chleb - 26084 przepisów (strona:274/1739)

Śledzie na obiad. 178

które łączymy w misce ze sobą. Śledzie zawijamy i spinamy wykałaczkami, trochę jeszcze osuszamy na papierze. Następnie układamy na półmisku i serwujemy np. z ziemniakami w mundurkach lub z chlebem. Smacznego

chleba naszego
Ulubiony pszenny chleb, z mąką pełnoziarnistą. 157

nasz ulubiony chleb. Szybki do przygotowania i długo trzyma świeżość. Pyszny nawet na trzeci dzień, choć u nas rzadko aż tak długo się utrzyma. Wieczorem przygotuje ciasto chlebowe a rano trochę nad nim popracuje i piekę. Świetnie się mrozi.  Miękki z nieregularnymi dziurami. Ciasto długo leżakuje w lodówce, dzięki temu ma piękną strukturę i  głębie smaku. Przepis(...)drożdży instant 31 g mąki pełnoziarnistej 442 g mąki pszennej chlebowej 7 g drobnej soli morskiej  Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek- może być lekko grudkowate. Uformować kulę i włożyć do naoliwionej miski. Przykryć szczelnie folią spożywczą, i wstawić do lodówki na minimum

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ostry schab z piekarnika. 194

/200 st. C ...ostatnie 15min. bez pokrywki. ...schab ładnie się dopiecze i nabierze dobrego koloru... Po upieczeniu studzimy i chowamy do lodówki... Jak widać wyszedł super schabik do chleba i nie tylko :) Podobny przepis znajdziecie tutaj   schab-pieczony-na-kanapki Polecam Smacznego

chleba naszego
Chleb z semoliny z nasionami w kwietniowej piekarni 196

razem przepis na chleb Amber wybrała wspólnie z Daną z bloga Leśny Zakątek . Chleb miał być rodzajem pieczywa tostowego. Mnie taki niestety nie wyszedł 😌 Smakuje jednak ciekawie, a mieszkanie pachniało cudnie po wyjęciu chleba z piekarnika 😊 Zamiast nasion chia użyłam babki płesznik. Przygotowałam jeden bochenek, zmniejszając o połowę ilości poniższych składników. Składniki (na 2 keksówki): 800 g mąki z pszenicy(...)minutach pieczenia temp. zmniejszamy do 200st. Spryskujemy wodą 2 -3 razy w ciągu tych piętnastu minut, pierwszy raz przed włożeniem ciasta do piekarnika tuż po wyrośnięciu. Przepis na chleb z mąki z pszenicy Durum na blogach

Weekendy w domu i ogrodzie
HUMMUS Z BIAŁEJ DROBNEJ FASOLKI 143

ZROBIĆ HUMMUS Z BIAŁEJ FASOLI? PASTA DO CHLEBA! Pasty do chleba czy też smarowidełka na kanapkę, to coś, co zawsze znajdziecie w mojej lodówce. Mam wrażenie, że pastę na kanapkę jestem, już w stanie zrobić z większości warzyw. Wspominałam Wam nie dawno, w poście o pieczeniu chleba, że nie jem masła, ani tym bardziej margaryny do kanapek. Używam właśnie, przeróżnych(...)nich jest właśnie ta, bardzo prosta, pasta z białej fasolki z puszki. Jest to przepis na pastę, przypominający w smaku hummus. Jeśli tak, jak ja, lubicie smarowidła do chleba, bądź ciepłej bagietki, to ten przepis powinien Wam się spodobać. PRZEPIS NA HUMMUS Z BIAŁEJ FASOLI: - 1 puszka białej drobnej fasoli - 2 płaskie łyżki pasty Tahini - sok z 1/2 małej cytryny

SMYKWKUCHNI
Drożdżowy chleb ze słodem 152

Domowy własnoręcznie przygotowany chleb zawsze jest w cenie, prawda ? Przepis, który dla Was dziś przygotowałam nie jest wcale trudny do zrobienie, a pieczywo na drożdżach zawsze się udaje 😊. Musimy sobie tylko rozplanować czas pieczenia, ponieważ zaczyn na chlebki powinien fermentować przez około osiem godzin.  Drożdżowy chleb ze słodem  Czas przygotowania: 12   godzin Składniki  na 2 chleby(...)mnie ciasto wyrosło w przeciągu 1,5 godziny. Ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na pół, formujemy dwie kule. Dwa okrągłe (lub jeśli wolicie podłużne) koszyczki do wyrastania chleba wykładamy lnianą ściereczką i posypujemy mąką. Wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, na jego dnie ustawiamy pojemnik z wodą

Kulinarne przygody Gatity
Reaktywacja...... 139

miłość do "garów" Rozpisywać się nie będę- czasu brak .... :) Sylwia specjalnie dla Ciebie :) :) :) A więc do dzieła !!!!!!                      Pszenny chleb na pszennym zakwasie                          - delikatnie puszyście i pysznie(...)mąki pszennej chlebowej  - 14 g soli - 5 g suchych drożdży(opcjonalnie - jeśli zakwas jest młody drożdże przyspieszą rośnięcie) - 40 ml oliwy z oliwek  Jeśli posiadacie maszynę do chleba, to według instrukcji obsługi wrzucacie składniki (najpierw mokre później suche) Nastawić program na zagniatanie i wyrastanie około 1,5 h . Jeśli nie posiadacie takowego sprzętu, wystarczą  ręce lub mikser

