Chleb ze słonecznikiem Mój pierwszy chleb, zabierałem się za to przez sporo czasu, aż w końcu zrobiłem :) Z efektów jestem bardzo zadowolony. Przyznam się, że nienawidzę robić ciasta drożdżowego. Boje się zawsze że nic nie wyrośnie. A chleb tak mi rósł, że bałem się że zaraz mi piekarnik wysadzi. Maszynki do chleba nie posiadam, więc podaje przepis na pieczywo, które(...)Formy smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Dzielimy ciasto na dwie części i wykładamy do form. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy chleb przez 2 godziny. Wykładamy i gotowe :) Wczoraj usiadłem i szukałem czegoś nowego by z Wami się podzielić :) Znalazłem bardzo spokojny i miły dla ucha utworek
Gotuj Z Muzykąbawiłam się jednak w mielenie mięsa, bo szkoda mi było wrzucać do maszynki tak piękne kawałki łososia. Wyciągnęłam moją ukochaną patelnię grillową , zgrillowałam rybę, podpiekłam chleb i wyszła pyszna kanapka :) Grzechem byłoby nie skusić Was na nią ;) tym bardziej, że taka kanapka może być świetną przekąską podczas sylwestrowych imprez w domu :) polecam :) Składniki: pełnoziarnisty chleb tostowy , twarożek(...)Roszponkę wypłukać i osuszyć na ręczniku. Pomidor opłukać i pokroić w plastry. Patelnię grillową rozgrzać, przesmarować lekko olejem i zgrillować filety łososiowe, mniej więcej 5 minut z każdej strony. Chleb tostowy podpiec na tej samej patelni. Jedną kromkę chleba smarować twarożkiem, układać roszponkę i pomidora, a na to gorący zgrillowany filet. Przykryć drugą kromką chleba. Podawać zanim ostygną :) Skusicie
Codzienna kuchnia niecodziennaWitam was poświątecznie domowym pieczywem :) To jest kolejny chleb, który podbił moje kubki smakowe :) Jest dość czasochłonny, ale nietrudny. Wystarczy trochę cierpliwości i na pewno się uda :) Z tej porcji wychodzi dość duży bochenek. Przez wiele dni świeży... smakuje nieziemsko... Przepis Liski Składniki na zaczyn: (należy go przygotować 12-16 godzin wcześniej, najlepiej wieczorem) 20 g zakwasu żytniego(...)wysmarowanej olejem oraz obsypanej otrębami i zostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Jeśli nie macie dokładnie takiej samej formy, to użyjcie dwóch keksówek 30 cm na 10 cm. Wierzch chleba spryskać olejem - to zabezpieczy go przed wyschnięciem. Chleb powinien urosnąć niemalże do wysokości formy. Wyrośnięty chleb posypać mąką i wstawić do piekarnika nagrzanego na 230 ° C na 15 minut, następnie
Delicious Titbitsdługo nie miałam okazji przepisu przetestować. Wreszcie się udało. Wykorzystałam pomysł Małgosi, trochę pozmieniałam składniki, czyli użyłam tego co miałam w domu. Nie piekłam specjalnego "ciasta", użyłam domowego chleba tostowego, który bardzo dobrze się sprawdził. Tort kanapkowy robiłam po raz pierwszy, stąd nie za wielka porcja. Wyszedł bardzo smaczny, porcja na 4 porcje wystarczająca. składniki 1/2 bochenka chleba tostowego(...)chili do smaku farsz tuńczykowy 1 puszka (ok 185 g z olejem) tuńczyka rozdrobnionego 1 łyżka majonezu 1 łyżka koperku pieprz, sól do smaku przygotowanie Upiec tostowy chleb. Na tort kanapkowy przeznaczyć połowę. Obciąć skórkę z boków i wierzchu, przekroić na 4 blaty (każdy ok 2 cm grubości). Przygotować farsze. Podane składniki wymieszać, spróbować, doprawić. Pierwszy, spodni
