Lievito Madre

Lievito Madre

  Lievito madre, pasta madre, pasta acida, lievito naturale (matka drożdżowa, zakwas-matka, zakwas naturalny), to terminy używane we Włoszech do określenia mieszaniny mąki i wody poddanej spontanicznemu zasiedleniu przez różnorodne mikroorganizmy obecne w surowcach oraz pochodzące z powietrza i otoczenia (w większości są to bakterie mlekowe i dzikie drożdże). Określenie „madre” (matka) oznacza, że do wytworzenia zakwasu lievito madre wykorzystujemy część zakwasu uzyskanego już wcześniej. Zakwas lievito madre pro...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję