Barszcz zwany też boszczem lub boscem – kuchnia podkarpacka

Barszcz zwany też boszczem lub boscem – kuchnia podkarpacka

Barszcz zwany też boszczem lub boscem – kuchnia podkarpacka

Barszcz - kuchnia podkarpacka Moim zdaniem barszcz zasługuje na miano symbolu kuchni lasowiackiej. Na północy Podkarpacia, w lasach Puszczy Sandomierskiej, gospodynie z gminy Raniżów przygotowują go w bardzo charakterystyczny sposób. Barszcz jest lekko gęsty, kremowo-biały, a jego smak jest mleczny, łagodny i lekko kwaśny. Barszcz gotowany jest na wodzie oraz mleku lub śmietanie i zakwasie z mąki żytniej. Jedyną przyprawą jaką doprawia się raniżowski barszcz jest sól. Bywa, że sól rozciera się z surowym jajkiem... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Autor

Trzeci Talerz

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

barszcz, śniadania, chleb, kiełbasa, ziemniaki, zupa, tarta, grzyby, barszcz wigilijny, żurek, kolacja, obiad, chleb na zakwasie, chleb mieszany, biała kiełbasa, chleb razowy, dania obiadowe, kiełbasa w słoikach, drugie danie, pieczone ziemniaki, tarta na słodko, żurek z białą kiełbasą, bez pieczenia, wigilijne potrawy, potrawy wigilijne, pieczone ziemniaki z czosnkiem

Inne przepisy z Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.