ciasto na pierogi - przepisów 3688

  1. PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI NA MACE ORKISZOWEJ
    PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI NA MACE ORKISZOWEJ

    wymieszać hakiem miksera do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Gdyby ciasto było klejące dosypać jeszcze trochę mąki (mnie zdarzyło się, co prawda raz, ale to fakt, że mąka miała większą wilgotność i musiałam jej dosypać, więc wyczulam). Można także wyrobić ciasto ręcznie, wówczas musimy odczekać trochę dłużej, by się nie poparzyć. Z gotowego ciasta odrywamy kawałek (resztę przykrywamy folią(...)farsz i dokładnie sklejamy. Odkładamy na blat, ja wyłożyłam papier i podsypałam go delikatnie mąką, by się nie przyklejały. Ścinki ciasta zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy i wycinamy koła, nadziewamy, sklejamy i odkładamy. I tak aż do wyczerpania ciasta. Gotowe pierogi wrzucam na wrzącą, osolona wodę i gotuję od zagotowania (nie wypłynięcia) ok.2 minuty. Ja dodaję do wody łyżeczkę oleju kokosowego

    Przepis pochodzi z bloga Smaczne Zdrowe, prowadzonego przez smacznezdrowe.

  2. Pieróg z ciasta francuskiego ze szpinakiem, boczniakami i mozzarellą
    Pieróg z ciasta francuskiego ze szpinakiem, boczniakami i mozzarellą

    Pyszne i dość szybkie danie dziś przedstawiam. Pieróg z ciasta francuskiego jest idealny na obiad, czy wczesną kolację. To danie bardzo pożywne i bardzo aromatyczne, polecam do wypróbowania. Lubicie takie dania? Do czego używacie ciasta francuskiego? Pieróg z ciasta francuskiego ze szpinakiem, boczniakami i mozzarellą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

    Przepis pochodzi z bloga Moje Małe Czarowanie, prowadzonego przez Doowa.

  3. Pierogi z truskawkami
    Pierogi z truskawkami

    śmietana i cukrem. To genialne danie dla dzieci małych i dużych składniki: 500 g mąki pszennej 150 ml ciepłej przegotowanej wody 300 g truskawek śmietana, cukier, sól wykonanie: Ciasto do pierogów znajdziecie tutaj Pamiętajcie, że ciasto do pierogów z owocami powinno być nieco grubsze (owoce wydzielają dużo soku(...)który powoduje,ze ciasto się rozpada). Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości, zasypujemy łyżką cukru. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką krążki, nakładamy w środek kilka kawałków truskawek i zlepiamy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 2- 3 minuty, odcedzamy. Śmietanę lub jogurt mieszamy z cukrem i polewamy pierogi

    Przepis pochodzi z bloga Sezonowy Garnek, prowadzonego przez sezonowy garnek.

  4. Pierogi z truskawkami
    Pierogi z truskawkami

    lubi?? Wiem, że jest zima, ale coś mnie naszło właśnie na truskawki  ;) Pyszniutkie pierożki nadziane truskawkami podane z jogurtem to świetna propozycja dla małych i dużych łasuchów. Ciasto na pierogi jest takie same jak w przypadku podstawowego przepisu , który wczoraj zawitał na blogu. Szczerze polecam!     Składniki: (na ok. 50 pierogów)   Ciasto(...)cukrem do podania      Przygotowanie:   Ciasto : W wodzie rozpuścić sól. Mąkę przesiać na stolnice. Zrobić dołeczek, gdzie wbić jajko i stopniowo wlewać wodę oraz olej, cały czas wyrabiając do uzyskania elastycznego, miękkiego ciasta (ok. 5-10 minut). W razie potrzeby podsypać mąką.     Ciasto cienko rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wykrawać koła

    Przepis pochodzi z bloga Nastoletnie Wypiekanie, prowadzonego przez Justyna Dragan.

  5. Pierogi ze szpinakiem i botwiną
    Pierogi ze szpinakiem i botwiną

    znacznie zmniejszyły swoją objętość. Potem dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku, soli nie za dużo bo ser już jest słony. Gotowy farsz odstawić do wystudzenia. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę wsypać do miski, wymieszać(...)szczyptą soli i jajkiem. Dodać goracą wodę z rozpuszczoną margaryną i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem rozwałkować na średnią grubość i wykrawać koła, ja zrobiłam duże pierogi i wykroiłam koła o średnicy 10cm. Na każde koło nakładać ok łyżki farszu i uformować pierogi. Brzegi na zlepieniu ciasta

    Przepis pochodzi z bloga Monia miesza i gotuje, prowadzonego przez migotka28.

