chleb - 25827 przepisów (strona:294/1722)

Chleb bananowy na dzikich drożdżach 202

Bardzo aromatyczny i pyszny bochen dziś przedstawiam. Chleb jest wilgotny i ma chrupiącą skórkę, idealny na kanapki i na tosty. Chwilę się na niego czeka ale efekt jest tego wart. Tak napisałam że czeka bo pracy przy nim niewiele tylko potrzeba czasu. Czas przy wypiekaniu chleba jest składnikiem niezbędnym, nauczyłam się tutaj cierpliwości. Chleb rośnie na dzikich drożdżach wyhodowanych(...)skórek bananowych i płatków nagietka. Zachęcam do pieczenia. Chleb bananowy na dzikich drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Domowy chleb na drożdżach z domieszką płaskurki. 137

Chyba wszyscy się ze mną zgodzą, że domowy , ciepły i pachnący chleb nie umywa się do tego ze sklepu... kiedyś piekłam go bardzo często. Później zaprzestałam, nie wiem z jakiego powodu. Dziś znów upiekłam swój pierwszy domowy chleb od dłuższego czasu. Wyszedł mega smaczny, lekko słodki z chrupiącą skórką. Chleb, masło i nic więcej nie potrzeba... Składniki; 1 szkl. mąki(...)powierzchnię.  Posypujemy czarnuszką. Odstawiamy jeszcze na około pół godz. do wyrośnięcia. Na dno piekarnika wstawiamy dodatkowe naczynie z wodą aby podczas pieczenia wytwarzała się para, dzięki niej skórka chleba będzie bardziej chrupiąca .Pieczemy w temp 200C około 30-40 min. Skórka powinna być przypieczona.   Za mąkę dziękuję Gospodarstwu ekologicznemu Bio Babalscy . Różne rodzaje kasz, makaronów a także mąki

Radość kipiąca uśmiechem.
Domowe Chleby na Zakwasie – cz.1 – Krótka Historia Zakwasu 104

Krótka Historia Zakwasu Zapewne, każdy z Was miał okazję skosztować chleb przygotowany na naturalnym zakwasie i zapewne niewielu z Was wie, że historia zakwasu to ponad 4000 lat pieczenia chlebów w domu. Najstarszy chleb jaki znaleziony został przez archeologów był twardy i płaski, pochodził z Krety a jego wiek określa się na 6100lat. Egipcjanie około... Więcej The post Domowe Chleby

Magiczny Garnek
Muhammara, pasta do chleba z pieczonej papryki i orzechów włoskich 142

ogniem. Jeżeli wiec macie kuchenkę gazową, możecie na niej upiec paprykę, dzięki czemu uzyskacie bardziej autentyczny aromat. W przeciwnym razie jak ja upieczcie paprykę w piekarniku. Muhammara - pasta do chleba z pieczonej papryki i orzechów włoskich Składniki / na 6 porcji: 3 duże czerwone papryki 1 papryczka chilli pozbawiona pestek 1 ząbek czosnku 125 g obranych orzechów włoskich, z grubsza pokrojonych(...)spora szczypta soli 50-60 g miękiszu wczorajszego chleba lub bułki, lub świeży chleb bez skórki lekko podsuszony w piekarniku i połamany na kawałki 1 łyżka melasy z granatów* sok z 1 cytryny 4 łyżki oliwy extra vergin  + do polania po wierzchu do podania: opieczony chleb, świeże warzywa, domowe chrupaki z za'atarem (poniżej napisałam, jak je robię) * Melasa

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb owsiany 156

domu mówimy na owsiany chleb - chleb Jeremka, bo to jest jego ulubione pieczywo.  Ostatnio przyłapałam go jak zajadał się suchymi kromkami.  Chleb pieczony na zakwasie żytnim. Puszysty o regularnych dziurkach, bardzo lekki. Przyjemnie się go wyrabia i bardzo dobrze formuje. Możecie upiec go na kamieniu po uprzednim wyrastaniu w koszykach, lub w foremce.  Polecam(...)pól godziny.  Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 230 stopni. Po 15 minutach temperaturę obniżyć do 200 stopni i piec kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb ostukany od spodu wydaje głuch dźwięk. Studzić na kratce. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pudding chlebowy - idealny na śniadanie! 148

pieczywa tostowego 3 jaja 400 ml mleka 100 ml syropu z agawy, bądź innego płynnego słodziwa ulubiona konfitura Bardzo lubimy puddingi chlebowe, ale dostać u nas w domu czerstwy chleb to prawie niemożliwe. Dlatego ja do przygotowania pieczywa używam tostera. Skoro już przy nim jesteśmy to powiem Wam jaki mam w nowym domu. Otóż, przeprowadzka, "nowe życie", postawiłam więc(...)jedną warstwę 6 kromek pieczywa tostowego. 4 w całości, reszta po bokach przekrojona na połówki. W tosterze opiekamy 12 kromek pieczywa. Naczynie dokładnie smarujemy masłem. Następnie układamy pierwszą warstwę chleba. Smarujemy ją ulubioną konfiturą. U mnie czekotruskawka, mniam! :) Zakrywamy ją drugą warstwą pieczywa. W naczyniu rozkłócamy jajka z mlekiem oraz syropem z agawy. Mieszaniną zalewamy nasz chleb i odstawiamy całość

MamaOskarka
chleb z kaszy gryczanej 129

razu ukroiłam Na pierwszy rzut oka wygląda na zakalec ale to tylko złudzenia… jak dla mnie jest smaczny, no i zdrowy Jest to moje pierwsze podejście do tego chleba i już kasza moczy się na następny Polecam wszystkim cierpliwym

Domowy Smak Jedzenia
Chleb pszenno żytni na zakwasie - prosty przepis na jeden bochenek 243

Dawno nie piekłam chleba . Jemy go mało i łatwiej kupić kawałek ze sprawdzonej piekarni niż robić samemu. Ale zatęskniłam za zapachem świeżo pieczonego, domowego pieczywa i popełniłam ten chleb, który widzicie na zdjęciu. Kilka osób prosiło mnie o przepis na jeden, nie za duży bochenek , pieczony najlepiej w zwykłej keksówce. Tak jak my nie jedzą zbyt wiele pieczywa więc pieczenie(...)więcej. To bardzo prosty przepis, a ciasta wcale nie trzeba wyrabiać bo przez noc doskonale poradzi sobie samo i ładnie wyrośnie. Nie masz zakwasu i chcesz upiec chleb? Zrób chleb na zwykłych drożdżach i upiecz go w naczyniu żaroodpornym! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Chleb pszenny na zakwasie pszennym 112

Chleb pszenny na zaczynie i mące pszennej mieszanej. Polecam gorąco aby pyszny chleb zagościł i na Twoim stole. Ja piekę chleb raz w tygodniu aby przez cały tydzień cieszyć się zdrowym i wciąż świeżym pieczywem, dlatego polecam serdecznie pieczenie własnego pieczywa. Na początku może być to nieudolny bochen aby z czasem nabierać coraz piękniejszych kształtów. Jeśli nie macie zakwasu pszennego(...)można go wykonać samemu, to nic trudnego. Zaczynamy pieczenie? Chleb pszenny na zakwasie pszennym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb na dzikich drożdżach z jabłek, mirabelek i rozmarynu 128

Kolejny bochen na mym stole i już spieszę się dzielić przepisem. Chleb prosty w wykonaniu więc każdy może upiec, ci mało piekący a tym bardziej zaawansowani. Ja użyłam tutaj dzikich jabłuszek i mrożonych mirabelek do wyhodowania dzikich drożdży. Najpierw zrobiłam wodę zakwasową aby potem zrobić zakwas i zarobić chleb, polecam taką metodę bo jest prosta. Chleb rośnie sobie swoim tempem(...)pieczemy go gdy uznamy że jest gotowy. Miłego wypiekania. Chleb na dzikich drożdżach z jabłek, mirabelek i rozmarynu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny na drożdżach i kwasie chlebowym 160

