Chleb z pszenicy twardej durum (100% semola rimacinata) na "starym cieście"

Chleb z pszenicy twardej durum (100% semola rimacinata) na "starym cieście"

Dzień wcześniej przygotować zaczyn "stare ciasto" :  70 g mąki z pszenicy twardej durum (użyłem mąki Caputo  semola rimacinata, 13% białka); 55 g miękkiej wody (o niskiej mineralizacji), użyłem wody demineralizowanej wymieszanej w stosunku 1:1 z wodą z kranu; 3 g drożdży świeżych; 2 g soli. Wymieszać dokładnie drożdże z wodą.  Dodać mąkę i sól, znowu dokładnie wymieszać.  Zaczyn zostawić w przykrytym pojemniku, w temperaturze pokojowej na ok. 1-2 godziny, do podwojenia objętości (1+1). U mnie zaj...

Czytaj dalej na blogu Przepisy na domowy ser i chleb

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.