sernik - 18582 przepisów (strona:318/1239)

Lato smakuje poziomkami 173

musiałam zużyć przed wyjazdem. W sobotę rano udałam się w moje tajemne, poziomkowe miejsce, i nazbierałam całkiem pokaźną ilość. Część wylądowała we wspomnianych wyżej drożdżówkach, reszta - w absolutnie bajecznym serniku. Nikt nie uwierzy, że to wypadkowa lodówkowych resztek! Spód to gęste, ciężkie, obłędnie czekoladowe brownie. Na nim delikatna i wyjątkowo wręcz kremowa masa serowa z waniliową nutą. Całość udekorowana hojną(...)jeszcze bowiem dzielnie trzymają się na krzaczkach. W ostateczności można śmiało wspomóc się owocami mrożonymi, truskawkami na przykład, które do poziomek zbliżone są chyba najbardziej. I jeszcze jedno - sernik jest malutki; tak jak wspomniałam, zużyć chciałam ostatnie zapasy. Polecam więc od razu podwoić ilość składników i upiec w większej formie - jest tak pyszny, że taki malutki tylko rozbudzi apetyty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zdjęcia od czytelników 110

Kawa mrożona w wykonaniu Justyny       Sałatka z brokułem w wykonaniu Justyny       Sernik ze snikersami w wykonaniu Justyny       Sernik z jogurtów grecki w wykonaniu Justyny         Sernik z jogurtów greckich w wykonaniu Pani Agaty           Sernik z jogurtów greckich

Passion of Cooking
sernik w 4 kolorach na zimno 172

lodówki, aby stężało ( około 30-40 minut Teraz rozpuść 1 zieloną galaretkę  w 1 i 1/2 szklance wody i odstaw do ostudzenia. Po około 30 minutach wylej na sernik ostudzoną zieloną galaretkę i znowu schowaj na około 30 minut do lodówki. Rozpuść dwie łyżki żelatyny w połowie szklanki gorącej wody. Odstaw. Gdy zielona galaretka już stężeje ubij(...)folią i schowaj ponownie na około 30 minut. Przygotuj galaretkę czerwoną.  1 i 1/2 galaretki rozpuść w półtorej szklanki wody.  Ostatni etap to wylać wystudzoną galaretkę na sernik, schować go do lodówki, odczekać 30 minut i częstować się . SMACZNEGO> CMOK

Pasje Jolki
Kremowy, kolorowy sernik trójwarstwowy z polewą śmietanową 148

zmieniłam przepis na sernik. Zanim w ogóle przystąpiłam do jego przygotowywania, ułożyłam sobie w głowie plan. "Naszkicowałam" spodziewane składniki i proporcje, zastanawiałam się nad sposobem podania i dekoracją. Sernik miał mieć piękne, równe trzy warstwy, ale nie do końca się to udało. Masa częściowo się przemieszała i powstały kolorowe fale, co w sumie również wygląda interesująco. O wyłożenie(...)sobie z wyklejeniem brzegów, całe ciasto trafiło więc na spód i jest nieco zbyt grube, ale wierzę, że Wy, kulinarni zapaleńcy, bez problemu wygracie z tym problemem ;) KREMOWY, KOLOROWY SERNIK TRÓJWARSTWOWY Składniki na ciasto: - 1 kostka masła (250 gram) - 3 łyżki cukru pudru - 5 żółtek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 szklanki mąki pszennej Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki zagniatamy

Życie zamknięte w smaku
Sernik na zimno! 168

Deser! Mniammmm! Zimny i mocno truskawkowy sernik. Idealny na upalne dni. Serniki na zimno dość często robię w domu, z kilku powodów, po pierwsze są dużo bardziej mniej kaloryczne od tych tradycyjnych pieczonych, mogę je przygotować maxymalnie w 20 minut, Ponadto idealnie sprawdzają się w upalne dni, niczym jak lody, wyciągam z lodówki i deser gotowy ;-). Smacznego! SKŁADNIKI(...)wierzch. Całość trzymaj w lodówce minimum 3 godziny. Po tym czasie sernik będzie już gotowy. Jeżeli używasz świeżych owoców, pozostaw masę na minimum 5 godzin w lodówce. Sernik można przechowywać w lodówce do 3 dni. Smacznego

SMYKWKUCHNI
sernik z borówkami i czarną porzeczką bez pieczenia 377

lekkiego stężenia. Do drugiej części wlewamy mus owocowy i miksujemy do połączenia się składników. Następnie ciemną masę wylewamy na jasną masę serową. Wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na noc aby sernik stężał. Przed podaniem dowolnie dekorujemy. (inspiracja przepisu od p. Doroty

Domowy Smak Jedzenia
Krówkowy sernik 169

Uwielbiam serniki i cukierki krówki. Połączone w jedno tworzą rewelacyjne ciasto, które szybko znika ze stołu. Tortownica 18 cm Spód: 3/4 szklanki maki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 75 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 3 jajka 100 g cukru 20 g masła 1,5 łyżki mąki pszennej 600 g twarogu z wiaderka(...)wyczerpania masy. Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C (funkcja góra-dół) przez 60-65 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 30 minut. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na serniku układamy pokrojone cukierki krówki. Polewamy fantazyjnie ciasto czekoladą

VioletoweKucharzenie
Sernik z lemon curd 156

Serniki to moja miłość. Ogromna, gorąca miłość. A ten sernik, ze wspaniałym cytrynowym kremem był po prostu pyszny. Idealne połączenie słodkiego sernika z własnoręcznie zmielonego twarogu (chudego!) z kwaskowymi cytrynkami... Mniam! No mój ideał. Całe szczęście mężowi nie smakował, więc więcej było dla mnie ;) Małżonek dostał wtedy swoją porcję a'la snikers, z kajmakiem i fistaszkami. Równie dobry(...)zgęstnienia. Pod koniec gotowania dodać mąkę ziemniaczaną. Gotowy krem można przetrzeć przez sitko, wtedy otrzymamy gładziutką, aksamitną konsystencję, ja jednak tego nie robię. Przygotowany krem wyłożyć na wystudzony sernik

Cakes By Kejt
Sernik kajmakowy 138

Kolejny sernik. Jednak te wypieki są moją słabością. Nawet będąc na diecie nie potrafię sobie odmówić kawałka pysznego, aromatycznego, słodziutkiego… nie, nie, dość. Wersja z kajmakiem i orzechami bardzo przypomina snikersa, więc przypadła do gustu mojemu mężowi, który (nie wiadomo dlaczego) nie bardzo lubi serniki (z drugiej strony to lepiej, więcej zostaje dla mnie:)) Polecam wszystkim miłośnikom słodziuchnych(...)wstawiamy naczynie z wodą.Pieczemy w temperaturze 160 stopniach  przez około 80-90 minut.Po upieczeniu pozostawiamy sernik do ostudzenia w piekarniku. Wierzch: Masę kajmakową wykładamy na wierzch sernika i rozsmarowujemy. Posypujemy orzechami i delikatnie dociskamy ich dłonią

Cakes By Kejt
Sernik w słoiku 162

Znowu sernik, tym razem nie jest gotowany, a pieczony. Pyszny, kremowy, jeden z najlepszych, jakie jadłam.  Muszę chyba zmienić tytuł bloga na coś z sernikiem ;D Śniadaniowy waniliowy serniczek pieczony w słoiku (zjedzony na zimno) podany z jogurtem greckim i malinami Przepis:    na podstawie przepisu  Marthy Stewart / 1 porcja - mały słoik - ok. 3/4 słoika(...)Gotowy sernik w słoiku podawaj np. z świeżymi owocami, dżemem lub frużeliną i pokruszonymi ciasteczkami, kruszonką czy granolą. *jak Philadelphia - użyłam serka Milandia, który kupiłam w Biedronce ** swój sernik piekłam w piekarniku gazowym (bez nastawiania temperatury) około 25 minut Szukasz inspiracji na inne sernikowe śniadania? Kliknij w link! pieczona owsianka sernikowa gotowany śniadaniowy serniczek

tost z dżemem
Prosty sernik 375

powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy około 40 minut (brzegi powinny lekko się zaokrąglić, środek ciągle ma być jeszcze lekko surowy). Zwalczamy w sobie chęć podpieczenia sernika jeszcze przez kilka minut i wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki (można zablokować drewnianą łyżką lub ściereczką) i zostawiamy sernik na minimum godzinę lub na noc. Upieczony sernik wkładamy(...)lodówki na minimum godzinę. Przekładamy na paterę i dekorujemy świeżymi owocami. Jeśli wybieramy drobniejsze owoce, jak maliny czy jagody wierzch sernika możemy posmarować jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną, żeby lepiej trzymały się na wierzchu ciasta. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Sernik z malinami i lekką budyniową pianką. 148

dodatkiem malin ukrytych pod lekką budyniową pianką. Jest wyjątkowy!!! Piekłam go zazwyczaj z brzoskwiniami, ale dopiero dodatek malin wydobył z tego ciasta niesamowity, wyrafinowany smak. Polecam!!! Składniki na sernik z malinami i lekką budyniową pianką na blachę o wymiarach 28x40 cm SZKLANKA - 250 ml CIASTO KRUCHE: 400 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła(...)miksując. Do lśniącej, sztywnej masy dodajemy proszek budyniowy i nadal ubijamy, na koniec cienką strużką wlewamy olej i dalej miksujemy (piana nieco opadnie, ale tak ma być). Na podpieczony sernik układamy maliny, a na nie pianę z białek. Wierzch ciasta posypujemy startym ciastem i znowu wkładamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 30 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i trzymamy

Rozpustne gotowanie
Sernik z jagodami i jeżynowo-jagodową polewą. 133

smak. Wierzch stanowi natomiast polewa owocowa, a raczej mus z jeżyn i jagód, z dodatkiem śmietany kremówki, która sprawiła, że stał się on kremowy, aksamitny, pyszny... Polecam!!! Składniki na sernik z jagodami i jeżynowo-jagodową polewą na tortownicę o średnicy 20 cm kilka herbatników na spód (lub biszkoptów) MASA SEROWA: 500 g zmielonego sera białego 1 galaretka o smaku(...)dodajemy jagody i mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i wkładamy na 15 minut do zamrażarki lub na 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy schłodzony sernik i wykładamy na niego chłodną polewę. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny, po tym czasie sernik jest gotowy

Rozpustne gotowanie
Sernik królewski z jagodami. 173

kremowy, wręcz aksamitny sernik na kruchym spodzie. Jest bardzo delikatny w smaku, dlatego postanowiłam wzbogacić go nieco dodając na wierzch jagody. Muszę przyznać, że efekt przekroczył moje oczekiwania. Sernik jest obłędny! Polecam!!! Składniki na sernik królewski z jagodami  na formę o wymiarach 28x40 cm: KRUCHE CIASTO: 80 g zimnego masła 80 g cukru pudru 1 jajko(...)twarogu 125 ml oleju 2 szklanki mleka ziarenka z 1 wanilii 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 g mrożonych jagód       Gdy spód sernika się piecze przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki prócz jagód miksujemy na gładką masę. Z piekarnika ostrożnie wyjmujemy podpieczony spód, na nim równomiernie wykładamy masę serową, wszystko to posypujemy zamrożonymi jagodami

Rozpustne gotowanie
Sernik obłędnie czekoladowy. 144

poprawę nastroju! A że na zewnątrz ziąb i szaruga, brak słoneczka i nieodzowny zimny wiatr, myślę, że takie ciacho powinno się pojawić u każdego z Was. Polecam! Składniki na sernik obłędnie czekoladowy na tortownicę o średnicy 26-28 cm KRUCHY, KAKAOWY SPÓD: 240 g mąki pszennej 10 g gorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru(...)miksujemy do połączenia i otrzymania gładkiej masy. Następnie przekładamy na kakaowy spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego do 175-180 stopni C. Pieczemy 50-60 minut. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni wierzch przykrywamy folią aluminiową. Ciasto po upieczeniu będzie dość rzadkie, ale to nic, takie ma być. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy do lodówki

Rozpustne gotowanie