chleb - 26176 przepisów (strona:309/1746)

Chleb kukurydziany na poolish czyli polskim rozczynie drożdżowym 182

Wspólne chociaż wirtualne spotkanie w kuchni to fajna zabawa..Tym razem załapałam się do  wspólnego pieczenia chleba  u Amber  ..a  Margot  zaproponowała pyszny wypiek...Chlebek z mąki kukurydzianej piekłam po raz pierwszy..był smaczny...polecam..A ja dziękuję wszystkim piekareczkom  i piekarzom za wspólne pieczenie pysznego chleba...i mam nadzieję, że w przyszłym miesiącu(...)też dołączę do wspólnego pieczenia i znów będziemy coś piekły..Mój chlebek wyrastał nie w koszyku..a w foremce keksówce i pieczony był też w keksówce.. Chleb kukurydziany na zaczynie drożdżowym poolish J. Hamelmana. A przepis podała Małgorzata Zielińska  tutaj  . Składniki na zaczyn „poolish”: 125g maki pszennej 550 125g wody 0,5g drożdży świeżych (mniej niż ¼ łyżeczki

Moje domowe kucharzenie
Domowy Chleb z Ziarnami 333

Chleb, to chyba mój drugi chleb. Jakoś tak wyszło, że nie piekę chleba. Po upieczeniu tego chyba zacznę częściej piec chleb. Jej, jak on mi smakował, chrupiąca skórka, a w środku ziarna, które lubię, które sama wybrałam. Świeżutki chlebek z masełkiem i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Polecam ten chleb, bo jest łatwy i smaczny, chyba nic więcej(...)dodawać nie muszę. Do upieczenia tego chleba zainspirował mnie przepis z bloga Kuchenne Łasuchowanie , ja dodałam ziarna, które lubię. Składniki: 1,5 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej lub pełnoziarnistej 1/2 łyżki soli 7 g suchych drożdży (1 opakowanie) 1/4 szklanki surowych pestek dyni Skworcu 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki siemienia

Blondynka Gotuje
Włoski chleb czekoladowy 174

był niezwykły weekend, który wymyśliła Anna-Maria z blogu Kucharnia , mianowicie miedzyblogowe wspólne pieczenia chleba "w ciemno". Przepis był długo trzymany w tajemnicy i nikt nie wiedział jaki chleb będziemy piec, a tym bardziej do głowy by mi nie przyszło, ze będzie to chleb czekoladowy. Jako ze nie miałam aktywnego zakwasu dostałam przepis z użyciem drożdży. Również zmieniłam(...)jeden etap ze względu na to, ze postanowiłam upiec jeden bochenek zamiast dwóch i skróciłam wyrastanie chleba o etap wyrastania w koszyczku. Przepis podaje ze swoimi zmianami, a tutaj znajdziecie oryginalny przepis do włoskiego chleba czekoladowego. No cóż powiem ze smak chleba to zaskoczenie, bo niecodziennie się je chleb z czekoladą ale z dobrym dżemem albo bitą śmietaną jest rewelacyjny

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb z czosnkiem niedźwiedzim i siemieniem lnianym 49

Ostatnio mam fazę na domowe chleby i raz po raz sobie wypiekam. Ten jest bardzo szybciutki do przygotowania, tylko czas wyrastania i pieczenia jest długi. Mimo to polecam, jest pyszny. Będzie też świetny na świateczny stół do sałatek.  Składniki:  500 g mąki pszennej  400-450 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży  2 łyżeczki cukru(...)Drożdże rozpuścić z wodą i cukrem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję.  2. Formę keksówkę posmarować masłem, obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto na chleb, przykryć i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.  3. Wyrośnięty chleb spryskać z wierzchu wodą, piec 10 minut w 200*C, a 50 minut w 180*C. Upieczony chleb

Kuchnia domowa Ani
Cucina Povera Historia i Pochodzenie 24

Wpływ na Światową Kuchnię Cucina Povera wywodzi się z potrzeb ludzi pracujących na roli i żyjących w ubogich społecznościach. Kluczowym elementem tej tradycji była zasada niemarnowania żywności: resztki chleba, warzyw czy nabiału były wykorzystywane do ostatniego okruszka. Popularność tej kuchni wzrosła w okresach kryzysów ekonomicznych i wojen, kiedy brakowało podstawowych składników. Dziś Cucina Povera ma ogromny wpływ na światową kuchnię(...)prostych, sezonowych dań zostało włączonych do menu luksusowych restauracji, gdzie celebrowane są tradycje i smak. Przykłady Potraw Cucina Povera, które znajdziesz na mojej stronie Panzanella – Toskańska sałatka z czerstwego chleba, pomidorów, oliwy i cebuli. Caponata – Sycylijski gulasz warzywny z bakłażanem, oliwkami i kaparami. Canederli Tirolesi – Chlebowe pierogi, idealne na zimowe dni. Pasta 'ca Muddica – Makaron z bułką tartą, prosty

RafalCook
Tostowe koszyczki – imprezowa przekąska 27

pyszne, ale też bardzo proste w przygotowaniu. Śmiało możecie je też zrobić np. na śniadanie. Jak zrobić imprezowe tostowe koszyczki? Tostowe koszyczki – imprezowa przekąska Składniki: 6 kromek z chleba tostowego 6 przepiórczych jaj Złoty ptak 6 plasterków ulubionej wędliny – u mnie krakowska sucha 12 kostek sera typu feta w oleju ziołowym 1 pieczarka niewielka ilość oliwy z oliwek(...)ulubiona mieszanka ziół szczypiorek Przygotowanie: Z chleba tostowego odcinamy skórki. Rozwałkowujemy każdą kromkę. Wgłębienia w formie na muffinki smarujemy oliwą. W każde wgłębienie wkładamy po jednej kromce chleba tostowego. Następnie w każdy taki tostowy koszyczek wkładamy plasterek wędliny, pokrojoną w kosteczkę pieczarkę i po 2 kostki sera. Na koniec w każdy koszyczek wbijamy po 1 przepiórczym jaju. Całość oprószamy ulubioną

Słodkie okruszki
Prosta sałatka z kurczakiem i grzankami a’la hamburger 31

jest odpowiedni wybór pieczywa. Najlepiej sprawdzi się takie, które ma zwartą strukturę, bo po upieczeniu będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Świetnym wyborem jest ciabatta, bagietka lub chleb pełnoziarnisty. Jeśli masz w domu resztki chleba, które stają się czerstwe, grzanki to doskonały sposób na ich wykorzystanie. Możesz też zobaczyć mój poradnik na temat odświeżenia chleba. Bułki albo chleb

Rozdomowiona
Chleb z mąki lnianej przepis 28

piekarni kupuję chleb lniany, ale ostatnio nie mogę go kupić. Inni klienci są szybsi ode mnie ;) Kupiłam mąkę lnianą i upiekłam sama. Jest w 100% mój.  Na zdjęciu chleb jest jeszcze gorący, więc ciężko się kroi, po wystudzeniu jest zdecydowanie lepiej.  SKŁADNIKI: mąka lniana 220 g mąka ryżowa lub owsiana 50g mąka ziemniaczana 70g drożdże 5g cukier trzcinowy(...)szybko mieszamy trzepaczką. Po zmieszaniu, ręką zagniatamy chwilę ciasto i formujemy bochenek. Układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakrywamy większą miską do wyrośnięcia na 60 minut. Chleb nie rośnie zbyt dużo. Chleb przed pieczeniem można naciąć dwa-trzy razy. Ja tego nie zrobiłam, ale następnym razem zrobię nacięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni C przez

AZgotuj!
Chleb na jogurcie 87

zrobić pyszny domowy chleb z dodatkiem jogurtu? Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Artykuł Chleb na jogurcie pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
DOMOWY CHLEB BANANOWO CUKINIOWY 32

Domowy chleb bananowo cukiniowy to klasyk wśród domowych wypieków, uwielbiany za swoją prostotę, słodycz i delikatną wilgotność, którą zawdzięcza dojrzałym bananom. Domowy chleb bananowo cukiniowy to klasyka amerykańskiej kuchni, która zdobyła popularność na całym świecie. Dodanie do niego cukinii może wydawać się nietypowym pomysłem, ale  … The post DOMOWY CHLEB BANANOWO CUKINIOWY appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Najlepsza zupa porowa 55

bulionu (użyłam bulionu warzywnego) 2 średniej wielkości pory (około 400 g po obraniu) 3 łyżki oliwy 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)   Składniki na grzanki: 2-3 kromki chleba 2 łyżki oliwy szczypta soli przygotowanie Jak zrobić zupę krem z pora? Pory oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Dodaj pokrojone pory i podsmażaj przez(...)wymieszaj. Zagotuj, zdejmij garnek z ognia i za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem.   Jak zrobić grzanki do zupy porowej? Piekarnik rozgrzej do 190°C. Kromki chleba pokrój w kostkę. W misce wymieszaj kostki chleba z 2 łyżkami oliwy i szczyptą soli. Kostki chleba rozłóż w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Grzanki piecz w nagrzanym

Via Gusto
Pappa al pomodoro 75

jeść zup latem, czasem wciągnę chłodnik. Jest jednak jedna zupa, którą mogę jeść i latem i jesienią. To tytułowa pappa al pomodoro. Najprostsza włoska zupa, którą podstawą jest czerstwy chleb i pomidory. Dzisiejsza wersja jest zrobiona na świeżych pomidorach, mamy w końcu na nie sezon. A, jeszcze jednym ważnym składnikiem jest oczywiście dobrej jakości oliwa z oliwek. Z połączenia tych(...)naprawdę wyjątkowa. Smacznego i na zdrowie. Składniki: 800 g dojrzałych pomidorów (ja użyłam pomidorów lima, w oryginale dodaje się san marzano) 2 duże ząbki czosnku 4 duże kromki czerstwego chleba 1 szklanka wody duża garść świeżych liści bazylii 4 łyżki oliwy extra virgin + odrobina do polania zupy przed podaniem sól (przepis na 4 porcje) Zaczynamy od obrania pomidorów ze skóry

Kardamonovy
Kanapki dla dwojga 52

doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Można je przygotować na wiele różnych sposobów, co sprawia, że nigdy się nie nudzą. Moim ulubionym połączeniem jest jajecznica z kremowym awokado na kromce chleba na zakwasie. Taki zestaw nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też dostarcza mnóstwo energii na cały poranek. Inną smaczną opcją jest kanapka z twarożkiem i rzodkiewką . Dla miłośników słodkich smaków polecam(...)Czas gotowania: 5 min. 5 min. Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat Ocena 5.0 /5 ( 1 Głosujący ) Składniki: 3 jajka 2 łyżeczki masła 1 awokado 4 kromki chleba na zakwasie, u mnie levain 4 łyżki kremowego twarożku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego kopru 2 rzodkiewki sól morska i czarny pieprz młotkowany do smaku Przygotowanie: Roztopić masło

codojedzenia
Gazpacho Andaluzyjskie Historia i Pochodzenie 41

sięgają czasów przedrzymskich, kiedy to prosty chłodnik był spożywany przez chłopów w regionie Andaluzji. Pierwotna wersja gazpacho była zupełnie inna od tej, którą znamy dzisiaj – składała się głównie z chleba, oliwy z oliwek, czosnku, octu i soli, często z dodatkiem wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Brakowało w niej jednak jednego kluczowego składnika – pomidorów. Pomidor, który dotarł do Europy po odkryciu(...)składnikami i techniką przygotowania. Oto niektóre z nich: 1. Gazpacho Andaluz : Klasyczna wersja, która składa się z dojrzałych pomidorów, ogórków, papryki, cebuli, czosnku, oliwy z oliwek, octu i czerstwego chleba. Wszystkie składniki są dokładnie miksowane, tworząc gładki i orzeźwiający chłodnik. 2. Salmorejo : Gęstsza odmiana gazpacho, popularna w Kordobie. Główne składniki to pomidory, chleb, czosnek i oliwa z oliwek. Salmorejo często

RafalCook

Proponowane wyszukiwania