Mleczny chlebek Shokupan

Mleczny chlebek Shokupan

„Mleczny” chlebek Shokupan – pierwszy raz zdecydowałam się na tę tajemniczą, japońską metodę. Metoda Yudane lub Tanghzong sprawia, że chleb jest miękki i puszysty, a także zapobiega szybkiemu wysychaniu. Dzieje się tak, ponieważ skrobia, którą uzyskuje się z mąki podgrzanej gorącą wodą utrzymuje wilgoć w chlebie. Yudane powstaje przez zmieszanie mąki z gorącą (wrzącą) wodą. Dodanie gorącej wody żeluje skrobię. Żelatynizowana skrobia nie tylko umożliwia wchłanianie większej ilości wody, ale także...

Czytaj dalej na blogu rabarbarowo

Warto przeczytać

Dieta 1000 kalorii

Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.