  6. Pierogi ruskie
    Pierogi ruskie

    taki farsz, że ho ho! Jest wiele teorii na temat pierogów, farszy, rodzajów... te dla mnie są najlepsze :) Polecam i Wam ich skosztować, nie pożałujecie ;) Pierogi ruskie   Składniki: ciasto: 560g mąki pszennej 250ml ciepłej wody dwie łyżki roztopionego masła lub oleju pieprz, sól farsz: 0,5kg ziemniaków 300g białego sera 2 duże cebule dodatkowo: 1 cebula, śmietana(...)wyrabiamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. Wystudzone ziemniaki mieszamy z serem i przesmażoną cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wycięte kółka nakładamy farsz i lepimy pierogi. Ciasto jest plastyczne, miękkie, można dać dużo farszu do środka, wytrzyma :) Gotujemy w osolonej wodzie, kiedy wypłyną gotujemy jeszcze dwie minuty. Podajemy z przesmażoną cebulką i śmietaną albo jogurtem naturalnym

    Przepis pochodzi z bloga Brulion spadochroniarza, prowadzonego przez Magdalena Cendrowska.

  7. Pierogi z pieczarkami
    Pierogi z pieczarkami

    Ciasto na pierogi zagniatamy jak na pierogi(...)białym serem . Składniki na farsz: 50 dag pieczarek, w sezonie grzybowym mogą być prawdziwki :) 2 cebule 2 - 3 łyżki oleju bułka tarta sól, pieprz, majeranek Przygotowanie ; Zagnieść ciasto na pierogi według wskazówek -pierogi z białym serem Przygotować farsz : pokroić drobno cebulę , podsmażyć ją na oleju do lekkiego zeszklenia Dodać do niej umyte, drobno pokrojone pieczarki i często mieszając

    Przepis pochodzi z bloga Proste Potrawy, prowadzonego przez Proste Potrawy.

  8. Domowe ruskie pierogi - od serca i z sercem - Przepis
    Domowe ruskie pierogi - od serca i z sercem - Przepis

    przegotowana chłodna woda (to już zależy od ciasta - dodajemy "na oko" - może to być około szklanki, albo i więcej - nie mam idealnie dobranego przepisu, z dokładnością co do grama), szczypta soli. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, najczęściej robię to w większym garczku, gdy jest już gotowe, to przekładam na stolnicę. W garczku ciasto jest łatwiej zagnieść, nie rozpływają nam się(...)idealne rozwiązanie. Ciasto powinno być bardzo plastyczne, łatwo powinno się rozciągać i mieć jednolitą konsystencję - bez grudek. Wodę dodajemy po troszku, ciasto powinno wszystko wciągnąć, powinniście wyczuć , jeśli potrzeba więcej to dodajemy. Gotowe ciasto nie powinno kleić się do rąk, można łatwo odrywać kawałki ciasta. Po przekrojeniu kolor jest jednolity. Zjadłyśmy go po połowie. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie

    Przepis pochodzi z bloga Tajemnice Natury, prowadzonego przez TajemniceNatury.

  9. Pierogi z czereśniami
    Pierogi z czereśniami

    pyszne :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli czereśnie  cynamon 2 łyżki zwykłego cukru do podania: jogurt naturalny/śmietana Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać(...)przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i odstawić na 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno uzyskać konsystencję plasteliny). Czereśnie umyć i pozbawić pestek. Na sam koniec posypać je cynamonem i zwykłym cukrem.  Blat oprószyć odrobiną mąką i rozwałkować na nim ciasto na pierogi (najlepiej ciasto podzielić na 4 części

    Przepis pochodzi z bloga Ugotować, prowadzonego przez Mariola Moskal.

  10. Pierogi z łososiem wędzonym
    Pierogi z łososiem wędzonym

    jest do nich znakomitym dodatkiem. Nie wiem jak takie pierogi będą smakowały po odsmażeniu, jadłam tylko świeżo ugotowane i takie były pyszne. Polecam! składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz    (na ok 35 szt) 200 g łososia wędzonego - może być sałatkowy 100 g fety garść koperku(...)ząbki czosnku - starte sól pieprz przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody,  jeżeli  za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  11. Pierogi z twarogiem i jagodami
    Pierogi z twarogiem i jagodami

    mąki pszennej tortowej 1 szklanka wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli 0,5 kg twarogu 300 g jagód 4 łyżki zwykłego cukru do podania: jogurt naturalny/śmietana Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać(...)wrzącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i odstawić na 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno uzyskać konsystencję plasteliny). Twaróg, jagody i cukier delikatnie połączyć ze sobą. Blat oprószyć odrobiną mąką i rozwałkować na nim ciasto na pierogi (najlepiej ciasto podzielić na 4 części i nieużywane

    Przepis pochodzi z bloga Ugotować, prowadzonego przez Mariola Moskal.

  12. Pierogi z kaszą gryczaną i mielonym mięsem
    Pierogi z kaszą gryczaną i mielonym mięsem

    drugie zawiera chemię i konserwanty, nie polecam. Ciasto rozwałkuj cienko na blacie lub stolnicy. Szklanką wykrawaj krążki. Ja użyłam takiej po małej Nutelli, na pewno każdy ma taką w domu :) Na placek ciasta nakładaj dużo farszu, tak gdzieś półtorej łyżeczki. Złóż i zagnieć brzegi. Uważaj, by farsz nie dostał się między brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie(...)marchewkę, cebulkę, czosnek i natkę pietruszki oraz przyprawy. Wyszły delikatniejsze w smaku i równie pyszne. Zrobiłam je jednak z podwójnej ilości ciasta i reszty składników. Niestety zbyt grubo rozwałkowałam ciasto i zamiast 80, wyszło mi ok 64 pierogów.  Zostało mi więc trochę farszu, a nie opłacało mi się dorabiać ciasta i nie miałam już na to czasu. Wykorzystałam

    Przepis pochodzi z bloga Anioszek w kuchni, prowadzonego przez Anna Wojtyna.

  13. Pierogi z mięsem i pieczarkami
    Pierogi z mięsem i pieczarkami

    serem, z twarogiem, czy na słodko z jagodami lub innymi owocami. Pierogi są o tyle wdzięczne, że możemy je faszerować naprawdę do woli. Ciasto jest elastyczne i pasuje do każdego farszu. Do ciasta na pierogi dodałam 2 jajka, jeśli nie macie nie musicie ich dodawać, za to dodajcie nieco więcej wody. Na 4 szklanki mąki wychodzi(...)szklanki wody. Składniki: ciasto: 1 kg mąki pszennej 1,5 szklanki przegotowanej letniej wody 2 jajka farsz: 500 g gotowanego mięsa wieprzowego, np. z łopatki lub karczku 300 g pieczarek 1 jajko 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, papryka słodka i ostra masło klarowane Wykonanie: Składniki na ciasto dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Gdyby ciasto się kleiło dosypcie

    Przepis pochodzi z bloga Zasmakuj Kuchni, prowadzonego przez Ania K..

  14. Pierogi z kaszą, podsmażane
    Pierogi z kaszą, podsmażane

    Pierogi to coś co my Polacy bardzo lubimy. Tym razem zrobiłam z kaszą. Pycha Ciasto na pierogi znajdziecie tutaj – Pierogi z jagodami przepis od babuni Ciasto to jest rewelacyjne, nie ma co szukać innego Nadzienie – woreczek kaszy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kaszę wyjąć z woreczka i ostudzić. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, tylko tyle(...)musi być wyrazisty i lekko ostry. Wszystko zmiksować przez maszynkę do mielenia mięsa, ale z dużymi dziurkami. Nie jest to konieczne, ale farsz się lepiej nakłada. Wykonanie – ciasto na pierogi rozwałkować na mocno podsypanej mąką stolnicę. Wycinać kółka, nałożyć farsz i dokładnie zakleić Do gotującej się wody wrzucać pierogi i gotować 2 minuty. Wyjąć za pomocą łyżki

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Pokoleń, prowadzonego przez kuchniapokolen.

  15. Pierogi z grzybami i kaszą bulgur
    Pierogi z grzybami i kaszą bulgur

    duża cebula   woreczek kaszy bulgur  świeży tymianek - gałązka ząbek czosnku  świeża pietruszka pieprz, sól dla smaku masło do podsmażenia grzybów Składniki na  ciasto - pierogi: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli Jak przygotować farsz:  Grzyby oczyścić, pokroić w bardzo drobną(...)wodę -  aby składniki się połączyły. Zagniatamy ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być też miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować. Dzielimy je  na kilka kawałków, które potem rozwałkowujemy - na bardzo cienkie ! Wycinamy szklanką kółka.  Wycięte kółka ponownie rozwałkowujemy - ciasto musi być cienkie ! Następnie nakładamy farsz. Wrzucamy

    Przepis pochodzi z bloga dlaSmaQ, prowadzonego przez Kaja Lelonek-Laber.

Wybierz stronę :