Chleb na zaczynie w formie sztywnej zacierki (35% wody)

Chleb na zaczynie w formie sztywnej zacierki (35% wody)

Chleb na zaczynie w formie sztywnej zacierki (35% wody)

Zaczyn sztywny w formie zacierki 15 h w 18-20oC: 30 g dojrzały i aktywny zakwas pszenny 100% hydratacji (15 g mąki pszennej typ 650 i 15 g wody) 43 g chłodna woda  150 g mąka pszenna  typ 650 Zakwas pszenny rozpuścić dokładnie w wodzie. Następnie dodać mąkę, wymieszać aż powstanie zacierka. Nie wyrabiać, nie rozwijać glutenu, tylko dokładnie wymieszać składniki. Zostawić do fermentacji na 14-16 godzin w temperaturze 18-20oC (np. w chłodnym pomieszczeniu, na parapecie, gdzieś gdzie jest najchłodniej w ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.