chleb - 26084 przepisów (strona:275/1739)

Smaki Środkowego Wschodu 111

Maneesh i baba ganoush Maneesh jest klasycznym płaskim chlebem, obsypanym aromatycznymi ziołami i ziarnem sezamu. Popularny w kuchni Syrii i Libanu, podawany na śniadanie, albo jako część mezze.  Maneesh dipem baba ganoush tworzy idealnie dobrane połączenie. Dodatkiem do tego pieczywa może być nie tylko posypka ziołowa zwana zaatar, ale wiele innych rzeczy.  Ser , ser z kurczakiem, lub mieloną(...)mocno grillowane bakłażany z tahini, czosnkiem i sokiem z cytryny.  Proste w przygotowaniu i przepyszne!  Często będziemy do tego dipu wracać. Przepis na maneesh (3 dość spore chleby) 500g mąki chlebowej 10g soli 25g drobnego cukru do wypieków 10g suszonych drożdży  20 ml oliwy- plus dodatkowo do posmarowania na wierzch. 360 ml wody Na wierzch (zaatar

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pyszny chleb z czarnymi oliwkami i tymiankiem 202

Pewien przystojny mężczyzna, zainspirował mnie do zrobienia chleba z oliwkami i tymiankiem.  Do sprawy podeszłam bardzo poważnie, ale i tak efekt mnie bardzo miło zaskoczył. Pyszny, pełen nieregularnych dziur z cieniutką skórką, miękki i puszysty bochenek.  Jeśli lubicie oliwki i tymianek- będziecie zachwyceni. Ciasto długo leżakuje w lodówce, dzięki temu ma piękną strukturę i  głębie smaku. Przepis(...)szklanka odsączonych i pokrojonych czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki drobno posiekanego świeżego tymianku.  Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek- może być lekko grudkowate. Dodać oliwki,  tymianek i ponownie zagniatać przez 2 minuty. Uformować kulę i włożyć do naoliwionej miski. Przykryć szczelnie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Zakwas pszenny na fermencie owocowym 268

pszenna typ 650  14 g mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 lub 2000  35 g wody Otrzymuję 140 g zakwasu. Zazwyczaj biorę z tego 100 g do wypieku chleba, resztę odświeżam. Dozowanie zakwasu o 53% hydratacji zamiast 100% Dodajemy tyle samo co zakwasu 100% i robimy korektę wody w cieście (dodajemy do ciasta dodatkową wodę

Przepisy na domowy ser i chleb
Krokiety z chleba tostowego 416

Krokiety trochę inne niż te tradycyjne, bo z chleba tostowego i parówek. Bardzo smaczne, a pracy mało. Przepis, a raczej pomysł, który możecie wypróbować. Parówki w przepisie można zastąpić kabanosem. Na blogu znajdziecie przepisy również na inne krokiety np. takie z makrelą wędzoną , pyszne krokiety z pieczarkami  czy krokiety z ziemniakami serem i boczkiem . Składniki(...)kromek chleba tostowego 5 długich cienkie parówki 2 jajka 2 łyżki śmietany (dałam 18%) 10 plasterków żółtego sera sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Z każdej kromki chleba tostowego odkroić cieniutko skórki z każdej strony i każdą kanapkę rozwałkować wałkiem do ciasta. Parówki przekroić na pół. Jajka roztrzepać ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu. Na każdą kromkę chleba ułożyć

O kuchni z uczuciem
Chleb szpinak z awokado 165

Domowy zielony chleb bardzo zdrowy. Przemyciłam w nim szpinak i awokado. Chleb jest bardzo dobry i można go jeść z samym masłem. Moja wersja jest na zakwasie ale można zrobić taki na drożdżach. 1 i 1/2 szklanki aktywnego zakwasu 4 szklanki mąki pszennej typ 650 1 awokado 100 g szpinaku świeżego 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody 2 ziemniaki ugotowane(...)ciasto rozciągnięte. Roladę zwijam od dłuższego boku i kroję na pół. U mnie wyszły dwa chlebki pieczone w formie o długości 25 cm.Foremkę smaruję i układam w niej chleb. Odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny. Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni góra dół,  i wstawiam miskę z gorącą wodą pod rusztem.Wkładam chleb i piekę 10 minut

wesoła kuchnia
bułki "gyros" 155

środka nasz gyros. Potem smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy lub nie rozmarynem i nacinamy... Tak przygotowane bułki pieczemy w 200 st.C  przez 30 minut Kiedy cały dom pachnie chlebem i gyrosem, to czas wyjmować :) Smacznego

