ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:17/476)

Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 252

odgrzewane na patelni – przypieczone, skarmelizowane ciasto daje świetny, chrupki kontrast nadzieniu. I zawsze popijam je zimną maślanką albo kefirem. CIASTO PIEROGOWE Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej wgłębienie. W szklance wody, bardzo, bardzo gorącej, jakieś 85-90°C, rozpuszczamy łyżkę masła (lub oliwy). Zalewamy mąkę i szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki. Wyjmujemy ciasto z miski na blat(...)pamiętacie przepis na ciasto na domowy makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest twarde i zbite. A to ciasto pierogowe wychodzi delikatne, miękkie i gładziutkie. Bez jajka. Zawijamy ciasto w folię gdy lekko przestygnie i odkładamy je na 30-40 minut, na czas robienia nadzienia, żeby z mąki zdążył uwolnić się gluten i uelastycznił ciasto do wałkowania. NADZIENIE ZIEMNIACZANE

Karo in the Kitchen
Ciasto na pierogi 144

Pierogi są nieodłącznym elementem świąt i to właśnie one wyróżniają naszą polską kuchnię, choć pierwotnie wywodzą się z Chin. Przepisów na idealne ciasta na pierogi jest bardzo wiele – praktycznie rzecz biorąc, w każdym domu ciasto na pierogi przygotowuje się inaczej. Nieodłącznym elementem pierogów, a wręcz pozycją obowiązkową jest farsz. Do najpopularniejszych możemy zaliczyć pierogi... Tryb czytania Artykuł Ciasto na pierogi pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
MINI PIEROŻKI Z MIĘSEM Z ROSOŁU 183

zajęło mi niespełna 30 minut. Pyszny i tani obiad z wykorzystaniem tego co pozostaje z poprzedniego dnia :) Mini pierożki z mięsem z rosołu - składniki na około 85 sztuki: Ciasto na pierogi: * 500 g mąki pszennej * 300 ml ciepłej wody * 1 żółtko * około pół łyżeczki soli Farsz z mięsa z rosołu: * około 600 g mięsa drobiowego z rosołu (bez kości(...). Dobrze zagniecione ciasto zakryć ścierką i odstawić na około 15 minut. W tym czasie przygotować farsz.  Mięso wraz z cebulką prażoną bardzo drobno zmielić lub przepuścić przez maszynkę. Wlać rosół, doprawić solą i pieprzem, Dobrze wszystko wymieszać. Zamiast prażonej cebulki można użyć drobno pokrojonej i podsmażonej cebuli. Ciasto na pierogi podzielić

Zrób to smacznie
Najlepsze ciasto na pierogi 247

Najlepsze ciasto na pierogi istnieje! Zazwyczaj każdy ma swoje ulubione. Moja mama oraz babcia zawsze robiły je "na oko" i przyznam się szczerze, że ja również zostałam tak nauczona. Często dostawałam pytanie jak robię ciasto na pierogi? Ciężko było mi wtedy odpowiedzieć, bo najzwyczajniej zawsze je robiłam intuicyjnie. Zresztą z naleśnikami też(...)każdym razem wychodzą rewelacyjne! Wracając do ciasta na pierogi... Chciałabym Wam przedstawić sprawdzony przepis, z którym poradzi sobie każdy. Z tym ciastem "pracuje się" naprawdę z przyjemnością. Jest miękkie i elastyczne, a ugotowane pierogi smakują przepysznie. Zresztą moja rodzina i znajomi mogą ten fakt potwierdzić. Spróbujcie sami! Czytaj więcej

Di gotuje
Przepis na pieprz ziołowy z PRL 148

Przepis na pieprz ziołowy z PRL  Domowy pieprz ziołowy. Przepis na pieprz ziołowy z PRL powstał w okresie, kiedy czarny pieprz był dobrem luksusowym, a

Cztery Fajery