chleb - 26516 przepisów (strona:318/1768)

Pizza z czerstwym chlebem 113

Pizza, w której znalazł się czerstwy chleb. Dobrze smakuje i jest dobrym sposobem na wykorzystanie resztek pieczywa.  Ciasto: 2 ½ szklanki mąki ½ szklanki letniego mleka ½ szklanki letniej wody 3 łyżki oleju 2 ½ dag drożdży świeżych 1 płaska łyżeczka cukru szczypta soli 3-4 kromki chleba 1 jajko Dodatki: około 50 dag sera ( u mnie mozarella + gouda) 3 łyżki przecieru pomidorowego(...)wgłębienie, wkruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać połową przygotowanego płynu. Gdy drożdże ruszą dodać pozostałe składniki ciasta, chwilę wyrabiać ręcznie bądź hakiem w misie miksera. Ciasto ma być raczej luźne. Chleb pokroić w kostkę, dorzucić do ciasta, wymieszać. Nie ma znaczenia rodzaj chleba. Ja miałam ciemny wieloziarnisty. Gotowe ciasto odstawić na kilkanaście minut do lekkiego napuszenia. Dużą blachę z pieca wyłożyć

Praktyczna pl
Tefal i-Companion opinie 86

Internecie ma bardzo dobre i rzeczywiście jest to profesjonalne urządzenie typu "wszystko w jednym". Z powodzeniem zastępuje inne sprzęty kuchenne m.in. garnki, patelnie, blender, tradycyjny robot kuchenny, maszynę do chleba, parowar. Dla mnie jest to więc nie tylko oszczędność czasu i zminimalizowanie nakładu pracy, ale też dużo więcej miejsca na kuchennym blacie. Ogromną zaletą jest bardzo cicha praca i stabilność(...)także do niewielkich kuchni.  Duża moc Silnik o mocy 1550W umożliwia przygotowanie dużych porcji ciężkiego ciasta np. chlebowego czy siekania twardych warzyw. Wyrobienie ponad 1 kg ciasta na chleb, posiekanie mięsa czy mieszanie 3 litrów gęstego gulaszu nie stanowi najmniejszego problemu. Duża moc i wysokie obroty umożliwiają zmielenie ziaren kawy, kruszenie lodu i wielu innych wyjątkowo twardych produktów

Cztery Fajery
Chleb orkiszowy na zakwasie 145

zrobić chleb orkiszowy na zakwasie potrzebujemy zakwas. Aby go zrobić kilka dni przed pieczeniem należy zmieszać mąkę pszenną z wodą, poczekać aż przefermentuje i codziennie dokarmiać np. łyżką mąki.  Ciekawostka: we Włoszech aby rozpocząć szybciej tworzenie zakwasu dodaje się posiekane  rodzynki. Podobno poprawia to jakość pieczywa tak że wpływa na smak.  Orkiszowy chleb na zakwasie robię(...)pozytywnie wpływa na jakość i smak pieczywa po tym czasie do mieszaniny mąki i wody po autolizie  dodaje zaczyn i 8 g soli . Zazwyczaj w przepisach na chleb powinno dawać się 2% soli w stosunku do mąki. Wyrabiam ciasto do momentu kiedy jest odpowiednio sprężyste i odstawiam do wyrośnięcia.  Do osiągnięcia lepszych rezultatów w trakcie pierwszych 40 minut

AZgotuj!
Pasta z makreli 113

jednego niejadka. Gdy zobaczyłam dziś wędzoną makrelę na sklepowej półce, wiedziałam, że muszą ją skosztować. Odświeżyłam swój stary przepis i w mgnieniu oka zrobiłam pyszną pastę. Kromka chrupiącego chleba żytniego na zakwasie znikała w mgnieniu oka. Rewelacyjnie sprawdza się na śniadanie lub kolację. Zobacz jak krok po kroku zrobić smaczne smarowidło do chleba. Pasta z makreli – składniki: Kaloryczność(...)jednolitą pstę . Próbuję smak i w razie potrzeby doprawiam ulubionymi przyprawami. Możesz też dodać łyżeczkę octu jabłkowego . Wierzch pasty dekoruję szczypiorkiem lub natkę pietruszki. Pastą z makreli smaruję kromki chleba (na drugim zdjęciu domowy chleb żytni na zakwasie ). Smakuje rewelacyjnie zaraz po zrobieniu lub po schłodzeniu w lodwce. Pastę przechowuję do 2 dni w lodówce. Życzę smacznego! Artykuł Pasta

Ania gotuje
Chleb orkiszowy z kaszetką i pestkami dyni 90

Dziś mam dla Was przepis na pyszny chleb. Ci, co śledzą bloga wiedzą, że lubię piec chleb z różnymi dodatkami. Dodatkiem tym jest kaszetka. Taka kaszetka może być gotowym daniem, ale w takiej wersji sprawdzi się super. Kaszetkę, jak i mąkę możecie kupić w sklepie ze zdrową żywnością, czyli w super sklepie Bee.pl . Znajdziecie tam wiele fajnych produktów(...)ważne, robimy zakupy bez wychodzenia z domu. Chleb wyszedł mega mięciutki w środku z chrupiącą skórką. Polecam Wam różne kombinacje chlebowe, bo takie są naprawdę fajne i smaczne. To co, kto się skusi i upiecze taki chlebek? A jak już ktoś go zrobi, to koniecznie podeślijcie fotkę swojego wypieku. Ja z przyjemnością dorzucę je do galerii z Waszymi zdjęciami. Zapraszam

Ewa w kuchni
Wegańskie klopsiki z bakłażana... 87

wynaleziony, jak wiele innych, na intencję miłych państwa z Oddbox i bardzo nadmiarowych ilości bakłażana. Podobnie, jak w przypadku poprzedniej próby moim skromnym zdaniem przepis zawiera nieco za dużo chleba - chyba lepiej dodawać go stopniowo i przestać, kiedy gęstość i struktura masy nam odpowiada. Ze strony 'Veggie desserts' . Składniki: (na jakieś 20 sztuk - zależnie od wielkości) 1 łyżeczka oleju + dodatkowy(...)pokrojone w kostkę 1 czerwona cebula, posiekana drobno 2 ząbki czosnku, drobniutko posiekane, albo przeciśnięte przez praskę, ALBO 1/2 łyżeczki proszkowanego (lub do smaku) 1 i 1/2 szklanki czerstwego chleba, zmielonego w malakserze do czasu, aż przypomina bułkę tartą 2 łyżki mąki 1 łyżeczka suszonego oregano sól i pieprz, do smaku Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej. Dodaj

Lejdi of the house
Pieczone pierogi (ciasto drożdżowe z dodatkiem zakwasu) 114

Na ciasto: 580 g mąka pszenna jasna 6 g słód jasny aktywny (diastyczny), jeżeli nie mamy - pominąć lub zastąpić cukrem lub miodem 270 g woda 15

Przepisy na domowy ser i chleb
Projekt śniadanie: Pancakes na zakwasie chlebowym 88

Dostałam w wakacje zakwas na chleb od przyjaciółki i od tego czasu z powodzeniem wyrastają w kuchennej przestrzeni pyszne bochenki. Jednak wyrób domowego chleba na zakwasie ma też swoją mniej jasną stronę, którą jest wyrzucanie sporej ilości zakwasu przed jego karmieniem po drzemce w lodówce. Przykro mi było wyrzucać, bądź co bądź dobrą mąkę, która mogłaby sie jeszcze przecież przysłużyć(...)jeżeli zostało Wam trochę zakwasu po pieczeniu pachnących bochenków, to zachęcam ogromnie do wykorzystania jego reszty w pyszny sposób, a jeśli macie ochotę spróbować swoich sił w pieczeniu samego chleba, to koniecznie sprawdźcie przepis na najprostszy chleb nocny na zakwasie :) Pancakes na zakwasie chlebowym Potrzebujesz: 200g aktywnego zakwasu chlebowego 100ml mleka 100g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka cukru

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Włoskie bułeczki "rosette soffiate" (wersja na szybkim zacznie biga - 3 h) 122

Rosette soffiate (w dosłownym tłumaczeniu: dmuchane rozety), to włoskie, bardzo puszyste i aromatyczne bułeczki z cieniuteńką chrupiącą skórką.  Tym razem robiłem je na szybkim - 3

Przepisy na domowy ser i chleb
Grzanki. 94

zupy krem, lub sałatek. Nie musicie kupować  grzanek w sklepie, bo szybko i prosto zrobicie je w domu. Moje grzanki są typowo  swojskie, bo zrobione ze swojskiego chleba. Kto czasem zagląda na mój blog,  to wie, że ja chleba nie kupuję.  Do grzanek możecie  wykorzystać nieświeże pieczywo, w ten sposób  nic się nie zmarnuje(...)Możecie użyć dowolnych ziół. Ja najbardziej lubię oregano i tymianek.  Grzanki możecie przechowywać nawet do dwóch tygodni, zamknięte  w szczelnym pojemniku. Składniki: 4 kromki chleba 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano duża szczypta tymianku  2-3 łyżki oliwy z oliwek  Wykonanie: Chleb pokroić w kostkę.  Przełożyć do miski.  Posypać przyprawami i skropić oliwą

Agusiowe smakołyki
Pizza cięta z blachy (na zacznie biga, szybkim - 4 godzinnym) 92

Na temat prowadzenia ciast pszennych na włoskim, sztywnym zaczynie biga pisałem już kiedyś, w tym wpisie na blogu: WŁOSKA METODA PROWADZENIA CIAST PSZENNYCH NA BIGA Ciasta

Przepisy na domowy ser i chleb
Focaccia barese/pugliese (ciasto z dodatkiem ziemniaków i semoliny) 120

Focaccia barese, to wyśmienite pieczywo, typowe dla Apulii. Sporządzane jest z prostego ciasta na bazie mąki pszennej,  mąki z dwukrotnie zmielonej semoliny (pszenicy twardej durum

Przepisy na domowy ser i chleb
Focaccia typu Genovese (genueńska) 97

Focaccia, to popularne we Włoszech płaskie pieczywo, podobne nieco do pizzy. Istnieje wiele tradycyjnych, regionalnych odmian włoskiej focacci, różniących się sposobem przygotowania, składnikami i przyprawami. Focaccia

Przepisy na domowy ser i chleb
Kanapka z borowikami i jajkiem sadzonym 105

Kanapka grzybiarza:) Domowy chleb, aksamitny serek, przyrumieniona cebula, aromatyczne borowiki, jajko z płynnym żółtkiem....Oto pomysł na niebanalne kanapki. Jak ja lubię takie śniadania!  Polecam również inne pomysły na kanapki:  Kanapki z borowikami i jajkiem Kanapka z hummusem, awokado i jajkiem  Opiekane kanapki z patelni  Croissant z szynką, serem i figami Bruschetta z pomidorami Bruschetta(...)pomidorami i pieczarkami  Kanapka z gruszką   Kanapki z borowikami i jajkiem sadzonym Składniki na 1 kanapkę: 1 duża kromka chleba 1/4 cebuli 2 młode borowiki  ząbek czosnku 1 jajko serek śmietankowy do smarowania świeży tymianek natka pietruszki koperek  czerwony pieprz sól (polecam swańską ) oliwa lub masło do smażenia Cebule kroję w piórka, czosnek siekam. Obsmażam

Obiad gotowy
Pasta pomidorowa do chleba 88

podusiłem, przysmażyłem, zblendowałem, spróbowałem i aż sam się zaskoczyłem jakie to smaczne. A skoro smaczne, to ląduje na blogu. PRZEPIS NA PASTĘ POMIDOROWĄ DO SMAROWANIA PIECZYWA Pasta pomidorowa do chleba – składniki: 5 średnich pomidorów (ok. 600 g) 1 duża cebula (ok. 250 g) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii (może być i świeżą, ale akurat nie miałem; świeżej(...)łyżki) 50 g masła 35 g pestek słonecznika sól do smaku Pasta pomidorowa do chleba – wykonanie: Rozpuszczamy masło na patelni. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię, na rozpuszczone masło. Pomidory kroimy w niewielkie kawałki i też na patelnię. Jeśli przeszkadza Wam skórka w pomidorach (mi nie przeszkadza, ładnie się blenduje) to zlejcie je najpierw

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania