Najlepszych wypieków w 2017r. życzę wszystkim domowym piekarzom! Polecam chleby pieczone na liściach jarmużu, które dodają oryginalnego smaku wypiekowi, Ten chleb jest dość duży. Waga po upieczeniu to około 2200g. Można dostosować 2 mniejsze foremki albo podzielić składniki na pół i upiec mniejszy. Jednak pomimo dużej wagi chleba, kromki nie są grube. Przypieczony jarmuż jest wyjątkowo smaczny. Polecam ostatnie(...)minut pieczenia przełączenie na grzałki dolne aby spód dobrze się przypiekł. Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu Zaczyn na 12-14 godzin • 70g zakwasu, • 300g mąki żytniej razowej, • 300g wody. Siemię lniane równolegle z zaczynem • 250g siemienia złocistego, • 450g wody. Siemię zalewamy wodą i przykrywamy folią spożywczą. Ciasto właściwe • Zaczyn, • Namoczone siemię, • 400g mąki orkiszowej typ 750, • 300g mąki
Leśny ZakątekOstatnio trochę eksperymentuję z różnymi połączeniami mąk w chlebie i postanowiłam wykorzystać tym razem amarantus. Chleb jest bardzo smaczny, ładnie rośnie i ma dodatkowo chrupiące nasiona i pestki. Tradycyjnie razowy, a mąka z amarantusa nadaje więcej lekkości :) Chleb żytni na zakwasie z amarantusem 360 g aktywnego żytniego zakwasu 300 g mąki żytniej razowej 150 g nasion amarantusa(...)siemię lniane. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę
FitKotKolejna pozycja na szerokiej liście dań, które można wykonać z czerstwego chleba. Kolejna po stronie kuchni włoskiej. niewątpliwie wynika to z faktu, jaką pozycję ma tam chleb. Jak ktoś był w Rzymie i poczęstował się małymi kawałkami chleba leżącymi na stole w restauracji to wie jaki on jest cenny :) Ciężko zlokalizować twórcę straty, nie jest nim bynajmniej Alessandro Stratta - włoski(...)pieczarkami. Moje pokolenie pamięta :) Dodając oregano zaby uzyskać charakterystyczny zapach. Składniki: - czerstwe pieczywo - mąka - koncentrat pomidorowy - pieczarki - cebula - oregano Wykonanie: Są dwie metody wykonania straty. Starsza zakłada układanie kromek chleba warstwowo na przemian z farszem. Druga, ta nowsza i moim zdaniem ciekawsza, to mieszanie pokrojonego w kostkę pieczywa z farszem. Taką też zastosowałem :) Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy razem
Kryzysowa Książka KucharskaChleb który dziś proponuję jest pyszny, aromatyczny z jakże ważną dla naszego organizmu kurkumą i wypiekany w garnku żeliwnym. Trochę się kruszy ale i tak jest znakomity w smaku. Nie doczeka momentu aby się zestarzeć więc nie wiem czy jak już jest "wiekowy" to kruszy się mniej czy więcej. Chleby wypiekane na mąkach bezglutenowych mają to do siebie(...)się kruszą a ten mimo dodatku mąki pszennej też trochę się kruszy. Nie znaczy to że jest niesmaczny bo on jest pyszny. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Chleb wypiekałam w garnku żeliwnym ale jeśli takowego nie macie można wypiekać w garnku rzymskim lub w naczyniu żaroodpornym. Owsiany chleb z kurkumą wypiekany w garnku żeliwnym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieOstatnio fascynuje mnie pieczenie chleba... wyhodowałam już własny zakwas. Testuję różne przepisy na chleby i brakowało mi czegoś nowego do kanapek. Treściwego i smacznego. Takiego w sam raz na zimę ale nie za bardzo tuczącego i tłustego. Nie jestem wielką fanką kanapek jednak odkąd mogę je jeść z prawdziwym chlebem - i jedna kanapka jest dla mnie sytym posiłkiem to próbuję(...)uzyskamy gładką masę. Dodajemy cebulkę (przyprawy wyjmujemy) i chwilę razem miksujemy. Dodajemy kminek, majeranek - mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Przekładamy do słoika i zajadamy się z dobrym chlebem Smacznego!!! Artykuł Pasta kanapkowa z fasoli jaś pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchnizaproszenie Ani, organizującej akcje wspólnego pieczenia blogerów Piekarnia Amber , upiekłam wyjątkowy chleb. Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Gucia . Co miesiąc w Piekarni tworzy się magiczne wypieki, jednak ten pozostawi po sobie niezatarte wspomnienie. Ruiskuorinen olutlimppu, czyli fiński chleb świąteczny jest bardzo aromatyczny. Pachnie i smakuje piernikiem, anyżem i jest delikatnie słodki. Ma chrupiącą i popękaną skórkę, jednym słowem marzenie każdego(...)drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut. Formowanie bochenków: Ciasto podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki (składać jak chleb w celu napięcia wierzchniej skórki). Każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia (łatwiej będzie przenosić do pieca), obłożyć skórką piwną i grubo obsypać mąką żytnią razową. Pozostawić pod przykryciem
Codziennik Kuchennyciemny miód gryczany nadały mu ciepłego, br ązowego koloru, a chrupiąca skórka piwna - niepowtarzalnego, rustykalnego wyglądu. Przyznam, że ogromnie dumna byłam z efektów mojego pieczenia, sk órka na chlebie wyszła mi bajecznie wprost popękana i aż żal mi było chleb rozkroić do degustacji :) Wypiek na pewno powtórzę w nadchodzące Święta, żeby przy Bożonarodzeniowym śniadaniu raczyć się jego wybornym(...)minut. Wykończenie Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść rękoma i uformować z niego okrągły bochen. Kulę ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem dopieczenia - wcześniej można go lekko posypać mąką, aby chleb nie przypalał się od dołu . Obłożyć szczodrze skórką piwną i grubo obsypać mąką żytnią razową. Od stawić w ciepłe miejsce na 45 -60 minut do wyrośnięcia - nie przykrywałam tu już
Grunt to przepis!już kolejny mój chleb pieczony w garnku żeliwnym. Chleby pieczone w garnku żeliwnym mają chrupiącą, przypieczoną skórkę i miękki miękisz, są wyśmienite. Zachęcam do pieczenia własnego pieczywa i eksperymentów z mąkami. Mój chleb tym razem ma dodatek mąki z ciecierzycy, która jest zdrowa, ma cudny kolor i nadaje wypiekom charakterystycznego aromatu, trzeba spróbować aby poczuć ten smak. Polecam gorąco własny(...)wypiek. Chleb z ciecierzycy z garnka na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDawno nie "Wypiekałam na śniadanie" i choć do tej pory nie udało mi się wypiec dobrego chleba na sodzie (nie lubię jej w chlebie) postanowiłam wypróbować podany przepis. W ostateczności będzie dla MG, któremu nie przeszkadza smak sody w pieczywie. Ciasto było dość kleiste dlatego przed ułożeniem na blaszce obtoczyłam kulę w mące razowej 2000. Poniżej cytuję(...)przepis który pochodzi z everycakeyoubake.blogspot.com Możecie również podziwiać inne chlebki na facebook'u Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami 250 g mąki, 1 szklanka maślanki, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 szklanki rodzynek, 1 małe jabłko 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Mąkę
Gotuj Sam!ciasto podrosło. Piekarnik włączyłam na 200 °C. Chlebki posmarowałam letnią wodą i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40-50 minut. Do suchego patyczka. Skórka pięknie zbrązowiała. Gotowe, upieczone chleby wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na kratkę, żeby wystygły. Ten pyszny chleb możecie upiec w krótkim czasie i mieć świeży, domowy, najlepszy. Polecam tym, którzy wolą domowe pieczywo od tego(...)kupionego w sklepie. Myślę, że zachęciłam Was do upieczenia pełnoziarnistego chleba. Życzę SMACZNEGO! Krys Po inne domowe pieczywo zapraszam na stronę: Pieczywo... chleby, bułki, rogale Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysiczas przygotować moje świąteczne tosty na dzisiejsze śniadanie , moja córka je uwielbia , z dodatkiem cynamonu , czekolady , mniammmm , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki ( dla 3 osób ) 6 kromek chleba tostowego 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 10 łyżek mleka bądź śmietany 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka oleju kokosowego ( do smażenia ) czekolada nutella(...)Wykonanie Do miski rozbijamy jajka , dodajemy mleko bądź śmietanę , cukier puder , cynamon , wszystko razem bardzo dobrze mieszamy , kiedy masę jajeczną mamy wymieszaną , zanurzamy nasze kromki chleba tostowego pojedynczo , na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju kokosowego smażymy na chrupko , po obu stronach , i tak postępujemy z kolejnymi kromkami chleba aż do usmażenia wszystkich . Jak mamy wszystkie tosty usmażone , następnie
Mój SmakKolejna inspiracja na coś zdrowego. Chleb pełen różnych ziaren. Ilość składników podana jest w takiej ilości, że chleb wystarczy dla sporej rodziny. Cztery osoby na pewno się najedzą i jeszcze zostanie :) Ja podzieliłam się z moją przyjaciółką i jej rodziną, która miała zjeść wczoraj kanapki, z tego chleba, na kolację. Nie odzywają się. Chyba padli z zachwytu(...)stopni - termoobieg Foremkę o wymiarach 36cm x 12cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej zawartość miski Piec 70 minut, wyłączyć piecyk i potrzymać jeszcze 5 minut. Wyjąć chleb z piekarnika i poczekać aż wystygnie Zjadać na śniadanie lub kolację, po czym paść z zachwytu ;) Smacznego
Szczęśliwa kuchniaCześć ! Dziś na blogu obiecany przepis na chleb cukiniowo-orzechowy. Jakiś czas temu miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych z marką Hotpoint z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania . Jeden z teamów przygotowywał ten chleb z przepisu licencjonowanej dietetyk – Joanny Banad. Chleb okazał się przepyszny. Smakuje jak ciasto. Musicie go spróbować ! Zmieniłam trochę proporcje. Z podanego przepisu(...)otrzymacie 2 chleby. Swoje piekłam w blachach – keksówkach – jedna o wymiarach 20 cm x 12,5 cm, druga – 30 cm x 12 cm. Ps. Chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu ! Składniki: 3 jajka 1/2 kg cukru 150 ml oleju 3 cukinie (moje ważyły łącznie niewiele ponad 1 kg) 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 750 g mąki 1/2 łyżeczki
Moja pasja smakuKolejna inspiracja na coś zdrowego. Chleb pełen różnych ziaren. Ilość składników podana jest w takiej ilości, że chleb wystarczy dla sporej rodziny. Cztery osoby na pewno się najedzą i jeszcze zostanie :) Ja podzieliłam się z moją przyjaciółką i jej rodziną, która miała zjeść wczoraj kanapki, z tego chleba, na kolację. Nie odzywają się. Chyba padli z zachwytu(...)stopni - termoobieg Foremkę o wymiarach 36cm x 12cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej zawartość miski Piec 70 minut, wyłączyć piecyk i potrzymać jeszcze 5 minut. Wyjąć chleb z piekarnika i poczekać aż wystygnie Zjadać na śniadanie lub kolację, po czym paść z zachwytu ;) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjego temat i to jak szybko znikał. Wystarczą tylko 4 składniki i pyszna zakąska murowana. Oczywiście można przepis modyfikować i dodawać swoje składniki. Chlebuś z niespodzianką 1 sztuka chleba niekrojonego podłużnego (może być okrągły) 5-6 plasterków sera żółtego 1 pęczek szczypiorku nieduża ilość masła lub margaryny Na sam początek chleb nacinamy wzdłuż i wszerz, tak, by nacinane kawałki(...)odchodziły od "dna" chleba . Ser żółty w plasterkach kroimy w mniejsze kawałki. Szczypiorek szatkujemy w większe "pałeczki". Między wszystkie kawałki chleba wkładamy po pokrojonym plastrze sera żółtego. Następnie smarujemy wierzch masłem lub margaryną i posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem. Wkładamy do brytfanny (keksówki) i pieczemy w piekarniku w 180 st. przez ok. 20-25 minut, aż ser się stopi
Gotuję Testuję