żądanie. Ależ proszę bardzo! Warzywny gulasz przez jednych zwany leczem, drugich pulpą czy jeszcze jakoś inaczej. Bardzo aromatyczny, pożywny i sycący. U nas jednego dnia z domowym chlebem, drugiego z ryżem. Z kiełbaską, ale bez mięsa jest równie pyszny! Gulasz warzywny z kielbasa lub bez 1 mała czerwona cebula 1 szalotka 1 cukinia 2 czerwone papryki(...)puszki krojonych pomidorów 6 pieczarek olej do smażenia sól, pieprz, suszona bazylia ew. kiełbasa, chleb lub ryż do podania Cebule obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy w rondlu by sie zeszkliły. Cukinie myjemy i kroimy w ćwierć plasterki, wykrawamy środek z nasionami. Dorzucamy do garnka z cebulą, mieszamy i podsmażamy. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, dorzucamy
Dzieje kuchennej WiewióryDziś mój kolejny przepis na chleb, tym razem z mąką i drożdżami. Następnym razem pokuszę się i zrobię na zakwasie. Akurat w szafce nie miałam pieczywa, a przypomniał mi się chleb, który jadłam dawno dawno temu... Postanowiłam go odtworzyć. Oto co mi wyszło ! Chleb z marchewką i pestkami dyni Składniki : 450 g mąki (100 g pszennej, 350 g żytniej(...)wcześniej przygotowanej formy ( smaruje oliwą i posypuję otrębami) i znowu odstawiam by spokojnie rosło. Następnie wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i po 60 minutach mam pyszny chleb !! Miłego
Życie na widelcuostatnim czasie testuję namiętnie przepisy na chleby z książki Piotra Kucharskiego i muszę przyznać, że są naprawdę wyjątkowe. Książka napisana jest przejrzyście i ma piękne ilustracje. Wszystko jest wyjaśnione dokładnie, krok po kroku, zatem jest to pozycja zwłaszcza przydatna dla osób zaczynających swoją przygodę z pieczeniem chlebów. Jeśli zastanawiacie czy kupić tę książkę, to zdecydowanie ją polecam. Ten zaś chlebek(...)dołącza do mojej osobistej listy "ulubione" :) Najcudowniejsza jest w nim skórka. Mała zmiana, jaką wprowadziłam, to czas wyrastania chleba, który skróciłam, gdyż nie lubię, gdy chleb jest mocno kwaśny. Przepis z książki "Chleb" P. Kucharskiego. Zaczyn (8-12 godzin przed pieczeniem) 60 g zakwasu żytniego (tego z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej) 200 g mąki żytniej razowej 180 ml wody
Delicious Titbitsjuż wspominałyśmy wyżej temat reinkarnacji pieczywa ogarnęłyśmy całkiem nieźle. Poniekąd zmusiło nas do tego pieczywo bezglutenowe. Zanim metodą prób i błędów doszłyśmy do naszej receptury na chleby, bułki i inne pyszności, zaspokajać "pieczywową potrzebę" musiałyśmy produktami bezglutenowymi, które bardzo szybko czerstwiały, twardniały i nie zawsze miałyśmy ochotę na odparowywanie. Tak powstawały różnego rodzaju zapiekanki, tosty itd. Niby banał, ale może(...)kogoś zainspiruje do kombinowania z tak podstawowym składnikiem jakim jest chleb. Tego typu zapiekanie sprawdzi się nie tylko w bezglutenowych domach. Nie znamy mieszkań, w których nigdy nie zostawałoby pieczywo i rodzin, które na luzie podeszłyby do wyrzucania takich "kamieni". Pojawia się wtedy w głowie pytanie "co mogę z tym zrobić" i w efekcie "przecież cholera, nie potrzebuję kilogramów
Wypisz Wymalujkątem jeszcze większej wydajności i odporności na choroby,by zwiększyć jej plon i dochody płynace z jej uprawy.Dzisiejsza "pszenica niskokłosowa" nie już tą pszenicą,z której nasze babki piekły chleb,a ludzkość jeszcze nigdy nie była tak schorowana i otyła jak dzisiaj.Davis w swojej publikacji przedstawia dowody na zależność pomiędzy spożywaniem pszenicy,a rosnącym pszenicznym brzuchem.Nie chcę Was przekonywać(...)jedzenia pszenicy i odstawienia glutenu,bo ta decyzja należy do Was.Napiszę o moich spostrzeżeniach związanych z wykluczeniem pszenicy z mojego menu. Ponieważ sama od lat piekę chleb ,jem wyłącznie domowe makarony i pierogi,ciasta przygotowuję również samodzielnie,nie korzystam z garmażeryjnych półproduktów w łatwy sposób wyeliminowałam pszenicę z diety.Nie,nie nie zrezygnowałam z glutenu całkowicie,ale zamieniłam zamulającą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!więcej czasu zajęło mi przygotowanie tego dania, niż jego konsumpcja. Co z tego - odpowiadam - ja tak lubię. Najpierw się napatrzę, a później konsumuję :) SKŁADNIKI: na 1 porcję 3 kawałki chleba bez skórki (wycięte ringiem) 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżeczka majonezu 1 ogórek kiszony 3-4 marynowane podgrzybki 1 suszony pomidor 50 g wędzonego łososia sól pieprz masło(...)zrobić: Wykrojone kawałki chleba posmarować delikatnie masłem i podsmażyć na patelni z dwóch stron, aż się zarumienią. Jajko pokroić w drobną kostkę, wymieszać z majonezem i doprawić solą i pieprzem. Ogórka i grzybki pokroić w kostkę i wymieszać. W ringu układać kolejno warstwy: podsmażony chleb jajko podsmażony chleb ogórki z grzybkami podsmażony chleb łosoś drobno pokrojony pokrojony w kosteczkę suszony
Kuchnia w opałachPrzepyszny domowej roboty chleb na zakwasie, jego zapach podczas pieczenia unosi się po całym domy, aż ślinka cieknie. Wszyscy domownicy czekają kiedy ostygnie, aby go ukroić i zjeść kromkę chleba posmarowanym samym świeżym masełkiem. Największym sekretem dobrego wypieku, jest włożenie całego serca w prace jak również niezastąpiona jest pomoc małego kucharza :) Zakwas: 1 szklanka maki żytniej 2 szklanki wody(...)lniane, kminek. Urabiamy ciasto ok 20 minut aż ciasto będzie miało konsystencje gęstego budyniu. Po wyrobieniu ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką, dzielimy na dwie części. Foremki do pieczenia chleba smarujemy olejem. Ciast chlebowe przekładamy do foremki tak aby była wypełniona w 3/4 swej wysokości. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 do 3 godzin w ciepłe miejsce. Piekarnik
kgwjanczewoCześć Dziś chce Wam zaprezentować chleb w którym zakochałam się od pierwszego kęsa ! Odkryłam go na Targu śniadaniowym i od razu się zakochałam! ;-) Kupiłam go oczywiście, ale od razu w głowie pojawił się pomysł, żeby spróbować samodzielnie go wykonać. Okazało się, że w sieci bez problemowo znalazłam przepis na " chleb który odmienia życie". Po wypróbowaniu przepisu stwierdzam(...)formy może wam się rozlecieć). Formę przykryj folią i zostaw na minimum 2h a najlepiej na całą noc. Piekarnik nagrzej do 175 stopni, piecz przez 20 minut. Następnie chleb wyjmij z formy i przełóż na blasze do góry nogami i piecz przez następne 40minut. Na początku piekłam go na funkcji góra - dół, a później żeby się przypiekł zmieniłam na termoobieg
Cukier&PuderUwielbiam kaszę mannę, to mój przysmak z dzieciństwa. Kiedyś mama podawała ją z dżemem i kromką pszennego chleba, której kawałki zawsze topiłam w mannie. Teraz wolę pałaszować ją ze świeżymi owocami i razowcem, ale mimo upływu lat nadal lubię zatapiać kawałki chleba i łyżeczką szukać ich w miseczce ;) ~ Kasza manna na napoju kokosowym z bananem i chlebem razowym(...)Składniki: 60g kaszy manny 400 ml napoju kokosowego (lub zwykłego mleka) łyżeczka masła opcjonalnie jakieś słodzidło + banan lub inne dowolne dodatki kromka chleba Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Gotujemy, cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mannę przelewamy do miseczki, dodajemy owoce, kawałki chleba i wszystko razem mieszamy :) P.S. Manna z tego przepisu wychodzi baardzo gęsta, dlatego jeśli wolicie
Kuchenny Skrawek Niebapisałam wczoraj, mam dla Was chleb, który robi się w sposób bardzo prosty, i którego chętnie używam jako bazę do bruschetty. Chleb ten to mąka, woda i odrobina drożdży. Niektórym może przeszkadzać jego drożdżowy zapach. Dla mnie jednak nie jest to na tyle duży mankament, by przesłonił zalety tego wypieku. Pieczywo jest delikatne i o nienarzucającym się smaku. Dzięki temu(...)nadaje się do przekąsek, w których głównym bohaterem jest to co na nim. Dodatkowo chleb w zasadzie robi się sam. Składniki: 490g mąki pszennej (na zdjęciu typ 550) 10g soli 2-3g świeżych drożdży 360g letniej wody Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy drożdże i dolewamy wodę. Mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się połączą. Zostawiamy
W kuchni wieczoremChleb ten piekłam pierwszy raz, ale okazał się tak smaczny, że mimo lekko spalonej skórki postanowiłam się z Wami natychmiast podzielić przepisem. Następnym razem upiekę go na dolnej półce i powinno być po kłopocie. Odkąd zaczęłam piec chleby szukam przepisu na chleb pszenny, który będzie mógł pełnić rolę codziennego, białego pieczywa. Co do walorów smakowych ten bochenek jest w czołówce(...)odgazowujemy, delikatnie naciskając. Formujemy kulę i wkładamy do koszyka do wyrastania pieczywa lub durszlaka. Zostawiamy na kolejne 3 godziny aż wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik z garnkiem, w którym będziemy piec chleb do 260 stopni. Radzę na dolnej półce, chleb pięknie rośnie i łatwo się przypala z wierzchu. Wstawiamy żaroodporne naczynie z wodą i przekładamy ciasto do garnka. Pieczemy 10 minut
W kuchni wieczoremChleb ze słonecznikiem Mój pierwszy chleb, zabierałem się za to przez sporo czasu, aż w końcu zrobiłem :) Z efektów jestem bardzo zadowolony. Przyznam się, że nienawidzę robić ciasta drożdżowego. Boje się zawsze że nic nie wyrośnie. A chleb tak mi rósł, że bałem się że zaraz mi piekarnik wysadzi. Maszynki do chleba nie posiadam, więc podaje przepis na pieczywo, które(...)Formy smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Dzielimy ciasto na dwie części i wykładamy do form. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy chleb przez 2 godziny. Wykładamy i gotowe :) Wczoraj usiadłem i szukałem czegoś nowego by z Wami się podzielić :) Znalazłem bardzo spokojny i miły dla ucha utworek
Gotuj Z Muzykąbawiłam się jednak w mielenie mięsa, bo szkoda mi było wrzucać do maszynki tak piękne kawałki łososia. Wyciągnęłam moją ukochaną patelnię grillową , zgrillowałam rybę, podpiekłam chleb i wyszła pyszna kanapka :) Grzechem byłoby nie skusić Was na nią ;) tym bardziej, że taka kanapka może być świetną przekąską podczas sylwestrowych imprez w domu :) polecam :) Składniki: pełnoziarnisty chleb tostowy , twarożek(...)Roszponkę wypłukać i osuszyć na ręczniku. Pomidor opłukać i pokroić w plastry. Patelnię grillową rozgrzać, przesmarować lekko olejem i zgrillować filety łososiowe, mniej więcej 5 minut z każdej strony. Chleb tostowy podpiec na tej samej patelni. Jedną kromkę chleba smarować twarożkiem, układać roszponkę i pomidora, a na to gorący zgrillowany filet. Przykryć drugą kromką chleba. Podawać zanim ostygną :) Skusicie
Codzienna kuchnia niecodziennaWitam was poświątecznie domowym pieczywem :) To jest kolejny chleb, który podbił moje kubki smakowe :) Jest dość czasochłonny, ale nietrudny. Wystarczy trochę cierpliwości i na pewno się uda :) Z tej porcji wychodzi dość duży bochenek. Przez wiele dni świeży... smakuje nieziemsko... Przepis Liski Składniki na zaczyn: (należy go przygotować 12-16 godzin wcześniej, najlepiej wieczorem) 20 g zakwasu żytniego(...)wysmarowanej olejem oraz obsypanej otrębami i zostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Jeśli nie macie dokładnie takiej samej formy, to użyjcie dwóch keksówek 30 cm na 10 cm. Wierzch chleba spryskać olejem - to zabezpieczy go przed wyschnięciem. Chleb powinien urosnąć niemalże do wysokości formy. Wyrośnięty chleb posypać mąką i wstawić do piekarnika nagrzanego na 230 ° C na 15 minut, następnie
Delicious Titbitsdługo nie miałam okazji przepisu przetestować. Wreszcie się udało. Wykorzystałam pomysł Małgosi, trochę pozmieniałam składniki, czyli użyłam tego co miałam w domu. Nie piekłam specjalnego "ciasta", użyłam domowego chleba tostowego, który bardzo dobrze się sprawdził. Tort kanapkowy robiłam po raz pierwszy, stąd nie za wielka porcja. Wyszedł bardzo smaczny, porcja na 4 porcje wystarczająca. składniki 1/2 bochenka chleba tostowego(...)chili do smaku farsz tuńczykowy 1 puszka (ok 185 g z olejem) tuńczyka rozdrobnionego 1 łyżka majonezu 1 łyżka koperku pieprz, sól do smaku przygotowanie Upiec tostowy chleb. Na tort kanapkowy przeznaczyć połowę. Obciąć skórkę z boków i wierzchu, przekroić na 4 blaty (każdy ok 2 cm grubości). Przygotować farsze. Podane składniki wymieszać, spróbować, doprawić. Pierwszy, spodni
Stare Gary