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb- Pain Rustique 152

Rustykalny pszenny ... pyszny  Wszyscy Ci z Was, którzy mieszkają na emigracji zapewne tęsknią za  polskim pachnącym chlebem. Znajomi moi- tubylcy, również podzielają mój zachwyt.  Często proszą mnie o upieczenie im choć małego kawałka. Przedstawiam dziś chleb rustykalny, ciabatowy w smaku i wyglądzie.  Chleb na drożdżach- tak tak wiem, że to nie to samo co na swojskim(...)dwie części  -nie ugniatajcie, raczej delikatnie naciągajcie i formujcie bochenek, aby nie zniszczyć struktury ciasta.  Odstawić  do koszyka do wyrośnięcia, złożeniem do góry, czyli wierzch chleba jest na dnie koszyka (najlepiej do wyłożonego bawełnianą ściereczką obsypaną mąką). Jeśli nie posiadacie koszyka można durszlak wyłożyć bawełnianą ściereczka i też sie sprawdzi. :) Przykryć. Powinno urosnąć- około 25 minut. Naciąć

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Smaki Środkowego Wschodu 111

Maneesh i baba ganoush Maneesh jest klasycznym płaskim chlebem, obsypanym aromatycznymi ziołami i ziarnem sezamu. Popularny w kuchni Syrii i Libanu, podawany na śniadanie, albo jako część mezze.  Maneesh dipem baba ganoush tworzy idealnie dobrane połączenie. Dodatkiem do tego pieczywa może być nie tylko posypka ziołowa zwana zaatar, ale wiele innych rzeczy.  Ser , ser z kurczakiem, lub mieloną(...)mocno grillowane bakłażany z tahini, czosnkiem i sokiem z cytryny.  Proste w przygotowaniu i przepyszne!  Często będziemy do tego dipu wracać. Przepis na maneesh (3 dość spore chleby) 500g mąki chlebowej 10g soli 25g drobnego cukru do wypieków 10g suszonych drożdży  20 ml oliwy- plus dodatkowo do posmarowania na wierzch. 360 ml wody Na wierzch (zaatar

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pyszny chleb z czarnymi oliwkami i tymiankiem 202

Pewien przystojny mężczyzna, zainspirował mnie do zrobienia chleba z oliwkami i tymiankiem.  Do sprawy podeszłam bardzo poważnie, ale i tak efekt mnie bardzo miło zaskoczył. Pyszny, pełen nieregularnych dziur z cieniutką skórką, miękki i puszysty bochenek.  Jeśli lubicie oliwki i tymianek- będziecie zachwyceni. Ciasto długo leżakuje w lodówce, dzięki temu ma piękną strukturę i  głębie smaku. Przepis(...)szklanka odsączonych i pokrojonych czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki drobno posiekanego świeżego tymianku.  Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek- może być lekko grudkowate. Dodać oliwki,  tymianek i ponownie zagniatać przez 2 minuty. Uformować kulę i włożyć do naoliwionej miski. Przykryć szczelnie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Zakwas pszenny na fermencie owocowym 268

pszenna typ 650  14 g mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850 lub 2000  35 g wody Otrzymuję 140 g zakwasu. Zazwyczaj biorę z tego 100 g do wypieku chleba, resztę odświeżam. Dozowanie zakwasu o 53% hydratacji zamiast 100% Dodajemy tyle samo co zakwasu 100% i robimy korektę wody w cieście (dodajemy do ciasta dodatkową wodę

Przepisy na domowy ser i chleb
Krokiety z chleba tostowego 416

Krokiety trochę inne niż te tradycyjne, bo z chleba tostowego i parówek. Bardzo smaczne, a pracy mało. Przepis, a raczej pomysł, który możecie wypróbować. Parówki w przepisie można zastąpić kabanosem. Na blogu znajdziecie przepisy również na inne krokiety np. takie z makrelą wędzoną , pyszne krokiety z pieczarkami  czy krokiety z ziemniakami serem i boczkiem . Składniki(...)kromek chleba tostowego 5 długich cienkie parówki 2 jajka 2 łyżki śmietany (dałam 18%) 10 plasterków żółtego sera sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Z każdej kromki chleba tostowego odkroić cieniutko skórki z każdej strony i każdą kanapkę rozwałkować wałkiem do ciasta. Parówki przekroić na pół. Jajka roztrzepać ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu. Na każdą kromkę chleba ułożyć

O kuchni z uczuciem
Chleb szpinak z awokado 165

Domowy zielony chleb bardzo zdrowy. Przemyciłam w nim szpinak i awokado. Chleb jest bardzo dobry i można go jeść z samym masłem. Moja wersja jest na zakwasie ale można zrobić taki na drożdżach. 1 i 1/2 szklanki aktywnego zakwasu 4 szklanki mąki pszennej typ 650 1 awokado 100 g szpinaku świeżego 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody 2 ziemniaki ugotowane(...)ciasto rozciągnięte. Roladę zwijam od dłuższego boku i kroję na pół. U mnie wyszły dwa chlebki pieczone w formie o długości 25 cm.Foremkę smaruję i układam w niej chleb. Odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny. Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni góra dół,  i wstawiam miskę z gorącą wodą pod rusztem.Wkładam chleb i piekę 10 minut

wesoła kuchnia
bułki "gyros" 155

środka nasz gyros. Potem smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy lub nie rozmarynem i nacinamy... Tak przygotowane bułki pieczemy w 200 st.C  przez 30 minut Kiedy cały dom pachnie chlebem i gyrosem, to czas wyjmować :) Smacznego

chleba naszego
PRL 139

ma.Natomiast mamy wspólczesne"trybuny", "dzienniki", władzę.  Jak widać wszystko przemija, nawet najbardziej wymyślne systemy :)  Zadbajmy więc wszyscy o to, co zawsze będzie: dom, rodzina, przyjaciele i chleb powszedni

chleba naszego

Proponowane wyszukiwania