Kruszonka lasowiacka

Kruszonka lasowiacka

Kruszonka lasowiacka

Lasowiacy to ludność zamieszkująca tereny dawnej Puszczy Sandomierskiej, głównie Równinę Tarnobrzeską i Płaskowyż Kolbuszowski, a więc północne regiony Podkarpacia. Jedną z tradycyjnych potraw regionu jest kruszonka lasowiacka. Jest to kruche ciasto składające się z 3 warstw: warstwa rozwałkowanego kruchego jasnego ciasta, na niej powidła śliwkowe i piana z białek, następnie warstwa kakaowego kruchego ciasta starta na tarce, na którą wykłada się drugą część piany z białek i wysypuje orzechami i rodzynkami, a na w... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Autor

Trzeci Talerz

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, kruche ciasto, przepisy na kruche ciasto, kruche ciasta, ciasto kruche, kakao, orzechy, pierogi przepis, placki, pierogi, ciasto z białek , ciasta drozdzowe, ciasto drożdżowe, orzechy włoskie, słoik, por , makowce, drożdżowe, ciasto kakaowe, roladki, ciasteczka, ciasto z orzechami, pierogi przepis ciasto, ciasto na pierogi, ciasto z masą budyniową, ciasto z masa, ciasta z masa, ciasto budyniowe, drugie danie, kruche ciasteczka

Inne przepisy z Trzeci talerz

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.