Dzisiaj 04.02.2018 r. Światowy Dzień Rzeźnika i Przemysłu Wędliniarskiego, z tej okazji przedstawiam moje domowe wyroby, a przepisy znajdziecie w zakładce "mięsa/wędliny
chleba naszegoProsty sposób na przygotowanie w piekarniku smacznego mięsa, które można serwować gorące do obiadu i na kolację, a na zimno po wystudzeniu do kanapek. -- Świeży
chleba naszegoBardzo dobry i łatwy sposób przygotowania kotletów mielonych, bez smażenia i panierowania. -- Przygotowane tradycyjnie mięso na kotlety mielone, dzielimy na części i formujemy kotlety, które
chleba naszegoKanapka BLT jest jedną z najpopularniejszych w krajach anglosaskich. Jej wdzięczna nazwa "BLT" powstała od nazw głównych składników - bekonu (bacon), sałaty (lettuce) i pomidorów (tomato). Pozostałe składniki - opieczony chleb i majonez - choć pominięte w składzie, wspaniale łączą wszystko w pożywną kanapkę. Składniki (2 porcje) -6 cienkich plastrów wędzonego boczku -4 kromki chleba tostowego -4 liście sałaty lodowej -4 plastry pomidora(...)pieprz Przygotowanie Na patelni grillowej lub innej o grubym dnie, używając średniej lub małej mocy palnika, przesmażyć boczek na chrupko (kilka minut). Na rozgrzany tłuszcz wytopiony z boczku wyłożyć chleb tostowy i zrumienić przez chwilę po obu stronach. Jedną kromkę posmarować łyżeczką majonezu. Ułożyć sałatę, na niej 2 plastry pomidora. Delikatnie oprószyć pieprzem. Na pomidorach ułożyć 3 plastry bekonu
Zielona KuchniaZapraszam na pyszne domowe pieczywo z mąką orkiszową. Mąka orkiszowa dodała aromatu orzechowego do chleba. Uwielbiam domowe pieczywo i staram się piec je najczęściej jak mogę. Polecam Składniki: 1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 szkl mąki pszennej 1 op. drożdży suchych (7g) 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szkl ciepłej wody garść pestek słonecznika do posypania Przygotowanie: Do dużej(...)miski wsypujemy obie mąki, drożdże i sól, mieszamy. Następnie dodajemy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto na chleb rękoma, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto do silikonowej keksówki i posypujemy ziarnami słonecznika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie wstawiamy wyrośnięty chleb
słodkie i nie tylko historie kulinarneBardzo smaczny schab, na różne okazje: do obiadu, na kolację, a po wystudzeniu do kanapek. -- Schab ~1,5- 1,7 kg, cebula 8-10 szt., smalec
chleba naszegoNajlepszy razowy chleb na drożdżach, jaki wyszedł z mojego piekarnika. Delikatny w smaku z pysznymi pestkami dyni na górze. Długo utrzymuje świeżość i nie kruszy się podczas krojenia. Polecam zrobić swój własny, razowy (i nie tylko) chleb - a nie kupicie już tego ze sklepu. Kto już piekł w domu i trafił na swój przepis - wie o czym mówię ;) Składniki: - 300g(...)drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną wodę i oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec dodać nasiona słonecznika i pestki dyni (zostawić trochę (10g) pestek na wierzch chleba). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 minut (do podwojenia objętości). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch przetrzeć wilgotną dłonią, posypać pestkami dyni lekko przyciskając. Odstawić
CookYourselfDomowy chlebek z chrupiącą skórką i aromatyczną czarnuszką. Dzięki dodatkowi ziemniaków, chleb bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Składniki: 400g mąki pszennej typ 650 100g mąki żytniej razowej typ 2000 100g słonecznika 250-300ml ciepłej wody 10g soli jeden duży, ugotowany i rozgnieciony ziemniak 30g świeżych drożdży łyżeczka cukru Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Przeczytaj cały przepis - Chleb pszenno-żytni
AleTorcikPolecam przygotowanie każdego rodzaju gołąbków, z poniżej przedstawionych przepisów. gołąbki-z-ziemniakami-i-kiełbasą gołąbki-z-kaszą cygańskie-gołąbki gołąbki-przepis-podstawowy
chleba naszegoPrzedstawiam kilka sprawdzonych przepisów, na zrobienie kiełbasy w domu. Pod każdym zdjęciem znajdziecie aktywny link. Zapraszam ! kiełbasa-polska-surowa-podsuszana kiełbasa-pieprzowa-surowa-podsuszana
chleba naszegoWitam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na paluchy drożdżowe, paluchy są bardzo proste w przygotowaniu i smaczne, możemy do nich dodatkowo dodać zioła lub czosnek
Uwaga Babcia Piecze ChlebDomowe sposoby przygotowania. Smaczne wyroby na różne okazje. Linki do przepisów znajdziecie pod każdym zdjęciem. Polecam ! Żółty ser... Zsiadłe mleko i twaróg... Masło śmietankowe... Majonez
chleba naszegoPolecam domowe wędliny, które każdy może przygotować i cieszyć się smakiem. Przepisy znajdziecie w aktywnych linkach pod każdym zdjęciem. dwa-schaby-podsuszane-paprykowy-i-pieprzowy domowy
chleba naszegostole. Z ciekawością wypróbowuję też wygrzebane w książkach kucharskich lub w Internecie nowe przepisy. Dzisiejszy przepis jest właśnie zaczerpnięty z Internetu. Pulpety przygotowałam tylko z mięsa drobiowego i zamiast chleba wykorzystałam czerstwą bułkę. Pulpety wyszły bardzo smaczne. Następnym razem (na pewno na stałe wpiszą się w moje menu) przygotuję je z mięsa wieprzowego. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na blogu(...)deskę do krojenia, wagę kuchenną, maszynkę do mielenia mięsa, łyżkę, garnek, ewentualnie praskę do czosnku. Przygotuj składniki: 700 g szynki wieprzowej, 300 g piersi z kurczaka, 3-4 kromki chleba, 2 łyżki bułki tartej, 4 ząbki czosnku, 2 jajka, sól, pieprz, Sos grzybowy: dużą garść suszonych grzybów, dużą cebulę, marchew, 3 łyżki mąki, 3 łyżki śmietany, liść laurowy, ziele angielskie
blog.moje-pasje.infoSurówka marchewkowa z białą kapustą i papryką. Potrzebujemy: 0,5-0,7 kg białej kapusty, 5 średnich marchewek, 1 paprykę czerwoną, coś zielonego, szczyptę soli
chleba naszego