Chleb na zakwasie pieczony w naczyniu żaroodpornym

Chleb na zakwasie pieczony w naczyniu żaroodpornym

Chleb na zakwasie pieczony w naczyniu żaroodpornym

Chlebek tak upieczony ma bardzo chrupiącą skórkę,jest lekko kwaśny i nie jest trudny w przygotowaniu. Na naczynie średniej wielkości 4-5 l potrzebujesz: - 1300 g mąki mieszanej ( białej, orkiszowej, żytniej ..) -  500 g zakwasu z mąki razowej -  20 g drożdży - 300 g wody - 1 łyżka miodu - 2 łyżeczki soli Zakwas , drożdże , miód i letnią wodę wymieszaj razem. Dodaj mąkę i sól. Wyrób do jednolitej masy. Jeżeli będzie zbyt gęste dodaj odrobinę wody, rzadkie odrobinę mąki. Mój zakwas ma 5 m-cy i jest już... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Pasje Jolki

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Autor

Pasje Jolki KarczPasje Jolki Karcz

Lubię gotowanie szybkie i bez konserwantów, takie które odżywi moje ciało i duszę, nie zawsze dietetyczne ale zawsze smaczne

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

chleb, ciasto, mąka orkiszowa, chleb na zakwasie, lekkie ciasto, chleb na drożdżach , ciasto z masa, ciasta z masa, ciasto orkiszowe, chleb mieszany, chleb razowy

Inne przepisy z Pasje Jolki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.