Zakwas żytni na chleb, to najprostszy i bardzo dobrze pracujący zakwas. Po dokarmieniu zakwas zazwyczaj potraja swoją objętość, jest bardzo aktywny a ciasto rośnie na nim, jak szalone! Przepis na zakwas żytni: * przepis na zakwas jest modyfikacją przepisu na zakwas żytni Davida McGuinnessa MOJE TIPY NA ZAKWAS: - zakwas zawsze robię w szklanym słoju - po dokarmieniu zawsze słój zakręcam pokrywką - gotowy zakwas zawsze przechowuje w lodówce - zakwas na 6 dzień nadaje się do wypieku chleba - zakwas dokarmiamy ... czytaj dalej...
Zapraszam na bloga- http://smykwkuchni.blogspot.com/
kocham odkrywać nowe smaki, łączyć to co wydaje sie nie do połączenia, lubię smak słodko- kwaśny, połączenie oliwy z oliwek i octu balsamicznego z ciepłą bagietką, gotowanie ma sens tylko dla kogoś, a posiłek zawsze smakuje lepiej we dwoje...przy świecy ;-)