ciasto na pierogi - 5219 przepisów (strona:3/348)

Ciasto na pierogi - przepis. 71

cale niczym przyjemnym. Wszystkie te problemy zniknęły dzięki użyciu gorącej wody i robota kuchennego.  Sezon na truskawki trwa więc może by tak pierogi z truskawkami? :) Ciasto na pierogi - przepis. Ciasto na pierogi - składniki. 1 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 120 ml oleju 400 ml bardzo gorącej wody, Ja po zagotowaniu odstawiam wodę na niecałą minutę(...)Ciasto na pierogi - przepis. Mąkę, sól i olej łączymy ze sobą mieszając w mikserze z hakiem. Dodajemy po trochu gorącą wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto rozwałkujemy i wykrawamy pierogi.  Część ciasta, które aktualnie odpoczywa warto przykryć gorącym talerzem, lub miską. Ja podgrzewam głęboki talerz w mikrofalówce. Dzięki temu ciasto pozostanie elastyczne

Pani domowa
Ciasto na pierogi - najlepszy przepis podstawowy 13105

poparzyć) mieszamy ciasto do połączenia się składników. Po połączeniu przekładamy masę na stolnicę (ja używam silikonowej i jestem z niej bardzo zadowolona) i wyrabiamy aż będzie gładka i plastyczna jak plastelina. Jeśli ciasto klei się do rąk należy podsypać odrobiną mąki i dalej wyrabiać. Jeśli będzie zbyt suche należy dodać odrobinę gorącej wody.  Następnie rozwałkowujemy ciasto(...)wycinamy szklanką kółka lub posługujemy się specjalnymi przyrządami do pierogów. Ja posiadam taki przyrząd, wygląda jak lejek. Na skraj rozwałkowanego ciasta nakładam wybrany farsz - u mnie ruski, a następnie zaginam ciasto i lejkiem wycinam pieroga. Ja lubię jeszcze palcami docisnąć rant pieroga dla pewności, żeby nie popsuł się podczas gotowania i ozdabiam go falbankami. Smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami 22

podstawą dobrych pierogów jest ciasto na pierogi. Od lat przyrządzam ciasto na pierogi z wrzątkiem i olejem. Jest to ciasto, które łatwo się wałkuje, nawet bez podsypywania mąką. Ciasto jest bardzo elastyczne, a pierogi po ugotowaniu mięciutkie. Na udane pierogi niewątpliwie ma wpływ farsz z kapusty i grzybów. Przyrządzam farsz z kiszonej kapusty i suszonych(...)zagnieć elastyczne ciasto. Najlepiej zrobić to za pomocą malaksera, ponieważ wrzątek parzy. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut, po czym podzielić na 3 kawałki i cienko rozwałkować. Wykrawać okrągłe krążki małe lub duże. Moje mają średnicę 12 cm. Na każdy krążek nakładaj po łyżce farszu. Złóż każdy krążek w półksiężyc i ściśnij brzegi palcami lub widelcem. Wrzucaj pierogi

codojedzenia
ciasto na pierogi 145

jajka. Wydaje mi się, ż e ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka. Przygotowanie: 1. Do miski przesiewamy mąkę 2. Do  mąki dodajemy bardzo ciepłą wodę. 3. Wszystko razem dokładnie zagniatamy, aż będzie gładkie ciasto. Nasze cisto na pierogi nie może być bardzo ścisłe, ma być(...)obsychało. FORMOWANIE  PIEROGÓW Odkrawamy kawałek ciasta, z naszej kuli, którą wcześniej sformowaliśmy. Reszta ciasta zostaje pod ściereczką, by nie obsychała. Kładziemy nasz kawałek ciasta na oproszonej  wcześniej mąką, stolnicy i zaczynamy go wałkować, na grubość 2-2,5 mm. Gdy widzimy,  ż e nasze wałkowane ciasto, zaczyna nam się przyklejać do stolnicy lub walka

Kulinarnie z Polką na Kresach
Pierogi z truskawkami 74

efekt jest powalający. Truskawki są super słodkie, a same pierogi wyśmienicie smakują przede wszystkim dzieciom. Składniki: Farsz: * opakowanie mrożonych truskawek (mogą być świeże, nawet lepiej!) * cukier Ciasto na pierogi: Przepis na ciasto na pierogi znajdziecie tutaj: Ciasto na pierogi Ciasto wałkujemy tak aby nie było zbyt cienkie. Wykrawamy dużą szklanką okręgi.  Mrożone truskawki wyjmujemy

Klasyka Gotowania
Pierogi z kaczką 61

zielone pierogi – leniwe pierogi z kaczką Ilość porcji: farsz na 50-60 pierogów Przygotowanie: 50 minut Składniki: – 1,5 porcji ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 1 kaczka około 2 kg, możecie użyć mrożonej – jarzyny z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 kawałek selera – sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano(...)majeranek), sól i pieprz. Ilość zależy od Twoich upodobań, jednak pamiętaj że smak farszu musi być dość wyraźny, bo po ugotowaniu pierogów smak zawsze jest delikatniejszy. Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi . Jeśli tak jak ja masz farsz z całej kaczki, zrób ciasto z 750 g mąki, to powoli

nietylkopasta.pl
Panierowane pierogi z ciasta parzonego 52

soli bułka tarta Przygotowanie panierowanych pierożków z ciasta parzonego: W rondelku rozpuszczamy masło, dolewamy do niego wodę i zagotowujemy. Kiedy woda z masłem zaczną się gotować dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy, aby przestygło, lecz nie do końca. Najlepiej pracuje się z ciepłym ciastem. Po przygotowaniu ciasta na włoskie pierożki, przechodzimy do przygotowania farszu(...)dosyć słona. Ciasto parzone posypujemy obficie mąką i rozwałkowujemy. Postępujemy dokładnie tak jak przy klasycznych pierogach, czyli wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy. Ciasto parzone w przeciwieństwie do ciasta na najlepsze ciasto na pierogi ( przepis tutaj ) wymaga podsypywania mąką, mimo to świetnie się skleja. Ulepione pierogi należy teraz panierować. Najpierw obtaczamy je w rozbełtanym jajku z solą

MamaOskarka
Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem 19

pierogi. Ciasto pszenno-orkiszowe z olejem. Jest to najlepsze ciasto jakie do tej pory zrobiłam. Mięciutkie i delikatne. Idealnie się wałkuje, nawet nie trzeba zbytnio mąki do posypywania, bo się nie przykleja do stolnicy i do wałka. Doskonale się klei przy lepieniu, nic dodać, nic ująć...idealne. Bardzo polecam, koniecznie spróbujcie.     Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki(...)stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki. 3. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej. 4. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną

Izabelawkuchni
Pierogi z mięsem 120

ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z MIĘSEM Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 50 minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 500 g mięsa wołowego z rosołu domowego – 1 cebula – 1 bułka kajzerka – sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano – 8-12 łyżek(...)majeranku, sól i pieprz. Ilość zależ od Twoich upodobań, jednak pamiętaj że smak farszu musi być dość wyraźny, bo po ugotowaniu pierogów smak zawsze jest delikatniejszy. Przygotuj ciasto na pierogi z tego przepisu na najlepsze ciasto na pierogi . Ciasto rozwałkuj, nakładaj farsz i zalepiaj brzeg pierogów. Gotowe pierożki gotuj w wrzącej, osolonej wodzie w dużym garnku

nietylkopasta.pl
PIEROGI Z MIĘSEM - DOMOWE, NAJLEPSZE 85

często wykorzystywana J Nie wiem jak wy, ale ja lubię pierogi na cienkim, sprężystym cieście. Nie lubię się objadać samym ciastem, a poczuć równowagę zarówno farszu, jak i jego otoczki. Uważam, że te należą do najlepszych, a wierzcie mi , jestem fanką pierogów, jak na Polaka przystało J CIASTO NA PIEROGI(...)gorącą wodę (ja używam tej prosto z kranu) i cały czas wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiać dotąd, aż osiągnie elastyczność i nie będzie się kleić do dłoni. Jeśli ciasto będzie kleiste, dodać więcej mąki, jeśli zbyt mączyste, dodać więcej wody. Ot, taki sekret przygotowywania najlepszego ciasta na pierogi ;) FARSZ: ·        ok. 400 g ugotowanego wcześniej

Calzonella.com
Ciasto na pierogi – najlepsze na świecie :) 43

przegrało z przepisem, którym chcę się dzisiaj z Wami podzielić. Szybkie, proste, nie brudzące rąk, wspaniale się rozwałkowujące, nie rozpadające się w trakcie gotowania to niewątpliwe zalety tego ciasta na pierogi. Za przepis dziękuję mojej młodszej siostrze- wreszcie doczekała się ode mnie słów, że jej przepis jest lepszy od mojego :). Dzisiaj zapraszam na pierogi z mięsem, na które(...)miałam już od dawna ochotę. Z podanych proporcji wyszło mi 45 pierogów. Ciasto na pierogi 0,5 kg mąki tortowej 1 szkl gorącej wody 125g masła 1 jajko sól Farsz mięsny ugotowane mięso z kurczaka i łopatki cebula masło sól i pieprz Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać podsmażoną na maśle cebulkę i doprawić do smaku

Pieguskowa Kuchnia
Pikantne pierogi z soczewicą 45

Przed nadchodząca wiosną muszę wykorzystać wszystkie zapasy zimowe :) Obiecane od dłuższego czasu pierogi z soczewicą :P SKŁADNIKI:  ciasto na pierogi 1 puszka soczewicy 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, papryczka chili, kolendra oliwa z oliwek, szczypiorek Soczewicę zagotować (w sosie własnym), posolić. Następnie soczewicę odsączyć  i przestudzić. Cebulę obrać i pokroić w w kosteczkę, poddusić(...)oleju, przyprawić solą, pieprzem.   Ugotowaną soczewicę zmielić (utłuc) razem z usmażoną cebulą. Dodać jajko. Dokładnie wymieszać masę. Spróbować :) Jeśli będzie brakować jakiegoś smaku, doprawić.   Przygotuj ciasto na pierogi – polecam  przepisu: sprawdzone ciasto na pierogi Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki, na których należy ułożyć po jednej łyżeczce farszu. Drugi krążek przyłożyć i zagnieć pierożki

MarciochaKucharzy
Pierogi z jagodami i śmietanką, jak u babci! 42

rzecz, jaka może nam się przydarzyć latem. Ciasto na pierogi z jagodami musi być delikatne, miękkie i cieniutkie, a sam pieróg wypełniony po brzegi jagodami. Dzisiaj podsuwam Wam bardzo szybki i prosty sposób na ciasto na pierogi, takie które zawsze wychodzą! CIASTO NA PIEROGI: - 420 g mąki pszennej typ 500 - 240 do 260 ml wrzątku(...)strumieniem wlewaj wrzątek, mąkę mieszaj łyżką. Gdy w cieście zaczną się robić grudki to super, odłóż łyżkę i wyrabiaj ciasto dalej dłońmi, ma być elastyczne. Ciasto owiń folią i odstaw na 20 minut. Stolnicę oprósz mąkę ciasto podziel na 4 części i z każdego formuj blat wałkiem, wykrawaj i nadziewaj pierogi. nadzienie: - pół litrowy słoik jagód leśnych - cukier wedle

SMYKWKUCHNI
Pierogi z kapustą kiszoną, słodką białą i pieczarkami. Doskonałe również jako delikatna wersja pierogów na danie wigilijne 23

kapusty kiszonej ok. 700 g białej, słodkiej kapusty 1 łyżeczka kminku 600  pieczarek 2 – 3 cebule sól i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na ciasto (na około 50 szt. pierogów): 500 g mąki pszennej (np. poznańska typ 500) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko ok. 200 - 250 ml zimnej wody 1 łyżeczka soli(...)pieczarek dodałam posiekane obie kapusty.  Smażyłam chwilę na średnim ogniu. Wymieszałam, posoliłam i oprószyłam pieprzem do smaku. Farsz do pierogów gotowy. Teraz zajęłam się ciastem na pierogi. Ciasto, z którego ja robię pierogi pochodzi z tego przepisu . Lubię to ciasto, bo pierogi lepi się błyskawicznie, a one same smakuję wyjątkowo. Z przygotowanego ciasta wykroiłam krążki

Kuchnia u Krysi