chleb - 26516 przepisów (strona:275/1768)

Zapiekanka chlebowa z kiełbasą i pieczarkami 214

troszkę inny pomysł na zapiekankę chlebową niż ta, co jest już na blogu. Polecam szczególnie wtedy, gdy mamy nadmiar chleba. Składniki: kilka kromek chleba kiełbasa cebula papryka czerwona pieczarki mleko ser żółty jajka (2-3) + śmietana (2-3 łyżki) sól, pieprz olej Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy spód, dno naczynia cieniutko smarujemy olejem. Wykładamy kilka kromek chleba wcześniej delikatnie zanurzonych(...)mleku. Oprószamy pieprzem. 2. Na patelni rumienimy posiekaną cebulkę, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy, aż odparuje woda. Wykładamy na chleb. Oprószamy solą i pieprzem, 3. Kiełbasę pokrojoną w talarki również rumienimy na patelni, przekładamy na pieczarki. dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. 4. Pozostałe kromki chleba kroimy w kostkę, lekko nasączamy mlekiem i wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość Zalewamy jajkami wymieszanymi

Kuchnia domowa Ani
Panzanella - włoska sałatka z chleba i pomidorów 246

Pomidory! W rożnych rozmiarach i kolorach, w różnych daniach i kombinacjach smakowych. Uwielbiamy je! Kroję świeży domowy chleb, smaruję masłem własnej roboty, a na to pokrojony w plastry mięsisty pomidor oprószony solą... mmmmm... Tak samo mruczałam z zadowolenia jedząc panzanellę - włoską sałatkę na bazie chleba i pomidorów. Co ciekawe, zanim pomidory zostały sprowadzone do Europy, głównymi składnikami toskańskiej panzanelli były(...)cebula i czerstwy chleb namoczony w occie i skropiony oliwą. Wyobrażam sobie ten pierwowzór sałatki i jestem pewna, że aż takich peanów na jej cześć raczej bym nie wygłaszała. Co innego dzisiejsza wersja z pomidorami i kaparami  albo jak u Jamiego Olivera dodatkowo z anchois i pieczoną papryką. To dopiero smak! Sałatka jest niesamowicie lekka, czyli

Obiad gotowy
Pizza w 6 min. / 250 st. C 959

Dobra domowa pizza, to nic wielkiego tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić. Ciasto klasyczne drożdżowe, takie jak na chleb: 1 kg mąki typ 650, 50 g drożdży, łyżka cukru,  łyżka soli, dwie szklanki bardzo ciepłej wody. Zaczyn: do wody rozkruszamy drożdże, dodajemy  cukier i 4 łyżki mąki, przykrywamy i czekamy 10-15 min. jak wyrośnie, potem dolewamy

chleba naszego
Bułki z jajkiem 183

Smaczna przekąska na każdą okazję: śniadanie, kolacja, na piknik, w podróż. Potrzebujemy tylko ciasto drożdżowe jak na chleb z 1 kg mąki, 50 g drożdży,  2 szkl. ciepłej wody, łyżki cukru, łyżki soli, ugotowanego ziemniaka..  kliknij tutaj Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy, przesypujemy mąką i dzielimy na części. Potem wałkujemy na placki 0,5 cm grubości i nakładamy ugotowane

chleba naszego
Pszenny chleb z czarnuszką 197

minuty zostawić w naczyniu do wyrośnięcia, mi urosło tak że aż miarka wypadła wyrobić ponownie, naczynie zamknięte, interwał, czas 20 sek wyjąć ciasto z thermomix i uformować bochenek chleba, przykryć ściereczką wyrośnięty chlebek posmarować ciepłą wodą z dodatkiem soli i posypać czarnuszką. Naciąć chlebek u góry ostrym nożem piec w nagrzanym piekarniku do 200 C aż chlebek nabierze złotego koloru

Kuchnia Pokoleń
Surówka z kapusty i świeżych ogórków 197

misce dokładnie mieszając. Potem przekładamy warstwowo do misek i serwujemy uprzednio schłodzone. Przy okazji powstał jeszcze kolorowy twarożek w łódeczkach  twarozek... Warto również upiec sobie pyszny   chleb...   Smacznego

chleba naszego
Twarożek w ogórku 385

duże ogórki, to je obieramy, kroimy wzdłuż na pół i łyżką usuwamy nasiona.  Do powstałych w ten sposób  łódeczek nakładamy przygotowany wcześniej twarożek. Polecam również upiec domowy chleb i gwarantuję, że śniadanie będzie bardzo smaczne. Smacznego

