwykle w Boże Narodzenie i

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki do hamburgerów z dodatkiem starego ciasta 155

  Przepis Iginio Massariego z książki "Non solo zucchero, vol. 2"  Składniki na 6 bułek po 70 g ciasta: 214 g mąka pszenna typ 00

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb orkiszowy pieczony w słoikach 123

grudniowej piekarni Amber wybrała przepis Gucia na ciekawy w kształcie chleb pszenno-orkiszowy. Cieszę się, że udało mi się znaleźć odpowiednie słoiki (o pojemności 0,7 l) i upiekłam ten zaskakujący chleb o chrupiącej skórce i bogatym smaku. Chlebki upiekłam ze zmniejszonej ilości składników, na próbę. To może być ciekawy pomysł na świąteczny podarunek, więc warto zgromadzić odpowiednie słoiki. Składniki(...)temperatura osiągnie wymaganą temperaturę. Piec przez ok. 60-70 minut. Chlebki wyjąć ze słoików (uwaga bardzo gorące !!!) i przełożyć na kratkę. Jeszcze gorące spryskać wodą do uzyskania błyszczącej skórki. Chleb wypiekali autorzy blogów: Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Moje małe czarowanie Ogrody Babilonu Rodzinnie roślinnie Weekendy w domu i ogrodzie Zacisze kuchenne

Weekendy w domu i ogrodzie