ciasto na pierogi - 5030 przepisów

Pierogi z serem 14

naszego dzieciństwa. Można je podawać z dowolnymi dodatkami – owocami, serkiem waniliowym, śmietaną i cukrem. To danie z pewnością zasmakuje niejednemu niejadkowi. Sprawdźcie ten przepis… Składniki na ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli 3/4 szklanki ciepłej wody Składniki na farsz do pierogów 150 g sera białego (zmielonego) 1 jajko łyżka(...)sól i mieszając stopniowo dolewamy wodę. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie miękkie i bardzo elastyczne. W razie potrzeby dodajcie odrobinę więcej mąki, albo dodajmy mniej wody. Ser biały mieszamy z cukrem i jajkiem. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Na każde z nich nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy. Pierogi wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe) 111

powstrzymywać ślinotok./ SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli) WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO: Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę z mlekiem - pół(...)mąka bezglutenowa bardzo pęcznieje. Zagniecione ciasto formujemy w kule. Talerz podsypujemy mąką, kładziemy ciasto, przykrywamy miską szczelnie, pamiętając, że gdy będzie traciło ciepło, będzie oddawało wilgoć - ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha! Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę. Po tym czasie znów je zagniatamy, urywamy potrzebną porcję, resztę znów przykrywamy. Stolnicę posypujemy mąką bezglutenową, spłaszczamy ciasto, które również posypujemy od góry

Wypisz Wymaluj
Ciasto na pierogi 98

przejrzałam mnóstwo przepisów na ciasto pierogowe. Wśród nich znalazłam przepisy na ciasto z jajkami i bez, z dodatkiem śmietany, oliwy, masła, gałki muszkatołowej, spotkałam się nawet z ciastem na bazie ugotowanych ziemniaków (pierwsze słyszę, ale z mięsnym nadzieniem, czemu nie? :)). Najczęściej dodatkiem do ciasta jest letnia woda (w przypadku dodania jajek) lub wrzątek (w wersji ciasta bez jajek). Prezentowany niżej(...)pokrojone truskawki i ser (ser ricotta z dodatkiem cukru waniliowego) Przygotowanie Mąkę przesiać, a następnie dodać 2 łyżki masła oraz sól. Posiekać ciasto. Stopniowo dodawać wodę, wyrabiając ciasto. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ciasto na pierogi talerzem i odstawić na krótki czas (odczekałam ok. 30 min). Po nafaszerowaniu i sklejeniu pierogów wrzucić je na wrzątek. Gotować pierogi

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz. 36380

Przepis na ciasto na pierogi Ewy Wachowicz pochodzi z Jej książki ,,Ewa gotuje" , str. 114. Ciasto wychodzi przepyszne. My skusiłyśmy się na nadzienie serowe i z wiśniami. Sama nie wiem, które lepsze ;) Czytaj więcej

Paulina Kwiatkowska
Pierogi z kaszą gryczaną 42

Kaszę gryczaną zalej około 2 szklanek wody. Gotuj w osolonej wodzie do momentu aż kasza pochłonie całą wodę. W tym samy czasie przygotuj ciasto. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj ½ łyżeczki soli, dodawaj ciepłej wody. Zagnieć ciasto, podziel na mniejsze części i owić w folię spożywczą by nie obeschło Pieczarki porządnie umyj pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę, dodaj(...)kaszę, ser oraz natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj, za pomocą szklanki wykrój krążki. Nałóż farsz i zlepiaj brzegi, gdy będziesz miała problem ze zlepianiem, posmaruj końce ciasta ciepłą wodą. Do dużego garnka wlej wodę i zagotuj. Następnie posól wodę i pojedynczo wkładaj pierogi. Gotuj przez około 5 minut, gdy wypłyną na powierzchnię nakłuj

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak przygotować ciasto na pierogi? 140

Lepienie pierogów to dla mnie relaks, mogę siedzieć w kuchni i lepić, aż skończy się farsz lub ciasto. Przyjemne zajęcie, zwłaszcza, że do ciasta używam oliwę z oliwek, sprawdza się doskonale. W ciągu roku robię pierogi z różnymi farszami, ale zawsze są to wersje wytrawne, za słodkimi nie przepadam, lubię coś konkretnego zjeść. Jestem przekonana, że przepis(...)ciasto sprawi, że będzie z chęcią przygotowywać tak lubiane nie tylko przez Polaków danie. Ciasto pierogowe Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli mąka do posypania blatu Przygotowanie: Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy sól, robimy zagłębienie, wlewamy oliwę z oliwek, roztrzepane jajko i stopniowo wyrabiając ciasto wodę. Wyrobione ciasto

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z ciasta francuskiego ze szpinakiem polane sosem koperkowym 80

Takim przykładem mogą być pierogi, których wyrabianie, nie ukrywajmy, trochę czasu zabiera. Właśnie w takich chwilach sięgam po ciasto francuskie, które z powodzeniem może w bardzo szybki sposób zastąpić ciasto pierogowe (i nie tylko ;)) Dzisiaj propozycje na takie właśnie pierogi z farszem szpinakowym. Zazwyczaj zajadamy je z sosem koperkowym lub czosnkowym. Szybkie, niedrogie i mega pyszne! Ilość porcji(...)patelnią i dorzucamy jajko mieszając składniki. Ciasto francuskie tniemy nożem na kwadraty, a na każdy z nich nakładamy farsz. Zamykamy na pół po skosie i dociskamy brzegi widelcem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut na 200 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto z wierzchu zacznie się rumienić wyciągamy. W czasie pieczenia pierogów przygotowujemy sos koperkowy lub czosnkowy. Podajemy od razu

Kolizje Smaków
Pierogi z Kaszą Jaglaną i Twarogiem 74

ciasta (na końcu posta podałam linki na przepisy do innych rodzai ciast): Do miski przesypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, olej i wlewam wrzątek. Składniki mieszam ze sobą łyżką (ponieważ ciasto jest bardzo gorące), gdy składniki wstępnie się połączą sprawdzam czy ciasto nie jest za suche, gdyby było to dodaję odrobinę gorącej wody i nadal mieszam. Na koniec do ciasta dodaję(...)jajko połączyło się z ciastem. Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam przez około 4 minuty, aż stanie się gładkie, lśniące i elastyczne. Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą lub wkładam do woreczka i odkładam na około 30 minut aby ciasto odpoczęło, ewentualnie ciasto możemy włożyć do miski i nakryć ściereczką. Po 30 minutach: Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym

Uwaga Babcia Gotuje
Idealne ciasto na pierogi Jakuba Kuronia 1791

swoją przygodę z lepieniem pierogów. Śmiało możesz mi uwierzyć, wypróbowałem już chyba wszystkie możliwe przepisy na ciasto pierogowe. To ciasto jest bardzo delikatne, z łatwością można je cienko rozwałkować. Nadaje się do wszystkich rodzajów pierogów. Tych wytrawnych jak i słodkich.   Idealne ciasto na pierogi: Składniki: 3 szklanki mąki(...)Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie. 3 szklanki mąki wysyp na stolnicę. Dodaj sól.   Dodaj 50 g masła i wymieszaj je z mąką.   Następnie dodaj dwa jajka i jedno żółtko. Zmieszaj składniki. W kolejnym kroku dodaj stopniowo gorącą wodę i wyrabiaj ciasto na idealnie gładką masę. Gotowe ciasto na pierogi powinno

kuron.com.pl
Pierogi z mięsem i pieczarkami 22

Przepis na pierogi z mięsem Mówiąc o pierogach, na samym początku warto powiedzieć co nie co o cieście.  Jak zrobić ciasto na pierogi? Ciasto na pierogi musi być elastyczne, musi się dobrze sklejać i ogólnie nie stwarzać problemów przy lepieniu(...)pierogów, a później ma bardzo dobrze smakować i nie być twarde jak kamień, bo nie ma w pierogach nic gorszego, moim zdaniem, od grubego twardego ciasta. Moje ciasto na pierogi z olejem jest bardzo plastyczne i elastyczne. Wałkuje się je niezwykle łatwo, wymaga nieco podsypywania mąką, ale mimo to łatwo daje się sklejać i przy gotowaniu

MamaOskarka
Przepis na pierogi ruskie z cebulką i boczkiem 342

charakter. A większość które jadłam dotychczas były albo „bezpłciowe” albo zbyt pieprzne. Kolejna rzecz to ciasto. Musi być elastyczne i przede wszystkim delikatne. Należy je bardzo cienko rozwałkować. To praktycznie klucz całego smaku. Ale po kolei. Przepis na ciasto na pierogi Ciasto na pierogi to podstawa smaku każdego rodzaju pierogów. My tego przepisu używamy zarówno(...)gorącą wodę z rozpuszczonym w niej masłem. Początkowo możesz pomóc sobie łyżką. Podsyp teraz na stolnicę odrobinę mąki i zagnieć dokładnie ciasto (około kilku minut). Ciasto zawiń w folię i odstaw. W tym czasie zrób farsz do pierogów. Przepis na pierogi ruskie Pierogi ruskie – składniki na farsz: – 1 kg ziemniaków -70 dag sera białego

Arbuziaki
Ciasto na Pierogi z Mąki Pełnoziarnistej 65

wrzątek. Składniki mieszam ze sobą łyżką (ponieważ ciasto jest bardzo gorące), gdy składniki wstępnie się połączą sprawdzam czy ciasto nie jest za suche, gdyby było to dodaję odrobinę gorącej wody i nadal mieszam. Na koniec do ciasta dodaję jajko i jeszcze przez chwilę mieszam tak aby jajko połączyło się z ciastem. Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam przez około(...)elastyczne. Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą lub wkładam do woreczka i odkładam na około 30 minut aby ciasto odpoczęło, ewentualnie ciasto możemy włożyć do miski i nakryć ściereczką. Po 30 minutach: Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką na grubość około 2-3 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki foremką lub szklanką i lepię pierogi. Pierogi

Uwaga Babcia Gotuje
795. Niedzielne ciasto & Pomysł na pierogi. 142

  Czekoladowe chlebek dyniowy z gorzką czekoladą i daktylami oraz polewą czekoladową;  jogurt naturalny  Szybko się rozszedł. Cieszę się, że mam do kogo się

More food, love and dreams
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 49

czosnek! Wystarczy wymieszać. SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli) WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO: Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę z mlekiem - pół(...)olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto. Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący. W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto. - Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie) DODATKOWO: - Mieszanka Bezglutenowa

Wypisz Wymaluj
Ciasto na pierogi 2

odpowiednich proporcji mąki i wody wyjątkowo dobrze się zagniata - można je zrobić ręcznie, mikserem lub w automacie do chleba. Ciasto pierogowe zaparzane z tego przepisu przygotowuję także wtedy, kiedy robię samosy - pierożki indyjskie , które później smażymy.  Ciasto na pierogi - przepis podstawowy Ciasto na pierogi - składniki proporcje na około 45-50 niewielkich pierogów 500 g mąki pszennej(...)olej, ponownie rozmieszać, a następnie zagnieść ręcznie elastyczne, gładkie ciasto lub przełożyć do automatu do chleba albo miksera. Ustawić program wyrabianie ciasta (trwa u mnie około 20 minut). Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć na pół godziny, żeby ciasto pierogowe odpoczęło. Ciasto na pierogi podzielić na 2 lub 3 części i rozwałkować na grubość około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata