Mini-Bagietki na zakwasie pszennym. Trudny temat jak się nie ma kamienia, piekarnika z parą i dobrej mąki. Zakwas 50%, nawodnienie ciasta 70%, mąka tortowa T
Przepisy na domowy ser i chlebsłonym śledziem, ostrą cebulą i korniszonem, tworząc znakomity efekt smakowy. składniki na około 20 sztuk 5-6 płatów śledziowych w oleju 1 średni ugotowany burak 5 kromek chleba tostowego 2 cebule 20 małych korniszonów 1 łyżka soku z cytryny czarny pieprz kilka gałązek koperku dodatkowo 20 wykałaczek przepis Odsączone z oleju śledzie kroimy w niewielkie dzwonka. Obraną cebulę(...)dużych oczkach ugotowanego, wystudzonego i obranego ze skórki buraka, po czym skrapiamy go sokiem z cytryny i łączymy z czarnym pieprzem. W tosterze lub piekarniku krótką chwilę rumienimy, chleb tostowy a następnie przekrawamy go na 4 kwadratowe części. Na każdym kawałku chleba umieszczamy dość obfitą porcję startego buraka, pokrojonego śledzia oraz plaster cebuli. Na wykłaczkę wbijamy odsączonego z zalewy korniszona
Smakowite Daniakaszą oraz wzbogacić przy jego pomocy smak zup (pasuje na przykład do minestrone , fasolowej i ziemniaczanej). Tym razem z pomocą takiego pesto wyczarowałam crostini , czyli kanapeczki z opieczonego chleba ze śródziemnomorskimi dodatkami. Crostini robi się bardzo prosto i szybko. Są więc dobrym wyborem nie tylko na Sylwestra, również gdy macie niezapowiedzianych gości. Ponownie sięgam po słoiczkowe pesto od Monini(...)imprezy i przyjęcie , a także we wpisie 12 pysznym przekąsek na imprezę sylwestrową . Crostini z pesto z rukoli, papryką, pomidorkami, oliwkami i fetą Składniki / na 12 sztuk: 12 kromek chleba, np. ciabatty czy graham ½ czerwonej papryki 120 g pomidorków koktajlowych 45 g czarnych oliwek 60 g fety 12 łyżek pesto z rukoli Monini garść świeżej bazylii Przygotowanie crostini : Kromki chleba
Chilli Czosnek i OliwaNajlepiej jak przygotujemy barszcz tradycyjnie i samodzielnie. Zupę grzybową najczęściej zabielamy śmietaną i białą mąką. Doskonałą opcją będzie, jeżeli użyjemy mąki pełnoziarnistej i jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu. Chleb Jak każdy typowy polak kupuję chleb biały nie zwracając uwagi, że on jest przygotowany z białej mąki, drożdży i bez korzystnych wartości odżywczych. Zalecam upiec tradycyjny razowy chleb na zakwasie(...)prostu kupić z sprawdzonej piekarni, która takowy chleb posiada w swojej ofercie. Pierogi i uszka Święta bez pierogów i uszek to nie święta! Jak zawsze nie zwracamy uwagi na nasze zdrowie i przygotowujemy je z białej mąki. Zastąpmy ją mąka razową czy orkiszową. Dostarczymy dużą ilość błonnika! Sałatka jarzynowa Przygotowana z warzyw, ale zawiera w swoim składzie nieszczęsny majonez
Truskawkowa Fiestamusicie koniecznie jechać do Szwecji aby taką kanapkę przyrządzić. Wystarczy, że maciew domu trochę buraczków i klopsiki czy po prostu małe mielone, no i oczywiście miękki chlebek jak szwedzki chleb z żurawiną . Te kanapki produkowałam jak kiedyś pracowałam w restauracji. Teraz serwuję je przy okazji świątecznych przygotowań. Szwedzka sałatka z buraków Składniki: ½ kg buraków 2 łyżki octu balsamicznego, czerwonego sól(...)dodaj majonez i jeszcze raz wymieszaj sałatkę. Sałatka najlepiej smakuje jak trochę przejdzie. Najlepiej zrobić ją na conajmniej dwie godziny przed spożyciem. Köttbullar kanapka Składniki: na 2 kanapki ½ porcji chleba z żurawiną 8 klopsików kilka liści jarmużu 2 plasterki pomarańczy 200 g sałatki z buraczków garść winogron Przekrój chleb na pół na dwa półksiężyce. Obłóż jarmużem lub sałatą. Pokrój klopsiki
codojedzeniaPyszna przekąska, która smakuje na ciepło i na zimno, a dzieci zjadają cały wypiek w kilka minut. Ciasto robimy z 1 kg mąki typ 450 lub
chleba naszegoProsty i łatwy sposób na wykonanie tortu przy użyciu gotowych spodów biszkoptowych. Natomiast jeżeli mamy dużo czasu i chęci, to pieczemy oczywiście klasyczny biszkopt
chleba naszegoszybko zbierać się i uciekać do pracy, szkoły staram się przygotowywać pyszne posiłki dla całej naszej czwórki. Dziś przedstawię Wam jeden z moich naprawdę prostych, ale jakże efektownych pomysłów. Chleb w jajku zna chyba każdy, dziś nazywa się to tost francuski. Nazwa jak nazwa, ale smak dzieciństwa zostanie na zawsze. Tu podałam je w formie paluszków, panierowanych w płatkach kukurydzianych(...)syropie klonowym. Takie śniadanie doda nam mnóstwo energii na cały dzień. Składniki : masło klarowane do smażenia/olej 2 jajka 4 łyżki mleka 1 łyżeczka cynamonu 5 kromek chleba tostowego ok 2 szklanki rozkruszonych delikatnie płatków Corn Flakes Lubella syrop klonowy/ cukier puder Wykonanie: Jajka roztrzepujemy z mlekiem i cynamonem, chleb kroimy na 4 części (tak aby wyszło
Malinowe PocałunkiDoskonała, rozgrzewająca zapiekanka na zimowe obiady. -- Skład: wieprzowina 0,5-07 kg, kapusta 1 kg, smalec 100 g, sól i pieprz, 2 marchewki. Opcjonalnie pieczarki i
chleba naszegoPyszna surówka na bazie białej kapusty, dobra na każdą okazję. -- Skład: kapusta biała, papryka żółta i czerwona, cebula czerwona, marchew, domowy majonez, przyprawy tj
chleba naszegoPyszne leczo, bardzo dobre danie na zimowe obiady i gorące kolacje. -- Skład: 1 kg papryki, 1 kg cukinii, 0,5 kg mini pieczarek, 3-4
chleba naszegoDomowe wędliny suszone dla każdego, bez wędzenia. -- Świeże (nie mrożone) mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Potem odcinamy nożem (formujemy kształt) niepotrzebne kawałki- tłuszczu
chleba naszegoGalaretka, to coś co chyba każdy lubi i warto sobie przygotować takie pyszne przekąski. Skład: mięso gotowane z kurczaka-dokładnie oddzielone od kości, rosół, ugotowane jajka
chleba naszegoPolecam pyszne rogaliki, które szybko można przygotować i długo cieszyć się smakiem. Skład: mąka 450 1 kg, drożdże 50 g, masło 100 g, mleko ciepłe 300
chleba naszegodrugą stronę. W międzyczasie kruszymy oreo i łączymy z serkami homogenizowanymi. Gdy naleśniki będą gotowe, przekładamy je kremem, układając w „kupkę”. ZDROWE DRUGIE ŚNIADANIE – PROPOZYCJE Chleb żytni/razowy + szynka z piersi kurczaka/indyka + sałata, pomidor, papryka, kiełki. Chleb żytni/razowy + ugotowane na twardo jajko + rzodkiewka i kiełki. Chleb żytni/razowy + twarożek własnej roboty (pół kostki półtłustego twarogu(...)Każdą część smarujemy z obu stron olejem – w małej ilości. Wsadzamy połówki do opiekacza. Jeśli nie mamy opiekacza, może być także toster. Bataty potrzebują dużo więcej czasu niż chleb, ja trzymałam swoje z 10 minut przynajmniej – ciągle kontrolując jak wyglądają. Mają być miękkie – sprawdzam widelcem. Jeśli nie mamy ani tostera, ani opiekacza, wrzućmy połówki batata do piekarnika
Dajet