chleba naszego
PRL 139

ma.Natomiast mamy wspólczesne"trybuny", "dzienniki", władzę.  Jak widać wszystko przemija, nawet najbardziej wymyślne systemy :)  Zadbajmy więc wszyscy o to, co zawsze będzie: dom, rodzina, przyjaciele i chleb powszedni

chleba naszego
bułki 126

chwilę wyrabiamy i "kulamy" bułki. Wykładamy na blaszkę, smarujemy rozbitym jajkiem, jeżeli nie to wodą z cukrem i nacinamy. Tak przygotowane buły pieczemy 30 min w 200st. C. Pachnie chlebem cały dom :)  Po ostudzeniu mamy fajne domowe pieczywo, które upieczone wieczorem...rano jest nadal pyszne. Można je zjadać same, na słono, na słodko... Smacznego

chleba naszego
duże pierogi z ... 185

jest dobra, więc połączyłem te dwie potrawy, ku uciesze wszystkich domowników :) Wszystko widać na zdjęciach, dlatego też nie będę się dużo rozpisywał :) Ciasto takie jak na pizzę i na chleb. Nadzienie...jakie kto lubi :) Lepimy :) Smarujemy jajkiem :) Jeżeli zrobimy za dużo ciasta, to pieczemy bułki :)  Przed włożeniem do piekarnika dodałem do ciasta trochę płatków owsianych i mąki żytniej... Pierogi

chleba naszego
Ania, bułki i warkocze... 159

Domowa zwykła bułka, to coś bardzo smacznego:)nasze  Dzieci wiedzą o tym  najlepiej:) Bułka niby to nic takiego, a jednak, jest to przede wszystkim  pachnący chlebem cały dom!  Wczoraj Ania upiekła tyle bułek, że dla małej armii by wystarczyło :) Napracowała się, ale efekt widać :) Bułki z bananami, warkocze, bułki poznańskie... Już na kolację ciepłe bułki

chleba naszego
kanapki 171

zasobów :) Jak  jest bogato, to szalejemy i wymyślamy :) Jeżeli nic nie ma w lodówce, to robimy naleśniki :), które można przygotować z wszystkim :) Jak widać na zdjęciach, to cebula-chleb-jajko zawsze w domu są :)  Dobre kanapki naprawdę nie muszą być wyszukane, żeby były dobre :) Dobry pomysł gwarantuje sukces,  dzieci mają też świetne pomysły i mogą same przygotować

chleba naszego
Ania i śniadanie... 196

mówią  " nie daleko upada jabłko od jabłoni"  :) Ania dzisiaj wyprzedziła wszystkich zanim zdążyli zjeść płatki ... i zrobiła prawdziwe śniadanie :) Wszystko było !  Chleb, domowe bułki, sałata z ogródka i ogórki (już się pojawiły) kawa zbożowa, konfitura... ...dla każdego coś dobrego i smacznego... ...na słono i na słodko... Wakacje !  ...trochę  w domu tak bez egzaminów, sprawdzianów, występów

chleba naszego
bułki ziemniaczane 136

zaczyn drożdżowy... Wszystko łączymy ze sobą... Wyrabiamy ciasto... Odstawiamy... Potem wyrabiamy bułki... Wstawiamy na 30 min do pieca w 200 st.C Upieką się świetne bułki... Można ucztować w pachnącym chlebem domu :) Jak ogródek jest pod ręką, to warto zajrzeć po coś zielonego... Po dokładny przepis trzeba kliknąć na link  http://dolcevitainmykitchen.blogspot.com/2016/02/ziemniaczane-bueczki-na-drozdzach.html Smacznego

chleba naszego
zupa ze świeżych ogórków 245

mnie nie przekonał:)  Naprawdę polecam tą niesamowitą świeżą i smaczną zupę :)  Ogórki gruntowe obieramy i wycinamy nasiona, kroimy w kostkę... Włoszczyznę gotujemy z zielem i listkiem :) Chleb, cebule i czosnek też kroimy... Na patelni przysmażamy ogórki z cebulą i czosnkiem... Następnie usmażone ogórki dodajemy do gotującej się włoszczyzny i gotujemy 10-15 min ... Zabielamy kwaśną śmietaną... Zupa już

chleba naszego
kolacja :) 133

Szybka kolacja ? No tak :)  Wystawiamy wszystko co jest pod ręką i już :))) Mało czasu, ludzie głodni, więc nie ma co gotować :) Jedynie chleb podgrzewamy w  tosterze, a chrupiące pieczywo każdy lubi :)  Smacznego

chleba naszego

Proponowane wyszukiwania