Stare Garynajpiękniejsze wspomnienia ( albo wcale nie najpiękniejsze ) , które kojarzą mi się z latami mojej młodości ( tak tak , wcale nie jestem już taka młoda jakby się wydawało ;) ). Na pierwszy ogień : CHLEB W JAJKU . Któż z nas go nie zna?! Lekko czerstwy, najlepiej pszenny chleb, namoczony w lekko osolonym jajku i usmażony na maśle. Delikatny … mięciutki … obłędny! Jem go od kiedy(...)pamiętam! Jem go tak często jak tylko mogę! __________________________________________________________________________________________ SKŁADNIKI: * czerstwy chleb – 2 kromki * jajko – 2 szt * sól – 1 szczypta * masło – ok. 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka roztrzepujemy ze szczyptą soli, moczymy chleb, do momentu aż dokładnie nasiąknie. Smażymy na złoto na masełku! __________________________________________________________________________________________ W wersji : SOLO W wersji : Z KREMEM KASZTANOWYM Z WANILIĄ W wersji : Z DŻEMEM
Ostra na SłodkoStandardowo na śniadania w przeciętnym polskim domu jada się kanapki. Tak już się przyjęło w naszej kulturze, że bez chleba ani rusz. Ale nawet zwyczajny chleb można podawać w niebanalny sposób, kolorowo, sycąco i smacznie. Zapraszam Was zatem na grzankę ze szpinakiem. Można ją podać nie tylko na śniadanie, na kolację również(...)się sprawdzi, a podczas upałów i na obiad :) Na jedną porcję: kromka chleba 2 jajka sól, pieprz 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 2 spore garście świeżego szpinaku olej do smażenia dodatkowo: ziarna sezamu odrobina żółtego sera pomidor Jedno jajko roztrzepać z odrobiną soli i pieprzu. Chleb zamoczyć z obu stron i pozostawić na czas przygotowywania szpinaku, żeby
Codzienna kuchnia niecodziennaPojawiły się świeże jagody. Możemy pozwolić sobie na wspomnienia z dzieciństwa i przy okazji pieczenia chleba, upiec ciasto z jagodami. Dawno temu nazywane było przedchlebkiem. Składniki na ciasto chlebowe: -10 dkg drożdży -3 szklanki ciepłej wody -1 kg i szklanka mąki 650 -3 płaskie łyżeczki cukru -3 łyżeczki soli - łyżka oleju Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy szklankę wody i szklankę(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Do naszego ciasta potrzebujemy ok. 20 dkg jagód. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy je na dwie części. Z jednej upieczemy chleb a z drugiej ciasto z jagodami. Na nasze ciasto przeznaczymy ok. 1/3. Ciasta układamy w odpowiednich formach. Z kawałka przeznaczonego na ciasto z jagodami formujemy placek
Maminek kulinarnystołowaliśmy się zarówno domowo (np. w gospodzie w parku Mtirala czy wiosce Gobroneti), jak i w restauracjach – zawsze każdy znalazł coś, co smakowało mu wyjątkowo! Puri Gruziński chleb powszedni, czyli puri, różni się od naszego. Jest przede wszystkim płaski i robiony tak, jak podstawowe ciasto drożdżowe (zupełnie takie jak na pizzę). Zobaczcie sami! A co do chleba? Puri - gruziński(...)chleb, odrywa się po kawałku palcami. Ma różne kształty, zazwyczaj podłużne Właśnie tak robi się puri. Ciasto drożdżowe rozklepuje się, smaruje tłuszczem i do pieca Sery Po pierwsze sery. Rodzajów i odmian serów jest w Gruzji bardzo dużo – podaje się je oddzielnie, stanowią także składnik bardzo wielu dań. Przeważnie są to krowie lub owcze sery słone. Jednym z popularniejszych
Poezja smakuDrugą rzeczą jaką uwielbiam robić po makaronach to piec chleb. Ten zapach w domu, smak i kto by pomyślał, że upieczenie chleba uczy pokory i cierpliwości. Są chleby, które piecze się raz dwa a są też które potrzebują o wiele więcej czasu, pracy, spokoju a efekty- bezcenne. W chlebie możemy umieścić praktycznie wszystko, to czemu nie zrobić(...)jednym chleb w postaci gotowej ciepłej kanapki.Miałam to szczęście,że przepis na to dostałam od rodowitej Włoszki. Tym razem w środku wylądowało salami, mozzarella, papryka i świeża pachnąca bazylia. Oj jak ciężko się powstrzymać robiąc zdjęcia, aby nie skubnąć odrobiny :)) SKŁADNIKI: 675 g mąki typ 550 2,5 łyżeczki suszonych drożdży 1,5 łyżeczki soli morskiej
Basia w kuchni14x7x3 cm, pokryte powłoką, dzięki której wypieki nie przywierają. W tak cudnych foremeczkach od razu trzeba było coś upiec. Tym razem nie ja wybierałem, co upiekę. Wybrano za mnie chleb żytni na zakwasie z suszonymi śliwkami. Chlebki pięknie wyrosły, dziury porobiły sie takie, jak należy, miąższ delikatny, zaś skórka chrupiąca. Śliwki dodały swego specyficznego smaku, no i własnych dzikich drożdży(...)ciepłej wody 20 g cukru 10 g soli 8 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) 80 g suszonych śliwek odrobina otrąb żytnich do obsypania foremek i posypania ciasta. Przygotowanie chleba: Dodaj do zaczynu wszystkie pozostałe składniki oprócz śliwek. Dobrze wymieszaj, np. mikserem, aż do dokładnego połączenia się składników. Jesli śliwki są bardzo suche, możesz je wcześniej namoczyć, a wodę z nich
Grahamka, weka i kajzerkaBannock" to pochodzenia celtyckiego słowo szkockie i północnoangielskie, oznaczające po prostu chleb. Najstarsze ślady użycia tego słowa pochodzą z roku 1000, zaś najstarsza znana definicja pochodzi z roku 1562. Pierwotnie bannoki były ciężkimi, płaskimi plackami z mąki jęczmiennej lub przaśnego ciasta owsianego. Bochenki miały okrągły lub owalny kształt, pieczone były na płaskiej blasze. W Szkocji, przed XIX wiekiem, pieczone były(...)drożdży 150 g miękiego masła 1/4 łyżeczki soli 500 g letniego mleka i wody po połowie 450 g rodzynek sułtańskich odrobina mleka z cukrem do poglazurowania Przygotowanie chleba: W misce rozpuść w letnim mleku drożdże i na moment odstaw. W tym czasie w innej misce utrzyj masło z cukrem. Do utartego masła z cukrem dodaj mąkę, sól, wodę i mleko
Grahamka, weka i kajzerkaZakwas na chleb robię już od dawna, to nic trudnego wbrew pozorom. fot.Jacek M.(Cloney) Potrzebujesz: Dziś zrobimy go razem. Aby dojrzał potrzebujemy 5 dni. A potem...no właśnie, tu jest największy problem, i dlatego ja przeprowadzę Cię przez ten proces krok po kroku, bez udziwnień i tajemniczych haseł. Potrzebujesz: Dobrą, grubo zmieloną mąkę żytnią razową czy orkiszową typu(...)Dziś jest dzień piąty i dziś pieczemy chlebek z zakwasem. Zaopatrz się również w drożdże piekarskie, które troszkę nam pomogą, gdyż sam zakwas jest jeszcze za młody. zakwas na chleb DZIEŃ PIĄTY Tak wyglądał mój zakwas dziś rano, troszkę się nagazował i dobrze. Pierwsze zdjęcie jest jeszcze przed zamieszaniem, a drugie już po. Widać sympatyczne bąbelki powietrza i pachnie już
Pasje JolkiUwielbiam domowy, pachnący chlebek, jednak jego wypiek nie jest moją mocną stroną :( Postanowiłam się doskonalić. Przeczytałam, że najważniejszą rzeczą przy pieczeniu domowego chleba jest ... cierpliwość :) i chyba to jest prawda. Nie zawsze chciało mi się wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś(...)dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce" upiekłam chleb w garnku. Cierpliwość i dokładność została nagrodzona. Chlebek wyszedł pyszny, pachnący smażoną cebulką, wyrośnięty pokazowo z chrupiącą skórką ... Za kilka dni próbuję następny przepis :) Składniki: 150 g m ą ki żytniej typ 720 150 g m ą ki orkiszowej
Walijskie PichcenieChleb z dodatkiem siemienia lnianego na zakwasie żytnim. Jak zawsze pyszny domowy i bez polepszaczy. No i najbardziej to lubię zapach pieczonego chleba w domu. Zmieniłam tylko typ mąki pszennej ale to raczej nie miało wpływu na smak bo chleb był pyszny. Składniki: Zaczyn 75 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 Młyn Kopytowa(...)wyrosnąć trochę ponad brzeg formy. Przed pieczeniem spryskać wodą i posypać siemieniem lnianym. Piec w 240 stopniach 15 minut a następnie w 200 stopniach 25 minut. Ostatnie 10 minut chleb piec bez foremki. Wyjąć z piekarnika, oderwać papier i studzić na metalowej kratce najlepiej całą noc. Przepis z bloga Zapach chleba
Ala piecze i gotuje