ciasto - 160568 przepisów (strona:244/10705)

Kruche ciasto z owocami 60

Kruche ciasto z owocami to świetna propozycja na popołudniowy deser do kawy. Sprawdzony przepis na kruche ciasto, po który zawsze sięgam gdy chcę podać szybkie ciasto z owocami. Do ciasta możesz dodać dowolne owoce, nawet te z puszki. Jednak najlepiej smakuje z dodatkiem sezonowych, wyczekanych owoców, jak np. truskawki, śliwki, morele, brzoskwinie czy agrest. Kruche ciasto z owocami SKŁADNIKI(...)szklanki mąki pszennej 200 g zimnego, posiekanego masła ½ szklanki drobnego cukru 30 g cukru z wanilią 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 700 g śliwek Uwagi do przepisu: Kruche ciasto z owocami upiekłam w formie o wymiarach: 20 x 25 cm. Do ciasta możesz użyć dowolnych świeżych owoców, nawet mieszanki, np. pół na pół moreli i śliwek. Ciekawym połączeniem będą

Zasmakuj Kuchni
Ciasto drożdżowe – topielec 77

wielu lat robię to ciasto, kiedyś niezliczoną ilość razy. To według mnie jest najbardziej wilgotne i najlepsze drożdżowe, a do tego jest naprawdę szybkie w przygotowaniu bo nie wymaga długich godzin wyrastania. Ciekawe jest to, że ciasto topi się z bardzo zimnej wodzie, dość nietypowy proces ale ciasto dzięki temu jest naprawdę wilgotne po upieczeniu. Niezwykle krótki jest też czas(...)wyrastania, ciasto wyrasta już w piekarniku początkowo w niskiej temperaturze a później w wyższej. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki  sklep  i znajdź coś dla siebie! Deska Gąska Apolonia – średnia Dodaj do koszyka Deska Gąska Arabela – średnia Dodaj

nietylkopasta.pl
Bułki rustykalne wg Aleex 78

zrobić je na śniadanie. Naprawdę warto.   Składniki:   Zaczyn poolish:   • 345 g mąki pszennej chlebowej typ 750  • 345 g wody  • 1/8 łyżeczki drożdży instant  Ciasto właściwe:   • 355 g mąki pszennej chlebowej typ 750  • zaczyn poolish - całość  • 135 g letniej wody  • 15 g soli  • 4 g drożdży instant  Sposób przygotowania(...)Poprzedniego dnia wieczorem przygotować zaczyn polish: drożdże połączyć z wodą, dodać mąkę i wymieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta. 2. Miskę przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 10-12 godz. 3. Rano przygotować ciast właściwe: podczas wyrabiania zastosować technikę autolizy: do misy miksera włożyć wszystkie składniki na ciasto właściwe oprócz soli i drożdży. 4. Mieszać na pierwszej prędkości miksera

W mojej kuchni
Czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem /Chocolate Apple Cake with Pudding 71

Czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem Czekoladowe ciasto z jabłkami i budyniem na oleju to błyskawiczny, prosty przepis dla początkujących i nie tylko. Takie wilgotne i puszyste ciasto bez miksera wymaga minimum pracy, jest idealnym wypiekiem, gdy mamy mało czasu na pieczenie. Zobacz przygotowanie ciasta krok po kroku na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube(...)nasze  ciasto z jabłkami udało się idealnie, należy pamiętać, by składniki mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie może spowodować, że ciasto wyjdzie suche. Mogą nawet zostać w nim grudki.  Czekoladowe ciasto bez miksera smakuje świetnie nie tylko z jabłkami. Możecie dorzucić do niego ulubione sezonowe owoce, sprawdzą się również brzoskwinie z puszki. Jeśli nie macie

Lekcje w kuchni
Pieczone w słoiku ciasto jogurtowe z borówkami 80

Babeczki jogurtowe z borówkami pieczone w słoikach Jak upiec i przechowywać ciasto w słoiku? Oto kilka praktycznych wskazówek: 1. Słoiki, pokrywki, gumka powinny być wysterylizowane (wyparzone). 2. Słoiki wypełniamy ciastem maksymalnie do 2/3 wysokości. Ciasto podczas pieczenia rośnie, więc musimy zostawić wystarczająco dużo miejsca, aby potem móc zamknąć słoik. 3. Ciasto pieczemy bez pokrywki. 4. Czas pieczenia zależy od pojemności(...)słoików. Ja piekłam w słoikach o pojemności około 350 ml, jeżeli korzystamy z mniejszych lub większych słoików pieczemy odpowiednio nieco krócej lub dłużej. Aby sprawdzić czy ciasto się upiekło warto przeprowadzić test suchego patyczka (drewniany patyczek do szaszłyków). Jeśli patyczek wbity w środek ciasta, w jego najwyższą część jest po wyjęciu suchy znaczy, że ciasto się upiekło. 5. Jeżeli sprawnie

Tajemnice Smaku
Sfogliatella frolla włoski placek na kruchym cieście 70

Sfogliatella frolla włoski placek na kruchym cieście jest wprost idealny na Święta. Pyszne, kremowe nadzienie z sera i kaszy manny oraz delikatna warstwa kruchego ciasta, które wprost rozpływa się w ustach. Ten smak jest zupełnie inny od znanych mi ciast, ale tak dobry, że placek został zjedzony już pierwszego dnia. A przepis na masę z kaszy manny i serka wykorzystałam(...)kostce. Nie udało mi się dostać ekologicznych cytrusów, więc placek jest bez kandyzowanej skórki. Ale można dodać do masy szczyptę cynamonu, lub jeśli ktoś lubi nawet dwie. Rozwałkowanie ciasta może wydać się dość trudne. Za to upieczone ciasto jest bardzo kruche i delikatne, więc warto jest się potrudzić. Szczególnie, że okazja jest wyjątkowa i powtórzy się dopiero za rok. Wreszcie

dolcevitainmykitchen
Drożdżowy wieniec z makiem 66

Drożdżowy wieniec z wilgotną masą makową z bakaliami to niezwykle pyszne i puszyste ciasto. Idealna propozycja na świąteczny wypiek, domową uroczystość. Wieniec wspaniale smakuje i pięknie wygląda. Możesz przygotować go przez cały rok zmieniając jedynie farsz. Pasować będą marmolady, konfitury, powidła śliwkowe, nadzienie serowe, z nutelli lub świeżo smażone drobne owoce. Drożdżowy wieniec z makiem SKŁADNIKI NA ROZCZYN(...)letniego mleka 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki pszennej SKŁADNIKI NA CIASTO: 125 ml mleka 50 g drobnego cukru 80 g masła 500 g mąki pszennej tortowej 1 jajko 1 żółtko spora szczypta soli 500 g gotowej masy makowej HELIO z bakaliami Dodatkowo: 3 łyżki masła (60 g) do wysmarowania drożdżowego ciasta przed pieczenia SKŁADNIKI

Zasmakuj Kuchni
Kostka alpejska 163

Jeśli szukacie przepisu na słodkie ciasto przełamane smakiem kwaśnego dżemu, to koniecznie musicie upiec kostkę alpejską . Ciasto kostka alpejska to połączenie puszystego biszkoptu kakaowego z kremem kajmakowym z dodatkiem bezików, dżemem porzeczkowym i bitą śmietaną. Przepis na ciasto kostka alpejska , który znajdziecie poniżej jest naprawdę łatwy. Kakaowe ciasto biszkoptowe wymaga tylko kilku składników i piecze się szybko. Masa kajmakowa oraz(...)bita śmietana są również w miarę proste do przygotowania. Ciasto kostka alpejska polecam wszystkim łasuchom, gdyż jest naprawdę słodkie. Udanych wypieków. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Ciasto kostka alpejska Składniki na ciasto “Kostka alpejska”. Biszkopt kakaowy: 3 jajka 5 dkg mąki tortowej szczypta soli 2,5 dkg ciemnego kakao 8 dkg cukru

MeCooks
Robot kuchenny wielofunkcyjny jaki wybrać 64

większość z nas. Ja też nie jestem wyjątkiem, decyzję podejmowałam niemal rok temu i miałam z tyn  duży problem. Robot planetarny czy może bardziej rozbudowane urządzenie, które oprócz ciasta, będzie umożliwiało też wyręczenie mnie w innych czynnościach.   W przedbiegach odpadł Thermomix (bo za mała pojemność i brak np. takich funkcji, jak szatkowanie) oraz KitchenAid, ponieważ wszystkie przystawki(...)zrobi Magimix robi to wszystko, czego od niego oczekuję, aby przygotowywanie posiłków było łatwiejsze i szybsze. Bogate wyposażenie sprawia, że ​​potrafi sprostać nawet największym kuchennym wyzwaniom. Wyrabia wszystkie rodzaje ciast, (także te ciężkie na pierogi i chleb ), mieli, sieka, szatkuje (np. kapustę) , kruszy lód, kroi w plasterki i w kostkę, przygotowuje makaron z warzyw, ściera jak tarka, ubija pianę, śmietanę

Cztery Fajery
Ciasto jogurtowe na kruchym spodzie. 64

Przepis na bardzo smaczne i łatwe do zrobienia ciasto, z jogurtową masą, na kruchym spodzie. To ciasto jest naprawdę pyszne, taki sernik bez zera. Niezwykle delikatny, lekki i puszysty. Pycha! SKŁADNIKI: Ciasto: 350 g mąki pszennej szczypta soli 1/3 szklanki cukru 5 żółtek 200 g masła Masa jogurtowa: 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)śmietany kremówki 30% 1 l naturalnego jogurtu skórka otarta z jednej cytryny 5 łyżek mąki pszennej cukier puder do posypania ciasta Zapraszam również do obejrzenia filmu. WYKONANIE: Zagnieść ciasto : Do miski przesiać mąkę dodać do niej cukier, sól, żółtka i masło. Szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki

Pani M - kuchnia smakowita
Flammkuchen alzacka tarta chlebowa z cebulą i boczkiem 125

Flammkuchen zwana we Francji tarte flambée, cienka tarta z ciasta chlebowego pochodząca z Alzacji – krainy historycznej położonej w północno – wschodniej części Francji. Tarta wypiekana pierwotnie w kamiennych piecach opalanych drewnem, służących do samodzielnego pieczenia chleba. Przygotowanie alzackiej tarty niegdyś miało za zadanie oszacowanie temperatury panującej wewnątrz pieca, dopiero po tym dostosowywano poziom ciepła do porządanej temperarury odpowiedniej(...)wypieku chleba. Tarte flambée przypomina nieco pizzę na cienkim i chrupiącym cieście. Mnie osobiście kojarzy się z włoską pizzą i śmietanową carbonarą , której nie śmiem nazwać włoską (raczej polską wariacją na temat carbonary, Włosi przenigdy nie dodają śmietanki do pasta alla carbonara). Z drugiej strony w cieście nie ma drożdży, stąd też smacznie kojarzy się z wypieczoną piętką chleba

ProstePesto.pl
Proste ciasto murzynek z gruszkami 168

Proste ciasto murzynek z gruszkami – Zapraszam na kakaowe, wilgotne ciasto z gruszkami. Jest proste w przygotowaniu. Ładnie pachnie i apetycznie wygląda z polewą czekoladową. Do ciasta radzę użyć miękkich, dojrzałych gruszek wtedy ciasto jest smaczniejsze. Polecam! (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta” 1/2015). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste ciasto murzynek z gruszkami Składniki: Ciasto: 170g masła lub margaryny 180g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią 4 łyżki kakao bez cukru 4 łyżki mleka 3 duże jajka 170g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody około 550g-600g gruszek to tak około 2-3 gruszki

Mała Cukierenka
Pora na ciasto dyniowe 77

sklepach pokazały się dynie, więc na niedzielę upiekłam ciasto z dyniowym puree, czekoladą i porządną dozą cynamonu. Używam mnóstwo cynamonu w mojej kuchni. Na ogól mam kilka torebek zapasu ale biorąc się za pieczenie ciasta odkryłam, że skónczył mi się cynamon. Pewnie nic by się nie stało jakbym podmieniła cynamon na kardamon…Ale miałam ochotę na cynamon, więc bylam(...)pomaszerowałam do sklepu chcąc nie chcąc. W okresie dyniowym przyrządzam mnóstwo dyniowego puree , z którego między innymi gotuję krem dyniowy . Najczęściej jednak dodaję dyniowe puree do wszelkich wypieków. Ciasto z dynią jest pyszne, nie mówiąc już o wspaniałym kolorze, które mu nadaje dynia. Mam sentyment do dyniowych ciast i piekę je często. Jeśli nie mam dyni to używam dyni piżmowej

codojedzenia
Amerykańskie, włoskie, neapolitańskie – jak zrobić idealne ciasto na pizze? 81

Pizza należy do najbardziej lubianych dań w Polsce. Dotyczy to zarówno tej serwowanej w prawdziwych pizzeriach, jak i przyrządzanej w domowym zaciszu. Kluczowym elementem każdej pizzy jest ciasto, od którego jakości w dużym stopniu zależą walory smakowe i wizualne posiłku. Samodzielne przygotowanie spodu nie musi być trudne, o ile skorzysta się z odpowiedniego przepisu. Idealne ciasto na pizzę zrobić można(...)różne sposoby. Klasyczna pizza włoska Pizza jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych na świecie potraw kuchni włoskiej. W formie najbardziej klasycznej, ma postać placka z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym oraz posypką z tartego sera – najczęściej mozarelli. Po doprawieniu różnymi ziołami, pizzę piecze się w mocno nagrzanym piecu. Podawać można ją zarówno na gorąco, jak i na zimno. Prawdziwa włoska

jakszef.pl
Szalotka. Poznaj przepis na idealne ciasto z jabłkami! 82

Szarlotka to ciasto, które może być przygotowywane na wiele sposobów. Poznaj najlepsze z nich! Szarlotka to przepyszne ciasto – kruche lub półkruche – z jabłkami słodkich lub kwaśnych odmian najczęściej posypane kruszonką i podawane z lodami waniliowymi. Szarlotka, popularna dziś w wielu miejscach na świecie, ma długa historię. Nazwa ciasta wywodzi się od żeńskiego imienia Charlotta, które nosiła żona cara(...)Mikołaja I. Charlotta Pruska, czyli Aleksandra Fiodorowna była córką króla Prus Fryderyka Wilhelma III. Słynne ciasto, wówczas pod nazwą charlotte russe, powstało specjalnie dla cara Aleksandra I, którego szwagierką była właśnie Charlotta Pruska. Przygotował ją francuski cukiernik Marie-Antoine Carême. Co ciekawe, Marie-Antoine Carême uważany jest również za twórcę przepisu na… eklera! Co sprawiło, że szarlotka stała się

codojedzenia