Pyszny chleb dziś mam do pokazania. Ważne abyście zakupili prawdziwy kwas chlebowy nie jakieś sklepowe podróby. Zajrzyjcie do sklepów z żywnością regionalną czy ze zdrową żywnością. Ja miałam oryginalny wileński, rozlewany w Polsce. Chleb ma głęboki karmelowy smak i puszysty miękisz, wart wypróbowania. Podałam tutaj dwie możliwości wypiekania chleba: w foremce i w garnku żeliwnym, możecie wybrać co lepiej(...)odpowiada. Chleb pszenny na drożdżach i kwasie chlebowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb z ziaren bez mąki 119

zdrowotnych. Że biała maka to niby taka niezdrowa, że gluten, że coś tam jeszcze... Dlatego właśnie dla tych osób (i w sumie dla wszystkich innych również) mam doskonałe rozwiązanie: chleb zupełnie bez mąki. Składa się z samych ziaren, płatków, otrębów, itp. Bez grama mąki. Samo zdrowie. I naprawdę smakuje doskonale. Osobiście lubię zwykłą pszenną mąkę, lubię, gdy chleb aż tętni

Marder&Marder Manufacture
Jesienny chleb z dynią i figami 152

Aniu, chleb upieczony, dziękuje za zaproszenie mnie do październikowej piekarni :) Składniki : 100 g puree z dyni 50 g zakwasu, płynnego ( u mnie żytni) 50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej - taką dałam, orkiszowej lub żytniej) 400 g mąki pszennej typu 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych(...)upływie 30 minut złóż ciasto. Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie przez 35-40 minut. Wystudź chleb na ruszcie. Chleb piekłam w kamionkowej foremce o wymiarach 10 x  32 cm. Wyrabiałam ręcznie drewnianą łyżką

Proste Potrawy
Pasta do chleba z makreli wędzonej z serem 124

ryby, z kotem czającym się obok nóg, to nie lada sztuka. A wracając do samej pasty, to jej różne warianty pojawiały się w moim rodzinnym domu. Z past do chleba słynął tata. Zawsze coś tam wymodził z niczego. Oczywiście do zrobienia tej pasty, nie musicie użyć wędzonej makreli. Równie dobry jest dorsz czy inna wędzona rybka. Warto tylko chwilę się(...)u00f3\u0142t\u0142ustego\r","1 makrela\r","szczypiorek\r","1 szalotka\r","2 \u0142y\u017cki oleju\r","s\u00f3l, pieprz\r","2 \u0142y\u017cki keczupu"],"name":"Pasta do chleba z makreli w\u0119dzonej z serem","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Makrel\u0119 obieramy.\r","Szalotk\u0119 siekamy w kostk\u0119.\r","Szczypiorek drobno kroimy.\r","Pozosta\u0142e

Mieszam w Garnku
Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb razowy z rozmarynem, bez drożdży (Pane integrale con rosmarino, senza lievito) 127

Chleb idealny, gdy mamy ma ł o czasu, nie mamy drożdży a chcemy upiec pyszne domowe pieczywo. Chleb bez drożdży, tzw. soda bread tym razem z dodatkiem m ą ki razowej i świeżego rozmarynu, chrupiący z zewnątrz, w środku miękki i bardzo aromatyczny.  Smacznego! **** Oggi Vi propongo una ricetta che permetterà di realizzare velocemente(...)robimy w środku wgłębienie. Do m ąki  wlewamy jogurt, olej i mleko.  W yrabiamy do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.  Ciastu nadajemy okrągły kształt.  Chleb wykładamy  na form ę  wyłożoną papierem do pieczenia. Chleb pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 °C. **** PREPARAZIONE Setacciate in una ciotola i due tipi

La grande e la piccola cuoca