chleb - 26084 przepisów (strona:332/1739)

Sałatka kalafiorowa 181

Smaczna surówka, która nadaje się do każdego posiłku. -- Skład: 1 kalafior, 1 marchewka, 1/2 papryki czerwonej,1/2 papryki zielonej,1/2 papryki żółtej, 3 ząbki czosnku,1/2

chleba naszego
Chleb sezonowy z pomidorami i bazylią 178

jakiegoś czasu dzielę rodzaje chlebów na pory roku. Teraz najlepszy czas na świeże pomidory i bazylię, a już za chwilę rozpocznie się sezon cukiniowo - dyniowy, za jesienią przyjdzie czas na orzechy i suszone śliwki... Dzisiejszy bochenek bardzo aromatyczny, bazylia i pomidory to od zawsze idealne połączenie więc w chlebie również się sprawdza. Posmakujcie, pokosztujcie, zapraszam... Składniki na jeden bochenek(...)gładkie. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wierzch oprószyć mąką i odstawić na ok. 20-30 minut aby znów wyrosło.  4. Piekarnik nastawiamy na 200 C. Wkładamy chleb na środkową półkę z opcją grzania góra - dół. Po 45 minutach gdy chleb jest dobrze rumiany z góry przekładamy go na 5 minut na sam spód aby utworzyła się chrupiąca

Apetyczna babeczka
Surówka z młodej kapusty 121

Prosta, zwykła, fajna, smaczna, szybka w wykonaniu. Polecam ! -- Skład:1/2 główki młodej kapusty, 5 rzodkiewek,marchewka, szczypiorek, sól,pieprz, 3-5 łyż. oleju Wykonanie: poszatkować, utrzeć

chleba naszego
Czy warto kupić piekarnik parowy 100

przypadku piekarników parowych nie ma potrzeby natłuszczania mięsa. Potrawy upieczone z użyciem pary są soczyste. Mięso jest miękkie, delikatne w środku i dobrze wypieczone na zewnątrz, a drób i chleby zyskują cudownie chrupiącą skórkę. Piekarnik parowy, dzięki temu że nie wysusza potraw idealnie nadaje się także do ich podgrzewania, zastępując kuchenkę mikrofalową i nie powodując utraty smaku i konsystencji podgrzewanych(...)mięsa i drobiu nie ma konieczności nacierania ich olejem, a tym samym możemy ograniczyć spożycie tłuszczy warzywa, mięso, ryby i drób nie są przesuszone, mają lepszy smak i wygląd chleby zyskują chrupiącą skórkę, a serniki są równe jak stół para wodna powoduje, że zapachy i smaki nie mieszają się ze sobą, można piec równocześnie kilka różnych potraw.  Przetestowałam

Cztery Fajery
Najlepsza zupa chłodnik – gaspacho 134

łyżki octu winnego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula czerwona 1/2 szklanki oliwy 1/4 szklanki wody gazowanej Szczypta kuminu (opcjonalnie) Szczypta pieprzu kajenskiego (opcjonalnie) Sól Przygotowanie: Krok 1 Z chleba odkrój skórkę, a miąższ pokrój w kostkę. Przełóż do misy. Polej oliwą (pół szklanki), wymieszaj. Krok 2 Umyj pomidory, pokrój w grube talarki, a następnie wyciśnij z nich(...)misy z chleba (ostrożnie, bo sok pryska). Miąższ zachowaj. Odstaw nasączony chleb na 10 minut. Krok 3 Umyj papryki, wytnij gniazdo nasienne, resztę pokrój w kostkę. Posiekaj ząbek czosnku i cebulę. Ogórka umyj i pokrój w kostkę. Krok 4 Przełóż nasączony chleb do misy malaksera, zmiksuj na gładki krem. Dodaj pomidory. Znowu zmiksuj. Jeśli masz duży malakser dodaj teraz pozostałe

Niedzielny kucharz
Panzanella 101

żal przejść koło nich obojętnie. Sprzedam Wam patent na ich pyszne wykorzystanie. Panzanella, bo o niej mowa, to genialna włoska, a konkretnie toskańska, sałatka z soczystych pomidorów i chleba. Idealna na lato do grilla, czy lekkiego obiadu. Im więcej gatunków, kształtów i kolorów pomidorów wykorzystacie tym będzie ona smaczniejsza. Panzanellę najlepiej zjeść odrazu po przygotowaniu. Panzanella Składniki: około(...)pomidorów (zwykłych, koktajlowych, różnych kolorów, wielkości, itd.) 3-4 kromki chleba gałązka świeżego rozmarynu 2-3 ząbki czosnku garść świeżej bazylii oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól Najpierw chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Następnie dorzucamy do niej rozgnieciony ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu. Chwilę podsmażamy, a później dorzucamy pokrojony chleb. Smażymy na średnim

PatiGotuje
Gulasz z indyka 172

Super "lekki" gulasz z mięsa indyka poleca się na obiad, do kolacji i nie tylko. -- Skład: 500 g mięsa, 400 g groszku z marchewką, 2 cebule

chleba naszego
Koperkowe klopsiki z wieprzowiny 171

Polecam na super obiad smaczne i delikatne kotleciki z łopatki wieprzowej -- Skład: 500 g mięsa, gruby pęczek koperku, dwa jajka(jedno do panierki), sól, pieprz,papryka

chleba naszego
Piersi z kurczaka na ostro 144

Bardzo prosty sposób na smaczne i pikantne danie, które polecam smakoszom ostrego jedzenia. -- -- -- -- Do przygotowania potrzebujemy: podwójną pierś, dobry olej do smażenia,  400 g groszku

chleba naszego
Chleb z semoliny z Altamury 151

Wracając z wakacji przywozimy garść inspiracji i pomysłów.  Chleb z Apulli z Altamury był tak pyszny, że postanowiliśmy upiec własny. Z semoliny na zakwasie. Żółciutki w środku z dobrze wypieczoną skórką. Wyszedł tak jak powinien za trzecim razem. Obejrzeliśmy sporo filmików na Youtub. I jest. Nasz własny bochenek. Jeśli będziecie w Apulli koniecznie spróbujcie kupić chleb z Altamury. semolina(...)blachę, połóż uformowany bochenek i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto należy przykryć. Po wyrośnięciu nastaw piekarnik na 240 stopni. Piec 30 minut. Otrzymujemy bochenek pięknego chleba o niesamowitym smaku. Mój chleb zrobiony jest na zakwasie pszennym (levito madre) z Włoch. Ale z powodzeniem uda się na drożdżach

AZgotuj!
Truskawki w czekoladzie 131

Dobry przysmak dla łasuchów, który szybko i łatwo przygotujemy. -- Truskawki myjemy i osuszamy na papierowych ręcznikach. -- Następnie rozpuszczamy czekoladę i w lekko przestudzonej maczamy truskawki. Potem

chleba naszego
Zakwas buraczany 113

Zakwas buraczany … jak to mówią  "zamiast garści tabletek szklanka zakwasu" Skład: buraki ćwikłowe 2,5 kg, woda przegotowana 3 litry, sól kamienna niejodowana 3 łyżki

chleba naszego
Zapiekane tosty francuskie 145

minutes Czas całkowity 1 hour Ilość porcji: 2 Składniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 2 płaskie łyżki cukru + 1 łyżeczka do posypania 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 8 kromek chleba tostowego garść malin i borówek (lub innych owoców) kilka łyżek masła szczypta soli cukier puder do dekoracji Sposób wykonania: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Przygotowujemy 2 foremki i smarujemy(...)wnętrze masłem. Od kromek chleba odkrawamy brzegi. Kromki smarujemy cienką wartwą masła tylko po jednej stronie, następnie przecinamy je po skosie tworząc dwa trójkąty. Układamy nasze kromki w naczyniach maślaną stroną do góry. Moje naczynia są kwadratowe, więc jedna z kromek poszła na dno, a 2 kolejne stworzyły coś na podobę kwiatu. Na środku kromek układamy połowę naszych owoców. Owoce

Mostek w kuchni
Szaszłyki z kiełbasą serową i cukinią 158

grillu nie tylko w tradycyjny sposób czyli samą podpiekaną. Z warzywami świetnie się komponuje. szaszłyki: 3 kiełbasy  z serem 1 cukinia 1 bakłażan 10 pomidorków koktajlowych 2 kromki chleba 1 łyżka musztardy przyprawa do grilla olej rzepakowy sól, pieprz Bakłażana kroję na plastry posypuję solą i odstawiam na 30 minut. Sól zmywam wodą. Plastry smaruję olejem, posypuje pieprzem(...)grilluję. Kiełbasę kroję na plasterki. Cukinię też. Z chleba wycinam krążki za pomocą kieliszka. Kawałki chleba smaruję musztardą. Na patyczki do szaszłyków nabijam cukinię, kawałek chleba, kiełbasę, pomidorka i kolejno to samo. Szaszłyki smaruję olejem, posypuję przyprawą do grilla i układam na grillu. Gałązkę pomidorów też grilluje

wesoła kuchnia
Jajko w chlebie 103

owocami –  omlet z białek –  omlet z pomidorami –  pasta jajeczna –  tost z jajkiem i szynką Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 4-6 kromek chleba tosowego pszennego – 4-6 jajek rozmiar M – sól – pieprz – olej lub oliwa do smażenia – 20-30 pomidorków koktajkowych większych – 1 cebula – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka(...)dość grubo, oliwę, ocet balsamico oraz sól i pieprz. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez około 15 minut. W tym czasie przygotuj tosty. W chlebie tostowym wytnij środek. Najlepiej robić to foremką do ciastek, tak aby wyciąć możliwie najwięcej, ale aby chleb pozostał w całości. Ja wybrałam foremkę w kształcie domku. Jeśli nie posiadasz foremki

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania