chleb - 25827 przepisów (strona:308/1722)

Chwale się wygraną :) 145

Jakiś czas temu wzięłam udział w konkursie  "Upiecz Smakowity Chleb!" organizowanym przez Grumka. Do akcji zgłosiłam trzy przepisy: -  chleb drożdżowy -  chleb na zakwasie -  chałkę Owocem tego, oprócz oczywiście wypieków jest super nagroda: maszyna do pieczenia chleba Moulinex OW1101 . Mój blog ma zaledwie dwa miesiące, więc uważam to za sukces :) Serdecznie dziękuje organizatorom i sponsorom

Z butelką mleczka w tle
Chleb razowy na Tang Zhongu 195

jajko) 140 g mleka w temperaturze pokojowej, 120 g Tang Zhong w temperaturze pokojowej 50 g roztopionego i ostudzonego masła odrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania  Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie. Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat

Grahamka, weka i kajzerka
Pszenny chleb z ziarnami słonecznika i dyni / Wheat bread with sunflower and pumpkin seeds 115

Jest to chleb zrobiony przez Alicję, przyjaciółkę, dla której był to pierwszy i jestem pewna nie ostatni bochenek. Jest to dowód na to, że upieczenie chleba nie jest trudne i nie wymaga skomplikowanych umiejętności ani robotów kuchennych. Alicja zrobiła wszystko sama, od ugniecenia do upieczenia. Przepis jest na trzy bochenki, upieczone jednocześnie.  Składniki: - 1,5 kilo mąki pszennej(...)zbyt długo ugniatane. Ponownie przykryła ściereczką i włączyła piekarnik na 200 °.  Po około 20-25 minutach bochenki podwoiły swoją objętość Alicja lekko namoczyła ręce i posmarowała nimi góry chleba, zrobiła nożem wzorki i włożyła na 40 minut do nagrzanego piekarnika , góra-dół. Po tym czasie chlebki były gotowe. Alicja położyła je na kratkę, aby odetchnęły. I to cała historia

Pasje Jolki
CHLEB OWSIANY (bezglutenowy) 150

Czym pachnie dom rodzinny? Taki, dom, do którego chce się wracać. Taki, do którego ma prowadzić kuszący aromat, delikatnie łaskoczący zmysły, wyzwalający uśmiech i uruchamiający ślinianki. Taki dom pachnie chlebem. Nasz tak pachniał wieczorem, no... może wczesną nocą. Z braku pieczywa i z potrzeby zdziałania czegoś w kuchni, powstał szybki chlebek owsiany. Oczywiście produkcja uruchomiona była z myślą o 'bezglutenkach(...)piekarnika i wspomnieniem o tym, konkretnym bochenku. Wyszedł delikatny, rozpływający się w ustach, ale ukryty pod chrupiącą skórką. Nie rozrywał się i nie rozpadał (jak większość chlebów b/glutenowych - szczególnie gdy trafia na smakosza w gorącej wodzie kąpanego, który nie wytrzyma i konsumuje jeszcze cieplutki). Ten smak, jest niespotykany, a ciasto - stworzone do formowania. Nie skłamiemy mówiąc, że to najlepszy chleb

Wypisz Wymaluj
Domowy chleb z otrębami 136

Swoją przygodę z wypiekiem chleba rozpoczęłam całkiem nie dawno i w krótkim czasie stałam się fanem i smakoszem domowego pieczywa :), dziś sprawdzony przepis na mój kolejny chleb. Składniki na 3 średnie keksówki; 10 dag drożdży łyżka cukru  2 szklanki otrębów pszennych  1 kg mąki pszennej 1 litr letniej wody  łyżka soli 2 łyżki kminku olej do posmarowania(...)dokładnie wyrób ciasto ręcznie lub mikserem. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodaj kminek i ponownie wyrób ciasto. Z ciasta uformuj chleb i połóż go na wysmarowanej olejem blasze. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do tem. 200C. Po upieczeniu wierzch bochenka zwilż wodą i wstaw na 1-2 minuty do ciepłego piekarnika.Przełóż

Apetyczna babeczka
Chleb szafranowy z Kornwalii 108

Zachodnie hrabstwa Anglii słyną ze swoich wypieków drożdżowych, z których na szczególną uwagę zasługuje ten tradycyjny chleb szafranowy. Dodatkiem do niego jest zwykle dżem i kwaśna śmietana.Ma piękny słoneczny, żółty kolor. Składniki na chleb szafranowy: 1/2 łyżeczki nitek szafranu 150 ml wody do zalania nitek szafranu 2 łyżeczki suszonych drożdży  1/2 łyżeczki cukru 150 ml letniego mleka(...)ściereczką i odstaw na 15 min do wyrośnięcia. Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do tem 220 C, następnie zmniejsz tem do 180 C i piecz jeszcze 20 minut. Chleb przełóż na kratkę kuchenną do ostygnięcia. źródło,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka
Puszysty chlebek zawijany z bazylią 106

Pieczenie chleba to ostatnio moja pasja, dziś aromatyczny chleb z bazylią…. Składniki; 4 dag świeżych drożdży  300 ml mleka łyżeczka cukru  50 dag mąki pszennej  łyżeczka soli  duży pęczek świeżej bazylii lub w zastępstwie opakowanie suszonej od www.skworcu.com.pl 2 łyżki oliwy  jajko łyżka mleka 2 łyżki otrębów pszennych Drożdże rozkrusz i rozmieszaj(...)Bazylie dokładnie opłucz, osusz, oberwij listki, posiekaj i zmiksuj z oliwą z oliwek. Ciasto wyrób, podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj,  cienko posmaruj pastą z bazylii i zwiń. Chleb ułóż na wysypanych mąką niedużych formach keksowych. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko rozmieszaj z łyżką mleka. Posmaruj wierzch chlebów, posyp otrębami. Piecz 40 minut w piekarniku

Apetyczna babeczka
Chleb z serem i cebulą 110

niezwykle smaczny i pożywny chleb doskonale pasuje do sałatek, wędlin i zup, a dodatek cebuli i sera sprawia, że może stanowić samodzielny, sycący posiłek. Składniki na jeden bochenek: 45 dag mąki pszennej 1 łyżeczka suszonych drożdży 5 dag masła 2/3 szklanki ciepłego mleka 2/3 szklanki ciepłej wody 15-20 dag sera żółtego, może być mieszanka serów, ostre zdecydowane smaki(...)posmarować resztą masła. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut, aż ciasto wyrośnie wypełni formę. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Posypać resztą sera. Piec 40-45 minut, aż chleb wyrośnie i się przyrumieni. Przełożyć na metalową kratkę, żeby chleb ostygł.   źródło ,,chleb

Apetyczna babeczka
Chleb oliwkowy 115

Dzięki dodaniu czarnych i zielonych oliwek oraz dobrej jakości oliwy ten włoski chleb jest naprawdę pyszny i ma niepowtarzalny smak. Składniki na jeden bochenek: 28 dag mąki pszennej, można dodać zamiennie ok 5 dag mąki razowej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonych drożdży 210 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin + oliwa do posmarowania bochenka 1 szklanka(...)posiekanych oliwek, czarnych lub zielonych lub pomieszanych  Gdy zwiększymy ilość mąki razowej, chleb będzie ale wiejski. Można też dodać do ciasta orzechy włoskie lub piniowe. Mąkę przesiać, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy oprószonej mąką 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce

Apetyczna babeczka
PAIN BOUILLIE 158

Jest to tradycyjny francuski chleb żytni, wyrabiany na zakwasie przyrządzanym z żytniej mąki wymieszanej z wrzątkiem, pozostawianym na noc, by sfermentował. Ten chlebek ma wyrazisty smak, który podkreśla dodany do ciasta kminek. Zakwas: 22 dag mąki żytniej 450 ml wrzątki 1 łyżeczka płynnego miodu Ciasto: 35 dag mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 dag świeżych drożdży 2 łyżki ciepłej wody(...)stolnicę, przekłuć je nożem. Przekroić na 2 części, rozwałkować każdą na prostokąt. Składać na trzy , spoić delikatnie krawędzie. Włożyć do wysmarowanej oliwą formy, dwie części, natłuścić miejsce w którym chleby stykają się w foremce. Przykryć natłuszczoną folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, by wyrosło. 5. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Posmarować obydwa bochenki oliwa z oliwek. Ostrym

Apetyczna babeczka
Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? 836

zrobić krokiety z chleba tostowego ? Nic trudnego, będzie szybko, smacznie i tanio, będzie sylwestrowo i karnawałowo ! Ten przepis dedykuję mojemu synowi, aby wiedział co ma przygotować na imprezę sylwestrową z kumplami.Krokiety można również przygotować z naleśników , ale nie każdy umie smażyć naleśniki, natomiast rozwałkować chleb tostowy, umie każdy, no chyba że nie ma wałka, ale na to też jest rada(...)poniżej można znaleźć inne sylwestrowe przekąski i przystawki , oraz inne smaczne dania. Jak zrobić apetyczne do tego smaczne krokiety i się nie narobić? Oto szybka odpowiedź. Odcinamy skórki z chleba tostowego. Każdy kawałek chleba wałkujemy cienko. Na każdy rozwałkowany kawałek chleba kładziemy plasterek sera, małą, cienką kiełbaskę np. cienką kiełbaskę staropolską lub dobrej jakości parówkę, całość dokładnie zwijamy, dokładnie moczymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb kukurydziany na poolish czyli polskim rozczynie drożdżowym 163

