zapraszam na kolejną amerykańską kanapkę Patty Melts. Jest to prosta kanapka składająca się z wołowego burgera, karmelizowanej cebuli i amerykańskiego sera cheddar lub sera szwajcarskiego. Całość przygotowuje się w chlebie żytnim. Kulinarni pisarze donoszą, że kanapkę Patty Melt wymyśliła w latach 30, 40 lub 50 restauratorka Tina Naylor. Czy tak się stało, czy nie, pewnym jest, że Naylor(...)gustu mojemu Lubemu. Po paru ekpserymentach polecamy także wersję z dodatkiem żurawiny ze słoiczka - mała wariacja na temat tradycyjnej kanapki, ale efekt jest oszałamiający. Składniki (2 porcje) -4 kromki chleba żytniego -300 g chudej mielonej wołowiny -1 duża cebula -4 plastry sera cheddar lub szwajcarskiego -2 łyżki masła -2 łyżki majonezu (można użyć masła) -sól, pieprz Przygotowanie Rozgrzać łyżkę
Zielona Kuchniazielonego ogórka i wędzonego łososia z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo. Całość świetnie się prezentuje i oczywiście smakuje równie ciekawie. Polecam! Tort kanapkowy Składniki: 6 kromek miękkiego chleba (użyłam tostowego wieloziarnistego)* 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 opakowania serka kremowego (~300g) opakowanie wędzonego łososia (~150-200g) 2 łyżki majonezu musztarda 3 jajka ugotowane na twardo zielony(...)miski, skropić sokiem z cytryny, dodać dwie łyżki serka kremowego, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Odstawić. W niedużej miseczce wymieszać majonez z musztardą (do smaku). Od chleba odkroić skórki i ułożyć dwie kromki (lub więcej, w zależności od tego jaki duży tort chcecie przygotować) obok siebie na talerzu na którym torcik będzie serwowany. Na chleb nałożyć pierwszą
Codzienne GotowanieAmber 😊 I bardzo się cieszę, bo dzięki przepisowi zaproponowanemu przez Danę z Leśnego Zakątka cieszyłam się długą bułą w formie ryby (na pewno na Wigilię upiekę ponownie!) i pięknym chlebem przypominającym liść. Myślałam, że pracy będzie bardzo dużo, a tu niespodzianka - oba bochenki uformowałam szybciutko i bez problemów. Efekt jest nie tylko smaczny, ale i piękny. Dzięki temu w mojej(...)zobaczyć tutaj (klik!) . Składniki (na 2 bochenki): Zaczyn 2 łyżki zakwasu żytniego lub z mąki orkiszowej ciemnej, 200 g mąki orkiszowej ciemnej, 350 g wody. Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba, mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin. Ciasto właściwe cały zaczyn 650 g mąki orkiszowej jasnej (użyłam 300 g mąki pszennej graham i 350 g mąki
Weekendy w domu i ogrodzieMikser, blender, rozdrabniacz, formy metalowe, formy silikonowe, metalowe i szklane naczynia do zapiekania, małe foremki rozmaitej maści, koloru, kształtu i wykonane z rożnych materiałów; do ciasteczek, do bułeczek, do chleba, na pizzę, wykrawacze i papilotki, nożyki, noże, wałki, wałeczki, cosie do dekorowania, pojemniki, pojemniczki, pędzelki, szpatułki i stempelki... co roku coś mi przybywa z takich właśnie gadżecików. Przedmiotów, bez których(...)lubicie w swojej kuchni naj, najbardziej? macie ulubione akcesoria do wypieków? gromadzicie je czy raczej nie korzystacie z gadżetów? Ja całkiem niedawno, w końcu, doczekałam się koszyczka do wyrastania chleba i używam go prawie codziennie. Mam też kilka nowych silikonowych form do wypieku pieczywa. Niebawem w ruch znowu pójdzie wałeczek w roślinne wzory, którego doczekałam się w zeszłym roku, gdyż
Dzieje kuchennej Wiewiórytakże posiekany czosnek. Białą kiełbasę i cebulę wyławiamy, potem nalewamy zupę i serwujemy gorącą. Możemy podać żurek w chlebku... kliknij tutaj Również można serwować w misce z chlebem na osobnym talerzu. Zawsze podajemy z jajkiem, posypując roztartym w dłoniach majerankiem. ...z kiełbaską w zupie lub nie ;-) Smacznego
chleba naszegodiecie bezmlecznej kupienie dobrego chleba bywa wyzwaniem. Szczególnie, że niektórzy piekarze mają zwyczaj „odświeżać” chleb mlekiem. My mamy to szczęście, że pod domem mamy porządną piekarnię, która rzetelnie wypisuje, co znajdziemy w składzie poszczególnych bochenków. Jednak gdy zdarzy mi się zapomnieć o kupieniu zapasu chleba na weekend, wtedy ratuję się piekąc go sama. W całym domu unosi się(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 30 minutach przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem lub wysypanej bułką tartą. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C i wstawiamy do niego chleb. Po około godzinie nasz bochenek będzie gotowy! Oryginalny przepis na ten cudowny chleb pochodzi z bloga raspberriescream.blogspot.com
Dieta bez mlekaDZIŚ ŚWIATOWY DZIEŃ CHLEBA W tym dniu jednak nie będę piekła chleba a zrobię z niego zapiekanki :) Pyszne zapiekanki z chleba tostowego , 3 serów oraz kurczaka w towarzystwie świeżych warzyw to idealna kompozycja smakowa :) Nie dość , że robi się je bardzo szybko , są nie drogie to smakują rewelacyjnie. Głodny? Głodna? ZAPRASZAM :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: Mięso(...)łyżeczka majeranku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia np rzepakowy Zapiekanki 10 dag sera pleśniowego 1 kulka mozzarelli 10 dag sera żółtego tartego np cheddar 8 kromek chleba tostowego 1 /2 papryki czerwonej Rukola lub szpinak 1 /2 ogórka zielonego Sól i pieprz Dodatkowo Ulubiony sos np czosnkowy --TU --- PRZEPIS PRZYGOTOWANIE: 1. Filety z kurczaka myję, kroję
Gotowanie Patkikońcu się odważyłam i upiekłam pierwszy w życiu chleb na zakwasie. Stwierdzam, że to wcale nie było tak trudne jak mi się wydawało. Moją przygodę zaczęłam od tego łatwego przepisu z dodatkiem odrobiny drożdży, ponieważ bałam się że mój młody zakwas nie poradzi sobie jeszcze a dodatkowo nie musiałam się z nim bawić przez cały dzień. Chleb się(...)przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyraźnie urosło po ok. 1,5- 2 godzinach dzielimy na 2 równe części. Jeśli chcemy uzyskać okrągły bochenek wkładamy do kosza na chleb, jeśli takiego nie posiadamy możemy okrągłą miskę lub durszlak wyłożyć ściereczką lub umieścić w tortownicy. Można też chleb umieścić w dwóch podłużnych blaszkach, ważne żeby je wyłożyć papierem
Pani na deserPrzeglądając gazetkę z pieczywem "Przyślij przepis" natrafiłam na chleb z mąki żytniej i dodatkiem słonecznika. Następnego dnia zabrałam się do pracy. Ciasto na chleb rosło wspaniale, a co najważniejsze zrobiłam je już bez dodatku drożdży na samym zakwasie, z czego jestem ogromnie dumna. Chleb jest lekko wilgotny, kwaskowaty i smakuje wspaniale. Upiekę go z pewnością jeszcze nie raz. Polecam :) SKŁADNIKI(...)nagrzewamy do 230 stopni C, chlebki delikatnie wkładamy. Pieczemy 20 minut, a następnie skręcamy na 200 stopni C i pieczemy kolejne 20 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia wyciągamy chleb z blachy, usuwamy papier i dopiekamy na blasze. Gotowy chleb po ostukaniu od spodu wydaje pusty dźwięk. Studzimy na kratce. Ważne: kroimy dopiero następnego dnia
Pani na deserDzisiaj proponuję Wam proste i smaczne danie z udziałem łososia pieczonego w piekarniku pod kruszonką z kurek, stostowanego chleba i ziół , smakuje rewelacyjnie, gorąco polecam! Możecie zastąpić część kurek innymi grzybami np. pieczarkami, ale odradzam raczej grzyby typu maślaki czy prawdziwki. Przygotowanie : 25 min. Pieczenie : 35 min Porcja dla 4 osób: ● 4 filety z łososia bez skórki(...)każdy) ● 400 g kurek ● 1 cebula ● 1 ząbek czosnku ● 3 łyżki posiekanego szczypiorku ● 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ● 4 plasterki cytryny (opcjonalnie) ● 1 kromka stostowanego chleba pszennego lub bagietki ● ok. 4 łyżki oliwy z oliwek ● sól, pieprz Przygotowanie : Chleb lub bagietkę stostuj za pomocą tostera lub piekarnika, odstaw na bok. Kurki umyj i osusz, odłóż na bok 100 g (najlepiej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskablogu znajdziecie również inną zapiekankę tostową , którą polecam. Jeśli przygotowaliście potrawy z mojego bloga to podzielcie się swoją opinią, uwagami w komentarzach. Fotki dań mile widziane :) 1 chleb tostowy 500 g mięsa mielonego drobiowego 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki masła klarowanego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 300 g żółtego sera 1 czerwona papryka 1 łyżeczka majeranku(...)solą, pieprzem, majerankiem,słodką papryką, chilli i dusić około 7 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę chleba tostowego, wyłożyć 1/3 mięsa, posypać serem i ułożyć kolejne kromki chleba. Ponownie warstwa mięsa, sera i chleb. Tak aż powstaną trzy warstwy. Lekko dociskamy chleb, aby sos je nawilżył. Wierzchnią
O kuchni z uczuciemPołożyłem więc ser w plastrach i zapiekłem 10 min. bez folii... -- Ser pięknie się roztopił... Teraz już dzielimy na porcje i serwujemy. ...jako dodatek do ryżu, ziemniaków lub do chleba. -- U nas schabiki były serwowane ze świeżym domowym pieczywem. Smacznego
chleba naszegopowstały spontanicznie w ramach szybkiego pomysłu na sobotnie śniadanie. Z idealnie ciągnącym serem. Dobrze smakują polane keczupem lub innym ulubionym sosem. Składniki (2 porcje): - 2 duże kromki pszennego chleba - 100 g boczku - pół papryki - 2 łyżki oleju rzepakowego - 2 jajka - 30 g startego żółtego sera - sól, pieprz Przygotowanie Olej rozgrzać na patelni. Wsypać drobno pokrojony w kostkę boczek. Podsmażyć(...)Paprykę pokroić w drobną kostkę. Z kromek chleba wyciąć środki tak, by pozostała skórka. Boczek z papryką uformować w 2 "kupki" tak, by zmieściły się w skórki od chleba. Jajka rozbić, doprawić solą i pieprzem. Zalać nimi paprykę i boczek w chlebie. Podsmażyć aż się zetnie. Posypać serem żółtym, przykryć środkami kromek. Poczekać chwilę aż ser zacznie się rozpuszczać. Delikatnie
Zielona KuchniaDotychczas rządził u nas chleb z tego przepisu (klik) . Na co dzień piecze go Mama a ja lubię eksperymentować i próbować różnych przepisów. Dlatego zainteresował mnie ostatnio popularny w internecie chleb z garnka. W sumie proporcje podobne jak na nasz ale sposób wykonania inny. Niewątpliwą zaletą jest to, że nie trzeba wyrabiać ciasta, ja wymieszałam tylko widelcem. a także szybkość(...)rana to w tym czasie chlebek robi się sam, w sam raz na śniadanie. Mojemu mężowi tak zasmakował, że powiedział, że od teraz pieczemy i nie kupujemy już chleba. Chleb niby ma być pieczony w garnku ale jeśli nie macie takiego żeliwnego z pokrywką i bez plastikowych elementów to użyjcie zwykłego naczynia żaroodpornego. Ja tak zrobiłam i się sprawdziło
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamało, co widać na zdjęciu. Dlatego polecam na taki duży bochenek dać ich trochę więcej. Chlebek idealny na kanapki. Polecam, jest banalnie prosty do zrobienia! Chleb pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami Drukuj przepis Czas gotowania: 60 Składniki -300 g mąki pszennej pełnoziarnistej -200 g mąki pszennej -40 g świeżych drożdży -szczypta cukru -2 szklanki wody -1 łyżeczka(...)jeżeli nie mamy możemy użyć bułki tartej lub mąki). Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy. Wierzch wyrównujemy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra - dół). Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Chleb pieczemy przez 1 godzinę. --> Aby sprawdzić czy chleb się upiekł, wystarczy wyjąć go z foremki, postukać w spód i jeśli oddaje głuchy odgłos to jest już upieczony. --> Odstawiamy do wystudzenia
Marta Gotuje