Nieraz już wspominałam, że mam swoich dwóch faworytów chlebkowych: Chlebek z Ziarnami na Zakwasie i Chleb Pszenno – Żytni na Zakwasie Te dwa chlebki robię nieustannie na przemian Przyszła pora na spróbowanie czegoś nowego. Przeglądając domowy zeszyt z przepisami natknęłam się na chlebek z kminkiem. Tylko i wyłącznie z dodatkiem drożdży, bez grama zakwasu. Z jednej strony mnie ten fakt zasmucił(...)chleb na drożdżach to nie do samo co na zakwasie ale z drugiej ucieszył, gdyż potrzebowałem chleba na przysłowiowe już, bez czekania, wyrastania, zaczynu itd. Chciałam chlebek na szybko to mam. Chlebek wyszedł bardzo smaczny. Kminek jest mocno wyczuwalny, co mnie bardzo zadowoliło. Mięciutki, sprężysty z chrupiącą skórką. Jeśli potrzebujecie zrobić chlebek w przysłowiowe 5 minut to zdecydowanie polecam. Składniki
Made By Mom And Sonpiekarnika. Drugiego dnia też niezłe, ale może nie zjedzone lepiej zamrozić - będą jak świeżo upieczone. Dobre do kanapek, ale i bez dodatków też super! Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Składniki na ok 12 sztuk: 650 g mąki pszennej 250 g letniej wody 100 ml mleka 1 jajko 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek 30 g ((2 łyżki) cukru(...)pieczeniem posmarować bajgle wodą rozrobioną z melasą i oprószyć suto sezamem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. W maszynie do chleba Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym
Stare GaryJakiś czas temu wzięłam udział w konkursie "Upiecz Smakowity Chleb!" organizowanym przez Grumka. Do akcji zgłosiłam trzy przepisy: - chleb drożdżowy - chleb na zakwasie - chałkę Owocem tego, oprócz oczywiście wypieków jest super nagroda: maszyna do pieczenia chleba Moulinex OW1101 . Mój blog ma zaledwie dwa miesiące, więc uważam to za sukces :) Serdecznie dziękuje organizatorom i sponsorom
Z butelką mleczka w tlejajko) 140 g mleka w temperaturze pokojowej, 120 g Tang Zhong w temperaturze pokojowej 50 g roztopionego i ostudzonego masła odrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie. Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat
Grahamka, weka i kajzerkaJest to chleb zrobiony przez Alicję, przyjaciółkę, dla której był to pierwszy i jestem pewna nie ostatni bochenek. Jest to dowód na to, że upieczenie chleba nie jest trudne i nie wymaga skomplikowanych umiejętności ani robotów kuchennych. Alicja zrobiła wszystko sama, od ugniecenia do upieczenia. Przepis jest na trzy bochenki, upieczone jednocześnie. Składniki: - 1,5 kilo mąki pszennej(...)zbyt długo ugniatane. Ponownie przykryła ściereczką i włączyła piekarnik na 200 °. Po około 20-25 minutach bochenki podwoiły swoją objętość Alicja lekko namoczyła ręce i posmarowała nimi góry chleba, zrobiła nożem wzorki i włożyła na 40 minut do nagrzanego piekarnika , góra-dół. Po tym czasie chlebki były gotowe. Alicja położyła je na kratkę, aby odetchnęły. I to cała historia
Pasje JolkiCzym pachnie dom rodzinny? Taki, dom, do którego chce się wracać. Taki, do którego ma prowadzić kuszący aromat, delikatnie łaskoczący zmysły, wyzwalający uśmiech i uruchamiający ślinianki. Taki dom pachnie chlebem. Nasz tak pachniał wieczorem, no... może wczesną nocą. Z braku pieczywa i z potrzeby zdziałania czegoś w kuchni, powstał szybki chlebek owsiany. Oczywiście produkcja uruchomiona była z myślą o 'bezglutenkach(...)piekarnika i wspomnieniem o tym, konkretnym bochenku. Wyszedł delikatny, rozpływający się w ustach, ale ukryty pod chrupiącą skórką. Nie rozrywał się i nie rozpadał (jak większość chlebów b/glutenowych - szczególnie gdy trafia na smakosza w gorącej wodzie kąpanego, który nie wytrzyma i konsumuje jeszcze cieplutki). Ten smak, jest niespotykany, a ciasto - stworzone do formowania. Nie skłamiemy mówiąc, że to najlepszy chleb
Wypisz WymalujSwoją przygodę z wypiekiem chleba rozpoczęłam całkiem nie dawno i w krótkim czasie stałam się fanem i smakoszem domowego pieczywa :), dziś sprawdzony przepis na mój kolejny chleb. Składniki na 3 średnie keksówki; 10 dag drożdży łyżka cukru 2 szklanki otrębów pszennych 1 kg mąki pszennej 1 litr letniej wody łyżka soli 2 łyżki kminku olej do posmarowania(...)dokładnie wyrób ciasto ręcznie lub mikserem. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodaj kminek i ponownie wyrób ciasto. Z ciasta uformuj chleb i połóż go na wysmarowanej olejem blasze. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do tem. 200C. Po upieczeniu wierzch bochenka zwilż wodą i wstaw na 1-2 minuty do ciepłego piekarnika.Przełóż
Apetyczna babeczkaZachodnie hrabstwa Anglii słyną ze swoich wypieków drożdżowych, z których na szczególną uwagę zasługuje ten tradycyjny chleb szafranowy. Dodatkiem do niego jest zwykle dżem i kwaśna śmietana.Ma piękny słoneczny, żółty kolor. Składniki na chleb szafranowy: 1/2 łyżeczki nitek szafranu 150 ml wody do zalania nitek szafranu 2 łyżeczki suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 150 ml letniego mleka(...)ściereczką i odstaw na 15 min do wyrośnięcia. Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do tem 220 C, następnie zmniejsz tem do 180 C i piecz jeszcze 20 minut. Chleb przełóż na kratkę kuchenną do ostygnięcia. źródło,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczkaPieczenie chleba to ostatnio moja pasja, dziś aromatyczny chleb z bazylią…. Składniki; 4 dag świeżych drożdży 300 ml mleka łyżeczka cukru 50 dag mąki pszennej łyżeczka soli duży pęczek świeżej bazylii lub w zastępstwie opakowanie suszonej od www.skworcu.com.pl 2 łyżki oliwy jajko łyżka mleka 2 łyżki otrębów pszennych Drożdże rozkrusz i rozmieszaj(...)Bazylie dokładnie opłucz, osusz, oberwij listki, posiekaj i zmiksuj z oliwą z oliwek. Ciasto wyrób, podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj, cienko posmaruj pastą z bazylii i zwiń. Chleb ułóż na wysypanych mąką niedużych formach keksowych. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko rozmieszaj z łyżką mleka. Posmaruj wierzch chlebów, posyp otrębami. Piecz 40 minut w piekarniku
Apetyczna babeczkaniezwykle smaczny i pożywny chleb doskonale pasuje do sałatek, wędlin i zup, a dodatek cebuli i sera sprawia, że może stanowić samodzielny, sycący posiłek. Składniki na jeden bochenek: 45 dag mąki pszennej 1 łyżeczka suszonych drożdży 5 dag masła 2/3 szklanki ciepłego mleka 2/3 szklanki ciepłej wody 15-20 dag sera żółtego, może być mieszanka serów, ostre zdecydowane smaki(...)posmarować resztą masła. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut, aż ciasto wyrośnie wypełni formę. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Posypać resztą sera. Piec 40-45 minut, aż chleb wyrośnie i się przyrumieni. Przełożyć na metalową kratkę, żeby chleb ostygł. źródło ,,chleb
Apetyczna babeczkaDzięki dodaniu czarnych i zielonych oliwek oraz dobrej jakości oliwy ten włoski chleb jest naprawdę pyszny i ma niepowtarzalny smak. Składniki na jeden bochenek: 28 dag mąki pszennej, można dodać zamiennie ok 5 dag mąki razowej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonych drożdży 210 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin + oliwa do posmarowania bochenka 1 szklanka(...)posiekanych oliwek, czarnych lub zielonych lub pomieszanych Gdy zwiększymy ilość mąki razowej, chleb będzie ale wiejski. Można też dodać do ciasta orzechy włoskie lub piniowe. Mąkę przesiać, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy oprószonej mąką 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
Apetyczna babeczkaJest to tradycyjny francuski chleb żytni, wyrabiany na zakwasie przyrządzanym z żytniej mąki wymieszanej z wrzątkiem, pozostawianym na noc, by sfermentował. Ten chlebek ma wyrazisty smak, który podkreśla dodany do ciasta kminek. Zakwas: 22 dag mąki żytniej 450 ml wrzątki 1 łyżeczka płynnego miodu Ciasto: 35 dag mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 dag świeżych drożdży 2 łyżki ciepłej wody(...)stolnicę, przekłuć je nożem. Przekroić na 2 części, rozwałkować każdą na prostokąt. Składać na trzy , spoić delikatnie krawędzie. Włożyć do wysmarowanej oliwą formy, dwie części, natłuścić miejsce w którym chleby stykają się w foremce. Przykryć natłuszczoną folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, by wyrosło. 5. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Posmarować obydwa bochenki oliwa z oliwek. Ostrym
Apetyczna babeczkazrobić krokiety z chleba tostowego ? Nic trudnego, będzie szybko, smacznie i tanio, będzie sylwestrowo i karnawałowo ! Ten przepis dedykuję mojemu synowi, aby wiedział co ma przygotować na imprezę sylwestrową z kumplami.Krokiety można również przygotować z naleśników , ale nie każdy umie smażyć naleśniki, natomiast rozwałkować chleb tostowy, umie każdy, no chyba że nie ma wałka, ale na to też jest rada(...)poniżej można znaleźć inne sylwestrowe przekąski i przystawki , oraz inne smaczne dania. Jak zrobić apetyczne do tego smaczne krokiety i się nie narobić? Oto szybka odpowiedź. Odcinamy skórki z chleba tostowego. Każdy kawałek chleba wałkujemy cienko. Na każdy rozwałkowany kawałek chleba kładziemy plasterek sera, małą, cienką kiełbaskę np. cienką kiełbaskę staropolską lub dobrej jakości parówkę, całość dokładnie zwijamy, dokładnie moczymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWspólne chociaż wirtualne spotkanie w kuchni to fajna zabawa..Tym razem załapałam się do wspólnego pieczenia chleba u Amber ..a Margot zaproponowała pyszny wypiek...Chlebek z mąki kukurydzianej piekłam po raz pierwszy..był smaczny...polecam..A ja dziękuję wszystkim piekareczkom i piekarzom za wspólne pieczenie pysznego chleba...i mam nadzieję, że w przyszłym miesiącu(...)też dołączę do wspólnego pieczenia i znów będziemy coś piekły..Mój chlebek wyrastał nie w koszyku..a w foremce keksówce i pieczony był też w keksówce.. Chleb kukurydziany na zaczynie drożdżowym poolish J. Hamelmana. A przepis podała Małgorzata Zielińska tutaj . Składniki na zaczyn „poolish”: 125g maki pszennej 550 125g wody 0,5g drożdży świeżych (mniej niż ¼ łyżeczki
Moje domowe kucharzenieChleb, to chyba mój drugi chleb. Jakoś tak wyszło, że nie piekę chleba. Po upieczeniu tego chyba zacznę częściej piec chleb. Jej, jak on mi smakował, chrupiąca skórka, a w środku ziarna, które lubię, które sama wybrałam. Świeżutki chlebek z masełkiem i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Polecam ten chleb, bo jest łatwy i smaczny, chyba nic więcej(...)dodawać nie muszę. Do upieczenia tego chleba zainspirował mnie przepis z bloga Kuchenne Łasuchowanie , ja dodałam ziarna, które lubię. Składniki: 1,5 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej lub pełnoziarnistej 1/2 łyżki soli 7 g suchych drożdży (1 opakowanie) 1/4 szklanki surowych pestek dyni Skworcu 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki siemienia
Blondynka Gotuje