chleba naszego
Obiad i kolacja... na jednym ogniu 203

przykrycia. Karkówkę studzimy i chowamy do lodówki, na kolację będzie fajną wędliną na kanapki. Kurczaka serwujemy w całości na gorąco do obiadu.   Na wieczór kolacja  z domowym chlebem kliknij tutaj , masłem kliknij tu  i wędliną.   Smacznego

chleba naszego
Ciabatta- włoska klasyka 187

Ciabatta włoski, szeroki, płaskawy, biały chleb. Każdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty.  Począwszy od miękkiej do chrupiącej skórki, gęstej do lżejszej struktury. Nie wiem z którego regionu pochodzi mój przepis, ale jest zawsze z wielkim entuzjazmem przyjmowany w naszym domu. Lubią go ci najmniejsi jak i ci najstarsi.  Chleb nie jest wymagający. Zrobi go każda gospodyni. Trzeba(...)się tylko trzymać kilku zasad.  Jak mawiała babcia mojej przyjaciółki - chleb trzeba traktować z szacunkiem na każdym etapie jego przygotowywania.  Zapraszam Was zatem do przepisu. Zaczyn (należy go przygotować 8 do 12 godzin wcześniej) 180 g mąki chlebowej białe j 200 ml letniej wody 3 gramy drożdży instant lub 6 g świeżych Drożdże świeże rozpuścić dokładnie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Masło śmietankowe 183

zmienić wodę. Następnie odciśnięte masło przekładamy do pojemników i chowamy do lodówki. W lodówce przechowujemy 4-5 dni, ale znając życie zniknie w 2 dni... Serwujemy z domowymi wyrobami, chlebem, wędliną... Smacznego

chleba naszego
"Cygańskie" gołąbki. 3888

liście kapusty,  które odrywaliśmy przed ucieraniem. Liście zalewamy wrzątkiem i dodajemy 2 kost. rosołowe. Następnie układamy gołąbki i dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę gotujemy i już. Podajemy same, z chlebem, z makaronem, z ziemniakami jak kto lubi. Polecam!  Smacznego

chleba naszego
Śledzie na obiad. 223

które łączymy w misce ze sobą. Śledzie zawijamy i spinamy wykałaczkami, trochę jeszcze osuszamy na papierze. Następnie układamy na półmisku i serwujemy np. z ziemniakami w mundurkach lub z chlebem. Smacznego

chleba naszego
Ulubiony pszenny chleb, z mąką pełnoziarnistą. 202

nasz ulubiony chleb. Szybki do przygotowania i długo trzyma świeżość. Pyszny nawet na trzeci dzień, choć u nas rzadko aż tak długo się utrzyma. Wieczorem przygotuje ciasto chlebowe a rano trochę nad nim popracuje i piekę. Świetnie się mrozi.  Miękki z nieregularnymi dziurami. Ciasto długo leżakuje w lodówce, dzięki temu ma piękną strukturę i  głębie smaku. Przepis(...)drożdży instant 31 g mąki pełnoziarnistej 442 g mąki pszennej chlebowej 7 g drobnej soli morskiej  Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek- może być lekko grudkowate. Uformować kulę i włożyć do naoliwionej miski. Przykryć szczelnie folią spożywczą, i wstawić do lodówki na minimum

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ostry schab z piekarnika. 226

/200 st. C ...ostatnie 15min. bez pokrywki. ...schab ładnie się dopiecze i nabierze dobrego koloru... Po upieczeniu studzimy i chowamy do lodówki... Jak widać wyszedł super schabik do chleba i nie tylko :) Podobny przepis znajdziecie tutaj   schab-pieczony-na-kanapki Polecam Smacznego

chleba naszego
Chleb z semoliny z nasionami w kwietniowej piekarni 238

razem przepis na chleb Amber wybrała wspólnie z Daną z bloga Leśny Zakątek . Chleb miał być rodzajem pieczywa tostowego. Mnie taki niestety nie wyszedł 😌 Smakuje jednak ciekawie, a mieszkanie pachniało cudnie po wyjęciu chleba z piekarnika 😊 Zamiast nasion chia użyłam babki płesznik. Przygotowałam jeden bochenek, zmniejszając o połowę ilości poniższych składników. Składniki (na 2 keksówki): 800 g mąki z pszenicy(...)minutach pieczenia temp. zmniejszamy do 200st. Spryskujemy wodą 2 -3 razy w ciągu tych piętnastu minut, pierwszy raz przed włożeniem ciasta do piekarnika tuż po wyrośnięciu. Przepis na chleb z mąki z pszenicy Durum na blogach

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania