ciasto na pierogi - przepisów 3688

  1. Ciasto na pierogi najlepsze
    Ciasto na pierogi najlepsze

    Ciasto na pierogi! Próbowałam wiele przepisów na ciasto pierogowe ale to z dodatkiem wrzątku i jajka jest najlepsze. Ciasto jest sprężyste, nie przywiera do blatu, a przy tym łatwo się klei. Ciasto bardzo łatwo się wałkuje nawet na bardzo cienkie placki. Pierogi z tego ciasta są mięciutkie i po prostu rozpuszczają się w ustach. Przepis – ciasto(...)zacznij zarabiać ciasto. Zagotuj wodę, dodaj olej i wlej do ciasta. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Przykryj folią i odstaw na 15 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wałkowania. Ilość wody w cieście zależy od rodzaju mąki. Mąka mące nie równa. Lepiej wlej część wody i stopniowo dolewaj, aż ciasto zacznie nabierać

    Przepis pochodzi z bloga codojedzenia, prowadzonego przez codojedzenia.

  2. Pierogi z serem i rodzynkami
    Pierogi z serem i rodzynkami

    dojrzałam kulinarnie. Rodzynki już nie są tak straszne jak mi się kiedyś wydawało. A Wy jaki macie przepis na pierogi z serem? :) SKŁADNIKI: Mnie wyszło około 50 pierogów. Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli ciepła woda Farsz: 400 g białego sera 1 żółtko słodka śmietanka 50 g rodzynek cukier(...)soli. 2. Wyrabiamy rękami ciasto dolewając co chwilę odrobinę wody oraz zbierając mąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. 3. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką. 4. Za pomocą szklanki lub foremką do robienia pierogów wykrawamy z rozwałkowanego

    Przepis pochodzi z bloga W kuchni Katie, prowadzonego przez wkuchnikatie.

  3. PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze.
    PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze.

    wyjść bardzo pikantny!  CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Roztocza) WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO: Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę(...)mąka bezglutenowa bardzo pęcznieje. Zagniecione ciasto formujemy w kule. Talerz podsypujemy mąką, kładziemy ciasto, przykrywamy miską szczelnie, pamiętając, że gdy będzie traciło ciepło, będzie oddawało wilgoć - ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha! Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę. Po tym czasie znów je zagniatamy, urywamy potrzebną porcję, resztę znów przykrywamy. Stolnicę posypujemy mąką bezglutenową, spłaszczamy ciasto, które również posypujemy od góry

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  4. Pierogi z cheddarem Anny Olson
    Pierogi z cheddarem Anny Olson

    . Ciasto : ( ciasta wystarczy na podwójną porcję farszu ) 5 szklanek mąki 2 łyżeczki soli 4 jaja 1 szklanka mleka 2% ( u mnie 1,5 % ) 3/4 szklanki wody Mąkę łączymy z solą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajka i wodę. Do mokrych składników dodajemy mąkę z solą. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto ( musiałam dodać więcej mąki bo moje ciasto było zbyt(...)rzadkie i klejące ). Ciasto odstawiamy w temp. pokojowej pod przykryciem na godzinę. Ciasto można też zrobić wcześniej, schować do lodówki a godzinę przed lepieniem pierogów wyciągnąć. Gotowe ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnice. Wałkujemy cienko jak na pierogi lub tak jak lubimy. Ja lubię nieco grubsze ciasto w pierogach więc za bardzo cienko nie wałkowałam. Za pomocą

    Przepis pochodzi z bloga Kuchenne fascynacje, prowadzonego przez Kuchenne Fascynacje.

  5. Pierogi z Kapustą Kiszoną i Mięsem
    Pierogi z Kapustą Kiszoną i Mięsem

    listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól , pieprz , pieprz cayenne olej do smażenia masło do polania pierogów po ugotowaniu lub inny tłuszcz maszynka do mielenia mięsa Ciasto na pierogi przygotowałam według tego przepisu : Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek Link do filmu z przygotowania : Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem  https://www.youtube.com/watch?v=DhSu1Yl539I Przygotowanie : Kapustę(...)rozwałkowanego ciasta wycinam krążki ( można szklanką lub foremką ) Krążek biorę do ręki delikatnie rozciągam w palcach nakładam około 1 czubatej łyżeczki farszu. Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku ) brzeg mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka – pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie wypłynął ze środka . Zrobione pierogi układam

    Przepis pochodzi z bloga Uwaga Babcia Gotuje, prowadzonego przez UwagaBabciaGotuje.

  6. CZEKOLADOWE PIEROGI
    CZEKOLADOWE PIEROGI

    się połączyły). Zagniecione ciasto powinno być miękkie i elastyczne (jak plastelina). Zagniecione ciasto zawinąć w folię i odłożyć na kilka minut, żeby odpoczęło. W czasie gdy ciasto odpoczywa, przygotować farsz do pierogów. // Farsz Zmielony twaróg przełożyć do miski, dodać śmietanę, cukier zwykły i waniliowy, i wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej masy. Gorzką czekoladę posiekać nożem na małe kawałki(...)rozwałkowanym cieście wyciąć krążki (moje mają 7 cm średnicy), na każdym krążku ułożyć ok. łyżeczki farszu, uważając, żeby nie pobrudzić farszem brzegów ciasta (pieróg może się otworzyć w czasie gotowania) i dokładnie skleić brzegi ciasta. Ulepione pierogi układać na posypanej mąką desce lub tak jak ja na papierze do pieczenia. Skrawki ciasta ponownie zagniatać, wałkować, wykrawać i lepić pierogi

    Przepis pochodzi z bloga Idealne ciasta, prowadzonego przez Lucyna Ciesielska.

  7. Pierogi z farszem z mięsa i wątróbki
    Pierogi z farszem z mięsa i wątróbki

    wszystkie znikają w mgnieniu oka. Są pyszne, polecam Można je przygotować wcześniej i będą już gotowe na Święta Bożego Narodzenia. Nie wyobrażam sobie tych świąt bez pierogów. Ciasto na pierogi – wykonanie tak samo jak na pierogi z jagodami które są na moim blogu. Zawsze już robię z tego przepisu ponieważ uważam że są najlepsze(...)minut. Gdyby zostało trochę farszu możecie go również zamrozić i zostawić na następny raz lub wykorzystać go jako farsz do kurczaka. Na przykład udek z kurczaka. Formowanie pierogówciasto rozwałkować cieniutko. Za pomocą dużej filiżanki wycinać kółka. Na każdym kółku położyć porcję farszu i zlepić jak wszystkie pierogi. Pierogi rozłożyć na obsypanej mąką stolnicy

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Pokoleń, prowadzonego przez kuchniapokolen.

  8. Pierogi z nadzieniem truskawkowo- serowym
    Pierogi z nadzieniem truskawkowo- serowym

    truskawek. Ilość truskawek dodanych do twarogu możecie dawkować według uznania. Truskawki do polania – Truskawki lekko zmiażdżyć widelcem, dodać cukier do smaku. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. Ciasto na pierogi – na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól. Zrobić dołek i wbić żółtka, wymieszać. Następnie dolewać do mąki gorącą wodę i cały czas mieszać rękoma, żeby woda połączyła się(...)gotowa do pomocy. Jest cudowna Formowanie pierogówCiasta jest dosyć dużo, więc wałkować trzeba partiami. Nabrać część ciasta i rozwałkować na cienką warstwę. Za pomocą dużej szklanki wycinać koła. Na środek każdego położyć farsz i dokładnie zakleić. Pierożki rozłożyć na stolnicy obsypanej mąką. Następnie wykonać wszystkie pozostałe pierogi. Gotowanie pierogów – w dużym garnku zagotować lekko

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Pokoleń, prowadzonego przez kuchniapokolen.

  9. Pierogi ruskie
    Pierogi ruskie

    podsmażoną na boczku! Składniki : 0,65 kg ziemniaków (surowe) 0,5 kg bi a ł ego sera 2-3 małe główki cebuli 50 g słoniny Sól oraz pieprz Ciasto na pierogi : Ciasto na pierogi polecam wykonać z przepisu pod linkiem : http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/2016/02/ciasto-na-piergi-uszka.html Przygotowanie:              Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości(...)ugotowaniu ziemniaków mielimy je z serem przez maszynkę na dużym oczku. Po zmieleniu dodajemy słoninkę z cebulką mieszamy dokładnie, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdy farsz gotowy szykujemy ciasto według przepisu.  Pierogi wrzucamy na wrząca osoloną wodę, po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy około 5 min. Następnie wyławiamy i zlewamy zimną wodą. Układamy na talerzu i zostawiamy do ostygnięcia

    Przepis pochodzi z bloga Sprawdzone przepisy kulinarne, prowadzonego przez Krystian Malecki.

  10. Idealne najlepsze ciasto na pierogi + jak ozdobić brzegi pierogów
    Idealne najlepsze ciasto na pierogi + jak ozdobić brzegi pierogów

    s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); IDEALNE CIASTO NA PIEROGI + JAK OZDOBIĆ BRZEGI PIEROGÓW CIASTO IDEALNE Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę dla utwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie.  FORMOWANIE PIEROGÓW

    Przepis pochodzi z bloga Życie zamknięte w smaku, prowadzonego przez Alicja Górska.

  11. Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą
    Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą

    Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą... Miękkie, delikatne ciasto i aksamitny farsz. Kremowy smak serka, utłuczonych ziemniaków i podsmażonej cebulki. Pycha! Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g ziemniaków; 300 g serka topionego(...)gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i formułować palacami pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonej

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  12. Russskieeee... (pierogi)
    Russskieeee... (pierogi)

    studzimy. Następnie należy ze sobą połączyć ser, ziemniaki i przestudzone skwarki z cebulą. Doprawić solą. Farsz wyrobić i odstawić na 15 minut do "przegryzienia się". Na ciasto: ( jest to moje uniwersale ciasto na pierogi, wg mnie najlepsze. Mocne i elastyczne, a jednocześnie delikatne) - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju - 1 żółtko - łyżeczka soli(...)czasie można lepić pierogi. Dodatek żółtka sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne. Nie dodawajmy całego jajka, gdyż ciasto będzie twarde. Przed dodaniem żółtka należy odrobinę wystudzić mieszankę mąki i wody - gdyż z żółtka zrobi się jajecznica, której kawałki będą widoczne w postaci kropek w cieście. Pierogi można lepić w sposób tradycyjny. Jednak ja do tego wykorzystuję lejek

    Przepis pochodzi z bloga kawawszklance, prowadzonego przez kawawszklance.

  13. Klasyczne pierogi ruskie na najlepszym cieście
    Klasyczne pierogi ruskie na najlepszym cieście

    pierogi ruskie składniki na ciasto 1 kg mąki 1 jajko 3/4 szklanki przegotowanej ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1/3 kostki margaryny składniki na farsz 1 kg ziemniaków 1 kostka białego sera 1 cebula sól i pieprz do smaku olej do smażenia 30 dkg słoniny lub 1 cebula ( do pomaszczenia ) Ja zrobić ciasto na pierogi ruskie Wyciągamy(...)stolnice , wysypujemy mąkę i mieszamy z solą. Robimy dołeczek i dodajemy jajko oraz margarynę. Siekamy ciasto nożem. Stopniowo dolewamy wodę i ugniatamy. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy trochę mąki i ugniatamy. Zawijamy ciasto w folię spożywczą aby nie wyschło. Jak zrobić farsz na pierogi ruskie Gotujemy ziemniaki i studzimy. Kroimy cebulkę w drobną kostkę i smażymy na złoty

    Przepis pochodzi z bloga Ekspansja Smaku, prowadzonego przez Anna Grzeszczuk.

  14. Pierogi z białym serem, suszonymi pomidorami i kaparami
    Pierogi z białym serem, suszonymi pomidorami i kaparami

    Ciasto na pierogi z żółtkami: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, farsz: 600 g sera białego półtłustego, 6 pomidorów (12 połówek) pomidorów suszonych w oliwie , 2 pełne łyżki kaparów, 1 ząbek czosnku, 1 chili, sok z 1/2 limonki, szczypta cukru (najlepiej pudru), sól, pieprz, Pomidory(...)Odstawić. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Każdy lepi pierogi

    Przepis pochodzi z bloga królestwo garów, prowadzonego przez królestwogarów.

  15. Pierogi z mięsem z rosołu
    Pierogi z mięsem z rosołu

    zrobione z mięsa z rosołu, które w naszym domu często zostaje. Do farszu dodajemy prawie wszystkie warzywa z rosołu oraz mięso, co oznacza, że nic nam się nie zmarnuje. Pierogi są super delikatne i posmakują każdemu! Wypróbujcie! Składniki: Farsz: * mięso z rosołu  * marchewki, pietruszki, cebula oraz por z rosołu * sól, pieprz Mięso oddzielamy od kości i bardzo drobno(...)również kroimy na bardzo małą kostkę, po czym mieszamy z kurczakiem. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem (około 1-2 łyżeczek przypraw, aby farsz nie był mdły) Ciasto: Przepis na ciasto na pierogi znajdziecie tutaj:  Ciasto na pierogi Ciasto wałkujemy na nie za cienkie, ale tez nie za grube. Wykrawamy szklanką okręgi i nadziewamy każdego pieroga łyżeczką

    Przepis pochodzi z bloga Klasyka Gotowania, prowadzonego przez Klasyka Gotowania.

Wybierz stronę :