chleb - 26084 przepisów (strona:296/1739)

Chleb z sezamem na zaczynie biga (drożdżowym) 152

Biga: 100 g mąka pszenna typ 650 44 g woda 1 g drożdże świeże Mieszać składniki mikserem na 2 prędkości, u mnie mało tego było (zmniejszyłem

Przepisy na domowy ser i chleb
JAK WYKORZYSTAĆ SUCHE SKÓRKI Z CHLEBA? Pieczone chrupki ze skórki chleba 150

WYKORZYSTAĆ SUCHE SKÓRKI Z CHLEBA?  Sesja (depresja) mnie nie pokonała i jest...  Grzanki - to standard na wykorzystanie skórki chleba... Ale miałam inny pomysł... CHRUPKI CHLEBOWE 😃 Mega ziołowe, maczane w sosie czosnkowym... Yummy 😃 Jeżeli zostanie Ci suchy chleb - nie wyrzucaj go, wykorzystaj!   Składniki :  Suche skórki z chleba  1/3 szkl./kubka mleka  Ulubione zioła, przyprawy

Czarnawisienka
Prosty chleb pszenny na zakwasie 66

Miał być „najprostszy” chleb pszenny na zakwasie, ale robiłam już łatwiejsze, więc pozwoliłam sobie zmienić trochę nazwę ;-) Pracy faktycznie nie ma z nim dużo, jednak wyrastanie zabiera sporo czasu. I nie wiem jak jest u Was, ale moje chleby na samej mące pszennej i zakwasie nie rosną tak dobrze, jakbym sobie tego życzyła, dlatego często dodaję do ciasta chlebowego odrobinę(...)czasie (ciasto chlebowe na samym zakwasie przetrzymane zbyt długo w cieple robi się mocno zakwaszone). Dokonałam też pewnej zmiany, jeśli chodzi o sposób wypiekania. Zamiast w garnku żeliwnym, upiekłam chleb na kamieniu, jednak nie dlatego, że uważałam to za lepszy pomysł, tylko z uwagi na to, że takowego garnka (jeszcze) nie posiadam ;-) W smaku chleb wyszedł jednak bardzo dobry. Miał

Arabeska waniliowa
Chleb z kawą i migdałami- piekarnia grudniowa 108

zaproszenie  Amber  upiekłam świąteczny chleb. Jeśli nie popełni się małej pomyłki jaką popełniłam ja, chlebek będzie wyglądał trochę inaczej. Przypominać powinien raczej makowiec... Ale smak migdałów i kawy pozostanie. 1 szklanka ma 250 ml R ozczyn: 1 łyżka zakwasu 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody Ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej ( można zamienić na orkiszową(...)składamy jak list na trzy, przekręcamy o 90 stopni i ponownie składamy na trzy Ciasto formujemy w okrągły bochenek, przekładamy do miski wyłożonej ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godz. wstawiamy do lodówki Pieczemy w 220 *C na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez

Proste Potrawy
domowy chleb pszenno żytni z ziarnami 80

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie przekładamy do dwóch natłuszczonych foremek/ keksówek i ponownie pozostawiamy do podrośnięcia. Pieczemy w 180 st. C, przez ok. 50 min. Dobrze upieczony chleb po wyciągnięciu z foremki, gdy „postukany” od spodu wydaje głuchy odgłos. Po upieczeniu chleby studzimy na kratce

Domowy Smak Jedzenia
Typical Polish wheat-rye sourdough bread (recipe in English) 172

Ingredients for the dough:  333 g wheat bread flour 183 g water 8 g salt 4 g fresh yeast 166 g rye sourdough (50% hydration

Przepisy na domowy ser i chleb
Bezglutenowy Chleb Dyniowy 122

Osoby na diecie bezglutenowej nie maja łatwego życia. Ciągłe wyrzeczenia i odmawianie sobie chleba pszennego... Prawda jest taka że pieczywo bez glutenu nie jest tak sprężyste i puszyste.. ale może być pyszne. Dziś u mnie chlebek z dodatkiem puree z dyni. Przepis na formę: 31cm x 12cm (na 2 chleby) SKŁADNIKI: 750ml letniej wody 4 łyżeczki soli(...)umieszczamy w dużej misce. 2. Letnią wodę wlewamy stopniowo, ciągle wyrabiając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, przekładamy do 2 blaszek, wyrównujemy. 4. Chleb przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. (około 70 minut) 5. Gdy ciasto wyrośnie, wkładamy do piekarnika, pieczemy w temp. 200* około 2 godzinki, jeśli chleb zbyt mocno nam się rumieni możemy

Dziś Ja gotuje
Chleb tostowy zasmażany na patelni z dodatkami 137

Chleb tostowy zasmażany na patelni z dodatkami 1 opakowanie chleba tostowego dowolna margaryna do smarowania 40 sera żółtego 1 pojedynczy filet z kurczaka przyprawa do fileta z kurczaka sól, pieprz 1 słoiczek papryki marynowanej szczypiorek jajko, mąka, bułka tarta do panierki Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkować wałkiem i posmarować margaryną. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać połową(...)porcji sera po chlebie, dodać paprykę odsączoną z zalewy i pokrojoną w mniejsze kawałki. Fileta pokroić na większe kawałki, podsmażyć na patelni, doprawiając do smaku. Położyć podsmażony filet na każdej kromce, posypać resztą sera żółtego i posiekanym szczypiorkiem. Zwinąć w rulon. Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. W miarę potrzeby pomóc sobie wykałaczkami, aby się nie rozwalało podczas

Gotuję Testuję
Chleb mieszany na drożdżach. 213

Domowy chleb idealny na kanapki z wędliną, serem czy twarożkiem. Pieczenie chleba nie jest trudne, ponieważ ciasto nie wymaga wiele składników. Podając świeżo upieczony chleb mieszany na drożdżach na pewno zaskoczysz swoich gości i rodzinę :) Chleb mieszany na drożdżach Składniki · 2 szkl mąki pszennej typ 750 · 2 szkl mąki żytniej typ 720 · 2 szkl mąki

Kulinarne pyszności Molki
Lepieszka/lepioszka z Astany 152

Wikipedia podaje, że lepioszka jest chlebem wyrabianym na bazie mąki, wody i tłuszczu bez dodatku drożdży. Ta, którą jadłam w Astanie, na pewno była chlebem drożdżowym. Nie była tak piękna jak w Uzbekistanie czy Tadżykistanie, gdzie na chlebie stemplem odciska się jakiś wzór. Ta, którą kupiłam (na etykiecie widniał napis "lepieszka"), wyglądała jak codzienne pieczywo i tak jak większość potraw(...)koło o grubości ok. 1 cm. Ciasto posmarować łyżeczką oleju lnianego i posypać sezamem. Przyklepać sezam rękoma. Ułamaną wykałaczką zrobić w cieście dziurki. Odłożyć ciasto na ok. 10 minut. Chleb piec 15-20 minut na złoty kolor. O Astanie pisałam już w styczniu (klik!) , skupiając się wtedy na budynkach różnych wyznań. Na zwiedzenie Astany potrzeba dwóch pełnych dni. Pałac prezydencki

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z mieloną młodą trawą jęczmienia 135

Pyszny chleb w domu to podstawa, przynajmniej u mnie w domu. Wypiekam najróżniejsze bochny na zakwasie czy na drożdżach, smakują obłędnie. Zachęcam do zapoznania się z najróżniejszymi przepisami, są tutaj: chleby i bułeczki. Dziś chleb który znalazłam u Wisły, jest widowiskowy, zdrowy i bardzo smaczny. Zachęcam do zabawy, bo to jest zabawa, w upieczenie tego pysznego bochenka. Chleb z młodym

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno-dyniowy na zakwasie / Wheat and pumpkin bread with sourdough 175

wymieszaj. Wlej letnią wodę i mieszaj, aż składniki się z grubsza połączą. Wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut (oczywiście możesz ciasto wyrobić w maszynie do chleba, ja takowej nie posiadam). Ciasto ma być elastyczne, będzie się trochę kleić. Tak wyrobione ciasto uformuj w kulę, włóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania(...)każdym złożeniu ciasta z powrotem włóż do miski i odstaw do wyrastania. Po 2,5 godz. wyłóż ciasto na blat, uformuj ładną kulę i włóż do koszyka do wyrastania chleba obficie wysypanego mąką pszenną. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 2,5 godz. Piekarnik rozgrzej do 250°C. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę do pieczenia odwracając koszyk

Delicious Place
Chleb nocny na zakwasie ze złotym lnem i słonecznikiem 88

Uwielbiam takie chleby w których coś mi chrupie pod zębem. Chleb jest pachnący, z chrupiącą skórką i aromatycznym, miękkim i elastycznym wnętrzem. Idealny chleb na kanapki do pracy czy szkoły, polecam. Chleb nocny na zakwasie ze złotym lnem i słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pizza na chlebie + film 171

Pizza na chlebie to świetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy z ciasta drożdżowego, danie które zauroczy nie jedno podniebienie swoim oryginalnym smakiem. To i dealnie propozycja na obiad lub kolację. Dodatkami do pizzy mogą być nasze ulubione składniki.     składniki na formę 36 x 26 cm 7 kromek pieczywa tostowego w zależności od formy 4 pieczarki 1 czerwona cebula(...)czarny pieprz sól przepis Oczyszczone pieczarki kroimy w cienkie plastry, czerwoną cebulę kroimy w piórka, pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze cząstki. W formie wyłożonej folią aluminiową układamy ciasno kromki chleba tostowego. Do miski przekładamy jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy zioła prowansalskie, sól oraz czarny pieprz i wszystko dokładniemy mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto wlewamy na kromki chleba

Smakowite Dania
Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami 132

Sałatka fattoush – tradycyjne libańskie danie z czerstwym chlebem, delikatnym dresingiem i warzywami. Sycąca i orzeźwiające danie idealne na wiosnę! Sałatka fattoush – czyli libańska panzanella Panzanellę, czyli włoską sałatkę której podstawą jest czerstwy chleb, zna chyba cały świat. To danie wiejskiej biedoty trafiło do menu najlepszych restauracji i dzisiaj uważane jest za potrawę wykwintną. We wschodniej części basenu Morza(...)grubsza posiekanej) Ogórek świeży pokrojony w plastry Garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki Pęczek rzodkiewek pokrojonych w plasterki 4 pitty (np. według tego prostego przepisu) lub 4 kromki chleba 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki posiekanej mięty 4 łyżki oliwy Dresing: 1/3 szklanki oliwy Sok z połowy cytryny Skórka starta z płowy cytryny Ząbek czosnku starty lub drobno posiekany

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania