chleb - 26084 przepisów (strona:334/1739)

Chleb żytni z rozmarynem 86

Chcąc zmienić nieco smak tradycyjnego żytniego chleba dorzuciłem trochę rozmarynu, który rośnie na kuchennym parapecie. Potem dodałem jedno jabłko pokrojone w kostkę i wyszło całkiem fajne pieczywo. Mój chleb został upieczony na zakwasie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec go z dodatkiem drożdży i poczuć ten smak :) Składniki : Na noc przygotować zaczyn z: 200 ml ciepłej wody(...)odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny, co pół godziny zarobić szpatułką. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawić do wyrośnięcia, posypać wierzch mąką i piec do zrumienienia. Chleb jest upieczony, gdy postukany w spód wyda głuchy dźwięk. Ja zazwyczaj, gdy chleb jest rumiany wyjmuję z formy i jeszcze dopiekam. W moim bochenku w jednym miejscu odeszła skórka, ponieważ

Przepisy Mikołaja
Dyniowo-kakaowy chleb 119

Ostatnia dynia czekała w kolejce na przetworzenie dość długo. Po pokrojeniu, upieczeniu i zmiksowaniu została podzielona na porcje. Jedna z nich trafiła dzisiaj do chleba. Nieskromnie powiem, że wyszedł bardzo dobry, a po przekrojeniu robi spore wrażenie .Niby zwykły codzienny chleb, a jednak niecodzienny :) Składniki : ciasto dyniowe : - 3/4 szklanki musu dyniowego(...)znowu zwinąć roladę wzdłuż krótszego boku. Razem z papierem przenieść na blachę,obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie można chleb naciąć. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 50 - 60 minut. Gdy chleb będzie zrumieniony delikatnie w niego popukać. Jeżeli od spodu wyda głuchy odgłos znaczy

Przepisy Mikołaja
Poniedziałek: Panzanella ze stekiem i pieczonymi warzywami 137

Prosta sałatka z chleba, która latem robiona jest z najsłodszych pomidorów. Poza sezonem świetnie dają radę pieczone warzywa. Smak i walory energetyczne panzanelli wzmacnia solidny kawał steka. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże   Typowo chłopska potrawa, która trafiła na królewskie stoły. Panzella to prosty sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Początkowo sałatka składała się z oliwy(...)pieczywa i sałaty. Od kiedy do Włoch zawitały pomidory to one stały się jednym z kluczowych składników. Ciekawa jest etymologia nazwy. Pierwsze skojarzenie od razu kieruje się w stronę chleba. Po łacinie chleb to pan (dopełniacz: panem), a po włosku pane . Tymczasem jest też włoskie słowo panzana oznaczającego jedzenie. I trzeba przyznać, że to proste toskańskie jedzenie jest po prostu

Niedzielny kucharz
Chleb pszenno-żytni z garnka 127

Jeden z najbardziej popularnych chlebów w sieci - chleb z garnka. U mnie wersja z naczynia żaroodpornego :) Przepis na ten przepyszny chleb posiadam również w wersji pszennej  tutaj . Składniki: ( szklanka 250 ml) Mąka pszenna 350 g ( typ 650 jeśli nie mamy można użyć zwykłej pszennej) Mąka żytnia 200 g ( typ 720 ) Woda ciepła /letnia 1,5 szklanki Drożdże(...)stopni i podgrzać naczynie. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć delikatnie naczynie przełożyć do niego bochenek, naciąć nożem kilka kresek lub kratkę, przykryć i wstawić do piekarnika.  Po włożeniu chleba zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez 30 minut a następnie kolejne 20 minut bez przykrycia.  Po tym czasie wyjąć z piekarnika i studzić na kracie. Najlepiej kroić

Kulinarne przygody
Sałatka Cezar – prosty przepis 196

przygotować sałatkę Cezar? To bardzo proste. Przepis na sałatkę Cezar   Składniki: 300 g filetów z kurczaka, sałata lodowa lub rzymska, 2 jajka ugotowane na twardo, 3 kromki chleba tostowego, 4 łyżki tartego parmezanu, 10 cienkich, kwadratowych kawałków parmezanu 4 łyżki majonezu, 2 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy(...)większe kostki. Kiedy ostygnie, dodaj go do miski ze składnikami. Dodaj sos i wymieszaj całość w misce. Posyp całą sałatkę resztą tartego parmezanu oraz jego kwadratowymi kawałkami. Kromki chleba tostowego lekko zwilż oliwą z oliwek z dodatkiem bazylii i czosnku. Umieść je w piekarniku w 180 stopniach i piecz przez 3-4 minuty, aż chleb będzie chrupiący. Pokrój kromki chleba

Rozdomowiona
Chleb orkiszowo-owsiany 158

Kupując chleb zawsze warto sprawdzić najpierw skład. Dobre, prawdziwe pieczywo "ciemne" czasami bardzo ciężko znaleźć. A jeżeli jakieś przykuje już naszą uwagę to później okazuje się, że mąk pełnoziarnistych jest niewiele, główne miejsce zajmuje czysta pszenica, a ciemny kolor nadaje karmel 😥 Dlatego jestem zwolenniczką pieczenia chleba w domu, chociaż od czasu do czasu. Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo(...)delikatny, niezwykle puszysty i niebywale smaczny chleb na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych. Skład jest czysty, prosty, wolny od zbędnych produktów. Ciasto pięknie wyrasta, nie stwarza najmniejszych problemów podczas pieczenia. Zdecydowanie polecam.  Składniki: 400 g mąki orkiszowej (użyłam typ 630, Biobabalscy) 100 g płatków owsianych (Biobabalscy)  1 łyżeczka soli  40 g świeżych drożdży

Zdrowie na języku :P
ZAKRĘCONY CHLEB PIECZARKOWY 94

pieczemy w domu często pieczywa mimo, że najlepsze jest takie domowe. Uwielbiam zapach drożdży. Niestety ale na zrobienie dobrego chleba potrzeba jest trochę czasu. Jako, że już mąż mi marudził, że dawno nie piekłam żadnych bułek czy chleba przygotowałam zakręcony chlebek z sosem pieczarkowym. Chleb jest na drożdżach, klasyczny pszenny. Środek to pyszny sos pieczarkowy.  Składniki: 3 szklanki mąki(...)będzie gładkie i giętkie. Pozostawić ciasto pod przykryciem na 1,5 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt. Nałożyć na ciasto warstwę sosu pieczarkowego oraz posypać parmezanem. Zwinąć chleb na kształt rolady. Przełożyć ciasto do keksówki. Przykryć i odstawić na pół godziny. Na koniec posmarować żółtkiem i posypać parmezanem. Piec w temp 180 st. przez 40 minut

Kuchnia w oparach
Środa: Szwedzkie pulpety z pure 115

serwisu Saveur.com . Trzy rzeczy, jak się wydaje, są kluczowe w szwedzkich pulpetach: trzeba je robić z mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego, zamiast bułki tartej dodaje się do nich chleb (bez skórek) namoczony, uwaga, w śmietanie (my użyliśmy śmietany 0 proc.) no i na koniec zawiesisty sos, zrobiony na zasmażce, dla której bazę stanowi cały smak jaki pozostał na patelni(...)smażenia pulpetów. To naprawdę są inne pulpety, które zasługują na uwagę! Składniki: 400 g mielonej wołowiny 400 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 2 kromki chleba bez skórki 1/3 łyżki zielonego ziela angielskiego ½ szklanki śmietany 1 mała cebula strata na tarce o drobnych oczkach 2-3 szklanki bulionu Sól i pieprz Pure 1 kg ziemniaków 1/5 szklanki mleka 10 łyżek masła

Niedzielny kucharz
Karob... 154

powstaje ze zmielenia nasion strączków, które rosną na drzewie karbowym. Uzyskiwany w ten sposób proszek smakiem i wyglądem bardzo przypomina kakao. Karob jest jednak nieco słodszy, dlatego stosując mączkę chleba świętojańskiego, używamy jej zwykle mniej. Idealnie zastępuje kakao w wielu deserach i napojach. Nie zawiera alergenów oraz posiada niską zawartość tłuszczu, co czyni ją zdrowym zamiennikiem kakao i często stosowanym(...)dodatkiem do wypieków czy deserów. ( źródło ) zdjęcie Właściwości mączki chleba świętojańskiego są szeroko wykorzystywane. Karob stanowi słodki substytut kakao, jednak zawiera od niego mniej tłuszczu, posiada bogaty skład odżywczy oraz nie zawiera alkaloidów, jak kofeina czy teobromina. Karob świetnie sprawdza się w problemach żołądkowych. Dzięki właściwościom zagęszczającym, pomaga w leczeniu biegunki oraz korzystnie wpływa na nadkwasotę żołądka. Zawartość fosforu

Lejdi of the house
Domowy chleb pszenno-kukurydziany 132

Witajcie. Zapraszam na pyszne domowe pieczywo. Chleb pszenno-kukurydziany smakuje wybornie i pasuje zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Polecam Składniki: rozczyn: 50 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłej wody 1 łyżka mąki oraz: 1 szkl mąki kukurydzianej 2 szkl mąki pszennej 1 szkl ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli mak do posypania(...)cukier, wodę, olej i mąkę. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy obie mąki, wodę i sól. Wyrabiamy ciasto na chleb a potem odstawiamy pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem przekładamy ciasto do keksówki, posypujemy makiem i ponownie odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięty

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kotlet schabowy w chlebowej panierce 85

language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Zapewne zapytacie, dlaczego w chlebowej panierce? No fakt, wygląda jak bułka tarta, jednak przygotowaliśmy ją z suszonego i zmielonego chleba. Oczywiście ekologicznego, który możecie kupić w żarskiej Spiżarni. Składniki 2 kotlety schabowe (po 200 g) 5 łyżek mąki kukurydzianej 1 jajko 30 ml mleka 6 łyżek mielonego chleba olej(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Chleb kroimy w kostkę (dzięki tej metodzie szybciej ususzymy i łatwiej zmielimy), suszymy w temperaturze 70°C przez 2, 3 godziny. Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące

R'n'G Kitchen
Przekąska na Wigilię - koreczki śledziowe 225

sztuk )                               płat śledziowy w oleju plaster żółtego sera 1,5 kromki chleba razowego średni ogórek konserwowy wykałaczki WYKONANIE: 1.  Z kostki sera odkroić gruby plaster sera i wyciąć gwiazdki za pomocą wykrawacza. 2.  Śledzia pokroić w centymetrowe paski. 3.  Z chleba(...)kawałków śledzia. 4. Ogórek pokroić w dlugie cienki paski za pomocą obieraczki do warzyw. 5.  Na wykałaczkę nadziać paski ogórka formując choinkę. 6.  Ułożyć kawałki śledzia na chlebie, spiąć wykałaczką z ogórkiem i zakończyć serową gwiazdką. ZAPRASZAM NA FILM - Koreczki śledziowe ! Jeśli spodobał Ci się film  subskrybuj mój kanał YouTube

Atlas Smaków
Świąteczny chleb z kawą i migdałami w grudniowej piekarni 145

przedświątecznym czasie w grudniowej piekarni Amber pachniało w naszych domach kawą i prażonymi migdałami. A to za sprawą chleba, który wybrała Amber - świątecznego, z kawą i migdałami. Przepis pochodzi z magazynu KUKBUK . Jego autorką jest Monika Walecka. W magazynie sugerowano, by położyć na nim plastry pieczonego mięsa. Swój bochenek zjadałam z plastrami różnych serów. Składniki : 1 szklanka – 250 ml Zaczyn(...)stopni i ponownie składamy na trzy. Ciasto formujemy w okrągły bochenek ( formowałam w prostokąt, by upiec w keksówce ), przekładamy do miski wyłożonej ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godzin wstawiamy do lodówki.  Pieczemy w 220 stopniach C. na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki polskie 146

Smaczne i proste bułki pszenne na zaczynie drożdżowym. Receptura na "bułki polskie" pochodzi z bardzo interesującej rosyjskiej książki z 1940 r. "350 sortov khlebo-bulochnykh izdeliy

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania