sernik - 18520 przepisów (strona:313/1235)

Sernik z rosą 104

Delikatny i bardzo kremowy sernik na kruchym cieście, z grubą warstwą bezowej pianki :) Rozpływa się w ustach, dosłownie! Jeden z najbardziej popularnych serników, często spotykany i chyba lubiany :) Pięknie się prezentuje, a to głównie za sprawą złotych kropelek, które tworzą się na wierzchu bezowej piany podczas studzenia. Polecam bardzo, wypróbujcie koniecznie :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu(...)piec kolejne 10-15 minut. Wyłączyć piekarnik, studzić w uchylonym piekarniku przez kolejny kwadrans. Wyjąć, wystudzić (po około 45 minutach na piance bezowej zaczną pojawiać się złote kropelki). Zimny sernik włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Sernik krakowski, klasyczny z rodzynkami 119

ilością rodzynek :). Ważne jest wybór sera jakiego użyjecie do  jego wypieku, wszędobylski gotowy w wiaderku nie nadaje się zupełnie na dobre ciasto, jest tylko marnym zamiennikiem, który dobrego sernika Wam nie zrobi. Ser wiejski znajdziecie na rynkach maślanych, tylko próbujcie przy zakupie żeby nie kupić bardzo kwaśnego czy gorzkiego. Forma do pieczenia 25x25 cm. Ciasto kruche: - 20 dag mąki(...)składników, a następnie przelać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć kratkę z reszty ciasta. Sernik wstawiamy do piekarnika na ok. 60 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu sernik pozostawić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do zupełnego wystudzenia

Apetyczna babeczka
Sernik na wafelkach z musem brzoskwiniowym. 402

przepisów" ze Świata Kobiety wypróbowałam sernik na wafelkach. Spodobał mi się przepis i wzięłam się za to ciasto. Sporo pozmieniałam, ale efekt końcowy wyszedł w pełni zadowalający.  Sernik smakuje pysznie. Spód jest sztywny i kruchy, masa serowa delikatna i do tego pyszny mus brzoskwiniowy. Palce lizać! Zapraszam serdecznie do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam gorąco i przesyłam buziaki(...)SERNIK NA WAFELKACH Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM.           Składniki: Spód: 125 g masła 200 g wafelków kakaowych Masa serowa: 600 g serka homogenizowanego naturalnego 200 g śmietany kremówki 30% 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa 90 g cukru pudru Mus: puszka brzoskwiń w syropie 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa           Sposób przyrządzania

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Moje trzy tegoroczne świąteczne wypieki 204

kremie w połączeniu z czekoladową masa makową z moimi ulubionymi bakaliami... Pycha. :) Puszysty sernik z rodzynkami w polewie czekoladowej posypany okruszkami makowca czekoladowego na  podstawie przepisu na sernik krakowski . Miałam go zrobić na cieście kruchym, które zrobiłam z tego przepisu, jednak zamroziłam i za późno wyjęłam. Zamierzam zrobić z niego rogaliki, zamrożone ciasto kruche może bowiem poleżakować(...)zamrażalniku nawet kilka tygodni. Nie wiem, jak pani Dorocie wyszedł tak równy sernik, mój rósł niesamowicie i mocno popękał. Widać nierówności mimo polewy. Ale i tak pyszny. Drożdżowe strucle makowe z jabłkiem prażonym, na podstawie przepisu na makowiec zawijany . Jak zrobić pyszne jabłka prażone dowiesz się tu . Strucle również polałam polewą czekoladową, bo wyszło mi jej za dużo

Anioszek w kuchni
Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami 96

wykonania zainspirowała mnie Ostra na Słodko . Dziękuję Ci Dobra Kobieto - dzięki Tobie już nie jeden pyszny kąsek trafił do mych ust :-D Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami GWIAZDKOWY SERNIK HERBACIANY Z JEŻYNAMI  Na ciasto:     250 g mąki     125 g margaryny     2 żółtka     1 łyżka śmietany(...)lekko powciskałam je w ser), na wierzch ścieramy resztkę ciasta i układamy wycięte foremkami gwiazdki, posypujemy brązowym cukrem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20-25 minut. Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami Gwiazdkowy sernik herbaciany z jeżynami SMACZNEGO :-) Autorem przepisu jestem ja - Małgorzata ;-) peggi w kuchni

peggiwkuchni
Sernik alzacki z polewą czekoladową 173

Całość zagnieść i wstawić do lodówki - na około 10-15 minut. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować. (Do połączenia się składników. Nie należy napowietrzać sernika i lepiej tu pominąć ubijanie białek. Dzięki temu sernik nie opadnie i będzie idealnie gładki.) Formę (wyłożoną papierem do pieczenia) wylepić (spód i boki) schłodzonym ciastem. Na ciasto przelać(...)masę serową. Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w 190 stopniach. (Sprawdzić wykałaczką, czy jest dobrze upieczony.) Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i posmarować polewą. (Czekoladę roztopić z dodatkiem śmietanki.) Udekorować wg uznania

Di gotuje
Sernik orzechowy 156

wypróbować.  Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 100 g masła 1/2 łyżeczki soli 6 jajek 2 żółtka 1 kg twarogu na sernik 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 50 g roztopionego masła 3/4 puszka orzechowej masy krówkowej cukier waniliowy Polewa: 1/4 puszki orzechowej masy krówkowej 2 łyżki mleka 2 łyżki masła 1 szklankę(...)ubitej piany z białek z dodatkiem reszty soli. Na upieczony spód wylewać na przemian trochę masy jasnej i orzechowej. Piec ok. 70 min. w temp. 170 stopni C. Ostudzony sernik polać polewą: wszystkie składniki podgrzać do momentu połączenia się, przestudzić i wylać na sernik. Smacznego

talerz przyjemności
Sernik z mango i matcha 176

elementem zaskakującym jest matcha, czyli zielona sproszkowana herbata. Ma ona bardzo wyrazisty smak, a dodana do herbatników i wiórków kokosowych w połączeniu z mango tworzy naprawdę zdumiewający deser.  SERNIK MANGO MATCHA (przepis autorski) Składniki: spód: 3 opakowania herbatników typu Petit 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki matcha 120 g masła masa serowa: 4 opakowania serka homogenizowanego(...)papkę, którą mieszamy z przestudzoną galaretką. Tężejącą masę mango przekładamy na masę serową, odstawiamy do lodówki , a kiedy także ta warstwa stężeje nakładamy pozostałą część masy serowej.  Sernik dekorujemy według uznania uwaga : 2 część masy serowej trzeba co jakiś czas mieszać aby nie stężała zanim ją położymy na wierzchu tj. na masie z mango. Jeśli nie macie matcha

Bon appetit mon amie
Sernik krakowski 116

moim blogu nie ma ich jeszcze zbyt wiele, ale nadrobimy zaległości. Szczególnie, że zbliżają się święta, a u mnie zawsze w tym czasie gości pieczony sernik. Dzisiaj sernik krakowski, który zawsze musi być z kratką z kruchego ciasta i polany lukrem. Tak robiła moja babcia i ja tak robię. Żrodło czasopismo Moje Gotowanie 1997 Składniki Ciasto(...)dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto i ułożyć paseczki ciasta tworząc kratkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godzinę. sernik krakowski

O kuchni z uczuciem
Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą 155

Dzisiaj skuszę Was sernikiem bardzo czekoladowym z orzechowymi pralinami i czekoladową bezą. Sernik jest dość słodki, bardzo sycący. Nie wygląda na gwiazdora, a le zapewniam Was, że smak zachwyca... Spód: 200 g płatków czekoladowych z nadzieniem (u mnie Figuraki Choko z Lubelli) lub ciastek czekoladowych 80 g stopionego masła Masa serowa: 1 kg sera twarogowego, dwukrotnie mielonego(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 189oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu. Czekoladę do bezy również rozpuścić z dodatkiem mleka. Po ok. 40 minutach pieczenia sernika ubić białka ze szczyptą soli, dodając porcjami cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną. Na końcu wmieszać do bezy czekoladę i wyłożyć na spód sernika. Temperaturę zmniejszyć

Czerwień i błękit
Sernik z brzoskwiniami szybki 194

Polecam sernik dla "leniwych" na szybko, bez pieczonego, kruchego spodu, zamiast tego okrągłe biszkopty, zamiast polewy, czekoladowe kropelki.  Smakuje doskonale. Spróbujcie :) okrągłe biszkopty ( 18 -20 sztuk) brzoskwinie z puszki kg sera mielonego (polecam Pilos, kupicie tutaj KLIK )    15 dag masła 3 jajka 3 budynie waniliowe ½ szklanki cukru  2 łyżeczki przyprawy Deluxe cynamon i jabłko ( jabłka(...)przyprawą.  Białka ubijam osobno i delikatnie mieszam z masą. Połowę masy serowej wykładam na biszkopty, na masę wykładam pokrojone na małe kawałki brzoskwinie, wykładam drugą część masy. Sernik wkładam do nagrzanego piekarnika piekę około 50 minut w 180 st C. Jeszcze gorący sernik posypuję kropelkami czekoladowymi. Można wyłożyć kostki czekolady, też się roztopią

Takie tam pichcenie
Sernik z polewa karmelową i likierem truskawkowym 96

foremki. Łopatką lekko mieszamy w foremce masę serową, by uzyskać efekt cieniowania. Dla uzyskania mocniejszego koloru możemy dodać więcej barwnika.  Piekarnik rozgrzewamy do 180*C, foremką z sernikiem uderzamy dwa razy w blat kuchenny i wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 120*C i pieczemy przez 70 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika(...)rondelku rozpuszczamy czekoladę karmelową, dodajemy mleko i mieszamy na gładką masę. Ostawiamy do ostudzenia, gdy masa będzie letnia dodajemy likier truskawkowy, energicznie mieszamy i oblewamy polewą nasz sernik. Odstawiamy do zastygnięcia. *W wersji dla dzieci należy pominąć alkohol

Gotowanie i blogowanie
Sernik na zimno z galaretkami 150

serowej. Tylko tyle sera, by zakrył ciastka. Galaretki wyjmujemy z lodówki, wyciągamy z miseczek i kroimy na kawałki. Pokrojone delikatnie mieszamy z resztą masy serowej, całość wylewamy do tortownicy. Sernik wkładamy do lodówki. Dwie galaretki jagodowe rozpuszczamy mniejszej ilości wody (uwaga! galaretki jagodowe mają podaną mniejszą ilość wody na opakowaniu, moje miały 375ml na opakowanie galaretki.) – dwie jagodowe rozpuściłam(...)500ml gorącej wody, wystudziłam i wstawiłam do lodówki. Tężejącą galaretkę jagodową wylewamy na sernik. Wstawiamy do lodówki na 5-6 godzin

Gotowanie i blogowanie
Sernik wiedeński 116

Wspaniały przepis na przepyszny, tradycyjny sernik wiedeński z niewielką ilością cukru i polewą czekoladową. Sernik jest bez spodu, jest to jedynie masa serowa i polewa przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze i wykwintne. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): 800 gram twarogu zmielonego trzykrotnie 5 jaj (osobno białka i żółtka) 2 białka 100 gram miękkiego masła(...)drewnianą łyżką, mieszam z masą serową. Gotowe ciasto przekładam do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (wypuszczonym poza obręcz), i piekę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Zaraz po umieszczeniu sernika w piekarniku obniżam temperaturę do 150 stopni i piekę go przez 90 minut. Studzę przy lekko uchylonym piekarniku. Składniki polewy: czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i oblewam nią

Mango Papaja