Wspólne chociaż wirtualne spotkanie w kuchni to fajna zabawa..Tym razem załapałam się do  wspólnego pieczenia chleba  u Amber  ..a  Margot  zaproponowała pyszny wypiek...Chlebek z mąki kukurydzianej piekłam po raz pierwszy..był smaczny...polecam..A ja dziękuję wszystkim piekareczkom  i piekarzom za wspólne pieczenie pysznego chleba...i mam nadzieję, że w przyszłym miesiącu(...)też dołączę do wspólnego pieczenia i znów będziemy coś piekły..Mój chlebek wyrastał nie w koszyku..a w foremce keksówce i pieczony był też w keksówce.. Chleb kukurydziany na zaczynie drożdżowym poolish J. Hamelmana. A przepis podała Małgorzata Zielińska  tutaj  . Składniki na zaczyn „poolish”: 125g maki pszennej 550 125g wody 0,5g drożdży świeżych (mniej niż ¼ łyżeczki

Moje domowe kucharzenie
Domowy Chleb z Ziarnami 311

Chleb, to chyba mój drugi chleb. Jakoś tak wyszło, że nie piekę chleba. Po upieczeniu tego chyba zacznę częściej piec chleb. Jej, jak on mi smakował, chrupiąca skórka, a w środku ziarna, które lubię, które sama wybrałam. Świeżutki chlebek z masełkiem i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Polecam ten chleb, bo jest łatwy i smaczny, chyba nic więcej(...)dodawać nie muszę. Do upieczenia tego chleba zainspirował mnie przepis z bloga Kuchenne Łasuchowanie , ja dodałam ziarna, które lubię. Składniki: 1,5 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej lub pełnoziarnistej 1/2 łyżki soli 7 g suchych drożdży (1 opakowanie) 1/4 szklanki surowych pestek dyni Skworcu 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki siemienia

Blondynka Gotuje
Włoski chleb czekoladowy 155

był niezwykły weekend, który wymyśliła Anna-Maria z blogu Kucharnia , mianowicie miedzyblogowe wspólne pieczenia chleba "w ciemno". Przepis był długo trzymany w tajemnicy i nikt nie wiedział jaki chleb będziemy piec, a tym bardziej do głowy by mi nie przyszło, ze będzie to chleb czekoladowy. Jako ze nie miałam aktywnego zakwasu dostałam przepis z użyciem drożdży. Również zmieniłam(...)jeden etap ze względu na to, ze postanowiłam upiec jeden bochenek zamiast dwóch i skróciłam wyrastanie chleba o etap wyrastania w koszyczku. Przepis podaje ze swoimi zmianami, a tutaj znajdziecie oryginalny przepis do włoskiego chleba czekoladowego. No cóż powiem ze smak chleba to zaskoczenie, bo niecodziennie się je chleb z czekoladą ale z dobrym dżemem albo bitą śmietaną jest rewelacyjny

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gazpacho Andaluzyjskie Historia i Pochodzenie 18

sięgają czasów przedrzymskich, kiedy to prosty chłodnik był spożywany przez chłopów w regionie Andaluzji. Pierwotna wersja gazpacho była zupełnie inna od tej, którą znamy dzisiaj – składała się głównie z chleba, oliwy z oliwek, czosnku, octu i soli, często z dodatkiem wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Brakowało w niej jednak jednego kluczowego składnika – pomidorów. Pomidor, który dotarł do Europy po odkryciu(...)składnikami i techniką przygotowania. Oto niektóre z nich: 1. Gazpacho Andaluz : Klasyczna wersja, która składa się z dojrzałych pomidorów, ogórków, papryki, cebuli, czosnku, oliwy z oliwek, octu i czerstwego chleba. Wszystkie składniki są dokładnie miksowane, tworząc gładki i orzeźwiający chłodnik. 2. Salmorejo : Gęstsza odmiana gazpacho, popularna w Kordobie. Główne składniki to pomidory, chleb, czosnek i oliwa z oliwek. Salmorejo często

RafalCook